Inne

Poszukuję sensownego mikrofonu.

Started by daszekmdn 66 posts last post 5 years ago Page 3 of 4

Im lepszy mikrofon zbyt ogólne pojecie ujął bym to inaczej.
każdy pojemnościowy mikrofon plus każda charakterystyka ma inne wymagania.
bez wdawania się w długie gadanie:
sm7b jest mikrofonem, do któego ważne aby gadać blisko, a to jak na ciebie patrzy nie ma znaczenia, ważne ab gadać do przodu mikrofonu nie z boku.

a jest lepszy od każdego dynamika, gorsze moim zdaniem nawet od wspomnianego przeze mnie crono studio 101.
zdecydowanie gorszy.
no jedyie wykonanie jest lepsze od każdego jkego widziałem.
w brzmieniu w obecnych czasach każdy pojemnik za 250 i wyżej będzie lepszy od drogiego dynamika.
bo mniej szumi, bo mniej kosztuje bo również jest dobrze wykoanny.
8 majków, w sklepac przetestowalem w ostatnich 3 latach mikrofony z półki
w swoim studio jak pisalem mam 7 czy 200 700 i 1500 nie testowałem budżetu więcej, nie miałem takiej potrzeby.

wracając do tematy ściśle to jeśli ktoś przerzuca się z mikrofonu do skypea na mikrofon za 300 zł, zdecydowanie tomecki ma rację.
trzeba wiedzieć jak do takiego mikrofonu mówić, mieć świadomość swojego zakupu, zastosowania danego mikroronu, a najlepiej iść do sklepu i przetestować kilka w ciemno, niech nam ie mówią ani marki ani nazwy ani ceny, powiedzmy tylko że stać nas od ceny x do y.
poczekajmy i odłóżmy jakąś sensowną ceę np 700 zł, wtedy idziemy do sklepu i okaże się, że wbierzemy w testach w ciemno majka za 350 zł.
taka prawda.
czasy tlm103 w stó egzemplażach w studiach się kończą.
a czasy sm7b zastępuję kicz z chin za 250 zł, bo co mi z tego, że brzmienie super ale musze wydać drugie tyle na przed wzmacniacz, aby miało to sens.
dla tego dziś do amatorskich albo pół profesjonalnych zassowowań kupuje sie mikrofony w rozsądnej cenie, i warto wiedzieć z czym mamy do czynienia.
polecam taki nanał na youtube o nazwie

podcastage.
jak tak wpiszecie dostaniecie testu setek mikrofonów z cenami bardzo szerokimi, ja np ostatnio zlecenia nagrywam na
mikrofonie za ok osiem stówek, bardzo go sobie chwalę sure pga27
shure PGA27
Pojemnościowy, jasno brzmiący, swietnie wykonany, na wypożażeniu tłumik chyba minus 20 db nie pamiętam, oraz odcięcie zdaje się 60 db ale też nie pamiętam, facet opowie na kanale.
no i tutaj tomecki ma racje, że ustaeinie tego mikrofonu trzeba wyczuć, ja jestem zachwycony takim mikrofonem w tej cenie, zupełnie nie znanym, nie zauważonym, a właśnie w ciemno go wybrałem.
odniesienie tu

https://www.youtube.com/watch?v=LDYZ_cgPTaU&t=103s&ab_channel=Podcastage
Zapraszam na mój youtube

https://www.youtube.com/channel/UCxk7p4SeqPz2uPU7m3rmwRA

Mówię o kardioidach, bo tanie pojemniki z reguły taką charakterystykę mają. Sa też dookólne, ale do głosu tak srednio się to sprawdza no chyba, że ktoś ma super pomieszczenie, warónki itd.

#44 1 like

No, wiadomo, że do mikrofonu mówić trzeba odpowiednio :).
A jak sprawa ma się z dynamicznymi? Co w tej kwestii polecacie? Ponoć to wejście średnio się z pojemnościowymi lubi.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Nie chodzi mi o nagrywanie muzyki, tylko o inne rzeczy, ponieważ podobno mikser ten niezbyt dobrze radzi sobie z pojemnościowymi z uwagi na przedwzmacniacz czy coś takiego, nie wiem, nie znam się, a chcę sobie po prostu ułatwić życie mogąc przełączać co trzeba przyciskami a nie bawić się w wirtualne kable generujące opóźnienia.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Z reguły miksery raczej nie radzą sobie z dynamikami, bo one mają znacznie słabszy sygał no chyba, że nie masz fantoma, to wtedy istotnie jest problem.

