Thermomix i jemu podobne a dostępność
Back to W kuchni#41 Adasadula
Hm, trochę podbijam, bo tematem ciut się zainteresowałem, ciekawym jak to wygląda w tych całych biedromixach, nie pomnę nazwy dokładnej modelu, ale w opisie jest napisane cuś takiego,
Możesz nim sterować wygodnie także przez aplikację mobilną. Znajdziesz w niej ponad 220 przepisów z czytelną instrukcją, a kolejne pobierzesz przez Wi-Fi.
Może ktoś widział jak czymś takim się by sterowało przez apkę, i nawet z ciekawości czy jest to dla nas jakoś tam dostępne?
#42 tomecki
Mamy sprzęt z Tefala i appka dostępna. Ciekawe jest to, że sterujesz ze sprzętu, ale info wyświetla się w aplikacji. Znaczy na sprzęcie też, ale nie tylko. No i w appce sporo przepisów. W tej chwili jakoś ponad 900.
#43 Adasadula
hm, ale całe urządzenie jako tako dostępne dla niewidomków, da radę coś zrobic, bo jak mówiłeś sterowanie z urządzenia, a pewnie ekran dotykowy więc w sumje jak to wygląda?
#44 tomecki
Da radę. Tam są normalne przyciski.
#45 Monia01
Czekaj, jeszcze raz. Jakie Ty masz urządzenie? Byłabym wdzięczna, gdybyś podlinkował
🇺🇦 🇵🇱
#46 romanro
Thermomix mam w domu od 6 czy 7 lat. To jest genialne urządzenie dla tych wszystkich, którzy o gotowaniu bladego pojęcia nie mają, a miewają ochotę wciągnąć coś smacznego.
U mnie w domu korzysta z niego cała rodzinka. Żona - choć ona trochę kombinuje i to i owo poprawia; Obaj nastoletni synowie - żaden pociągu kucharskiego nie przejawia, ale ciastka jakieś, albo tzw. naleśniki amerykańskie, a bywało, że mięcho nawet jakieś zmontowali.
Wszyscy oprócz mnie. Ja akurat trafiłem na czas gwałtownego sprzedawania TM5, a wiedza o TM31 u mnie była niewielka. Dość, że właśnie ów TM5 gości w kuchni mojej.
No i nachodzi mnie co jakiś czas taka nieodparta ochota, żeby jakoś o dostępność tego cuda zawalczyć.Pierwszy raz napisałem do nich jakoś zaraz po kupieniu. Długo na odpowiedź czekałem, a gdy ją dostałem zamurowało mnie na lat kilka.
Nie pamiętam już całości, ale wydźwięk był taki, że urządzenie ma zbyt dużą moc i jest niebezpieczne dla niewidomych.
Naprawdę tak mi napisali.
W ubiegłym roku znów coś mnie podkusiło i spróbowałem raz jeszcze. Po 3 miesiącach otrzymałem odpowiedź:
W tej chwili urządzenie Thermomix niestety nie pozwala na korzystanie z niego przez osoby niewidome. Wynika to z budowy i funkcji urządzenia.
Thermomix nie jest wyposażony w opisy stworzone metodą Braille’a, nie ma również funkcji sterowania głosem, dlatego też korzystanie z niego nie jest zalecane osobom niewidomym.
Na parę lat znów mi wystarczy.
#47 Julitka
Up @Tomecki.
-- (Monia01):
Czekaj, jeszcze raz. Jakie Ty masz urządzenie? Byłabym wdzięczna, gdybyś podlinkował
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#48 Julitka
@Romanro Fakt, firma Vorverg pod tym względem jest zdecydowanie nieczuła.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#49 Numernabis
Czy mógłbyś podlinkować to urządzenie?
Ewentualnie dokładny model?
-- (tomecki):
Mamy sprzęt z Tefala i appka dostępna. Ciekawe jest to, że sterujesz ze sprzętu, ale info wyświetla się w aplikacji. Znaczy na sprzęcie też, ale nie tylko. No i w appce sporo przepisów. W tej chwili jakoś ponad 900.
--
#50 tomecki
https://tefal24.pl/pl/robot-gotujacy-tefal-i-companion-xl-fe90b1.html?list_id=cat_4011&list_name=Category+-+Roboty+gotuj%C4%85ce
A co do odpowiedzi firmy to cóż... ręce i majtki opadają. Zapewne według tych hm… niech będzie, państwa, niewidomi powinni korzystać z asysty, a najlepiej gdyby im ktoś to pogryzł, bo jeszcze jeden z drugim język se przygryzie.
#51 Numernabis
Dzięki za link.
Nie mogę jednak przeczytać opisu, klikam opis i mam zwiń opis, ale opisu nie ma, od razu rzechodzi na specyfikację :(
No nic, wiem już co to i poszukam opisu w sieci.
#52 Julitka
@Tomecki Zrobiłeś lub zrobisz jakiś podcast o tym?
-- (tomecki):
https://tefal24.pl/pl/robot-gotujacy-tefal-i-companion-xl-fe90b1.html?list_id=cat_4011&list_name=Category+-+Roboty+gotuj%C4%85ce
A co do odpowiedzi firmy to cóż... ręce i majtki opadają. Zapewne według tych hm… niech będzie, państwa, niewidomi powinni korzystać z asysty, a najlepiej gdyby im ktoś to pogryzł, bo jeszcze jeden z drugim język se przygryzie.
--
#53 tomecki
Mam taki zamiar, z resztą umawiam się jeszcze z drugim gościem, któy to ma więc jeśli wypali to będą dwie opinie.
#54 Wilkutvsat
Witam, Tomecki napisz czy waga dodawana jak rozumiem jako oddzielne urządzenie do tego robota jest także dostępna z poziomu aplikacji czy trzeba szukać innej wagi dostępnej dla nas, na dniach będe zamawiał to urządzenie z Tefala dla mojej koleżanki.