EltenLink

Wojna na Ukrainie ad. 2022

Back to Wydarzenia i nowiny

#341 pawlink

Jeśli chodzi o zweryfikowane zbiórki, to np. pod poniższym linkiem jest kilka takich wymienionych:
https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103086,28151119,jak-pomoc-ukrainie-lista-zweryfikowanych-zbiorek-i-akcji.html
Natomiast Dla wszystkich zainteresowanych śledzeniem i analizą sytuacji militarnej polecam, chyba już tu gdzieś wspomnianą, stronę:
https://defence24.pl/
Lepiej wyrobić sobie obraz na podstawie informacji tam zamieszczanych, niż ekscytować się opiniami domorosłych "specjalistów".

2022-02-26 21:36

#342 Postukujacy

.Francja i Belgia dostarczą Ukrainie brońautomatyczną i zapas paliwka.

INFP
2022-02-26 23:50

#343 pajper

Ukraina poprosiła firmę SpaceX o dostęp do systemu Starlink.
Elon Musk przekazał, że terminale są już w drodze.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2022-02-27 00:06

#344 Postukujacy

Tak w skrócie, ile to coś może im pomóc?

INFP
2022-02-27 00:07

#345 pajper

Wiele zależy od tego, co dalej będzie się działo.
Dostaną bezpośredni dostęp do Internetu, więc nie stracą możliwości komunikowania się ze światem nawet gdyby Rosja zniszczyła przekaźniki GSM i światłowody.
czy są inne zastosowania Starlinków? Nie jestem specjalistą od wojskowości. Kilka pomysłów mam, ale na ile to realne projekty, a nie wymysły domorosłego specjalisty, nie wiem.

#StandWithUkraine

2022-02-27 00:10

#346 Postukujacy

Hakerzy poinformowali, że udało im się przejąć kontrolę nad rosyjską telewizją publiczną. Teraz pokazywane są relacje transmitowane przez ukraińskie telewizje.

Źródło: cowkrakowie.pl, FB.

INFP
2022-02-27 00:10

#347 pajper

Wszystkie ataki na Charków zostały odparte. Wiele budynków uszkodzonych. Ostrzał na razie został wstrzymany.
Info z ich Twittera.

#StandWithUkraine

2022-02-27 00:12

#348 pajper

Ale jakoś tu nie padła ta informacja, w nocy spodziewany jest silny atak z wielu stron na Kijów. Obecnie w mieście zgaszono wszystkie światła i zaapelowano do ludności, by spędziła ją w schronie. również dziennikarzy poproszono, by nie używali świateł, także podczas robienia zdjęć.

#StandWithUkraine

2022-02-27 00:15

#349 Postukujacy

Chodzi mi po głowie pytanie, gdzie podziewa się nowszy sprzęt rosyjski. Z tego co było wcześniej o ichniejszym wojsku wiadome, mieli znacznie lepsze akcesoria (czołgi z wieżami bezzałogowymi np.), których tutaj coś nie widać. Czy to nie wyskoczy w nieodpowiednim momencie z jakiejś innej strony? To co output potrząsał szabelką na ewentualnych sprzymierzeńców. Tak sobie myślę: Szwecja i bodajże Finlandi to były? Im pogroził, by się nie wtryniały, bo pożałują. Musi mieć w okolicy jakieś straszaki. A może i coś więcej. Transport z Niemiec ma jechać przez Holandię. Po cholere tak to przesuwać na północ zamiast puścić w linii prostej?

INFP
2022-02-27 00:19

#350 misiek

Putina uważałem za mądrego i dobrego wodza, ale w żadnym wypadku człowieka.
-- (nuno69):
Kilka miesięcy conajmniej
A tu ciekawy artykuł. No ja też wpadłem w Putinowską pułapkę, bo uważałęm go za mądrego i pragmatyczego wodza
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/atak-rosji-na-ukraine-neonazista-okazal-sie-putin-nie-zelenski/vz7bx4j?utm_source=tw_wiadomosci&utm_medium=social&utm_campaign=onetsg_fb

--

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2022-02-27 01:28

#351 misiek

Ma, każdy ma, a że nie używa to inna sprawa, chociaż coś mi się obiło o uszy, że lubi zwierzęta tak samo jak austryjacki akwarelista z wąsem.
-- (adelcia):
eetam przeciesś on nawet serce nie ma.
-- (misiek):
Ale tak realnie patrząc Putin to stary dziad. I może tak niech nie skacze, bo jeszcze mu żyłka pęknie tam gdzie nie powinna. I co wtedy? Dalej będzie miał popleczników, którzy za nim pujdą murem?