dokładnie, tymbardziej dynamik potrzebuje kopa.
weś se pan poczytaj o preampach mikrofonowych co to jest po co za ile do czego.
i to tez nie złośliwość tylko będziesz bardziej świadom różnicy między dynamikami i pojemnikami.
bo ich podstawoaa różnica to właśnie tzw czułość.
każdy dynamiczny mikrofon jest mniej czuły od pojemnościowego i najlepiej zakupić sobie raczej dobrej klasy interfejs na usb niżeli mikserek na allegro za dwie stówki bo ma4 wejścia i dziesięc wyjść.

dla tego, że potem gdy coś nagrywamy, okazać może się, że taki mikser ma jeszcze jedno zejście, na tamten swiat z nerwów.
bo ani toto ie będzie ładniej brzmieć, a i będzie szumieć, jak te wszystkie behringery z serji kxenyx czy jakoś tak, ale mówie o tych najtańszych urządzeniach tych do czeterch stówek.
żądzi focusrite bo ma właśnie sensowne preampy i fajnie brzmi.
jednak dynamika nie uciągnie tak dobrze jak dobry mikser to wyprzedzę następne pytanie :D

więc pieniądze jakie wydajesz na tani mikser lepiej wydaj na tani ale dobry preamp np aurt tube mp/c a jak chcesz podkoloryzować barwę to art tube mp/studio.
Zapraszam na mój youtube

prosze bardzo jeśli komuś chce się posłuchać do końca, to zapraszam, ale wystarczy kilka minut.
na moim kanale filmik, cały mówie do mikrofonu crono studio sto jeden, cena 219 zł więc daszku idealnie ci przypasuje cena dodatkowo pokazuje nagranie lektorskie.
link do filmu tutaj

https://www.youtube.com/watch?v=twrNJzXvSsk&t=160s&ab_channel=DarekMarchewka

link do wspominanego diboxa który nabyłem już kilka miesięcy temu ttaj
https://muzyczny.pl/133714_Art-Dual-ZDirect-DiBox-pasywny-2-kanaly.html
Zapraszam na mój youtube

#50 1 like

Czekaj, bo tu gdzieś sięchyba raz wpisało lepszy, jak miało być gorszy, czy coś. Zgubiłam się w zdaniu o sm7b. TO w końcu lepszy czy gorszy? Poza tym napisałeś to jakośtak, że wyszło, jakby nie był dynamiczny, a sm7b to dynamik.
Inna sprawa, że... czy ja wiem, czy zawsze tani pojemnik lepszy od drogiego dynamika? Nawet do głosu, czasem może to przekazanie głosu, jakie jest w dynamikach, dla niektórych głosów może być lepsze. W pojemnościowym więcej szczegółów, no ale jak ktoś nie ma dobrego pomieszczenia, to może być wada, nie zaleta.
-- (koronowirus):
Im lepszy mikrofon zbyt ogólne pojecie ujął bym to inaczej.
każdy pojemnościowy mikrofon plus każda charakterystyka ma inne wymagania.
bez wdawania się w długie gadanie:
sm7b jest mikrofonem, do któego ważne aby gadać blisko, a to jak na ciebie patrzy nie ma znaczenia, ważne ab gadać do przodu mikrofonu nie z boku.

a jest lepszy od każdego dynamika, gorsze moim zdaniem nawet od wspomnianego przeze mnie crono studio 101.
zdecydowanie gorszy.
no jedyie wykonanie jest lepsze od każdego jkego widziałem.
w brzmieniu w obecnych czasach każdy pojemnik za 250 i wyżej będzie lepszy od drogiego dynamika.
bo mniej szumi, bo mniej kosztuje bo również jest dobrze wykoanny.
8 majków, w sklepac przetestowalem w ostatnich 3 latach mikrofony z półki
w swoim studio jak pisalem mam 7 czy 200 700 i 1500 nie testowałem budżetu więcej, nie miałem takiej potrzeby.

wracając do tematy ściśle to jeśli ktoś przerzuca się z mikrofonu do skypea na mikrofon za 300 zł, zdecydowanie tomecki ma rację.
trzeba wiedzieć jak do takiego mikrofonu mówić, mieć świadomość swojego zakupu, zastosowania danego mikroronu, a najlepiej iść do sklepu i przetestować kilka w ciemno, niech nam ie mówią ani marki ani nazwy ani ceny, powiedzmy tylko że stać nas od ceny x do y.
poczekajmy i odłóżmy jakąś sensowną ceę np 700 zł, wtedy idziemy do sklepu i okaże się, że wbierzemy w testach w ciemno majka za 350 zł.
taka prawda.
czasy tlm103 w stó egzemplażach w studiach się kończą.
a czasy sm7b zastępuję kicz z chin za 250 zł, bo co mi z tego, że brzmienie super ale musze wydać drugie tyle na przed wzmacniacz, aby miało to sens.
dla tego dziś do amatorskich albo pół profesjonalnych zassowowań kupuje sie mikrofony w rozsądnej cenie, i warto wiedzieć z czym mamy do czynienia.
polecam taki nanał na youtube o nazwie

