EltenLink

Thermomix i jemu podobne a dostępność

Wróć do W kuchni

#41 Adasadula

Hm, trochę podbijam, bo tematem ciut się zainteresowałem, ciekawym jak to wygląda w tych całych biedromixach, nie pomnę nazwy dokładnej modelu, ale w opisie jest napisane cuś takiego,
Możesz nim sterować wygodnie także przez aplikację mobilną. Znajdziesz w niej ponad 220 przepisów z czytelną instrukcją, a kolejne pobierzesz przez Wi-Fi.
Może ktoś widział jak czymś takim się by sterowało przez apkę, i nawet z ciekawości czy jest to dla nas jakoś tam dostępne?

Jednakże, dzięki swojej odwadze i determinacji, Cicikowi udało się ostatecznie pokonać czarownika i uwolnić ciumbaki. Po powrocie do domu, Cicik z radością zaczął zbierać nowe ciumbaki i bawił się nimi przez długie godziny, wiedząc, że są one teraz bezpieczne i szczęśliwe.
2023-01-07 22:18

#42 tomecki

Mamy sprzęt z Tefala i appka dostępna. Ciekawe jest to, że sterujesz ze sprzętu, ale info wyświetla się w aplikacji. Znaczy na sprzęcie też, ale nie tylko. No i w appce sporo przepisów. W tej chwili jakoś ponad 900.

2023-01-08 07:29

#43 Adasadula

hm, ale całe urządzenie jako tako dostępne dla niewidomków, da radę coś zrobic, bo jak mówiłeś sterowanie z urządzenia, a pewnie ekran dotykowy więc w sumje jak to wygląda?

Jednakże, dzięki swojej odwadze i determinacji, Cicikowi udało się ostatecznie pokonać czarownika i uwolnić ciumbaki. Po powrocie do domu, Cicik z radością zaczął zbierać nowe ciumbaki i bawił się nimi przez długie godziny, wiedząc, że są one teraz bezpieczne i szczęśliwe.
2023-01-08 12:00

#44 tomecki

Da radę. Tam są normalne przyciski.

2023-01-08 16:42

#45 Monia01

Czekaj, jeszcze raz. Jakie Ty masz urządzenie? Byłabym wdzięczna, gdybyś podlinkował

🇺🇦 🇵🇱
2023-01-08 20:54

#46 romanro

Thermomix mam w domu od 6 czy 7 lat. To jest genialne urządzenie dla tych wszystkich, którzy o gotowaniu bladego pojęcia nie mają, a miewają ochotę wciągnąć coś smacznego.
U mnie w domu korzysta z niego cała rodzinka. Żona - choć ona trochę kombinuje i to i owo poprawia; Obaj nastoletni synowie - żaden pociągu kucharskiego nie przejawia, ale ciastka jakieś, albo tzw. naleśniki amerykańskie, a bywało, że mięcho nawet jakieś zmontowali.
Wszyscy oprócz mnie. Ja akurat trafiłem na czas gwałtownego sprzedawania TM5, a wiedza o TM31 u mnie była niewielka. Dość, że właśnie ów TM5 gości w kuchni mojej.
No i nachodzi mnie co jakiś czas taka nieodparta ochota, żeby jakoś o dostępność tego cuda zawalczyć.Pierwszy raz napisałem do nich jakoś zaraz po kupieniu. Długo na odpowiedź czekałem, a gdy ją dostałem zamurowało mnie na lat kilka.
Nie pamiętam już całości, ale wydźwięk był taki, że urządzenie ma zbyt dużą moc i jest niebezpieczne dla niewidomych.
Naprawdę tak mi napisali.
W ubiegłym roku znów coś mnie podkusiło i spróbowałem raz jeszcze. Po 3 miesiącach otrzymałem odpowiedź:
W tej chwili urządzenie Thermomix niestety nie pozwala na korzystanie z niego przez osoby niewidome. Wynika to z budowy i funkcji urządzenia.
Thermomix nie jest wyposażony w opisy stworzone metodą Braille’a, nie ma również funkcji sterowania głosem, dlatego też korzystanie z niego nie jest zalecane osobom niewidomym.
Na parę lat znów mi wystarczy.

