Co Was denerwuje/wkurza?
Back to Integracja Eltenowiczów#281 monstricek
To mówiłem nie ja, więc pytaj tego, kto to powiedział, ale w sumie, to też opinie, a skoro temat o tym, co kogo denerwóje, to może faktyczniej kogoś denerwóją nazwane wyżej problemy i osoby.
#282 magmar Archived
Jesteś moderatorem i to TY ustalasz zasady.
#283 monstricek
Dziękuję za przypomnienie, bez twojej uwagi napewno bym zapomniał.
#284 magmar Archived
Odniosłam takie wrażenie, uśmiech.
#285 skrzypenka
Racje masz i nie przejmuję się tym, ale po prostu wtedy miałam jakiś dzień nadwrażliwości i nie oczekuję, by ludzie mówili językiem naukowym, czy cos, wiadomo, ale te kalki językowe po prostu mnie drażnią, one nie są prawidłowymi, ten uczuć, to tak się nie mówi, ale wiadomo, nic z tym nie zrobię, mogę ja tak nie mówić i już. :)
-- (monstricek):
Jestem filologiem. Nie jestem polonistą, ale rusycystą, co nie wyklucza faktu, że coś o lingwistyce jednak wiem. :-) . Potrafię mówić różnie i rozumieć oraz akceptować naprawdę różne style mowy. Wiem też, że język to żywy organizm, który ciągle się zmienia i rozwija. To, co się nie przyjmie, będzie odrzucone, a to, co zostanie, będzie istniało w języku przez długi czas i nikt, nawet jeśli bardzo chce, nie będzie mógł tego zmienić. Proponuję patrzeć na rzeczy trochę szerszym spojrzeniem i mniej przejmować się drobiazgami.
--
#286 djsenter
To nie są kalki językowe, w sensie ludzie mówią czy piszą w taki sposób specjalnie, a nie dlatego, że nie umieją tego robić poprawnie.
#287 Zuzler
ALe to jednak potrafi wżdrzaźnić. Mnie także.
#288 djdenismusic
Dokładnie. Poza tym szkoda życia na przejmowanie się takimi pierdołami. Zresztą to element dzisiejszego slangu, coś jak ziomeczki, siemka, itd.
#289 Paulinux
Kalki językowe to coś w stylu: zrobiłeś/aś mi dzień.
#290 Monte
Ale po co używać kalek językowych, skoro w naszym ojczystym języku mamy wiele zwrotów, które brzmią o wiele lepiej?
#291 djdenismusic
Po to, że ludzie potrzebują czegoś nowego.
#292 EugeniuszPompiusz
A możepo to, a raczej dlatego, że jesteśmy Kalekami? :-)
#293 Julitka
Ja używam takich zwrotów zawsze żartobliwie i ironicznie. I często pewne wyrażenia, zwroty lub sposoby wypowiedzi mnie rażą, ale inne nie. I do obu tych rzeczy mam prawo. Także robimy internety! :)
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#294 daszekmdn
Nienawidzę głośnych niskich albo szeleszczących dźwięków po obudzeniu. Mam ochotę w tedy pozabijać wszystko co żyje i hałasuje.
#295 Zuzler
Nienawidzę odgłosu, jaki wydaje kot, który postanowi sobie nie zadrapywać żwirku w kuwecie, tylko trzaskać tą taką ramką na jej wierzchu. No mam ochotę łeb mu ukręcić za każdym razem. A jeszcze jak sobie postanowi poorać pazurami bok kuwety, produkując przy tym pisk, od którego zęby bolą, to bym go chętnie z tym urwanym łbem jeszcze wyeksmitowała z domu.
#296 misiek
To weź się do roboty w tych samych godzinach jak inni domownicy zamiast jęczeć, bo obudzili jaśnie Pana królewicza.
-- (daszekmdn):
Nienawidzę głośnych niskich albo szeleszczących dźwięków po obudzeniu. Mam ochotę w tedy pozabijać wszystko co żyje i hałasuje.
--
#297 daszekmdn
Odezwał się kurwa wiecznie funkcjonujący o normalnych porach
Nigdzie nie wskazałem o której. Zawsze mnie to drażni, nie ważne o której bym nie wstał. Za oknem jak się tłukły oczyszczarki do dróg czy inne badziewie to mnie irytowało, a one jeździły zawsze koło 6.
#298 Adasadula
Boże, a czy to nie jest wontek w którym można powiedzieć co nas denerwuje, bo wygląda to bardziej jak mówcie co was denerwuje co byśmy mogli krytykować i wygłaszać własne wykłady na temat dupy Maryny
#299 Julitka
@Misiek Zirytowałeś mnie. :p
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#300 Zuzler
Uczciwie mówiąc, to mnie takie komentarze jak ten Miśka bardzo personalnie po prostu... Wkurwiają. Ktoś pytał i pragnął usłyszeć tego typu mądrości?