EltenLink

Edukacja niewidomych

Back to W szkole i w pracy.

#101 grzegorzm

hahahaha dobre. te stare mapy takie wypukłe były dobre.

2018-03-10 23:49

#102 gadaczka

A uczył się ktoś z was w szkole Św. Maksymiliana w Laskach? Czy są tam takie same przedmioty jak w normalnych
szkołach?

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2018-03-15 21:16

#103 cinkciarzpl

Obstawiam jeszcze bardziej obniżony poziom ze względu na upośledzenia intelektualne.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2018-03-15 21:47

#104 misiek

Chodzi o te słynne Laski?

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2018-03-15 23:36

#105 gadaczka

O ośrodek szkolnowychowawczy dla niewidomych.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2018-03-16 00:03

#106 misiek

Różne opinie znam, ale nie spotkałem się z opinią by tam był niski poziom nauczania. Właśnie słyszałem,
że jest wyższy niż w innych tego typu szkołach.

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2018-03-16 00:05

#107 cinkciarzpl

Ale Maksymilian to chyba wydzielona część dla upośledzonych umyslowo

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2018-03-16 10:43

#108 gadaczka

Łysy napisz, czy chodzi ci o szkołę św. Maksymiliana w Laskach, czy o zwykłą w tym ośrodku.

2018-03-16 10:45

#109 grzegorzm

Święty maksymilian to szkoła dla osób upośledzonych w różnym stopniu więc podejżewam, że poziom nauczania
jest dużo niższy. Chociaż znam przypadki gdzie po tamtej szkole osoby przyhodziły do normalnej szkoły
zawodowej.

2018-03-16 10:59

#110 hryniek

DOkładnie. DLategoż tak wzbraniam się przed pojęciem "szkoła specjalna" w kontekście ośrodków dla niewidomych. A poziom raczej na pewno musi być niższy żeby srzężone osoby mogły jakoś dać radę. I o ile się nie mylę tam trafiają osoby chyba już po podstawówce/gimnazjum.

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2018-03-16 11:07

#111 grzegorzm

no jakoś tak. Szkoła podstawowa i chyba gimnazjum, którego terz niema to w rapce była

2018-03-16 11:20

#112 gadaczka

W szkole św. Maksymiliana razem uczą się osoby z różnymi stopniami upośledzenia? Osoby funkcjonujące
na różnym poziomie są w jednej klasie?

2018-03-16 11:37

#113 hryniek

Droga Gadaczko. NIe byłem może absolwentem tej szkoły, ale wygląda na to, że tam różne stopnie upośledzenia się zdarzają, bywały nawet osoby tzw. Normalne, tyle, że o bardzo słabych wynikach i chyba już to wystarczyło żeby tam posłać takiego nieszczęśnika.

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2018-03-16 12:12

#114 gadaczka

Rozumiem. A uczniowie ze św. Maksymiliana mają kontakt z resztą uczniów tego ośrodka? Zastanawia mnie
to, co piszecie o przeniesieniu z jednej do drugiej szkoły. Upośledzenie nie pojawia się w trakcie nauki,
ani nie znika. Powinni do tej szkoły kierować wyłącznie po badaniach stwierdzających stopień upośledzenia
umysłowego.

2018-03-16 12:20

#115 cinkciarzpl

Z tego co wiem tam tak nie było wystarczyło że ktoś powtarzał klasę ale absolwenci więcej powiedzą

2018-03-16 12:23

#116 grzegorzm

Bez przesady do tego musiały być jakieś badania psychologów i tak dalej. Dziwi mnie tylko jedna rzecz,
że kiedyś nie było takich cyrkuw żeby uczniowie szkoły Maksymiliana przechodzili do normalnej szkoły.

2018-03-16 12:57

#117 gadaczka

To nie jest przesada, ponieważ widzący uczniowie jeżeli mają iść do szkoły specjalnej dla upośledzonych
przechodzą badania.

2018-03-16 12:57

#118 grzegorzm

chodzi mi w odwrotną stronę, że ktoś jest w takiej szkole a nagle przechodzi do normalnej.

2018-03-16 13:00

#119 hryniek

Mnie akurat to odwrotnie nie dziwi. Tam zdaje się było parę normalnych osób, więc jak taka osobka dobrze sobie radziła to czemu miałaby nie przejść, chyba, że z nią rzeczywiście było coś nie tak to wtedy się można zastanawiać. W koncu słabe wyniki mogą być tylko przejściowe.

2018-03-16 14:11

#120 gadaczka

Albo oni zrobili błąd posyłając osobę w normie intelektualnej do św. Maksymiliana i nie chcą się do tego
przyznać. Jak oni sobie radzą, gdy przejdą do zwykłej szkoły z Maksymiliana? Czy program nauczania jest
taki sam?

2018-03-16 14:14