EltenLink

Ekspres do kawy

Back to W kuchni

#1 matius

Cześć.
Nie wiem czy to dać tutaj.
Przychodzę z pytaniami. Jakich ekspresów urzywacie i jakie polecacie?
Szukam jakiegoś, najlepiej, aby mógł dodawać mleko do kawy i nie był jakoś strasznie drogi.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2022-11-13 20:50

#2 EugeniuszPompiusz

tak, myślę, że to dobre miejsce.
Osobiście testowałem w domu rodzinnym Saeco z serii Incanto, dokładnego modelu teraz nie pamiętam.
to był taki naprawdę dość drogi ekspres ciśnieniowy, automatyczny, miał nie tylko spienianie mleka, ale i mechanizm do robienia Latte.

Sam aktualnie używam De Longhi, z serii Magnifica, dokładnie ten, o którym chyba Darek Marchewka robił podcast w serwisie tyflopodcast.
Używam go dlatego, że jest w pełni przyciskowy i nie wyświetlaczowy.

jest toteż całkiem sensowne cenowo rozwiązanie, w miarę bezproblemowe w eksploatacji po niewidomemu.

Jeśli coś zerknę na dokładny model.

Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
2022-11-16 19:13

#3 misiek

To zerknij jaki to model i napisz.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2022-11-17 00:46

#4 EugeniuszPompiusz

a zatem spiesze z informacją, iż w moim wypadku jest to De’Longhi Magnifica S ECAM 22.110.B natomiast dowolne 22110 będzie OK.
Chodzą słuchy, że da to się nawet jeszcze kupic

Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
2022-11-17 11:24

#5 MarOlk

Mamy ten ekspres, tzn jeden z tych typów, kupiony właśnie po audycji w Tyflopodcaście. Ma już 2 lata i jak na razie sprawuje się jak najbardziej w porządku.

2022-11-17 11:39

#6 misiek

Dzięki

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2022-11-17 16:07

#7 markus1234

A ja mam takie pytanie dotyczące ekspresów do kawy. Dzisiaj doszedł do nas taki ekspres do kawy:
https://www.delonghi.com/pl-pl/automatyczny-ekspres-do-kawy-eletta-explore-ecam450-55-g/p/ECAM450.55.G
Niestety ,jest jeden problem. Ten ekspres posiada ekran dotykowy. Czy jest jakaś możliwość dostosowania go w taki sposób, abym ja mógł też z niego korzystać?

2022-12-23 17:17

#8 mucha

obawiam się, że nie ma takiej możliwości

2022-12-23 21:14

#9 markus1234

Trochę szkoda, no ale cóż. To nie ja go zamawiałem.

2022-12-23 22:31

#10 matius

A nie ma jakiejś apki na telefon do niego? Możę trzeba sprawdzić czy jest i czy jest dostępna.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2022-12-25 18:17

#11 papierek

1. Apka na telefon.
2. Jak nie, to można przykleić znaczniki na różne funkcje.

po co mi sygnatura?
2022-12-25 21:01

#12 Julitka

@Papierek Ale on może być dynamiczny. To trzeba sprawdzić.

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2022-12-25 22:59

#13 papierek

Zwykle, chociaż pewnie nie wszędzie funkcjonuje to tak, że masz przypisane przyciski do konkretnych kaw. Dopiero, jak chcesz coś zmienić, to wchodzą w grę jakieś dziwne rzeczy, suwaki itp.

po co mi sygnatura?
2022-12-26 09:30

#14 papierek

A czytałem kilka instrukcji do ekspresów, więc wiem o czym mówię.

po co mi sygnatura?
2022-12-26 09:42

#15 Julitka

@papierek No niekoniecznie. Tzn. nie mówię, że akurat tamten będzie nieobsługiwalny, ale już te z serii Dynamica, które mają apkę, szeregują na wyświetlaczu dotykowym kawy pod względem częstości używania i/lub układają od ostatnich. I zaraz powiesz, że to tylko te modele Dynamica - ja tego nie wiem, więc wolę założyć z góry.

