koronowirus — Wpis 41 z 66
każdy pojemnościowy mikrofon plus każda charakterystyka ma inne wymagania.
bez wdawania się w długie gadanie:
sm7b jest mikrofonem, do któego ważne aby gadać blisko, a to jak na ciebie patrzy nie ma znaczenia, ważne ab gadać do przodu mikrofonu nie z boku.
a jest lepszy od każdego dynamika, gorsze moim zdaniem nawet od wspomnianego przeze mnie crono studio 101.
zdecydowanie gorszy.
no jedyie wykonanie jest lepsze od każdego jkego widziałem.
w brzmieniu w obecnych czasach każdy pojemnik za 250 i wyżej będzie lepszy od drogiego dynamika.
bo mniej szumi, bo mniej kosztuje bo również jest dobrze wykoanny.
8 majków, w sklepac przetestowalem w ostatnich 3 latach mikrofony z półki
w swoim studio jak pisalem mam 7 czy 200 700 i 1500 nie testowałem budżetu więcej, nie miałem takiej potrzeby.
wracając do tematy ściśle to jeśli ktoś przerzuca się z mikrofonu do skypea na mikrofon za 300 zł, zdecydowanie tomecki ma rację.
trzeba wiedzieć jak do takiego mikrofonu mówić, mieć świadomość swojego zakupu, zastosowania danego mikroronu, a najlepiej iść do sklepu i przetestować kilka w ciemno, niech nam ie mówią ani marki ani nazwy ani ceny, powiedzmy tylko że stać nas od ceny x do y.
poczekajmy i odłóżmy jakąś sensowną ceę np 700 zł, wtedy idziemy do sklepu i okaże się, że wbierzemy w testach w ciemno majka za 350 zł.
taka prawda.
czasy tlm103 w stó egzemplażach w studiach się kończą.
a czasy sm7b zastępuję kicz z chin za 250 zł, bo co mi z tego, że brzmienie super ale musze wydać drugie tyle na przed wzmacniacz, aby miało to sens.
dla tego dziś do amatorskich albo pół profesjonalnych zassowowań kupuje sie mikrofony w rozsądnej cenie, i warto wiedzieć z czym mamy do czynienia.
polecam taki nanał na youtube o nazwie
podcastage.
jak tak wpiszecie dostaniecie testu setek mikrofonów z cenami bardzo szerokimi, ja np ostatnio zlecenia nagrywam na
mikrofonie za ok osiem stówek, bardzo go sobie chwalę sure pga27
shure PGA27
Pojemnościowy, jasno brzmiący, swietnie wykonany, na wypożażeniu tłumik chyba minus 20 db nie pamiętam, oraz odcięcie zdaje się 60 db ale też nie pamiętam, facet opowie na kanale.
no i tutaj tomecki ma racje, że ustaeinie tego mikrofonu trzeba wyczuć, ja jestem zachwycony takim mikrofonem w tej cenie, zupełnie nie znanym, nie zauważonym, a właśnie w ciemno go wybrałem.
odniesienie tu
https://www.youtube.com/watch?v=LDYZ_cgPTaU&t=103s&ab_channel=Podcastage