Wojna na Ukrainie ad. 2022
Back to Wydarzenia i nowiny#261 djsenter
Zakładam, że to jakieś manewry Wojska Polskiego?
#262 djsenter
W ramach wsparcia Ukrainy w wojnie z Rosją wschodnim sąsiadom Polski zostanie przekazana m.in. amunicja, broń przeciwpancerna i przeciwlotnicza oraz zaopatrzenie medyczne z USA i Wielkiej Brytani, Czech, etc.
#263 Postukujacy
Proszę pamiętajcie w momentach paniki, że nie da się przeteleportować nagle w środek kraju. Wszelkie takie loty, samoloty to przeważnie ruchy wojsk, taktyczne, ćwiczeniowe i inne potrzebne.
#264 Julitka
Słuchajcie, gdzie można wesprzeć Ukrainę konkretnie w celu dozbrojenia? Pełno jest zbiórek i zbióreczek na środki opatrunkowe, migrantów, koce i to jest fajne, ale mnie sumienie wzywa do wsparcia tego celu właśnie...
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#265 Postukujacy
Na pewno leci wielka zbiórka na siepomaga.pl
Trzeba ostrożnie by nie trafić na cośfejkowego, wielu oszustów ma łowy przy okazji czyjegoś nieszczęścia. Teraz też oczywiscie.
#266 djsenter
Caritas Polska pomaga.
#267 Julitka
Caritas chyba nie na broń...
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#268 Postukujacy
Na FB są grupy np. Pomoc dla Ukrainy, gdzie ludzie organizują się transportowo, leci wiele informacji, można z tego odsiać sporo ciekawych.
#269 djsenter
Nie no wiadomo, bardziej cywilom, jakimś uchodźcom czy ludziom ukrywającym się po stacjach metra i tak dalej jeszcze w Ukrainie zapewne.
#270 monstricek
Jeśli chce się pomóc, można skorzystać z tego:
https://savelife.in.ua
Pomożecie armii krajowej.
#271 adelcia
to chyba tenb wieżowiec 11 piętrowy.
dziękuję, sama w takim mieszkam, tylko ten ma 12 a ja mieszkam na 11 tym.
więc jak powiedział chlopak mojej mamy, jak by tu do czegoś doszło, to mamy prze .... ne.
-- (Postukujacy):
W trakcie walk pocisk uderzył w wieżowiec mieszkalny w Kijowie. W artykule wstawka z Twittera z nagraniem zdarzenia (słychać po prostu wielkie bum)
https://wiadomosci.poinformowani.pl/artykul/48229-kijow-pocisk-uderzyl-w-wiezowiec-mieszkalny
--
#272 djsenter
O, podoba mi się takie coś.
Chętnie pomogę, chociaż taka pomoc którą mogę armii Ukraińskiej zaoferować to nic, w stosunku do tego, co wysyłają im np Czechy za ponad 6 milionów Euro.
#273 Postukujacy
Przez najbliższe 4 tygodnie darmowe przejazdy pociągami PKP Intercity dla obywateli Ukrainy.
~Min. Infrastrutktury Andrzej Adamczyk
#274 Postukujacy
"Rosja zamyka przestrzeń powietrzną dla Polski, Czech i Bułgarii. Natomiast Ministerstwo Spraw Zagranicznych odradza obywatelom Polski wszelkie podróże do Republiki Białorusi."
Źródło: Facebookowa strona cowkrakowie.pl
#275 Julitka
Jesteś pewien, że to bezpieczne i że to jest to, o co mi chodzi? Wysyłanie przelewów za granicę, zwłaszcza tam, to nie przelewki...
-- (monstricek):
Jeśli chce się pomóc, można skorzystać z tego:
https://savelife.in.ua
Pomożecie armii krajowej.
--
#276 nuno69
No, niech chuje zamykają. Tylko Polacy czy czesi i tak jadą bardziej na zachod, niż na wschod.
#277 magmar Archived
Tak, tylko my jesteśmy uzależnieni od Rosji.
#278 nuno69
Nie no bez przesady. Ich gaz to jakieś 60% importu z czego Polska i tak aż tyle gazu nie zużywa.
#279 Monia01
Andrzej Duda, Polska opowiada się za ekspresową ścieżką członkostwa Ukrainy w Unii Europejskiej. Status kandydata powinien być udzielony natychmiast, a rozmowy o członkowstwie rozpoczęte niezwłocznie po tym. Ukraina ma mieć też dostęp do środków z UE na odbudowę. To się Ukrainie należy.
🇵🇱🇺🇦🇪🇺 minutę temu. Twitter for iPhone
🇺🇦 🇵🇱
#280 cinkciarzpl
Kadyrov wysyła do Ukr Czeczeńców.
Turcja zablokowała cieśniny na morzu Czarnym tak napisał na twitterze prezydent Ukrainy. Dobrze że się ogarnęli bo to tłumaczenie się ich było kabaretowe.