podcastage.
jak tak wpiszecie dostaniecie testu setek mikrofonów z cenami bardzo szerokimi, ja np ostatnio zlecenia nagrywam na
mikrofonie za ok osiem stówek, bardzo go sobie chwalę sure pga27
shure PGA27
Pojemnościowy, jasno brzmiący, swietnie wykonany, na wypożażeniu tłumik chyba minus 20 db nie pamiętam, oraz odcięcie zdaje się 60 db ale też nie pamiętam, facet opowie na kanale.
no i tutaj tomecki ma racje, że ustaeinie tego mikrofonu trzeba wyczuć, ja jestem zachwycony takim mikrofonem w tej cenie, zupełnie nie znanym, nie zauważonym, a właśnie w ciemno go wybrałem.
odniesienie tu

https://www.youtube.com/watch?v=LDYZ_cgPTaU&t=103s&ab_channel=Podcastage

--
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

Powiem może inaczej. Dynamik jest baardzo mocny. Taki mikrofon można wrzucić do skrzyni, upuścić na scenę na koncercie, następnie go kopnąć, usiąść na nim i jeszcze postawić bez przypadek kejsa z klawiszem i zasadniczo nie zrobi to na nim większego wrażenia. były filmiki na YouTube, gdzie gość wkładał takiego dynamika do gotującej się wody, ciągnął za samochodem, wbijał gwoździe i sprzęt przeżył. Pojemnik w takim starciu odpadnie w pierwszej turze, za to rzeczywiściezwłaszczaa wysokie tony przetwarza lepiej, co wynika bezpośrednio z budowy, bo tam jest tylko cienka blaszka, która drgając zmienia pojemność kondensatora. Z resztą stąd nazwa "mikrofon pojemnościowy". Mikrofon dynamiczny działa trochę jak głośnik tylko jakoby w drugą stronę do tego stopnia, że kiedyś udało mi się takowy podpiąć pod wyjście słuchawkowe i normalnie muzyczna przezeń grała. Te nowe są przed czynś takim zabezpieczone i czegoś takiego nie da się zrobić więc trudno będzie powtórzyć eksperyment.
Inną kwestią jest cena. Tani dynamik to jest hm... 80 zł. Tani pojemnik to 180 zł albo lepiej. Innymi słowy mikrofony dynamiczne w podobnej klasie są tańsze, jednak dużo trudniej stworzyć taki, który będzie dobrze radził sobie z wysokimi częstotliwościami. Gdyby porównać jakiś na prawdę drogi dynamik, taki rzeczywiście z górnej pułki to może się okazać, że wystarczy podbić lekko górkę i będzie gadał na prawdę ładnie, a nad tanim pojemnikiem trzeba będzie się sporo napracować, bo będzie mocno nierówny pod względem częstotliwości. Zmodyfikowałbym więc tę tezę o wyższości pojemników na taką, że w warunkach domowego studia jeśli mamy do wydania kilkaset zł to lepiej wydać je na pojemnik niż dynamik. Inna rzecz, że zawsze warto kupić najlepszy sprzęt na jaki nas stać, bo te kilkaset zł to jest ten przedział cenowy, w którym sporo się dzieje jeśli chodzi o jakość.
Będzie ogromna różnica między mikrofonem za 50 i 200 zł, zdecydowanie słyszalna między 200 zł, a 800 zł oraz jakaś tam między 800 zł i 2000 zł,natomiastg aby stwierdzić różnicę między mikrofonem za dwa koła i np. 15000 trzeba mieć dobre studio, preamp i całą resztę sprzętu, no i oczywiście umiejętności.

mam problem z klawiaturą, widzę, że to właśnie głownie na eltenie przestawia mi wyrazy albo jak napiszę np słowo a między nim cyfre np mikrofon shure smb oo napisałem s m siedem b a wyszło smb bez siedem, nie mam pojęcia czemu tak jest, ale jest.

jak tylko dam radę kupię nową klawę, i przepraszam za te byki, obiecuję, to poprawić tylko nie kupię klawiatury online bo jednak muszę ją oblookać.

i może tyle na ten temat żeby nie było bałaganu.

a teraz

czy zawsze tani pojemnik lepszy od drogiego dynamika?

