EltenLink

Wojna na Ukrainie ad. 2022

Back to Wydarzenia i nowiny

#161 nuno69

Bronią się. W Czernichowie kolejny odparty atak, ale we Lwowie jet już "raid alert". Także w Kijowie trwają ciężkie walki, jednakże sytuacja zdaje sę być stabilna. Generałowie przebąkują, że może doj ść do zastraszania miast, a z polskiego na nasze chodzi po prostu o to, że wojska będą bombardować całe miasta..
Ja osobiście uważam, że Zeleński jet gotowy się poddać, bo zapraszał putouta do rozmów.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2022-02-25 12:46

#162 nuno69

Skurwysyny zaatakowały rzedszkole w Ochtyrce.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2022-02-25 12:48

#163 nuno69

Nawet Erdogan potępia NATO za opieszałość.

2022-02-25 13:01

#164 djsenter

Poco oni zabijają przypadkowych cywili i atakują placówki typu przedszkola?

Przecież to nie jest część tego, poco przyjechali.

Senter San
2022-02-25 13:11

#165 Postukujacy

Zapewne do jeszcze większego zastraszenia i złamania morale obrońców. Gdy ktoś przystawia pistolet do głowy kogoś z Twoich bliskich, jesteś skłonny ustąpić. Bywa, że nie podejmujesz obrony, by się nie narażać. Takie bestialskie negocjowanie. Jednocześnie jesli ta presja działa, to dodatkowo przyspiesza odnoszenie sukcesów strategicznych.

INFP
Edited 2022-02-25 13:13

#166 nuno69

Właśnie jest @164, Zelenskiego już prawie udało im się złamać. A gdyby zgniły zachód chodź chwilę na serio planował pomoc ukrainie, to ruscy byliby już dawno zepchnięci. Tylko zachód boi się Ukrainy, bo jak pisałęm wcześniej: tam wiedzą jak się zabija wroga.

2022-02-25 13:27

#167 nuno69

Szwecja dokonuje przerzutu sprzętu na Ukrainę.

2022-02-25 13:28

#168 djsenter

No wkońcu, ktoś coś! :P

Senter San
2022-02-25 13:28

#169 nuno69

Z jakiegoś powodu rosjanie zaatakowali (nie wiadomo czy to nie była pomyłka) statki Rumuńskie i Panamskie.

2022-02-25 13:40

#170 Postukujacy

Ukraińcy ewakuują się do Rumunii z tego co pisaliście, mozę zostali potraktowani jako sprzymierzeniec? Albo to było ostrzeżenie by się nie angażowali.

INFP
Edited 2022-02-25 13:41

#171 djsenter

Tak samo jak wczoraj Turecki statek który do Rumuni właśnie płynął.

Senter San
2022-02-25 13:43

#172 nuno69

Rosyjski MON podał, że przejęli lotnisko pod Kijowem, no ale jak to w przypdku newsów z tamtej strony bywa, warto poczekać na potwierdzenie.

2022-02-25 13:49

#173 nuno69

Polacy też zamykają przestrzeń powietrzną dla rosyjskich samolotów.

2022-02-25 14:01

#174 nuno69

Estonia też przerzuci do Ukrainy sprzęt (yaveliny i amunicję).

2022-02-25 14:04

#175 nuno69

No i Hostomel znowu w rękach Rosji. Tym razem jednak sytuacja jest gorsza, bo udało się przeprowadzić desant spadochronowy.

2022-02-25 14:05

#176 Kat

Nuno, szacun za relację i dzięki przy okazji, bo tv nie oglądam.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2022-02-25 14:08

#177 nuno69

Trzeba sprawiać, aby zbrodnie na zawsze zostały zapamiętane w historii.

2022-02-25 14:09

#178 papierek

Rzecznik Kremla: Rosja jest gotowa na negocjacje z Ukrainą
Rosja jest gotowa wysłać delegację do Mińska na negocjacje z Ukrainą - powiedział w piątek rzecznik Władimira Putina, Dmitrij Pieskow, cytowany przez portal RBK.

- W jej skład mogą wchodzić przedstawiciele ministerstwa obrony, ministerstwa spraw zagranicznych oraz administracji prezydenckiej - dodał.

- Dzisiaj ukraiński prezydent Zełenski ogłosił gotowość do omówienia neutralnego statusu Ukrainy. Początkowo Władimir Putin mówił, że celem operacji jest pomoc ŁRL i DRL, w tym poprzez demilitaryzację i denazyfikację Ukrainy. I to w rzeczywistości jest integralną częścią statusu neutralnego - przytacza słowa Pieskowa RBK.

Ponadto, rzecznik Kremla ujawnił, że rządzący Białorusią Alaksandr Łukaszenka zapewnił Władimira Putina, że "Mińsk będzie gotowy do stworzenia wszystkich niezbędnych warunków dla procesu negocjacji między Rosją a Ukrainą".

po co mi sygnatura?
2022-02-25 14:28

#179 adelcia

wczoraj podobno bili 100 km od granici ze slowacja.
ja mieszkam daleko od tej granicy, ale mimoto tej nocy przestraszali mnie wszystkie dzwieky, nawet te w mieszkaniu, a co dopiero te poza oknem.
a pozatem jak by co, to mam problem, bo mieszkam na 11 pietrze i nie ma pod blokiem niczego gdzie mozna by sie schowac.
a nawet jezeli piwnice jakies sa, to s oknami, wec bezsensu.
plus winda jedzie nadol ile? 20 moze 30 sekund? i nie tylko ja chciala bym sie schowac, wiec zanim cos to nawet niezdaze sie schowac.
-- (tomecki):
Z dość prostego powodu. To nie dzieje się gdzieś tam, daleko, za górami i morzami tylko o jedną granicę od nas. To będzie miało, chcesz czy nie, realny wpływ na nasz kraj nawet jeśli nie zostaniemy zaatakowani w bezpośredni lub pośredni sposób. Np. inwestorzy będą raczej się od nas wycofywać ze względu na zwiększone ryzyko, a więc złotówka poleci w dół, a jeśli tak to tym bardziej zdrożeją różności. Skoro nie interesuje cię, Markusie fakt, że kilkaset km od ciebie w zwiększonej ilości umierają zwykli ludzie to może przy najmniej ruszy Cię fakt, że będzie jeszcze drożej.

--

Edited 2022-02-25 15:01

#180 tomecki

Uwaga na fejkowe zbiórki kasy, które powstają jak grzyby po deszczu.

2022-02-25 15:08