EltenLink

Licytacja charytatywna na rzecz Fundacji Prowadnica - podejście drugie

Back to Archiwum Eltena

#81 Paulinux

Chciałabym mieć taką moc, żeby widzieć jak wygląda stopione drewno i się nie poparzyć

Happy hacking
2022-07-06 17:17

#82 pates

Dawid, a z samego metalu się da? Raczej nie, ale wolę dopytać.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2022-07-06 17:46

#83 djsenter

W kuźni, owszem.

Senter San
2022-07-06 17:48

#84 MarOlk

A ten drewniany filament to nie po prostu drewniana mączka zlepiona jakimś lepiszczem?

2022-07-06 18:01

#85 MarOlk

Bo stopienie drewna biorąc pod uwagę jego strukturę jest raczej niemożliwe.

2022-07-06 18:07

#86 pajper

@pates
Nie na naszej drukarce. Metodami laserowymi owszem, ale to zupełnie inna technologia, mająca sporo wad i zalet i bardzo różniąca się od FDM.

@marolk
To akurat bardzo prawdopodobne, trzeba się zagłębić w szczegóły techniczne.
Generalnie istnieje materiał PLA domieszkowany drewnem, ale to nie jest ten przypadek.
My wykorzystujemy filament drewniany od firmy Rosa. Podejrzewam, że to coś między drewnem a sklejką.
Za to strukturą, zapachem i właściwościami nie do odróżnienia od drewna.
Również pod względem palności.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
Edited 2022-07-06 18:16

#87 Postukujacy

Czy istnieje duża szansa, że to pseudodrewno co macie zapaliłoby się, przy użyciu niewłaściwej temperatury? Czy temperatura taka jest nie do osiągnięcia albo istnieją inne zabezpieczenia? Co gdyby jednak?

INFP
Edited 2022-07-06 18:18

#88 pajper

Mnie się udało już podpalić to drewno omyłkowo, podczas zmiany filamentu. Zmieniałem drewno na PLA. W tym celu wyciągnąłem drewno i zwiększyłem temperaturę, by włożyć PLA. Niestety w między czasie się zapaliły resztki drewna w extruderze. Na szczęście nie było to groźne z tym wyjątkiem, że było pełno popiołu do czyszczenia.

Natomiast jeśli chodzi o podpalenie w trakcie druku, jest to bardzo mało prawdopodobne i musiałoby być splotem wielu awarii. Drukarka utrzymuje temperaturę bardzo precyzyjnie, z dokładnością do jednego stopnia Celsjusza. Jest szereg zabezpieczeń chroniących przed błędami w tym zakresie. Bo pamiętajcie, że nie tylko drewno można spalić.

#StandWithUkraine

2022-07-06 18:21

#89 Julitka

Kochani, ale weźcie nie spamujcie tutaj tym drukiem, co? Zróbmy do tego wątek, czy coś...

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2022-07-06 18:26

#90 Postukujacy

Kochana, ale kiedy to jest tak ciekawe i interesujące, a przy okazji ożywia wątek licytacji, że wejście z ciężkim sprzętem moderatorskim to gwóźdź do trumny dla aukcji :P

INFP
2022-07-06 18:27

#91 pajper

Ale Julitka ma rację, jest wątek o druku 3d na forum "Pozostałe" grupy "Elektronika".
I proponuję tam przeskoczyć, także ze względu na to, że licytacje się skończą, a temat może być ciekawy nadal, także dla nowych użytkowników. :)

#StandWithUkraine

2022-07-06 18:29

#92 Postukujacy

Czy zamierzacie drukować do licytacji jakieś minimapki czegoś np. kształt Polski z magnesami czy coś?

INFP
2022-07-06 18:30

#93 pajper

Jeszcze nie. Może kiedyś.
Na razie poruszamy się tylko wokół dużych zleceń i konkretnych modeli, po prostu ze względu na zajętość sprzętu. Nie jesteśmy pracownią mającą 20 drukarek, a każda godzina jest cenna.
Może kiedyś, jeśli uda się nam naprawdę zdobyć więcej drukarek.

#StandWithUkraine

2022-07-06 18:32

#94 Julitka

Ja wiem, wiem, z bólem serduszka to czynię. Kraje się jak krajalnicą z Mango. :-(
-- (Postukujacy):
Kochana, ale kiedy to jest tak ciekawe i interesujące, a przy okazji ożywia wątek licytacji, że wejście z ciężkim sprzętem moderatorskim to gwóźdź do trumny dla aukcji :P

--

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2022-07-06 18:36

#95 MarOlk

No to ostatni ot, bo może samozapłonu drewnianego filamentu udałoby się uniknąć gdyby drukować w gazowej atmosferze ochronnej, np drukarkę umieścić w dużej szczelnej skrzynce wypełnionej CO2.

2022-07-06 18:41

#96 Postukujacy

Chciałem dopytać jakiej szkoły wiedźmińskiej jest ten medalion, o który walczymy z Kat teraz? Domyślam się, że wilka, a czy są też inne do zdobycia? To znaczy, czy krążą w sieci jakieś gotowe modele tego?

INFP
2022-07-06 18:43

#97 pajper

To jest medalion szkoły Wilka. I za modele wiedźmińskie możemy podziękować samym Redom, którzy podzielili się ze społecznością renderami modeli używanych w grze.

#StandWithUkraine

2022-07-06 18:44

#98 Postukujacy

Czy chciałoby się Wam zrobić takie jaja, aby inne modele Cirilli czy wiedźminów miały na plecach albo w ręku białą laskę? xD Bo, że jest to możliwe do podmianki, wątpić przestałem już dawno.

INFP
2022-07-06 18:47

#99 pajper

Hahahahaha, a wiesz co? To w sumie dobry żart na jakiś Dzień białej Laski! xD

#StandWithUkraine

2022-07-06 18:48

#100 Postukujacy

Właśnie też o tym pomyślałem. Prosze pańśtwa, ważna uroczystośc, a tu bęc: taki kwiatek!

INFP
2022-07-06 18:49