--

--

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2022-02-27 01:30

#352 misiek

To może jednak nie mięli.
-- (Postukujacy):
Chodzi mi po głowie pytanie, gdzie podziewa się nowszy sprzęt rosyjski. Z tego co było wcześniej o ichniejszym wojsku wiadome, mieli znacznie lepsze akcesoria (czołgi z wieżami bezzałogowymi np.), których tutaj coś nie widać. Czy to nie wyskoczy w nieodpowiednim momencie z jakiejś innej strony? To co output potrząsał szabelką na ewentualnych sprzymierzeńców. Tak sobie myślę: Szwecja i bodajże Finlandi to były? Im pogroził, by się nie wtryniały, bo pożałują. Musi mieć w okolicy jakieś straszaki. A może i coś więcej. Transport z Niemiec ma jechać przez Holandię. Po cholere tak to przesuwać na północ zamiast puścić w linii prostej?

--

2022-02-27 01:33

#353 misiek

I niech hackują jak najwięcej i jak najdłużej. Przynajmniej więcej będziemy wiedzieć.

2022-02-27 01:34

#354 adelcia

A TEGO ZNACIE? PODOBNO LIVE KAMERA Z KIJEVA, NAWET Z dzwiękiem to jest.
ja tylko naszybko poprzewijałam bo nie miała bym natyle mocną psychikę by to słuchać ale rróżni ludzie różnie odbierają i czują więc podesle.
najwyżej administracja to skasuje:
https://www.youtube.com/watch?v=HIPNVm6lNfM

2022-02-27 03:00

#355 djsenter

Kazachstan, jeden z najbliższych sojuszników Rosji i jej południowy sąsiad, odrzuca prośbę o włączenie swoich wojsk do ofensywy w Ukrainie — przekazali dyplomaci z Nur-Sułtanu. Ponadto, była republika radziecka oświadczyła, że nie uznaje utworzonych przez Rosję republik separatystycznych w Donbasie, które prezydent Rosji Władimir Putin użył jako pretekstu do agresji na Ukrainie.

Senter San
2022-02-27 05:44

#356 djsenter

Z białoruskiego Białogardu doszły zaskakujące informacje o buncie 5 000 żołnierzy kontraktowych, którzy odmówili uczestnictwa w wojnie na Ukrainie.
• Jak podaje ukraiński serwis Obozrevatel, około 5000 żołnierzy kontraktowych zbuntowało się przeciwko wojnie na Ukrainie
• Mieli oni wziąć udział w wojnie, nacierając od strony białoruskiego Białogardu.

Senter San
2022-02-27 08:53

#357 djsenter

Kijów przetrwał kolejną noc walk z siłami rosyjskimi. - 72 godziny oporu. Trzy doby, które na zawsze zmieniły nasz kraj i świat - napisał na Facebooku ukraiński minister obrony Ołeksij Reznikow.
• Ciężkie walki toczyły się w nocy m.in. pod Wasylkowem, około 20 km od Kijowa. Rosjanie po raz kolejny próbowali zająć tamtejsze lotnisko. Ostrzelali m.in. bazę paliwową, wskutek czego doszło do ogromnego pożaru.
• Ze słów ukraińskiego ministra można wywnioskować, że ukraińskie morale, dzięki tak wytrwałej obronie, zostały mocno podbudowane.

Senter San
2022-02-27 08:55

#358 djsenter

Ukraińskie ministerstwo obrony podało, że w walkach o lotnisko w Hostomlu pod Kijowem poległ Magomed Tuszajew, dowódca wiernego Kremlowi 141. Pułku Zmotoryzowanego Czeczeńskiej Gwardii.

Senter San
2022-02-27 10:02

#359 nuno69

Jeden z ważniejszych ludzi Kadirowa. Dobrze, nieh więcej takich expogennych kreatur spada.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2022-02-27 10:17

#360 nuno69

W internecie pojawiło się dość śmiszne nagranie, gdzie to ukraiński żołnierz dzwoni do jednej z pracownic rosyjskiego MONu.
Urkainiec pyta M.in o to, czy rosjanie zamierzają przyjechać po zwłoki bo jest już ich na Ukrainie ponad 3K i zaśmiecają ziemię.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2022-02-27 10:26