Hmm może ująłem to zbyt ogólnie, więc raz jeszcze.

na dwieście tysięcy procent każdy pojemnościowy mikrofon, od ceny 200 zł będzie w jednym lepszy od dynamików.
będzie mniej szumieć, i będzie potrzebować mniej wymagającego preampa.

i to jest chyba najważiejsze w temacie co najpierw wybrać pojemnośćówkę czy dynamika.

potem kwestia czy na estradę, do radia, lektorki instrumentu itp

czasem może to przekazanie głosu, jakie jest w dynamikach, dla niektórych głosów może być lepsze.

oczywiście, dla tego pisałem żeby osoba która szuka mikrofonu poszła do sklepu i w ciemno potestowała.
znam osobiście faceta, który na mikrofonie dynamicznym shure c606 za 90 zł brzmi genialnie, a wszystkie inne głosy jakie słyszałem ja brzmią na nim po zbuju :D
Zapraszam na mój youtube

#53 1 like Edited

@Tomecki Haha, też kiedyś podłączyłam i zaczęło grać w mikrofonie, nawet nie tyle w ramach eksperymentu, ile się śpieszyłam i mi sięwejścia w klawiszu porąbały. Ile ja się naszukałam co mi sięz nim stało, to ludzkie pojęcie przechodzi. I to była ta moja tania audiotechnika.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

A ja powiem wam jeszcze ciekawostke.
u kilku znanych lektorów, takich, którzy mają własne studia u samych źródeł dowiedziałem się, że mikrofonem jaki wiedzie prym w nagraniach lektorskich jest Rode NT1, czyli następca nt1a, potem właśnie nt1a, i tlm103 od neumanna.

czyli wychodzi na to, że osiem stówek wydajemy na mikrofon, potem długi, gługo nic, i cztery klocki dopiero.

mi brzmienoowo bardziej chyba podoba się nt1a czyli ten starszy, gdyż ma więcej góry, ale to bardzo małe różnice.
Zapraszam na mój youtube

Lektor to nie realizaotr i przeważnie sprawdza opinie w necie.TLM103 to taka swego rodzaju legenda więc jeśli kto ma kase to kupuje. Trochę jak Akg c414. Tak na prawdę jest sporo fajnych mikrofonów w różnych cenach, ale to już trochę trzeba i posłuchac i wiedzieć czego się dokładnie chce i takie tam.

jednak lektor akurat w tym temacie tym forum jest dobrym wyznacznikiem, bo dasz szuka majka do wokalu.
a najlepiej w lektorce sprawdzają się majki do wokalu.
realizator wiadomo najpierw się rozezna i świadomie wybierze.

a jeszcze wart uwagi jest mikrofon pojemnościowy, udający dynamika.

producent zrobił mikroron który ma być uniwersalny, od studia po śpiew na scenie.
rode m3.

mikrofon wydaje się być dobrze wykonany, ale to tylko się wdaje.

a szkoda, bo faktycznie jest to pojemnosciówka udająca i w brzmieniu i czułości dyamika.

posłuchajcie.

https://www.youtube.com/watch?v=m9t0X0eE2iI&t=24s&ab_channel=Podcastage
Zapraszam na mój youtube

Ile takie coś kosztuje?
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Rode to podobno dobra firma, z tego co słyszałem.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

hmm pojęcie względne.

Ja mam doświadczenie tylko w zakresie mikrofonów od rode, testowałem kilka.
i tak nt1, nt1a, genialne majki w tej cenie, o m3 już pisałem, ale wyszło kilka modeli, teoretycznie pod podcasty lektora radio, które moim zdaniem nie są warte swojej ceny.
Jednym z nich jest dynamiczny rode pro caster, cena ok osiem stów.
Wykonany bardzo dobrze, jednak jedyną jego zaletą jest super cardioida, mikrofon zbiera praktycznie tylko wtedy gdy mówi się do niego na zasadzie efektu zbliżeniowego proximity efect.
mówiąc po chłopsku, sprawdzi się w pomieszczeniu, które nie jest przygotowane pod studio.
pasmo to 75 hz 16 khz, które to 16 jest bardzo słyszalne.
ja nie mam absoluta ale moje głuche ucho akurat słyszy tą niedoskonałość/
tak samo w błędzie jest ktoś, kto robi mikrofon z filtrem bez on of tego filtra, z pustego i obróbka nc nie da.

mikrofon ma wbudowany popfiltr, a ja rozebrałem ten mikroron, i popfiltrem jest cieniteńka gąbka praktycznie raczej na ozdobę niżeli wpływy na popy.
a producent w opisach wyraźnie zachęca że popfiltry gdy mamy ten mikrofon nie jest potrzebny.

wyszedł ostatnio i rode podmic na usb też do podcastów, są na youtube testy, m oim zdaniem kolejna kicha za zbyt wygórowaną cenę.

zdecydowanie od niego lepszy jest już superlux e 205 za 250 zł.
fajny, głęboki dół, opcja usb i xlr tą drugą mam, nie ma się do czego przyczepić w tej cenie.
Zapraszam na mój youtube