EltenLink

Świadczenia czy praca dla niepełnosprawnych?

Back to Środowisko niewidomych

#1181 Numernabis

Pytanie jak chcesz sklasyfikować tych co na serio nie mogą pracować?
Jak chcesz zapewnić pracę dla tych co chcą pracować? Bo nawet dofinansowania i to wcale nie takie małe nie przekonują pracodawców do zatrudniania osób niepełnosprawnych, a raczej niewidomych bo z innymi niepełnosprawnościami jest nieco lepiej.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-06-15 17:14

#1182 pajper

Mieszkanie koło 30 metrów kwadratowych w Warszawie można dostać w okolicy 2000 - 2500 zł plus media. A mówimy o stolicy.
W Gdyni znalazłem takie mieszkania w okolicach 1500 zł, teraz szukałem. Co prawda gdzieś na poboczach, bo w Śródmieściu ceny są dużo wyższe, ale to raczej oczywiste, że jak się chce oszczędzić, to się nie zamieszkuje w śródmieściu.
W moim rodzinnym Bolszewie można dostać takie mieszkanko w okolicach 1000 zł.

Są też mieszkania socjalne, a jak wynika, z podobną problematyką, co w zachwalanej Irlandii.

No i odnośnie tego braku pracy, trzeci raz przypominam się z przykładem z serwisem komputerowym. :)

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2022-06-15 17:37

#1183 Numernabis

Pajper, podałem linki więc nie są to ceny wyssane z palca.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-06-15 17:51

#1184 Monia01

Ok, ale wiadomo, że jeśli ktoś chce oszczędzić, to będzie szukał jak najtańszego mieszkania

🇺🇦 🇵🇱
2022-06-15 18:05

#1185 misiek

Problem w tym, że u nas nie inwestuje się ani w uświadamianie, że my to jednak jesteśmy ludźmi jak wszyscy i możemy normalnie pracować w pewnych branżach, ani w wyższe ręty.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2022-06-15 18:13

#1186 balteam

Numerabis, chcieć sobie można i tryriardowe renty, jśli godnym życiem nazywasz rentęza 3000 zł dla tego miliona osób, to policz sobie sąd weźmiemy te kilkadziesiąt miliardów rocznie.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2022-06-15 21:21

#1187 Numernabis

Co innego możliwości, a co innego głosy mówiące, że taka renta jest rentą wystarczającą, to są dwie odrębne sprawy, a jeszcze inna to oczekiwania.
Takie jest moje zdanie i takie są moje oczekiwania co stoi w sprzeczności z poglądami tutaj wygłaszanymi przez niektórych.

2022-06-15 23:43

#1188 misiek

Hmmmmm, może gdyby co roku nie szły pierdyliardy na tvp to starczyło by na godne ręty.
-- (balteam):
Numerabis, chcieć sobie można i tryriardowe renty, jśli godnym życiem nazywasz rentęza 3000 zł dla tego miliona osób, to policz sobie sąd weźmiemy te kilkadziesiąt miliardów rocznie.

--

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2022-06-16 01:35

#1189 damianzegarek

Miałem się już nie wypowiadać, ale to coś tu jest nie tak, bo ja jestem osobą niepełnosprawną od urodzenia i mam rentę socjalną na stałe, więc?
I sory, ale alkoholikiem nie jestem :D skąd takie wnioski?
-- (Numernabis):
Tak przy okazji, skoro została poruszona kwestia rent socjalnych, komu przysługuje:
•lekarz orzecznik ZUS lub komisja lekarska ZUS wydała orzeczenie z tytułu całkowitej niezdolności do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało:
•przed osiągnięciem pełnoletności,
•w trakcie nauki (zalicza się także okres wakacji oraz urlopu dziekańskiego) w szkole lub wyższej szkole przed ukończeniem 25 lat bądź w trakcie kształcenia w szkole doktorskiej, studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej.

I to bardzo ciekawe kryteria do których nie zaliczają się niepełnospawni od urodzenia i ciekawe dlaczego?
Osoba niepełnosprawna od urodzenia nie zalicza się według nich do osoby, która nabyła niepełnosprawność przed osiągnięciem pełnoletności i taka osoba, niepełnosprawna od urodzenia musi wypracować sobie rentę, osoba, która nabyła niepełnosprawność otrzyma ją bez potrzeby wypracowania niezbędnej ilości lat.
Paranoja.

--

2022-06-16 10:03

#1190 Zuzler

No cóż, widocznie jednak urodziłeś się zanim osiągnąłeś pełnoletniość, Damianie.

Edited 2022-06-16 10:24

#1191 damianzegarek

No to właśnie o tym też pisałem, że nie jest tak kolorowo w zatrudnianiu niewidomych wielokrotnie, ale inni wiedzą lepiej jak widać. Dla reszty tu się wypowiadających jesteśmy superwydajni, ogólnie to równi widzącym, a to jest taki sposób myślenia jaki miałem po opuszczeniu szkoły gdzie z podniesionym czołem wkraczałem w świat pozaszkolny. Szybko się to zweryfikowało, więc i u innych zapewne się zweryfikuje. Wszystko z czasem i nabywanym doświadczeniem życiowym być może. Ja wiem co mi odpowiadano w urzędzie pracy, wiem co mówią inni niewidomi, więc w życiu nie rzuciłbym takiej tezy jak tu propagowana przez obecnie studiujących.
-- (Numernabis):
Pytanie jak chcesz sklasyfikować tych co na serio nie mogą pracować?
Jak chcesz zapewnić pracę dla tych co chcą pracować? Bo nawet dofinansowania i to wcale nie takie małe nie przekonują pracodawców do zatrudniania osób niepełnosprawnych, a raczej niewidomych bo z innymi niepełnosprawnościami jest nieco lepiej.