2023-01-17 09:47

#47 Julitka

Up @Tomecki.
-- (Monia01):
Czekaj, jeszcze raz. Jakie Ty masz urządzenie? Byłabym wdzięczna, gdybyś podlinkował

--

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-01-20 16:13

#48 Julitka

@Romanro Fakt, firma Vorverg pod tym względem jest zdecydowanie nieczuła.

- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-01-20 16:17

#49 Numernabis

Czy mógłbyś podlinkować to urządzenie?
Ewentualnie dokładny model?
-- (tomecki):
Mamy sprzęt z Tefala i appka dostępna. Ciekawe jest to, że sterujesz ze sprzętu, ale info wyświetla się w aplikacji. Znaczy na sprzęcie też, ale nie tylko. No i w appce sporo przepisów. W tej chwili jakoś ponad 900.

--

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-01-20 16:48

#50 tomecki

https://tefal24.pl/pl/robot-gotujacy-tefal-i-companion-xl-fe90b1.html?list_id=cat_4011&list_name=Category+-+Roboty+gotuj%C4%85ce
A co do odpowiedzi firmy to cóż... ręce i majtki opadają. Zapewne według tych hm… niech będzie, państwa, niewidomi powinni korzystać z asysty, a najlepiej gdyby im ktoś to pogryzł, bo jeszcze jeden z drugim język se przygryzie.

2023-01-20 18:07

#51 Numernabis

Dzięki za link.
Nie mogę jednak przeczytać opisu, klikam opis i mam zwiń opis, ale opisu nie ma, od razu rzechodzi na specyfikację :(
No nic, wiem już co to i poszukam opisu w sieci.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-01-20 19:05

#52 Julitka

@Tomecki Zrobiłeś lub zrobisz jakiś podcast o tym?
-- (tomecki):
https://tefal24.pl/pl/robot-gotujacy-tefal-i-companion-xl-fe90b1.html?list_id=cat_4011&list_name=Category+-+Roboty+gotuj%C4%85ce
A co do odpowiedzi firmy to cóż... ręce i majtki opadają. Zapewne według tych hm… niech będzie, państwa, niewidomi powinni korzystać z asysty, a najlepiej gdyby im ktoś to pogryzł, bo jeszcze jeden z drugim język se przygryzie.

--

2023-01-21 10:03

#53 tomecki

Mam taki zamiar, z resztą umawiam się jeszcze z drugim gościem, któy to ma więc jeśli wypali to będą dwie opinie.

2023-01-21 10:54

#54 Wilkutvsat

Witam, Tomecki napisz czy waga dodawana jak rozumiem jako oddzielne urządzenie do tego robota jest także dostępna z poziomu aplikacji czy trzeba szukać innej wagi dostępnej dla nas, na dniach będe zamawiał to urządzenie z Tefala dla mojej koleżanki.

2023-10-10 17:48

#55 Pitef

Witajcie, posiadanie Termomixa przez moich teściów skłoniło mnie do kontaktu z firmą Worwerk. Niżej mail, którego raczyłem do nich wysmarować. Czekamy na odpowiedź moi drodzy - i moje drogie rzecz jasna:

Dzień Dobry,

na wstępie pragnę nadmienić, iż redaguję ten E-mail jako osoba prywatna, ale także jako pracownik firmy Altix, bardzo intensywnie działającej na rzecz osób ze szczególnymi potrzebami.

Sam także jestem osobą niewidomą i tym bardziej fakt ten skłonił mnie do zredagowania do Państwa wiadomości.

Osobiście bardzo chętnie zakupiłbym nawet najnowszy Termomix TM6 a nawet byłbym skłonny poczekać na premierę nowego urządzenia tj. TM7.

Powstrzymuje mnie przed tym fakt, iż Termomix o ile mi wiadomo nie posiada zaimplementowanych żadnych rozwiązań pozwalających na obsługę tegoż osobom ze szczególnymi potrzebami.

Proszę wybaczyć śmiałość, ale każda osoba niewidoma czuje się osobą ze szczególnymi potrzebami.

Na przestrzeni ostatnich kilku lat obserwuję fora środowiskowe, i tak na prawdę jedynym koronnym argumentem z Pańskiej strony jest to, że urządzeniem potencjalnie można się oparzyć, albo zrobić sobie inną krzywdę.

Przykro mi to stwierdzać, jednakże Wykazaliście się Państwo co najmniej dużym nietaktem oraz ignorancją.

