EltenLink

Projekt marzeń

Back to Inne

#41 zywek

Dlaczego w starszych ładowarkach od laptopów zawsze jak dotknąłeś końcówek po odłączeniu od prądu dostawałeś po łapach? W mojej stacjonarce nadal tak jest, co ciekawe.

2021-11-19 11:45

#42 grzegorzm

Tak, to wiem, ale nie wiem czy tak w gniazdkach jest.

2021-11-19 11:58

#43 Zuzler

Też nie wiem, ale zakładając, że tak, to i tak lepiej, bo Cię raz pieprznie i się wyładuje, nie będziesz narażony na stałe nastawienie.

2021-11-19 11:59

#44 grzegorzm

Dokładnie, nie jest to takie silne jak normalny prąd.

2021-11-19 12:00

#45 kazek5p

Tak nie jest, bo po wyłączeniu korków inne urządzenia korzystające z tej samej linii rozładowują napięcie i nie ma szans żeby popieściło po rękach.

2021-11-19 12:15

#46 kazek5p

No tak, prąd od zasilaczy laptopów może delikatnie popieścić, ale napewno nie zabije. Po odłączeniu zasilacza od prądu kondensatory mają pamięć prądową, zanim się wyładują mija kilka sekund.
-- (grzegorzm):
Dokładnie, nie jest to takie silne jak normalny prąd.

--

2021-11-19 12:17

#47 grzegorzm

Dzięki za wyjaśnienie.
-- (kazek5p):
Tak nie jest, bo po wyłączeniu korków inne urządzenia korzystające z tej samej linii rozładowują napięcie i nie ma szans żeby popieściło po rękach.

--

2021-11-19 12:19

#48 kazek5p

Z wypoziomowaniem pralki jest kilka sposobów na niewidomego, Np talerz z wodą, albo metalowa kulka.
-- (tomecki):
Z pralką też może być nie do końca dostępnie, bo trzeba ogarnąć poziomice. Nie wiem jak działają te apki do smartfonów, ale obawiam się, że raczej gorzej od sprzętów, ale mogę się mylić. W sumie nie robiłem jakiegoś riserczu w tym kierunku. W każdym razie fakt, takie coś z podstaw ogarniania chałupki byłoby fajne.

--

2021-11-19 12:21

#49 kazek5p

Wcale to nie jest takie trudne jak ci się wydaje. Poprostu nigdy tego jeszcze nie robiłeś to dla tego wydaje ci się, że to swoista czarna magia. Założe się, że gdybym ci wytłumaczył co i jak to w mig pojąłbyś co i jak i stwierdził byś, że to proste jak budowa cepa.
-- (pajper):
Ja już od dawna o czymś takim myślałem. Nie miałem okazji takich rzeczy się nauczyć, w domu posprzątam, ugotuję i generalnie sporo ogarnę, ale gdybym miał się zabrać do naprawy kranu, dla mnie to by była czarna magia.
Z drugiej strony miałem okazję kilka domowych prac obserwować i widziałem, że naprawdę wiele się da, jak zwykle z resztą.

--

2021-11-19 12:28

#50 kazek5p

Nie trzeba dawać podkładek pod pralkę. Nóżki się kręcą na gwincie i można wyregulować ich wysokość, no chyba, że masz mega krzywą podłoge, no to wtedy ustawianie długości nóżek nie pomoże.
-- (misiek):
Gdyby to było takie proste, to dzisiaj miał bym idealnie wymierzoną pralkę podkreślmy ustawioną przez osobę widzącą, a tak to trzeba było dać pod nogi stabilne podkładki, by nie zaczynała chodzić przy wirowaniu.

--

2021-11-19 12:31

#51 kazek5p

Żywek to nie WCZe i antena nadawcza, nawet jak nadajnik wyłączony może ostro popieścić. To tylko zwykła domowa instalacja, z urządzeniami wpiętymi do jednej linii, które po wyłączeniu prądu wyczerpują wszystkie ładunki prądowe.
-- (zywek):
Jak nie szkoda? Pewnie, że szkoda. A nawet jak wyłączysz prąd t nigdy nie masz pewości, czy wszystko się wyładowało.

--

2021-11-19 12:35

#52 Zuzler

Proponuję tego pana jako instruktora, jeśli taki warsztat kiedykolwiek gdziekolwiek powstanie. :)

2021-11-19 12:36

#53 zywek

Ta jasne, wyczerpuują. Tak samo, jak wciśnięcie power w stacjonrce po odłączenie od prądu niby powinno rozładowac kondensatory w zasilaczu a wcale się tak nie dzieje, bo pmimo tego, że zasilacz zaskoczy na chwilę, niby się wyładuje, a jak i tak ręką dotknisz to pieprzni

2021-11-19 14:56

#54 Zuzler

Chciałam powiedzieć tylko, że Kazimierz jest praktykiem. ;)

2021-11-19 15:10

#55 zywek

Nie no, ja nie jestem praktykiem... OK, może niczego nie lutowałem, aleswoje w życiu zrobiłem i swoje w życiu przeczytałem i doświadczyłem na własnych palcach.

2021-11-19 17:03

#56 Zuzler

Nie wiem, czy jesteś. Ale on jest z pewnością.

2021-11-19 17:23

#57 misiek

To podobnie jak ja.
-- (zywek):
Nie no, ja nie jestem praktykiem... OK, może niczego nie lutowałem, aleswoje w życiu zrobiłem i swoje w życiu przeczytałem i doświadczyłem na własnych palcach.

--

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2021-11-19 23:43

#58 piecberg

Jakie kursy, internet wam nie wystarczy. Tyle kanałów na youtube albo artykułów na portalach budowlanych. Widzący są w podobnej sytuacji a na żadne kursy nie chodzą żeby kran wymienić tylko albo się dokształcą w necie albo wzywają fachowca bo perspektywa wymiany kranu ich przeraża.

Męszczyźni zdradzają a kobiety są tylko wierne w literaturze.
2021-11-20 11:46

#59 Julitka

Nie, nie wystarczy. :)
-- (piecberg):
Jakie kursy, internet wam nie wystarczy.

--

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
Edited 2021-11-20 11:47

#60 Zuzler

Czy Ty sam umiesz to zrobić? Jesli tak, to serio, znajdź wsród tych wszystkich filmików takie, które będą rzetelnie, krok po kroku słowami opisywały, jak ten kran się montuje. Jeśli to potrafisz, to nie będziesz miał problemu ze zweryfikowaniem poprawności opisu i z łatwością oddzielisz takie instrukcje, na których zamiast opisu słownego, ktoś powie "no, to teraz trzeba wziąć to i przykręcić tutaj", demonstrując do kamerki, co miał na myśli.

2021-11-20 12:07