Forum

Świadczenia czy praca dla niepełnosprawnych?

Środowisko niewidomych

Previous 18 / 75 Next

mustafa

#341 ·

1 likes
Przede wszystkim zasadnicze pytanie, dlaczego nie podejmą?
A po drugie, to co napisałaś to bardzo duże uogólnienie, które powoduje, że w tą grupę wpada wiele osób. Część z nich mieszka w dużych miastach i nie wykorzystuje sytuacji, a inna część dała by się pokroić za możliwość mieszkania w mieście, bo to diametralnie zmienia sytuację.

-- (Krzycha):
To rozumiem, że ludzie, którzy nigdy pracy nie podejmą i nie mają 500 plus, bo i tacy są mają poumierać z głodu?

--
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Zuzler

#342 ·

2 likes
Ej, dobra. To ja mam pytanko: co jest dla Was priorytetem poza daniem więcej kasy?

Krzycha

#343 ·

1 likes
Przyczyn może być tyle, ilu ludzi, ale weź na przykład grupę niewidomych uczęszczających na Warsztaty Terapii Zajęciowej. Jest bardzo liczna. Sam kiedyś ze mną wymieniałeś ilu takich ludzi znamy. Jakie masz dla nich rozwiązanie?
-- (mustafa):
A po drugie, to co napisałaś to bardzo duże uogólnienie, które powoduje, że w tą grupę wpada wiele osób. Część z nich mieszka w dużych miastach i nie wykorzystuje sytuacji, a inna część dała by się pokroić za możliwość mieszkania w mieście, bo to diametralnie zmienia sytuację.

-- (Krzycha):
To rozumiem, że ludzie, którzy nigdy pracy nie podejmą i nie mają 500 plus, bo i tacy są mają poumierać z głodu?

--

--

Krzycha

#344 ·

1 likes
Godne życie dla wszystkich bez obawy o każdy nadchodzący dzień.
-- (Zuzler):
Ej, dobra. To ja mam pytanko: co jest dla Was priorytetem poza daniem więcej kasy?

--

Zuzler

#345 ·

3 likes
Populizm. Szczegóły może jakieś?

mustafa

#346 ·

1 likes
Te terapie zajęciowe to jedno wielkie nieporozumienie. Sama dobrze wiesz, że część z tych ludzi, którzy tam uczestniczą, w ogóle nie powinna się tam znaleźć.
Z resztą, wy cały czas upieracie się, żeby dawać więcej kasy, a cały czas zapominacie o tym, że Polska kasy nie ma. Już jesteśmy tak zadłużeni, że nigdy tego nie spłacimy. Za niedługo może się okazać, że będziemy bankrutami, a wy chcecie więcej socjalu. W ogóle nie myślicie o konsekwencjach. Przecież te pieniądze skądś trzeba wziąć, a skąd się bierze? Z podatków. Przedsiębiorcy płacą większe podatki, więc cena produktów rośnie. Cena produktów rośnie więc pracownicy chcą więcej zarabiać. Pracownicy chcą więcej zarabiać, więc pracodawcy muszą podnieść cenę produktów. Wtedy wy chcecie więcej socjalu i śnieżna kula się napędza. Takie są prawa ekonomi. Ich nie oszukasz, tak jak nie oszukasz praw fizyki.

-- (Krzycha):
Przyczyn może być tyle, ilu ludzi, ale weź na przykład grupę niewidomych uczęszczających na Warsztaty Terapii Zajęciowej. Jest bardzo liczna. Sam kiedyś ze mną wymieniałeś ilu takich ludzi znamy. Jakie masz dla nich rozwiązanie?
-- (mustafa):

-- (Krzycha):

--

--

--

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

mustafa

#347 ·

1 likes
Krzycha zdaje się mówi o dochodzie gwarantowanym
Komuna w pełnej odsłonie.

-- (Zuzler):

--

Krzycha

#348 ·

1 likes
Sorry, ale to jest unik, a nie odpowiedź na pytanie.
-- (mustafa):
Te terapie zajęciowe to jedno wielkie nieporozumienie. Sama dobrze wiesz, że część z tych ludzi, którzy tam uczestniczą, w ogóle nie powinna się tam znaleźć.
Z resztą, wy cały czas upieracie się, żeby dawać więcej kasy, a cały czas zapominacie o tym, że Polska kasy nie ma. Już jesteśmy tak zadłużeni, że nigdy tego nie spłacimy. Za niedługo może się okazać, że będziemy bankrutami, a wy chcecie więcej socjalu. W ogóle nie myślicie o konsekwencjach. Przecież te pieniądze skądś trzeba wziąć, a skąd się bierze? Z podatków. Przedsiębiorcy płacą większe podatki, więc cena produktów rośnie. Cena produktów rośnie więc pracownicy chcą więcej zarabiać. Pracownicy chcą więcej zarabiać, więc pracodawcy muszą podnieść cenę produktów. Wtedy wy chcecie więcej socjalu i śnieżna kula się napędza. Takie są prawa ekonomi. Ich nie oszukasz, tak jak nie oszukasz praw fizyki.

