Forum

Wasza historia z Eltenem

Forum głosowe

Previous 3 / 3

magmar

#41 ·

Transcription

Tak się zastanawiam, czy jest jakiś wątek na Eltenie poświęcony wszystkim wersjom beta, żeby po prostu zrobić sobie takie coś w rodzaju podsumowanie, jak ten program się rozwijał itd. Może to nie jest związane bezpośrednio z moją historią, ale ogólnie chciałabym zobaczyć, jak to się rozwijało od 2014 roku. Może coś takiego jest, a ja się na to nie natknęłam.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

lwica

#42 ·

Transcription

Wiesz co, był kiedyś wątek o betach, nie wiem, co się z nim stało, bo w pewnym momencie jakby powstała grupa, ale wątek w czasach, kiedy beta-testy były otwarte, tak zupełnie był. Także myślę, że możesz poszukać go w jakimś archiwum, ja zerknę, bo teraz tak trochę mało czasu mam, ale ogólnie to jeżeli znajdę, to ci zawzmiankuję, ale myślę, że możesz sobie poszukać, jak to może znajdziesz.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

lukasz1993258

#43 ·

Transcription

Witam was do serdecznie po bardzo długim czasie nieobecności. No ja to już tutaj chyba podkreślałem, ale ja jestem na Eltenie od samego początku istnienia tego projektu. Oczywiście nie mówię tutaj o beta testach, które były pewnie wcześniej, więc ja jestem od 24 maja 2014 roku. I pierwszy tydzień Eltena dla mnie jaki był, to był trochę pechowy, ponieważ ten Elten u mnie zbytnio nie chciał działać. No a z drugiej strony może to było też spowodowane tym, że miałem stary komputer stacjonarny, który po prostu lubił protestować. Ale no pierwszy okres korzystania z Eltena dla mnie był naprawdę uciążliwy troszkę, więc tak byłem. A i tak mnie tu prawie więcej nie było, bo chodził ten Elten tam bardzo, bardzo źle.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Zuzler

#44 ·

1 likes
Transcription

No witajcie! Magmar, jeżeli jeszcze tu kiedyś zajrzysz, obejrzyj sobie blok Dawida w Szarą Przestań, albo ten drugi może. Nie pamiętam już na którym to jest, ale pewnie na Szarej Przestani. W każdym razie tam był taki wpis jego, gdzie on wrzucił jakby taką ciekawostkę w postaci najpierwszych funkcji Eltena, jakie w ogóle najpierwsza wersja posiadała. Możesz sobie obejrzeć, jeżeli chcesz. A jeżeli chodzi o mnie, to ja tu jestem od 2017 roku. Akurat w moim wypadku na pewno nie kłamię. No, jak jej tam było? 18, kurde, czy 18? Ojej. No nieważne, w każdym razie w moim wypadku na pewno wizytówka nie kłamie. A zatem... 18 jednak. A zatem... A zatem, proszę ja was, jestem tu dosyć długo. Widziałam tutaj sporo rzeczy, nie powiem. Nawet się trochę... W obserwacjach tutaj, tutejszych, tutaj poczynionych można się trochę nauczyć. Nie powiem, że nie. Nie tylko będąc ich uczestnikiem tego, co się działo, ale również jako obserwator właśnie można było coś wyciągnąć, jakieś informacje ciekawe. Na przykład, jeżeli chodzi o to, jak powinno się administrować. A jak nie. Względnie... Jak niestety czasem trzeba się obchodzić z ludźmi, kiedy dobre słowo nie wystarczy. No, ale to już takie szczegóły, no. O, już tam takie. W każdym razie... Ja tu jestem dlatego, że ten ja z tak długiego czasu i... I przyznam, że... Zostanę. Mam zamiar tu zostać.

Monia01

#45 ·

1 likes
Transcription

U mnie było akurat dość prosto. Do tego, żeby zacząć korzystać z LTN-a, zachęcił mnie Mikołaj Hołysz. No i ja trochę też nie chciałam, bo jakby wcześniej nie korzystałam z programów, które byłyby dedykowane tylko niewidomym. W sensie, no nie wiem, nie siedziałam i nadal nie siedzę na żadnych serwerach Team Talka. Nie, jakoś nie szukałam niewidomych w internecie. No ale on tak zachęcał do tego, żebym jednak weszła na tego LTN-a, żebym sprawdziła. Pamiętam jeszcze, że miałam jakiś błąd i utworzyłam mnóstwo kont. Utworzyłam ich bardzo dużo i za każdym razem dostawałam... No to wyglądało tak, jakby te konta się w ogóle nie tworzyły. Potem się okazało, że to był po prostu jakiś tam błąd i baza danych... Znaczy konta się tworzyły, ale nie dostawałam odpowiedzi. W sensie, ja o tym nie wiedziałam i tak naprawdę utworzyłam mnóstwo kont, które sobie dość długo wisiały do jakiejś tam czystki w bazie. To chyba tyle i to był chyba 2017 rok. Tak mi się wydaje, że tutaj przyszłam w 2017 roku, ale zaraz jeszcze sprawdzę w wizytówce, aż z ciekawości. Tak, sprawdziłam i wyszło na to, że przyszłam tutaj 21 maja 2017 roku.

