EltenLink

Nowa, dostępna aplikacja, ułatwiająca korzystanie z komunikacji miejskiej - Time4Bus

Back to inne

#121 Numernabis

Niestety nie, nie pomogła, nadal mam niewłaściwe trasy, niezaktualizowane tak samo brakuje nadal regularnych tras w statycznym rozkładzie, ale to w ogóle tyczy się Krakowa bo dokładnie to samo jest pod iOS.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-08-13 20:29

#122 papierek

kolejna rzecz, jako niewidomi po zaznaczeniu opcji dla niewidomych, możemy widzieć tylko najbliższe autobusy, bez możliwości spojrzenia na jeszcze następny. Nie widzimy też tych, co odjechały. Po wyłączeniu opcji dla niewidomych problem znika.

po co mi sygnatura?
2023-08-14 07:09

#123 romanro

O ile się orientuję kłopoty w Krakowie już się skończyły. 50 jeździ już zgodnie z rzeczywistoścą. jak tylko otrzymuję sygnał o błędnym działaniu, natychmiast go przekazuję dalej. Wakacje już minęły, więc powinno być lepiej.

2023-08-30 12:34

#124 romanro

dlaczego nie masz dostępu do dalszych autobusów/tramwajów? Na przystanku widać 2 najbliższe, a jak wejdziesz w linię, to widać duuużo więcej.

2023-08-30 12:40

#125 Numernabis

Niestety w Krakowie nadal są problemy ze statycznym rozkładem jazdy.
Wchodząc w linię 24 mamy do wyboru kierunki jazdy:
Z zajezdnia Nowa Huta 19, (brak docelowego miejsca)

Z Bronowice SKA 29, (to nie pętla, to przystanek, a i tak nie ma miejsca docelowego)
Z Bronowice małe 19, (brak miejsca docelowego)
I powtórka Z Bronowice SKA 29, ( i tu również brak miejsca docelowego)

Nie ma właściwych przystanków początkowych i końcowych, powinny być:
Z Kurdwanów P+R do Bronowice Małe
oraz:
Z Bronowice Małe do Kurdwanów P+R

Nie sprawdzałem innych lini, ale skoro tu są problemy to i zapewne jeszcze się znajdą.
Wciąż jest problem z tymi przystankami końcowymi w Krakowie w Statycznym rozkładzie.
Jest on niejednokrotnie potrzebny kiedy chcey sprawdzić rozkład jazdy w innych godzinach danej lini.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-08-30 13:26

#126 romanro

Dane statyczne z Krakowa spędzają mi sen z oczu. Przypomnę, to nie aplikacja je generuje, a tylko pobiera i wkłada w odpowiednie miejsca. Jak przystanek Bronowice SKA ma status końcowego, to system tak to umieszcza. Staram się dotrzeć do osoby odpowiedzialnej za publikowanie tych danych i raz a porządnie to ułożyć, ale to trwa.

2023-09-09 11:03

#127 Numernabis

No tak, ale jak to możliwe, że Mobile MPK korzysta z tych samych danych dostępowych i pokazuje właściwie przystanki końcowe? To samo się tyczy aplikacji MoovIt.
Dodam, że jest jeszcze jeden istotny błąd.
Np. przystanek Plac Centralny im. Ronalda Regana 19 i pokazuje dostępne linie tramwajowe na tym przystanku:
3, 4, 8, 9, 10, 11, 13, 17, 18, 19, 20, 22, 24, 44, 49, 50, 62, 72,

a przez ten przystanek jadą jedynie:
4, 10, 16, 21, 22, 44, 62,

czyli pokazuje linie, które jadą zupełnie inną trasą i nie przejeżdżają przez Plac Centralny:
3, 8, 9, 11, 13, 17, 18, 19, 20, 24, 49, 50, 72,

Brakuje natomiast lini nr 21, która tamtędy jedzie.

Tak, że jeśli chodzi o informacje w Krakowie jest sporo dziwnych błędów.
Aplikacja świetna, ale Kraków jest jego bolączką, akurat musiało trafić na miasto w którym mieszkam :)

2023-09-09 19:25

#128 tomecki

W Warszawie też się w pewnym sensie zdarza, ale tylko w pewnym sensie. Jeśli pojazd zjeżdża do zajezdni to zdarza się, że faktyczie jest inna trasa i Time4bus to pokazuje. Tak samo w przypadku kierunków. Pokazane są wszystkie wariacje włącznie z tymi, które pojawią się np. dopiero za kilka dni lub takie, które mają jeden kurs dziennie np. z uwagi na jakieś chwilowe objazdy.

2023-09-09 21:59

#129 Numernabis

No właśnie, w pewnym sensie, a w Krakowie jest to na stałe :)

2023-09-10 09:14

#130 papierek

Mhm, no właśnie nie wiem dlaczego tak.
Muszę wyłączać to dla niewidomych tylko po to, żeby sprawdzić dalsze autobusy, kiedy jestem na danym przystanku.
Czasem mnie interesuje te, co już odjechały. Mogę wchodzić w linie, znaleźć ręcznie daną linię, dany przystanek i tak się bawić, ale to utrudnianie sobie życia. Apka mnie lokalizuje, wybieram najbliższy interesujący przystanek i chciałbym widzieć jakiś większy przekruj tych autobusów jednak. A znowu, żeby śledzić trasę konkretnego autobusu po wejściu w niego muszę włączać to coś dla niewidomych, więc zabawa głupiego.
Poza tym faktem, program bardzo przydatny.