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
Edited 2022-12-26 12:28

#16 papierek

Hm, to żeś mnie zaskoczyła. No nic. Człowiek uczy się całe życie. Dobrze, że ja mam apkę do ekspresu.

po co mi sygnatura?
2022-12-27 09:30

#17 EugeniuszPompiusz

Kojarzy mi się, że w Elettach jest tak samo; bo przecież jest to wyświetlacz dotykowy, a nie sensory dotykowe, jak przy indukcji.:
równie dobrze może się wyświetlić komunikat włóż hamburgera do stacji dysków lub "odkamień mnie".
o ile z pierwszym nie zrobimy nic, o tyle "odkamień mnie" może mieć opcję nie teraz, i już jak to mówią "dupa zimna".

2023-01-17 19:41

#18 Numernabis

Jura E8 EC.
Ciekawa choć droga propozycja całkiem dostępna dla nas niewidocznych.
Expres wprawdzie posiada apkę i można kupić modół Wi-Fi jak również Bluetooth, ale apka jest jedynie do kompozycji kawowych, każdy użytkownik w domu może w apce ustawić własne preferencje kawowe, rodzaj, temperature, moc i ilość zarówno kawy jak i mleka, jeszcze nie testowałem bo nie mogę się połączyć po Wi-Fi, będę kupował moduł Bluetooth, ale według informacji nie posiada apka możliwości konserwacyjnych expresu, nie wyświetlają się również komunikaty expresu w apce, jedynie na wyświetlaczu, ale te można odczytać telefonem.
Ekran nie jest dotykowy, posiada 6 przycisków, 4 z nich są konfigurowalne i można do każdego przypisać rodzaj kawy.
Są trzy ekrany na których można wybrać kawę więc można przypisać sobie 12 specjałów do przycisków, po 4 na każdy z trzech ekranów.
Czwarty ekran to ekran roboczy, tutaj np. włączamy płukanie systemu mlecznego czy czyszczenie systemu mlecznego, tutaj też włączamy czyszczenie systemu grzewczego, ten nie jest wyciągany, wrzuca się kapsułkę i uruchamiamy tryb czyszczenia.
Wszystko można ogarnąć na pamięć, ja już czyściłem system mleczny.
Płukanie odbywa się automatycznie zarówno systemu mlecznego jak i kawowego.
Expres ma osobno system mleczny, cały cykl tworzenia pianki przebiega jedynie przez ten system, który jest rozbieralny, są dwie dysze, osobno do kaw czarnych i osobno do mlecznych. Nie ma miejsca na pojemnik na mleko, jest wężyk i stawiamy pojemnik obok lub wężyk bezpośrednio do kartona czy butelki z mlekiem.
Narazie go rozpracowuję, ale nie wygląda na skomplikowany.
Bałem się trybu inteligentnego, ale gość w sklepie powiedział, że można go wyłączyć, a w ostateczności okazało się, że Jura E8 EC nie posiada już trybu inteligentnego, że Jura się wycofał z tego, bo były z tym problemy, nie ma więc problemu, że nagle pod przyciskiem z cappuccino pojawi się Esspresso i odwrotnie.
Kawa z tego expresu rewelacja, wiadomo, rodzaj kawy jest też ważny, ale kawa to połowa sukcesu, druga to expres, esspresso wychodzi wyśmienite, jak w kawiarni, jest takie gęstawe.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2024-12-22 23:09

#19 Numernabis

No i połączyłem się po bluetooth, jeszcze nie miałem okazji sprawdzić czy pojawi się jakiś komunikat na ekranie apki, ale kiedy wybrałem kawę do zrobienia to mam procentowy postęp w apce przygotowywania tejże kawy.
Można w samej apce sprawdzić stan filtra, czyszczenia systemu grzewczego czy mlecznego i inne parametry.
Jak pisałem, nie wiem czy będą się wyświetlały na ekranie apki razem z komunikatami na ekranie expresu.
ale to i tak wiele.
W samej apce jak już wspominałem można edytować parametry każdej z kaw czyli ilość kawy, moc kawy, temperatura kawy, a w mlecznych dodatkowo ilość mleka jak i temperatura mleka.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2024-12-23 18:59

#20 zywek

Odkamieniać można w aplikacji? Bo niektóre ekspresy wymuszają i tak klikanie OK na ekranie.

2024-12-24 12:34