🇺🇦 🇵🇱

damianzegarek

#46 ·

Transcription

Cześć! Ja, jeżeli chodzi o Eltena, to dowiedziałem się z podcastu. Z typu podcastu. Pamiętam, że była audycja, gdzie Michał Dziwisz rozmawiał z Zawidem na temat tego projektu, więc nie dowiedziałem się z Klango, ponieważ prawdopodobnie jak był wątek na temat Eltena na Klango, to już mnie na Klango nie było. Właśnie z wiadomych względów, bo tam już się zaczęło sypać, wbrew pozorom, od dłuższego czasu niestety. A jestem, znaczy byłem starym użytkownikiem Klango, dlatego że ja zakładałem tam konto dokładnie 20 maja 2009 roku, doskonale to pamiętam, bo byliśmy na konkursie czytelniczym w Warszawie przy Konwiktorskiej, czyli tam, gdzie jest biblioteka. Tam się odbywał konkurs, no i tak sporo nas tam było niewidomych. No i była sala komputerowa, więc się weszło. No i pokazali to Klango, no to sobie w międzyczasie założyłem konki, i takie wow, bo jest coś dla niewidomych, takie typowo, nie? Więc no była taka, był taki efekt wow, nie? No i to tak sobie trwało, stworzyły się te znajomości, no to się rozpadło, to się rozpadło, no i mówię, i pojawiła się ta audycja tyflopodcastowa, no i ja nie ukrywam, ja byłem sceptycznie nastawiony do tego projektu, ponieważ mówię, no tak, to teraz tak, ktoś sobie znowu stworzy i znowu się to rozsypie. Więc no bez sensu. No ale po jakimś tam czasie stworzyłem sobie tutaj profil, jakiś tam, już nawet nie pamiętam. I on sobie, założyłem go, ale tak wszedłem, tak mówię, kurczę, ale tu się w zasadzie to nic nie dzieje, tak naprawdę. No i to, i to zarzuciłem, nie? I w 2019, bo ja tamten profil w ogóle porzuciłem, mówię, to w ogóle bez sensu. I w 2019 roku, w sierpniu, pod koniec sierpnia, założyłem sobie to konto ponownie, czy założono mi, to na tym toku jeszcze wtedy pamiętam. No i tak to sobie już teraz... I tak to sobie już teraz jest, trwa i fajnie, bo część tych klangowych znajomości, tutaj tych starych ludzi, co prawda niektórych pod nowymi nickami, podnajdziewałem, więc całkiem spoko. I jak widać, to się całkiem fajnie rozwija. I dobrze, niech się rozwija. Faktem jest, że no były różne defekty programistyczne. No to autor sam to doskonale wie. No ale no, z drugiej strony, rany boskie, każdy kiedyś ma ten swój pierwszy raz we wszystkim. W związku z tym, mówię, spoko, nie? No że to tak sobie trwa, no to sobie trwa. I chyba jest dobrze. I tego ci Dawid życzę. Niech to się kręci. Wszystkiego dobrego i pozdrawiam.

lukasz1993258

#47 ·

Transcription

No ja pamiętam, że ja też na początku byłem sceptycznie nastawiony do tego projektu. Troszkę sceptycznie, ponieważ ja miałem z nim od początku duże problemy, żeby u mnie działał ten Elten. Pamiętam, że nawet długi czas nie chciał Elten mi działać, nawet na nowym laptopie i tam były duże z tym problemy. Nawet pamiętam, jak Dawid osobiście nad tym siedział przez remota i próbował coś z tym zrobić. No bo tam pamiętam, że parę właśnie aktualizacji Eltena miało ogólnie problem taki, że po prostu chodziło o to, że Elten jakby się nie uruchamiał. Pisało tylko, że chcę jeszcze zainstalować program Elten. Coś o pobieraniu i na tym się to wszystko kończyło. Wtedy właśnie pamiętam, że Dawid przez długi czas z tym walczył. I w końcu jakoś po długim czasie ten Elten zaczął jako tako współpracować, ale ciągle tam były problemy jeszcze. Także no dłuższy czas był problem, coś nie jeszcze. Także to tak wyglądało. Teraz na dzień dzisiejszy Elten już mi wszędzie działa. Na każdym z komputerów co mam. Czyli na stacjonarce i na drugim laptopie, który jest schowany działa mi Elten. I cały czas z niecierpliwością czekam na Eltena na iOS. Bo... To bym sobie z przyjemnością potestował. Nie ukrywam. I mam nadzieję, że w końcu dojdzie do tego, że ta wersja się pojawi. I będziemy wszyscy mogli spokojnie z tej aplikacji korzystać. A na bank jestem pewny, że wówczas kiedy by się ta wersja pojawiła. To by przyciągło to bardzo dużą rzeszę użytkowników. Podejrzewam, że Elten byłby wszędzie prawie zainstalowany. Wystarczy tylko pomyśleć o tym, że każdy z nas ma Messengera na telefonie. Czy to iOS, czy to właśnie wspomniany... Nie. Czy to iOS, czy Android. Nie znam osobiście ani jednej osoby nawet wśród niewidomków. Która by nie miała na przykład Messengera, czy Facebooka. Więc gdy pojawi się Elten. Na iOS. To założę się, że wtedy będzie duża ilość użytkowników. Sądzę, że tak samo będzie jak się pojawi jednak Elten na Androida. No, to chyba tyle. Pozdrawiam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Natalia2000