-- (romanro):
dlaczego nie masz dostępu do dalszych autobusów/tramwajów? Na przystanku widać 2 najbliższe, a jak wejdziesz w linię, to widać duuużo więcej.

--

po co mi sygnatura?
2023-09-11 14:57

#131 Numernabis

No nie musisz, jak jesteś na danym przystanku wystarczy kliknąć w link Otwórz rozkład jazdy i masz wszystko na tacy

2023-09-11 15:42

#132 papierek

Ale ale, wtedy pokazują się dane rozkładowe, a nie z gps.

po co mi sygnatura?
2023-09-11 16:02

#133 Numernabis

A po co Ci GPS na 3 kursy na przód? Tym bardziej, że autobus może być jeszcze na pętli, to są planowe godziny przyjazdu. Niebarzo rozumiem potrzebę lokalizacji GPS na 3 i więcej kursów do przodu.

2023-09-11 16:44

#134 tomecki

Bo są linie kursujące co parę minut. W godzinach szczytu w ten sposób można tak mniej więcej lokalizować korki chociażby.

2023-09-11 19:57

#135 papierek

no i bo nie chce mi się w rozkładzie przelatywać od samego początku do tej godziny, która mnie interesuje. Poza tym skoro widzący mają możliwość w tym widoku zobaczyć te kilka autobusów do przodu i te, co już odjechały, co pokazuje się jako odjazd za -3 minuty, to ja też bym chciał bez potrzeby przełączania się, bo mi się to przydaje.

po co mi sygnatura?
2023-09-12 14:18

#136 tomecki

ja to w ogóle baaardzo chciałbym mieć możliwość przełączenia widoku na taki, w którym pokazują się kolejne autobusy, niezależnie od tego, czy dana linia już była, czy nie. To się nie raz przydaje, gdy chcę pojechać w miejsce, wktóre jeździ kilka linii z różną częstotliwością i na szybko sprawdzić czy muszę się zbierać już czy np. za 20 min będę miał w miarę często te autobusy. Jasne, można to zrobić, ale trochę jakby dłużej.

2023-09-12 18:09

#137 Numernabis

Szukanie kwadratowych jaj.
wyświetlając rozkład jazdy danego przystanku nie trzeba flikować po rozkładzie tylko przewinąć ekran do danej godziny.
Mając rozkład mamy pojęcie czy autobus ma przyjechać unktualnie czy z opóźnieniem i już wiadomo czy są korki czy nie.
Za chwlę to ten program będzie podawał tyle informacji, że będzie trzeba się rzez nie przekopywać lub będzie zamulony.
No, ale to moje zdanie, każdy ma inne potrzeby i oczekiwania od danej aplikacji.

2023-09-12 19:16

#138 zywek

W ogóle tworzenie dwóch widoków, dla ślepców i nieślepców, skoro i w takim i takim trybie jest dostępny to bez sensu dokładanie roboty programstom.

2023-09-12 19:27

#139 balteam

No ja widzę sens pokazywania wcześniejszych autobusów, nie każdy ma gps, więc czasami mogę zerknąć, że ten poprzedni nie przyjechał, bo tu stoję, no i nie wiem czy ta apka tak ma, ale mobile mpk jeśli jest jakiś autobus opóźniony, ale miał być np. o 17, teraz jest 17.10, to pokazuje autobusy już od tej 17.05 powiedzmy, wtedy sobie patrzę poprzedni autobus

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2023-09-12 20:12

#140 Numernabis

Ale właśnie, nie każdy ma gps i wówczas nic nie da opisywana opcja, można jak pisałem zajrzeć do rozkładu jazdy przystanku i wszystko jasne, skoro stoję, a nie rzyjechał to jest opóźniony, a jeśli nie ma gps to i tak nie dowiem się kiedy będzie i o ile jest opóźniony..
Owszem, można by dodać przyciski pokaż następne odjazdy i pokaż wcześniejsze odjazdy, ale wiąże się to z dodatkowymi fliknięciami, a czasem trzeba dość szybko sprawdzić co i o której, a to wydłuża sprawdzanie.
Brakuje natomiast czegoś takiego jak węzeł przystanku czy coś w tym stylu, klikając w to mamy czasy odjazdów z danego węzła wszystkiego, autobusów i tramwajów i wówczas nie trzeba co chwilę klikać i się przełączać między przystankami. Na takim węźle byłyby wyszególnione odjazdy w kolejności odjazdów, oczywiście kierunki i numery przystanków z których by odjeżdżały i i dla mnie taka funkcja byłaby znacznie przydatniejsza.

2023-09-12 21:06