Wojna na Ukrainie ad. 2022
Back to Wydarzenia i nowiny#161 nuno69
Bronią się. W Czernichowie kolejny odparty atak, ale we Lwowie jet już "raid alert". Także w Kijowie trwają ciężkie walki, jednakże sytuacja zdaje sę być stabilna. Generałowie przebąkują, że może doj ść do zastraszania miast, a z polskiego na nasze chodzi po prostu o to, że wojska będą bombardować całe miasta..
Ja osobiście uważam, że Zeleński jet gotowy się poddać, bo zapraszał putouta do rozmów.
#162 nuno69
Skurwysyny zaatakowały rzedszkole w Ochtyrce.
#163 nuno69
Nawet Erdogan potępia NATO za opieszałość.
#164 djsenter
Poco oni zabijają przypadkowych cywili i atakują placówki typu przedszkola?
Przecież to nie jest część tego, poco przyjechali.
#165 Postukujacy
Zapewne do jeszcze większego zastraszenia i złamania morale obrońców. Gdy ktoś przystawia pistolet do głowy kogoś z Twoich bliskich, jesteś skłonny ustąpić. Bywa, że nie podejmujesz obrony, by się nie narażać. Takie bestialskie negocjowanie. Jednocześnie jesli ta presja działa, to dodatkowo przyspiesza odnoszenie sukcesów strategicznych.
#166 nuno69
Właśnie jest @164, Zelenskiego już prawie udało im się złamać. A gdyby zgniły zachód chodź chwilę na serio planował pomoc ukrainie, to ruscy byliby już dawno zepchnięci. Tylko zachód boi się Ukrainy, bo jak pisałęm wcześniej: tam wiedzą jak się zabija wroga.
#167 nuno69
Szwecja dokonuje przerzutu sprzętu na Ukrainę.
#168 djsenter
No wkońcu, ktoś coś! :P
#169 nuno69
Z jakiegoś powodu rosjanie zaatakowali (nie wiadomo czy to nie była pomyłka) statki Rumuńskie i Panamskie.
#170 Postukujacy
Ukraińcy ewakuują się do Rumunii z tego co pisaliście, mozę zostali potraktowani jako sprzymierzeniec? Albo to było ostrzeżenie by się nie angażowali.
#171 djsenter
Tak samo jak wczoraj Turecki statek który do Rumuni właśnie płynął.
#172 nuno69
Rosyjski MON podał, że przejęli lotnisko pod Kijowem, no ale jak to w przypdku newsów z tamtej strony bywa, warto poczekać na potwierdzenie.
#173 nuno69
Polacy też zamykają przestrzeń powietrzną dla rosyjskich samolotów.
#174 nuno69
Estonia też przerzuci do Ukrainy sprzęt (yaveliny i amunicję).
#175 nuno69
No i Hostomel znowu w rękach Rosji. Tym razem jednak sytuacja jest gorsza, bo udało się przeprowadzić desant spadochronowy.
#176 Kat
Nuno, szacun za relację i dzięki przy okazji, bo tv nie oglądam.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#177 nuno69
Trzeba sprawiać, aby zbrodnie na zawsze zostały zapamiętane w historii.
#178 papierek
Rzecznik Kremla: Rosja jest gotowa na negocjacje z Ukrainą
Rosja jest gotowa wysłać delegację do Mińska na negocjacje z Ukrainą - powiedział w piątek rzecznik Władimira Putina, Dmitrij Pieskow, cytowany przez portal RBK.
- W jej skład mogą wchodzić przedstawiciele ministerstwa obrony, ministerstwa spraw zagranicznych oraz administracji prezydenckiej - dodał.
- Dzisiaj ukraiński prezydent Zełenski ogłosił gotowość do omówienia neutralnego statusu Ukrainy. Początkowo Władimir Putin mówił, że celem operacji jest pomoc ŁRL i DRL, w tym poprzez demilitaryzację i denazyfikację Ukrainy. I to w rzeczywistości jest integralną częścią statusu neutralnego - przytacza słowa Pieskowa RBK.
Ponadto, rzecznik Kremla ujawnił, że rządzący Białorusią Alaksandr Łukaszenka zapewnił Władimira Putina, że "Mińsk będzie gotowy do stworzenia wszystkich niezbędnych warunków dla procesu negocjacji między Rosją a Ukrainą".
#179 adelcia
wczoraj podobno bili 100 km od granici ze slowacja.
ja mieszkam daleko od tej granicy, ale mimoto tej nocy przestraszali mnie wszystkie dzwieky, nawet te w mieszkaniu, a co dopiero te poza oknem.
a pozatem jak by co, to mam problem, bo mieszkam na 11 pietrze i nie ma pod blokiem niczego gdzie mozna by sie schowac.
a nawet jezeli piwnice jakies sa, to s oknami, wec bezsensu.
plus winda jedzie nadol ile? 20 moze 30 sekund? i nie tylko ja chciala bym sie schowac, wiec zanim cos to nawet niezdaze sie schowac.
-- (tomecki):
Z dość prostego powodu. To nie dzieje się gdzieś tam, daleko, za górami i morzami tylko o jedną granicę od nas. To będzie miało, chcesz czy nie, realny wpływ na nasz kraj nawet jeśli nie zostaniemy zaatakowani w bezpośredni lub pośredni sposób. Np. inwestorzy będą raczej się od nas wycofywać ze względu na zwiększone ryzyko, a więc złotówka poleci w dół, a jeśli tak to tym bardziej zdrożeją różności. Skoro nie interesuje cię, Markusie fakt, że kilkaset km od ciebie w zwiększonej ilości umierają zwykli ludzie to może przy najmniej ruszy Cię fakt, że będzie jeszcze drożej.
--
#180 tomecki
Uwaga na fejkowe zbiórki kasy, które powstają jak grzyby po deszczu.