Edukacja niewidomych
Back to W szkole i w pracy.#101 grzegorzm
hahahaha dobre. te stare mapy takie wypukłe były dobre.
#102 gadaczka
A uczył się ktoś z was w szkole Św. Maksymiliana w Laskach? Czy są tam takie same przedmioty jak w normalnych
szkołach?
#103 cinkciarzpl
Obstawiam jeszcze bardziej obniżony poziom ze względu na upośledzenia intelektualne.
#104 misiek
Chodzi o te słynne Laski?
#105 gadaczka
O ośrodek szkolnowychowawczy dla niewidomych.
#106 misiek
Różne opinie znam, ale nie spotkałem się z opinią by tam był niski poziom nauczania. Właśnie słyszałem,
że jest wyższy niż w innych tego typu szkołach.
#107 cinkciarzpl
Ale Maksymilian to chyba wydzielona część dla upośledzonych umyslowo
#108 gadaczka
Łysy napisz, czy chodzi ci o szkołę św. Maksymiliana w Laskach, czy o zwykłą w tym ośrodku.
#109 grzegorzm
Święty maksymilian to szkoła dla osób upośledzonych w różnym stopniu więc podejżewam, że poziom nauczania
jest dużo niższy. Chociaż znam przypadki gdzie po tamtej szkole osoby przyhodziły do normalnej szkoły
zawodowej.
#110 hryniek
DOkładnie. DLategoż tak wzbraniam się przed pojęciem "szkoła specjalna" w kontekście ośrodków dla niewidomych. A poziom raczej na pewno musi być niższy żeby srzężone osoby mogły jakoś dać radę. I o ile się nie mylę tam trafiają osoby chyba już po podstawówce/gimnazjum.
#111 grzegorzm
no jakoś tak. Szkoła podstawowa i chyba gimnazjum, którego terz niema to w rapce była
#112 gadaczka
W szkole św. Maksymiliana razem uczą się osoby z różnymi stopniami upośledzenia? Osoby funkcjonujące
na różnym poziomie są w jednej klasie?
#113 hryniek
Droga Gadaczko. NIe byłem może absolwentem tej szkoły, ale wygląda na to, że tam różne stopnie upośledzenia się zdarzają, bywały nawet osoby tzw. Normalne, tyle, że o bardzo słabych wynikach i chyba już to wystarczyło żeby tam posłać takiego nieszczęśnika.
#114 gadaczka
Rozumiem. A uczniowie ze św. Maksymiliana mają kontakt z resztą uczniów tego ośrodka? Zastanawia mnie
to, co piszecie o przeniesieniu z jednej do drugiej szkoły. Upośledzenie nie pojawia się w trakcie nauki,
ani nie znika. Powinni do tej szkoły kierować wyłącznie po badaniach stwierdzających stopień upośledzenia
umysłowego.
#115 cinkciarzpl
Z tego co wiem tam tak nie było wystarczyło że ktoś powtarzał klasę ale absolwenci więcej powiedzą
#116 grzegorzm
Bez przesady do tego musiały być jakieś badania psychologów i tak dalej. Dziwi mnie tylko jedna rzecz,
że kiedyś nie było takich cyrkuw żeby uczniowie szkoły Maksymiliana przechodzili do normalnej szkoły.
#117 gadaczka
To nie jest przesada, ponieważ widzący uczniowie jeżeli mają iść do szkoły specjalnej dla upośledzonych
przechodzą badania.
#118 grzegorzm
chodzi mi w odwrotną stronę, że ktoś jest w takiej szkole a nagle przechodzi do normalnej.
#119 hryniek
Mnie akurat to odwrotnie nie dziwi. Tam zdaje się było parę normalnych osób, więc jak taka osobka dobrze sobie radziła to czemu miałaby nie przejść, chyba, że z nią rzeczywiście było coś nie tak to wtedy się można zastanawiać. W koncu słabe wyniki mogą być tylko przejściowe.
#120 gadaczka
Albo oni zrobili błąd posyłając osobę w normie intelektualnej do św. Maksymiliana i nie chcą się do tego
przyznać. Jak oni sobie radzą, gdy przejdą do zwykłej szkoły z Maksymiliana? Czy program nauczania jest
taki sam?