Transcription
Witam Was w kolejnym wątku na Eltenie. Dzisiaj chciałbym poruszyć i jednocześnie Was się zapytać, jak to u Was w mieście wygląda z komunikacją miejską. A generalnie chodzi mi o udźwiękowienie jakie tam macie. Bo wiadomo, że w nie wszystkich komunikacjach są te udźwiękowienia. Ze swojego doświadczenia trochę wiem, to znaczy powiem tak. U mnie w Sosnowcu, gdzie kiedyś mieszkałem, to była taka sytuacja, że bardzo rzadko który tramwaj był udźwiękowiony. Jeśli jakiś był udźwiękowiony, no to to raczej była rzadkość. Raz jechałem do Będzina i niestety udźwiękowienia było, ale nie mówiło tak jak powinno mówić. Yyy... W konsekwencji czemu, czego gdyby ktoś nie zaalarmował, to bym myślał na zupełnie innym przystanku. Więc jeśli chodzi tam o udźwiękowanie tramwajów, to jest bardzo ciężko. Już o autobusach to nie wspomnę, bo autobusy w ogóle nie są udźwiękowione tam faktycznie wcale. Więc to tak generalnie trochę jest ciężko. Teraz jak przeprowadziłem się do Warszawy, to właśnie tutaj sytuacja jest o niebo lepsza pod kilkoma względami. Przede wszystkim pod takim względem, że większość tramwajów jest udźwiękowiona. Przede wszystkim to są nowoczesne już tramwaje praktycznie, więc to jest już zupełnie inna sprawa. Więc generalnie nie ma problemu. Ale choć powiem szczerze, że zdarzają się sytuacje, bo niektóre linie, na przykład linia 22, tu jest taki tramwaj, który jeździ. I bardzo rzadko kiedy jeżdżą właśnie nowe tramwaje, jeśli chodzi o to linie, bo zazwyczaj jeżdżą stare tramwaje, w których niestety jeszcze tego gadacza nie ma, więc jest trochę ciężko czasami. Bo jeśli się nie mylę, to te nowe jeżdżą chyba raz na godzinę, czy raz na pół godziny. Nie mam już tak wrednego pojęcia, jak to wygląda, jeśli chodzi o tą linię, ale bardzo często właśnie jeżdżą te stare tramwaje, które niestety udźwiękowienia nie mają. Tutaj właśnie też jest bardzo dobra strona medalu, jeśli chodzi o autobusy. Bo autobusy też są praktycznie wszystkie udźwiękowione. I tutaj też jest właśnie jedna linia, która... bardzo rzadko jest udźwiękowiona, ale zazwyczaj nie jest udźwiękowiona. Linia 103, która praktycznie wcale nie jest udźwiękowiona i no jest ciężko. Raz tylko, czy nawet dwa razy zdarzyło się, że jechałem udźwiękowioną linią 103, ale no niestety zdarzają się takie przypadki, że te komunikaty są bardzo ciche, bo nie wiem dokładnie... Nie pytałem się nikogo tak i nie wiem dokładnie, ile głośników jest... powinno w sumie być w tramwaju i w autobusie, żeby to było przejrzyście słychać. Natomiast jak jechałem wtedy 103, co dziwo było udźwiękowe, no to niestety, ale ten głośnik chyba musiał być gdzieś bardzo, bardzo daleko i przede wszystkim ten głośnik musiał być ściszony, na to wyglądało, bo... no naprawdę nic nie sło usłyszeć, tak? Ale zazwyczaj jak na przykład się tutaj jedzie tramwajem, to komunikaty są głośne, więc naprawdę można bezproblemowo usłyszeć, tak? Więc tak... Do was mam takie właśnie pytanie. Jak to u was w mieście wygląda, jeśli chodzi o komunikację miejską? Bo na przykład w Łodzi jak raz byłem, to mi się tam bardzo to nie podobało, bo te przystanki, bo na przykład w Łodzi jak raz byłem, to mi się tam bardzo to nie podobało, bo te przystanki, bo na przykład w Łodzi jak raz byłem, to mi się tam bardzo to nie podobało, bo te przystanki, były bardzo dziwnie wypowiadane, bo raz jechałem do Łodzi coś załatwiać i tak się niefortunnie złożyło, że jechałem komunikacją miejską, tramwajem jeszcze jechałem i naprawdę te przystanki były tak dziwnie wypowiadane, no że po prostu to było ciężko zweryfikować gdzie co jak jest. No niestety taka była wtedy... No niestety taka była wtedy... sytuacja. A u was właśnie w mieście jak to wygląda z komunikacją miejską? Czy u was też są problemy z udźwiękowieniem? Czy... Jak to u was wygląda? Bo jestem bardzo ciekaw waszej opinii. Właśnie co do waszych miast. Tylko dodam tyle, że jakiś czas temu, właściwie to już w sumie w zeszłym roku gdzieś wyczytałem, nawet o tym na YouTube było, że po prostu miały... bo często jest taka sytuacja w komunikacji, że kierowcy mają tendencję do przeciszenia tych gadaczy, tak? I potem czasami jak taka osoba niewidoma wsiądzie, to raczej jest tak, że usłyszy ale ledwo, tak? Praktycznie wcale nie musi tego usłyszeć i jest naprawdę nieciekawie w tym momencie. Ja raz miałem taką bardzo nieprzyjemną sytuację, że jechałem jakimś, nie tramwajem w sumie, tylko autobusem. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. I niestety tak się niefortunnie złożyło, że gadasz był na tyle przyciszony, że nie mogłem go zauważyć. Dobra noc.