Forum

Co oglądacie/oglądaliście?

Film, telewizja i wszystko, co niepasuje do innych forów

Previous 2 / 4 Next

wrzos33

#21 ·

Obejrzałam i polecam:
Światłoczuła (2024) [Netflix].mp3
Mistrz (2020) [Netflix].mp3
Najmro [Netflix].mp3

Zuzler

#22 ·

Oglądam 3 sezon "Wiedźmina" z Netflixa. No... Nie irytuje mnie to, bo w zasadzie to już nie jest ten świat, który znam z książek, historii w porównaniu z pierwotną wrotki odjechały drogą obok i w sumie jedyne, co mnie jakkolwiek boli to amerykanizacja tego wszystkiego, to że nawet z Jaskra zrobili tam drażniącego idiotę-showmana. Tej postaci w sumie szkoda mi najbardziej, ale zasadniczo polecam jednak, tylko nie warto się nastawiać, że przeżyjecie kolejną przygodę w świecie "Wiedźmina". Nie wiem, może to bardziej podobne do gier, nie wykluczam, nie znam ich. I jeszcze jedna rzecz mnie drażni, apropos gier, mianowicie aktorska gra głosem iście z gry wyjęta momentami, a to już trochę boli.

Adasadula

#23 ·

Pierwszy netflixowy był jeszcze znośny, drugi i trzeci to jak dla mnie masakra :D. Już chyba bardziej wolę wersję z 2001, tą TVP-owską.

-- (Zuzler):
Oglądam 3 sezon "Wiedźmina" z Netflixa. No... Nie irytuje mnie to, bo w zasadzie to już nie jest ten świat, który znam z książek, historii w porównaniu z pierwotną wrotki odjechały drogą obok i w sumie jedyne, co mnie jakkolwiek boli to amerykanizacja tego wszystkiego, to że nawet z Jaskra zrobili tam drażniącego idiotę-showmana. Tej postaci w sumie szkoda mi najbardziej, ale zasadniczo polecam jednak, tylko nie warto się nastawiać, że przeżyjecie kolejną przygodę w świecie "Wiedźmina". Nie wiem, może to bardziej podobne do gier, nie wykluczam, nie znam ich. I jeszcze jedna rzecz mnie drażni, apropos gier, mianowicie aktorska gra głosem iście z gry wyjęta momentami, a to już trochę boli.

--

Zuzler

#24 ·

A dlaczego? Wg mnie oziom był dość równy, tylko w 2 sezonie twórcom peron odjechał.

Adasadula

#25 ·

No to tak:
sceny takie jak np ten memiczny burdel w Kaer Morhen, zdaje się w drugim sezonie xd.
Kolejna rzecz, ale to tyczy się bardziej całości, nie tylko tych dwuch ostatnich sezonów, strasznie spłycone relacje. Przykład? Geralt i Ciri.
Poza tym brak wiedźminowego klimatu. Odnoszę wrażenie, że netflix starał się przedstawić świat z książek Sapkowskiego w pigułce, tak żeby przeciętny widz nie znający książki łatwo to przyswoił. Dialogi W ciul sztywne, dochodzi do tego słaby dubbing, i to nie tylko moja opinia ;). Nie wspominam już o strasznie dużych rozbieżnościach z orginalną fabułą. Inna sprawa że kilka osób z którymi rozmawiałem o netflixowym wiedźmaku, myślało że jest on ekranizacją czy adaptacją książek. Tak na prawdę, jest idącą w dziwną stronę historią alternatywną, i że tak to ujmnę spin-offem.

-- (Zuzler):
A dlaczego? Wg mnie oziom był dość równy, tylko w 2 sezonie twórcom peron odjechał.

--

Zuzler

#26 ·

No, ale sporo z tego sama zauważyłam powyżej, czyli że się w zasadzie zgadzamy, tyle że mnie to boli w serduszko, ale nie zniechęca.

Adasadula

#27 ·

Ja tam obejrzałem pierwszy sezon, i chyba najbardziej mi podpasował. Drugi i trzeci bardziej przejżałem, zdaje się że na przyspieszeniu coby zwyczajnie zoriętować się jak mniej więcej netflix to rozwinął ale szczerze mówiąc zwyczajnie nie miałem żadnej przyjemności z oglądania tegoż.

wrzos33

#28 ·

Wczoraj obejrzałam film pt. Konklawe i jestem zszokowana, szczególnie zakończeniem, ujawnioną tajemnicą. Książki nie czytałam.

wrzos33

#29 ·

Ciekawe filmy dokumentalne:
Co z tą solą [Planete +] [TV].mp3
Prawdziwa cena kawy (canal +)[TV].mp3
Pies też człowiek (2024) [De facto].mp3
Historia Auschwitz W 33 Przedmiotach
#Happy. Dyktatura szczęścia w mediach społecznościowych (Canal +)[TV].mp3

wrzos33

#30 ·

Polecanego przez Ciebie tytułu nie znalazłam, obejrzałam natomiast:
Szczęśliwy jak kot [Canal +] [TV].mp3

-- (daszekmdn):
Taki wątek istnieje o książkach, to dlaczego nie zrobić by takiego samego o filmach?
Przed momentem skończyłem oglądać dokument PT. "W głowie kota" na Netflixie. Polecam.
Opis:
"Wciągający i uroczy dokument, w którym eksperci od kotów opowiadają o sekretach i niesamowitych możliwościach tych zwierząt."

--

wrzos33

#31 ·

I kolejne znakomite produkcje:
TOPR na każde wezwanie [TV].mp3
Becoming. Moja historia [Netflix].mp3
Czekam aż stanie się coś pięknego (2024) [Netflix].mp3
Wyznania gejszy (2005) [TV].mp3

matius

#32 ·

A ja kończe oglądać Andora drugi sezon oraz pierwszy Dark Devila Born again.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

wrzos33

#33 ·

Miłośnikom psów polecam dokument W głowie psa (2024) [Netflix].mp3, w którym szeroko omówiony został temat psów pracujących.
Z kolei film Kopenhaska historia miłosna (2025) [Netflix].mp3 porusza trudny temat walki z niepłodnością.

wrzos33

#34 ·

Aktualnie oglądam serial Toksyczne miasto (Netflix)

wrzos33

#35 ·

I kolejny serial. Oglądam: Cesarzowa Sisi (Netflix)

daszekmdn

#36 ·

Edited
Przełom - Serial Netflix.
Polecam.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

daszekmdn

#37 ·

Edited 1 likes
Za mną:
Jak zostałem gangsterem historia prawdziwa,
Kler;
Gotowi na wszystko - exterminator.

daszekmdn

#38 ·

Obejżałem właśnie serial The last of Us.
To jest najlepsze co oglądałem od dawna mimo tego, że raczej nie przepadam za produkcjami zagranicznymi z lektorem. Mega klimat.

zywek

#39 ·

A to niejest z dubbingiem?

daszekmdn

#40 ·

Nie znalazłem wersji z dubbingiem.
Previous 2 / 4 Next