Michal beta
Back to Screenreadery i syntezatory mowy#1 zvonimirek222
Dzień dobry!
oto pierwszy nowy głos, który, jeżeli będzie dobrze oceniony zostanie może być wypuszczony do publicznego obiegu oficjalnego.
Na razie, ten głos będzie dostępny jako publiczna beta.
Mamy wszystkie wersje.
https://przytulnemiejsce.pl/asael/RHVoice-voice-Polish-Michal-4.0.1011.10.nvda-addon
https://przytulnemiejsce.pl/asael/RHVoice-voice-Polish-Michal-v4.0.1011.17-setup.exe
Dla tych, którzy nie mają androidowej appki, gdzie znajdują się głosy nieoficjalne:
https://disk.yandex.com/d/-gtlEpx25udWiQ
Student studentowi wszystko
19.08.2022 11:01
1/1
#2 misiek
Nie działa.
#3 papierek
Działa.
#4 zvonimirek222
@misiek. Sprawdź swoją konfigurację, lub podaj szczegóły.
#5 misiek
Szczeguły są takie, że Nvda w ogóle mi nie widzi Rhvoice przy wyborze syntezatora, a zainstalowany jest i kiedyś działał. Nvda najnowsza wersja stabilna.
#6 daszekmdn
Zaktualizuj silnik.
Zvonimirze, jak już podsyłasz link do głosu, to warto też zalinkować ostatnią wersję silnika wraz z instrukcją.
#7 misiek
Dzięki, już wszystko gra.
#8 zvonimirek222
@daszekmdn
Nigdy nie linkowałem silnik do NVDA bo:
a) zakładałem że wszyscy mają,
b) że wszyscy wiedzą, nawet jak nie mają, bo informacja była przy pierwszych głosach, a zlotowicz.pl jest jako strona.
-- (daszekmdn):
Zaktualizuj silnik.
Zvonimirze, jak już podsyłasz link do głosu, to warto też zalinkować ostatnią wersję silnika wraz z instrukcją.
--
#9 daszekmdn
Nie wszyscy śledzą temat z zapartym tchem.
#10 johnson
Patrzcie. Jo se tylko w komencie zażartował, a to się w prawde obróciło. Brzmi fajnie. Czytam jeszcze raz o nowym sofcie do Blindshella i może za niedłógo będzie miał więcej radiowego zacięcia. xd Dobra. Lecim dalej.
Skończyłem. Na tych głośnikach i zewnętrznej karcie czytało się przyjemnie, jak na coś, co dostajemy za free.
#11 misiek
Ja przecież miałem silnik, tylko nie wiedziałem, że przestarzałą wersję i, że to w ogóle trzeba aktualizować.
#12 mojsior
myślę też że warto dodać taką informacje, że warto zaktualizować silnik, to się może przydać, a jest tak jak ktoś powyżej powiedział, niekażdy śledzi temat rhvoice i niekażdy codzienny zjadacz chleba musi to robić.
#13 zvonimirek222
@mojsior
dlatego wersja sapi poniekąd jest lepsza, ponieważ silnik aktualizuje się automatycznie, jeżeli przyjdzie taka potrzeba. Silnik jest wtedy uniwersalny dla wszystkich screenreaderów. Ja spróbuję odwalić pewną manianę, ale niech na razie zostanie małą niespodzianką.
#14 papierek
Sapi jest wooooolnyyyyy
#15 zvonimirek222
@papierek, wszyscy o tym wiemy, a lepszego nie ma.
Czasem radykalnie myślę, że dodatki dla NVDA jako syntezatory są mniej dobrym rozwiązaniem, bo kompatybilność z dodatkami co rok. Skłaniam się ku temu myśleniu.
Sapi jest uniwersalne, a jego zgodność nie zmieniła się oj od bardzo dużego czasu.
#16 balteam
No i dlatego, że jest wolny, dziwię się, że ktoś używa, eh piękny bezkonfliktowy espeak :)
#17 zvonimirek222
espeak też ma swoje za uszami.
#18 papierek
niemniej porównanie sapi i wtyczek do nvda to jak porównywanie hdd do ssd.
#19 pates
Espeak jak dla mnie ma tylko jedną wadę. Beznadziejny słownik, ale to się da z tego co wiem poczyścić. Nawet ktoś kiedyś miał taki fajny słowniczek czyszczący, chyba Tomecki, jeszcze za czasów tyflostacji.
#20 mojsior
powiem tak, jeżeli używa się screenreadera który ma kiepskie wsparcie sapi, to sapi będzie wolne, ja używam takiego czytnika ekranu gdzie jest dobre sapi i jakoś nie odczułem by rhvoice był jak to ujołeś papierku woolny.
Działa to dość responsywnie nawet z grami używającymi sapi, więc to że cos działa wolno, niekoniecznie musi być winą samego rhvoice.