#48 ·

Transcription

Witajcie, u mnie również było prosto, usłyszałam w tyflopodcaście tam tych kilka audycji, które były, sobie przesłuchałam, potem zachęciła mnie użytkowniczka Paulina12, tzn. zachęciła. No, finalnie tu jestem, tu zachęciła, zaczęła mówić, że to jest takie fajne, że to jest takie ciekawe, że ciekawe treści są, no to na pewnej niedzieli stwierdziłam tak sobie na spontanie, a zainstaluję sobie, no dobra, no, może przyszedł czas i na mnie, no i jestem tutaj i zamierzam być i tego absolutnie nie żałuję i zamierzam tu zostać. I jeszcze wam powiem... Powiem więcej, zamierzam postarać się namówić innych do korzystania, mam sporo znajomych niewidomych, z którymi będę prowadziła teraz niedługo pewnie jakieś rozmowy, także może, może coś się uda.

lukasz1993258

#49 ·

Transcription

A ja tylko powiem jeszcze tyle, powracając do przeszłości, że gdyby nie Klango, to bym się o Eltenie nie dowiedział. Może bym się dowiedział, ale prawdopodobnie bardzo, bardzo późno. Nie wiadomo kiedy tak naprawdę. A pamiętam tą noc, kiedy się dowiedziałem o Eltenie, bo akurat tej nocy przyjechałem z wsi, bo byłem na wsi chyba przez dwa tygodnie. I pamiętam, że tej nocy wróciłem, włączyłem Klango i natknąłem się właśnie na wątek o Eltenie. No i akurat to był 24 maja. Pół, przepraszam, 24 sierpnia. Przepraszam za...

turekcom

#50 ·

Transcription

no dobra to teraz ja się tu nagram no jak się dowiedziałem o Eltenie no się dowiedziałem z audycji w Tyflopodcaście to tam nie wiem który to był rok może faktycznie 2014 no to jak była w ogóle pierwsza ta wersja tam nie wiem czy nie beta może jeszcze jakaś tam no choć też nie mówię że ja tam często jakoś tam wchodziłem wchodzić wchodziłem ale to tak tego ale no właśnie z Tyflopodcastu co do Klango no to ja tam byłem tam pod koniec istnienia tego serwisu no potem ten serwis to już potem zdech tam serwer padł czy coś tam no i to tak z tym Klango tam byłem krótko co nie tam pod koniec tego istnienia no w ogóle w samym środowisku jakby nie patrzeć to jestem od 2013 roku i to też za sprawą w przypadku jak to szukałem czytnika ekranu na Androida i mi się Tyflopodcast pojawił no to no to to się tak zaczęło potem z Tyflopodcastu no to się tam dalej się tam rozprzestrzeniłem między innymi na Klango no na inne grupy jakieś tam Tyflosy inne no i LTE no to mówię no to no tak jestem w sumie no można prawie od początku no bo to mówię to no skoro był podcast to było no może pierwsza druga beta czy może któraś to była no i no i tak wtedy dołączyłem jedynie co mnie tak zdziwiło i to że było i było to i w Klango i w LTE że tam po prostu nie było w interfejsie nie było po prostu no nic nie było widać to nie tam była jakaś chyba tapetka czy coś tam było ale nie było żadnych napisów nic normalnie owszem synteza mówiła jak się chodziło po opcjach co to opcje i tak dalej hmm tam czy jakaś fora czy jakieś tam ustawienia czy jakieś coś to tam synteza mówiła co nie ale ale nie było to widoczne i to i to było dla mnie zdziwienie po prostu jak tak można zaprojektować program że no dobra jest synteza wszystko mówi tego ale nie widać co jest na ekranie co jest ten no i to tak to właśnie tak było no więc ja tam ani nie z Klango się dowiedziałem ani z nikąd indziej tylko właśnie z teflo podcastu który właśnie był o LTE nie no że coś takiego powstaje no dobra ja że ciekawy jestem to a dołączę sobie tak że co i jak w sumie no jakby nie patrzeć to tak to faktycznie to długo jestem bo jak to był czternasty rok a teraz mamy dwudziesty szósty wow no i ten LTE no teraz fajnie że weszły aplikacje na androidach i na iOS a bo jednak czasy są takie że komputery no ma coraz mniejszą rolę jakby w komunikacji wszystko się odbywa częściej już no na smartfonach więc i dobrze że LTE dołączył do tego trendu że po prostu no spóźnione bo spóźnione i to dużo spóźnione ale dobrze że dołączył więc można nadal LTE na używać jak co no to no to spoko

Previous 3 / 3