Jak nazwalibyście swoje dzieci
Back to Integracja Eltenowiczów#61 mucha
jeszcze zapomniałem dopisać emilji dominiki i karoliny no imartyna
#62 Zuzler
Tak tak Żywek, a może Euzebiusz, Bonifacy albo Męcimir?
#63 zywek
Albo adrian. NO ale czemu nie Czesław Albo Zdzisław?
#64 Julitka
Trzeba jednak zastanowić się też nad przyszłością tego dziecka. Nadając mu imię, mam przed oczami moje dziecko w szkole. Wyobrażasz sobie, jak koledzy mówią do niego "Czesiu" lub "Zdzisiu"? Przecież będą się śmiać... Pomijam już moją osobistą niechęć do tych imion, ale one są niemodne teraz, a nawet - obciachowe. Tak po prostu jest.
#65 mucha
ale moda wraca na te imiona tak że za 10 lat może być całkiem inaczej
#66 Shanine
Hej.
Fajnie, że taki duży jest ten temat.
W ogóle cieszy mnie, że powstało w ogóle coś takiego, jak Elten, ale to może na inny jakiś wątek.
Co do imion, dla córki może Małgorzata albo Amelia, a dla syna Seweryn lub Beniamin.
Pozdrawiam
#67 misiek
Hermenegilda. D... Czesio jesteś odrażający! Dlaczego nie słuchasz koleżanki? Bo ona nie ma wacka. Czego??? No--- siusiora, a Pani ma? Wąt mi z klasy zbreźniku!!!
#68 Mimi
Hm, moja kumpela ma synka Czesława. Mały jest pięciolatkiem. I przedstawia się: Jestem Czesio, ale nie Mozil. :) Lubi swoje imię i na razie dzieci mu nie dogryzają. Pewnie nie znają "Władców much".. Aha, Czesio ma niewiele starszego brata Wiesia i młodszą siostrę Honoratkę - Honię.
#69 mucha
już teraz mnie te imiona jakoś nie dziwią a no i jeszcze jedno władców much to raczej już nie poznają
#70 Mimi
No, może z Neta Tych "Władców" dorwą. :) Dla Cześka byloby lepiej, żeby nie. :)
#71 lwica
Jejku, jak ja lubię ten film! :D
#72 wojtas
No to tak z męskich: rafał, marcin, sebastian. Z żenńskich: asia, wiktoria, kasia, agnieszka, dominika, amelja
#73 daszekmdn
Dzieci mieć nie chcę, ale może córkę nazwał bym Nikola? Tak o, zdrobnić można sensownie przynajmniej :D
#74 misiek
Daszku- w twoim wieku też nie chciałem.
#75 monstricek
Ja również nie chce mieć dzieci, ale, jeśli już, to syyna nazwał bym Igor, Stepan, Michail, Oleg, ewentualnie paweł, a córke Stepanida, Darina, Uljana, lub Olga.
#76 Moonlight22
No to teraz czas na mnie.
Z żeńskich imion podobają mi się: Klara, Julia, Natalia, Karolina.
A z męskich: Adolf, Reinhard, Andrzej, Maciej i chyba by było na tyle.
#77 misiek
Andrzej- nie nigdy w życiu.
#78 Julitka
Andrzej spoko. :) Jędrzej... niee...
#79 Elanor
--Cytat (Julitka):
Trzeba jednak zastanowić się też nad przyszłością tego dziecka. Nadając mu imię, mam przed oczami moje dziecko w szkole. Wyobrażasz sobie, jak koledzy mówią do niego "Czesiu" lub "Zdzisiu"? Przecież będą się śmiać... Pomijam już moją osobistą niechęć do tych imion, ale one są niemodne teraz, a nawet - obciachowe. Tak po prostu jest.
--Koniec cytatu
A ja to sobie wyobrażam. Imiona, jak wszystkie inne. W ten sposób każde imię można ośmieszyć. Choćby mój przykład "Weronka - stonka". Sami nakręcamy nabijanie się z tych wszystkich Januszów, Zdzisiów i Czesiów. Dla mnie ważne jest to, co dane imię oznacza, co ze sobą niesie, czy może kojarzy mi się z jakąś fajną osobą. Jeśli ukształtuje się u dziecka właściwy stosunek do jego imienia, to nikt mu - kolokwialnie mówiąc - nie podskoczy.
Inna sprawa, że nie wszystkie imiona nam się przecież muszą podobać. Coś nam nie brzmi, nie pasuje i to jest ok.
Moje typy?
Dla córki: Agata, Elżbieta, może Agnieszka.
Dla syna: Aleksander, Artur, Stefan.
Co do tych wszystkich Oliwii, Nikoli, Oliwierów, Brajanów, nadawanie ich w naszym kraju mi się nie podoba.
#80 misiek
Taa- Michał kichał potem trzy dni zdychał. Lol