Ekspres do kawy
Back to W kuchni#1 matius
Cześć.
Nie wiem czy to dać tutaj.
Przychodzę z pytaniami. Jakich ekspresów urzywacie i jakie polecacie?
Szukam jakiegoś, najlepiej, aby mógł dodawać mleko do kawy i nie był jakoś strasznie drogi.
#2 EugeniuszPompiusz
tak, myślę, że to dobre miejsce.
Osobiście testowałem w domu rodzinnym Saeco z serii Incanto, dokładnego modelu teraz nie pamiętam.
to był taki naprawdę dość drogi ekspres ciśnieniowy, automatyczny, miał nie tylko spienianie mleka, ale i mechanizm do robienia Latte.
Sam aktualnie używam De Longhi, z serii Magnifica, dokładnie ten, o którym chyba Darek Marchewka robił podcast w serwisie tyflopodcast.
Używam go dlatego, że jest w pełni przyciskowy i nie wyświetlaczowy.
jest toteż całkiem sensowne cenowo rozwiązanie, w miarę bezproblemowe w eksploatacji po niewidomemu.
Jeśli coś zerknę na dokładny model.
#3 misiek
To zerknij jaki to model i napisz.
#4 EugeniuszPompiusz
a zatem spiesze z informacją, iż w moim wypadku jest to De’Longhi Magnifica S ECAM 22.110.B natomiast dowolne 22110 będzie OK.
Chodzą słuchy, że da to się nawet jeszcze kupic
#5 MarOlk
Mamy ten ekspres, tzn jeden z tych typów, kupiony właśnie po audycji w Tyflopodcaście. Ma już 2 lata i jak na razie sprawuje się jak najbardziej w porządku.
#6 misiek
Dzięki
#7 markus1234
A ja mam takie pytanie dotyczące ekspresów do kawy. Dzisiaj doszedł do nas taki ekspres do kawy:
https://www.delonghi.com/pl-pl/automatyczny-ekspres-do-kawy-eletta-explore-ecam450-55-g/p/ECAM450.55.G
Niestety ,jest jeden problem. Ten ekspres posiada ekran dotykowy. Czy jest jakaś możliwość dostosowania go w taki sposób, abym ja mógł też z niego korzystać?
#8 mucha
obawiam się, że nie ma takiej możliwości
#9 markus1234
Trochę szkoda, no ale cóż. To nie ja go zamawiałem.
#10 matius
A nie ma jakiejś apki na telefon do niego? Możę trzeba sprawdzić czy jest i czy jest dostępna.
#11 papierek
1. Apka na telefon.
2. Jak nie, to można przykleić znaczniki na różne funkcje.
#12 Julitka
@Papierek Ale on może być dynamiczny. To trzeba sprawdzić.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#13 papierek
Zwykle, chociaż pewnie nie wszędzie funkcjonuje to tak, że masz przypisane przyciski do konkretnych kaw. Dopiero, jak chcesz coś zmienić, to wchodzą w grę jakieś dziwne rzeczy, suwaki itp.
#14 papierek
A czytałem kilka instrukcji do ekspresów, więc wiem o czym mówię.
#15 Julitka
@papierek No niekoniecznie. Tzn. nie mówię, że akurat tamten będzie nieobsługiwalny, ale już te z serii Dynamica, które mają apkę, szeregują na wyświetlaczu dotykowym kawy pod względem częstości używania i/lub układają od ostatnich. I zaraz powiesz, że to tylko te modele Dynamica - ja tego nie wiem, więc wolę założyć z góry.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#16 papierek
Hm, to żeś mnie zaskoczyła. No nic. Człowiek uczy się całe życie. Dobrze, że ja mam apkę do ekspresu.
#17 EugeniuszPompiusz
Kojarzy mi się, że w Elettach jest tak samo; bo przecież jest to wyświetlacz dotykowy, a nie sensory dotykowe, jak przy indukcji.:
równie dobrze może się wyświetlić komunikat włóż hamburgera do stacji dysków lub "odkamień mnie".
o ile z pierwszym nie zrobimy nic, o tyle "odkamień mnie" może mieć opcję nie teraz, i już jak to mówią "dupa zimna".
#18 Numernabis
Jura E8 EC.
Ciekawa choć droga propozycja całkiem dostępna dla nas niewidocznych.
Expres wprawdzie posiada apkę i można kupić modół Wi-Fi jak również Bluetooth, ale apka jest jedynie do kompozycji kawowych, każdy użytkownik w domu może w apce ustawić własne preferencje kawowe, rodzaj, temperature, moc i ilość zarówno kawy jak i mleka, jeszcze nie testowałem bo nie mogę się połączyć po Wi-Fi, będę kupował moduł Bluetooth, ale według informacji nie posiada apka możliwości konserwacyjnych expresu, nie wyświetlają się również komunikaty expresu w apce, jedynie na wyświetlaczu, ale te można odczytać telefonem.
Ekran nie jest dotykowy, posiada 6 przycisków, 4 z nich są konfigurowalne i można do każdego przypisać rodzaj kawy.
Są trzy ekrany na których można wybrać kawę więc można przypisać sobie 12 specjałów do przycisków, po 4 na każdy z trzech ekranów.
Czwarty ekran to ekran roboczy, tutaj np. włączamy płukanie systemu mlecznego czy czyszczenie systemu mlecznego, tutaj też włączamy czyszczenie systemu grzewczego, ten nie jest wyciągany, wrzuca się kapsułkę i uruchamiamy tryb czyszczenia.
Wszystko można ogarnąć na pamięć, ja już czyściłem system mleczny.
Płukanie odbywa się automatycznie zarówno systemu mlecznego jak i kawowego.
Expres ma osobno system mleczny, cały cykl tworzenia pianki przebiega jedynie przez ten system, który jest rozbieralny, są dwie dysze, osobno do kaw czarnych i osobno do mlecznych. Nie ma miejsca na pojemnik na mleko, jest wężyk i stawiamy pojemnik obok lub wężyk bezpośrednio do kartona czy butelki z mlekiem.
Narazie go rozpracowuję, ale nie wygląda na skomplikowany.
Bałem się trybu inteligentnego, ale gość w sklepie powiedział, że można go wyłączyć, a w ostateczności okazało się, że Jura E8 EC nie posiada już trybu inteligentnego, że Jura się wycofał z tego, bo były z tym problemy, nie ma więc problemu, że nagle pod przyciskiem z cappuccino pojawi się Esspresso i odwrotnie.
Kawa z tego expresu rewelacja, wiadomo, rodzaj kawy jest też ważny, ale kawa to połowa sukcesu, druga to expres, esspresso wychodzi wyśmienite, jak w kawiarni, jest takie gęstawe.
#19 Numernabis
No i połączyłem się po bluetooth, jeszcze nie miałem okazji sprawdzić czy pojawi się jakiś komunikat na ekranie apki, ale kiedy wybrałem kawę do zrobienia to mam procentowy postęp w apce przygotowywania tejże kawy.
Można w samej apce sprawdzić stan filtra, czyszczenia systemu grzewczego czy mlecznego i inne parametry.
Jak pisałem, nie wiem czy będą się wyświetlały na ekranie apki razem z komunikatami na ekranie expresu.
ale to i tak wiele.
W samej apce jak już wspominałem można edytować parametry każdej z kaw czyli ilość kawy, moc kawy, temperatura kawy, a w mlecznych dodatkowo ilość mleka jak i temperatura mleka.
#20 zywek
Odkamieniać można w aplikacji? Bo niektóre ekspresy wymuszają i tak klikanie OK na ekranie.