--

2022-06-16 10:24

#1192 damianzegarek

ouza, ale dla mnie określenie "przed osiągnięciem pełnoletności" jest równoznaczne z od urodzenia. Nie do końca wiem gdzie kolega dopatrzył się kryteriów o których pisał. Jest ewentualność, że to taka interpretacja, bo znam ustawę i nie ma tam napisane nic co sugerowałoby, że od urodzenia to nie. To są po prostu wypunktowane przypadki w których to uprawnienie jest. Szczerze to zgłupiałem :D cóż, widocZznie jednak urodziłeś się zanim osiągnąłeś pełnoletniość.

--

2022-06-16 10:28

#1193 damianzegarek

I takjeszcze do tych co się tak martwią o te miliardy, które trzeba byłoby przeznaczyć na renty. No kochani, ale to chyba żyjecie w oderwaniu od rzeczywistości. Przecież nasi rządzący ochoczo rozpieprzają miliardy i to nie tylko w złotówkach, ale również w euro, więc w czym problem? I nie jesteśmy temu winni jako niepełnosprawni.
Miliardy na TVP, utopiona kasa w elektrowni Ostrołęka, utopiona kasa w Baranów i ten śmieszny kompleks lotniczy, teraz 3 miliardy na jakiś fundusz od klęsk żywiołowych obligatoryjny, miliardy idące na prokreacje, która wcale w górę nie poszła, miliony na wybory kopertowe itd. itp. a wy się tak martwicie, że zabraknie... I ktoś powie inflacja no nie? Ja już Was znam. Ale jak ma nie być inflacji jak politycy wręczają sobie niebotyczne sumy podwyżek, diet, nagród, jak Pan Glapiński daje sobie podwyżkę o której wielu może tylko pomarzyć. Zejdźmy na ziemię i nie bądźmy takimi filantropami dla państwa już bez przesady.
Nie zależy mi na podwyżce świadczeń jak już pisałem, ale nie ma co ganić tych, którym zależy, bo nie są głupi i widzą co się dzieje w kraju.

2022-06-16 10:39

#1194 papierek

a czy przez to, że wzrosną ręty nagle politycy przestaną rozpierdzielać te miliardy? Będą robić dalej to, co robią, ale dodatkowo będzie szło na ręty, a inflacja zawsze dotyka końcowego klienta.

po co mi sygnatura?
2022-06-16 10:49

#1195 damianzegarek

No to wraz ze wzrostem inflacji wzrasta waloryzacja jak już się tak martwisz. Ja natomiast szczerze bardzo wątpię, żeby świadczenia były podwyższone inną metodą niż waloryzacją, więc mnie to nie stresuje jak mam być szczery.

2022-06-16 10:54

#1196 Numernabis

Z moich doświadczeń kiedy to mój wniosek o rentę socjalną właśnie na tejpodstawie został odrzucony.
-- (damianzegarek):
Miałem się już nie wypowiadać, ale to coś tu jest nie tak, bo ja jestem osobą niepełnosprawną od urodzenia i mam rentę socjalną na stałe, więc?
I sory, ale alkoholikiem nie jestem :D skąd takie wnioski?
-- (Numernabis):
Tak przy okazji, skoro została poruszona kwestia rent socjalnych, komu przysługuje:
•lekarz orzecznik ZUS lub komisja lekarska ZUS wydała orzeczenie z tytułu całkowitej niezdolności do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało:
•przed osiągnięciem pełnoletności,
•w trakcie nauki (zalicza się także okres wakacji oraz urlopu dziekańskiego) w szkole lub wyższej szkole przed ukończeniem 25 lat bądź w trakcie kształcenia w szkole doktorskiej, studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej.

I to bardzo ciekawe kryteria do których nie zaliczają się niepełnospawni od urodzenia i ciekawe dlaczego?
Osoba niepełnosprawna od urodzenia nie zalicza się według nich do osoby, która nabyła niepełnosprawność przed osiągnięciem pełnoletności i taka osoba, niepełnosprawna od urodzenia musi wypracować sobie rentę, osoba, która nabyła niepełnosprawność otrzyma ją bez potrzeby wypracowania niezbędnej ilości lat.
Paranoja.

--

--

2022-06-16 11:07

#1197 damianzegarek

No to to jest conajmniej dziwne, bo ustawa absolutnie nic takiego nie mówi. W moim wypadku to nawet nie było tematu odmowy, bo od razu lekarz orzecznik po zapoznaniu się z dokumentacją przyznał mi rentę na stałe i jak już tu opowiadałem zaraz potem zapytał po co ja się uczę skoro mam rentę.

2022-06-16 11:14

#1198 Numernabis

Dziwne czy nie, musiałem sobie popracować, aby dostać rentę

2022-06-16 11:21

#1199 Zuzler

No to Cię po prostu w wuja zrobili, bo jeśli niepełnosprawność powstała Ci przed osiągnięciem pełnoletności lub przed zakończeniem nauki, to, co zresztą wynika jasno z tego, co wkleiłeś, normalnie miałeś święte prawo ją dostać. Ale jeśli późnij, to nie mieli podstaw, by Ci dać socjalną, a zatem postąpili słusznie, bo wg prawa Ci nie przysługuje.

Edited 2022-06-16 12:02

#1200 Numernabis

Na orzeczeniu mam - wada powstała od urodzenia i to mi podali jako powód odrzucenia.
Nic nie dało wykłócanie, motywowali to mówiąc, że gdybym zachorował przed 18 roku życia to bym dostał, a że mam na orzeczeniu "od urodzenia" to mi nie przysługuje.

2022-06-16 12:44