Licytacja charytatywna na rzecz Fundacji Prowadnica - podejście drugie
Back to Archiwum Eltena#81 Paulinux
Chciałabym mieć taką moc, żeby widzieć jak wygląda stopione drewno i się nie poparzyć
#82 pates
Dawid, a z samego metalu się da? Raczej nie, ale wolę dopytać.
#83 djsenter
W kuźni, owszem.
#84 MarOlk
A ten drewniany filament to nie po prostu drewniana mączka zlepiona jakimś lepiszczem?
#85 MarOlk
Bo stopienie drewna biorąc pod uwagę jego strukturę jest raczej niemożliwe.
#86 pajper
@pates
Nie na naszej drukarce. Metodami laserowymi owszem, ale to zupełnie inna technologia, mająca sporo wad i zalet i bardzo różniąca się od FDM.
@marolk
To akurat bardzo prawdopodobne, trzeba się zagłębić w szczegóły techniczne.
Generalnie istnieje materiał PLA domieszkowany drewnem, ale to nie jest ten przypadek.
My wykorzystujemy filament drewniany od firmy Rosa. Podejrzewam, że to coś między drewnem a sklejką.
Za to strukturą, zapachem i właściwościami nie do odróżnienia od drewna.
Również pod względem palności.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#87 Postukujacy
Czy istnieje duża szansa, że to pseudodrewno co macie zapaliłoby się, przy użyciu niewłaściwej temperatury? Czy temperatura taka jest nie do osiągnięcia albo istnieją inne zabezpieczenia? Co gdyby jednak?
#88 pajper
Mnie się udało już podpalić to drewno omyłkowo, podczas zmiany filamentu. Zmieniałem drewno na PLA. W tym celu wyciągnąłem drewno i zwiększyłem temperaturę, by włożyć PLA. Niestety w między czasie się zapaliły resztki drewna w extruderze. Na szczęście nie było to groźne z tym wyjątkiem, że było pełno popiołu do czyszczenia.
Natomiast jeśli chodzi o podpalenie w trakcie druku, jest to bardzo mało prawdopodobne i musiałoby być splotem wielu awarii. Drukarka utrzymuje temperaturę bardzo precyzyjnie, z dokładnością do jednego stopnia Celsjusza. Jest szereg zabezpieczeń chroniących przed błędami w tym zakresie. Bo pamiętajcie, że nie tylko drewno można spalić.
#89 Julitka
Kochani, ale weźcie nie spamujcie tutaj tym drukiem, co? Zróbmy do tego wątek, czy coś...
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#90 Postukujacy
Kochana, ale kiedy to jest tak ciekawe i interesujące, a przy okazji ożywia wątek licytacji, że wejście z ciężkim sprzętem moderatorskim to gwóźdź do trumny dla aukcji :P
#91 pajper
Ale Julitka ma rację, jest wątek o druku 3d na forum "Pozostałe" grupy "Elektronika".
I proponuję tam przeskoczyć, także ze względu na to, że licytacje się skończą, a temat może być ciekawy nadal, także dla nowych użytkowników. :)
#92 Postukujacy
Czy zamierzacie drukować do licytacji jakieś minimapki czegoś np. kształt Polski z magnesami czy coś?
#93 pajper
Jeszcze nie. Może kiedyś.
Na razie poruszamy się tylko wokół dużych zleceń i konkretnych modeli, po prostu ze względu na zajętość sprzętu. Nie jesteśmy pracownią mającą 20 drukarek, a każda godzina jest cenna.
Może kiedyś, jeśli uda się nam naprawdę zdobyć więcej drukarek.
#94 Julitka
Ja wiem, wiem, z bólem serduszka to czynię. Kraje się jak krajalnicą z Mango. :-(
-- (Postukujacy):
Kochana, ale kiedy to jest tak ciekawe i interesujące, a przy okazji ożywia wątek licytacji, że wejście z ciężkim sprzętem moderatorskim to gwóźdź do trumny dla aukcji :P
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#95 MarOlk
No to ostatni ot, bo może samozapłonu drewnianego filamentu udałoby się uniknąć gdyby drukować w gazowej atmosferze ochronnej, np drukarkę umieścić w dużej szczelnej skrzynce wypełnionej CO2.
#96 Postukujacy
Chciałem dopytać jakiej szkoły wiedźmińskiej jest ten medalion, o który walczymy z Kat teraz? Domyślam się, że wilka, a czy są też inne do zdobycia? To znaczy, czy krążą w sieci jakieś gotowe modele tego?
#97 pajper
To jest medalion szkoły Wilka. I za modele wiedźmińskie możemy podziękować samym Redom, którzy podzielili się ze społecznością renderami modeli używanych w grze.
#98 Postukujacy
Czy chciałoby się Wam zrobić takie jaja, aby inne modele Cirilli czy wiedźminów miały na plecach albo w ręku białą laskę? xD Bo, że jest to możliwe do podmianki, wątpić przestałem już dawno.
#99 pajper
Hahahahaha, a wiesz co? To w sumie dobry żart na jakiś Dzień białej Laski! xD
#100 Postukujacy
Właśnie też o tym pomyślałem. Prosze pańśtwa, ważna uroczystośc, a tu bęc: taki kwiatek!