Urządzenie owe nie różni się bowiem od chociażby Noży, tarki do warzyw, gorącego czajnika, opiekacza do chleba, piekarnika, młotka, wiertarki, wyrzynarki, odkurzacza, parownicy do ubrań/ żelazka i wielu innych. Możemy zatem śmiało założyć, że osoba kupująca Nóż, czajnik, opiekacz czy wiertarkę, robi to z pełną świadomością ryzyka podczas obsługiwania tegoż.

Wróćmy zatem do produktu Termomix.

Zachęcam Państwa do zapoznania się chociażby w Internecie z funkcjonowaniem osób niewidomych. Takie osoby w pełni potrafią funkcjonować samodzielnie, gotować, poruszać się po przestrzeni miejskiej, obsługiwać smartfon czy komputer, prać, prasować, pracować, zakładać rodziny oraz wiele innych.

Dlaczego zatem Zamykacie się Państwo na tę docelową grupę?

Termomix jest urządzeniem dotykowym tak, jak wszystkie smartfony. Ma również pokrętło, które znakomicie ułatwiłoby obsługę. Głośnik także jest wbudowany w obudowę, i poza dźwiękami, mógłby posłużyć dla komunikatów syntezy mowy.

Nie wiem na jakim systemie operacyjnym oparte jest urządzenie. Zakładam, iż jest to jakaś wersja Linux bądź Android. Być może jest to Państwa tajemnica i patent, jednakże w znacznej większości przypadków system można przystosować, i nie jest do tego potrzebny cały kompletnie nowy sztab programistów czy specjalistów w dziedzinie IT.

Waga wbudowana w urządzenie również może stać się dostępną, są na to skuteczne sposoby, o których tak ja, jak i firma w której pracuję, a także wielu niewidomych moglibyśmy pomóc oraz służyć dobrymi radami.

Na sam koniec pragnę nadmienić, iż zamykanie się na pewne grona osób, jest zwyczajnie nie w porządku. Każdy ma prawo żyć i funkcjonować tak, jak całe społeczeństwo.

Skoro mogę usmażyć kotlety, frytki czy warzywa, skoro jestem w stanie wyprasować i wyprać odzież, wykonać większość spraw w kuchni, skoro potrafię i mogę obsłużyć bankomat, dlaczego nie mogę zakupić urządzenia, które znacznie ułatwiłoby moje życie.

Łącząc Wyrazy Szacunku oraz Pozdrowienia,

proszę o możliwie szybką odpowiedź.

Piotr Bienias

Sygnatura? A co to jest i do czego :D
2025-02-06 12:13

#56 balteam

Jedna osoba już z nimi mówiła i nic nie zmieniło się na dostępności, więc raczej nie licz na jakieś zmiany pod tym kątem.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2025-02-06 14:01

#57 Pitef

Jednakowoż ja nadzieję jakąś mam. Jest to do zrobienia, a może i są nowe osoby, które wniosą coś nowego. Takim gadaniem do niczego nigdy byśmy nie doszli.

Sygnatura? A co to jest i do czego :D
2025-02-06 14:02

#58 MarOlk

Nie zagłębiałem się we wcześniejsze wpisy, ale z tego co rozumiem to firma na sugestie dostosowania produktu stwierdziła, że nie jest on dla niewidomych, bo się skrzywdzą, nie dla psa kiełbasa i tego typu blebleble...czy tak? W takim razie olać dziadów.

2025-02-06 15:07

#59 balteam

Ale ja ci Pitew pisać nie bronię, tylko sam wolę skupić się na czymś innym, zwłaszcza, że wiem ile już niektórzy w to energii włożyli, no ale kto wie, może ci się jakimś cudem uda, bo do zrobienia to jest.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2025-02-06 18:40

#60 Numernabis

Wystarczyłaby apka dobrze zaetykietowana jak w Tefalu. Nowy termomix ma mieć sztuczną inteligencję i ponoć będzie przyjmował komendy głosowe, ciekawe czy po polsku czy po angielsku, a sztuczna inteligencja jedynie bardziej ograniczy nasze możliwości bo przyciski mogą wówczas zmieniać położenie jak w ekspresach do kawy i już nie pomoże oklejanie ekranu.

2025-02-06 20:16