-- (Krzycha):
-- (mustafa):

-- (Krzycha):

--

--

--

--

Lowca_Androidow

#349 ·

1 likes
Tomecki, nie prowadzę dalszej dyskusji, ale źle odebrałeś mój zacytowany post, bo nie byłoon skierowany do Ciebie.

A skoro już tu piszę to czytając nie mogę się odnieść do wpisu Mustafy, gdzie pisze o studiowaniu, uczeniu się itp, ciekaw jestem jak ci się udało studiować bez kasy? Za co zapłaciłeś za materiały do nauki, za pomoce, za wynajem pokoju nawet tego w akademiku no i jeszcze trzeba było jeść, kupić ubranie.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

Krzycha

#350 ·

1 likes
Szczegółów padało multum na przestrzeni całego wątku. Jeśli nie chciało Ci się czytać, to wybacz, ale specjalnie dla Ciebie nie będę ich tu wypisywać od nowa. A jeśli coś z moich wypowiedzi jest dla Ciebie nie zrozumiałe, to zadaj konkretne pytanie.
-- (Zuzler):

--

mustafa

#351 ·

1 likes
To nie jest żaden unik. Część z tych osób jest w stanie podjąć pracę, tylko z jakiś powodów siedzą w domu.
Byćmoże dla tego, że opiekunowie dostają kasę i nie chcą ich wypóścić, bo kasa się skończy.

-- (Krzycha):
Sorry, ale to jest unik, a nie odpowiedź na pytanie.
-- (mustafa):

-- (Krzycha):
-- (mustafa):

-- (Krzycha):

--

--

--

--

--

Krzycha

#352 ·

1 likes
Czyli na pierwszym przykładzie z brzegu sam Mustafo widzisz, że problem jest złożony, więc nie oceniaj tak bezwzględnie.

tomecki

#353 ·

4 likes
Godne życie powiadasz. Ok, ale osoba pełnosprawna na godne życie musi pracować, względnie dostać pieniądze np. od bogatej rodzinki. Jak rozumiem niepełnosprawni nie powinni musieć pracować by takie życie mieć?

mustafa

#354 ·

1 likes
Rozwieje twoją ciekawość.
W szkole policealnej renta, na studiach doszło stypendium dla niepełnosprawnych.
Ale to jest właśnie wykorzystanie okazji. Korzystałem z tego, żeby siedzieć w wielkim mieście i rozglądałem się za pracą. Znalazłem prace to żuciłem studia.
Chociaż tak naprawde żuciłem je przed znalezieniem pracy, ale mniejsza z tym. Mogłem sobie na to pozwolić, bo w tym czasie pojawiło się 500 plus. I nie, ja go nie pobierałem od samego początku. Złożyłem wniosek kiedy zrozumiałem, że to jest pewna szansa. I jeśli już o tym mowa. Wynajem pokoju w Krakowie to koszt średnio 800 zł, mając 500 plus zostawałoby mi ponad 700 na jedzenie i inne rzeczy potrzebne do życia. Spokojnie się da.

-- (Lowca_Androidow):
Tomecki, nie prowadzę dalszej dyskusji, ale źle odebrałeś mój zacytowany post, bo nie byłoon skierowany do Ciebie.

A skoro już tu piszę to czytając nie mogę się odnieść do wpisu Mustafy, gdzie pisze o studiowaniu, uczeniu się itp, ciekaw jestem jak ci się udało studiować bez kasy? Za co zapłaciłeś za materiały do nauki, za pomoce, za wynajem pokoju nawet tego w akademiku no i jeszcze trzeba było jeść, kupić ubranie.

--

Lowca_Androidow

#355 ·

Edited 1 likes
Tomecki, nie da się milczeć przy tak stawianej argumentacji, w każdej chwili zamieniam się z każdym widzącym który musi pracować, daję mu moją rentę i moje oczy.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

mustafa

#356 ·

1 likes
Ale to, że opiekunowie dostają kasę, nie jest powodem, aby podopieczny dostawał kasę.

-- (Krzycha):
Czyli na pierwszym przykładzie z brzegu sam Mustafo widzisz, że problem jest złożony, więc nie oceniaj tak bezwzględnie.

--

Krzycha

#357 ·

1 likes
Owszem. Uważam, że powinni móc pracować, a nie musieć. Przy czym podkreślę, że jeśli mogę, to ludzi do pracy zachęcam, ale staram się też zrozumieć ich lęki i ograniczenia.
-- (tomecki):
Godne życie powiadasz. Ok, ale osoba pełnosprawna na godne życie musi pracować, względnie dostać pieniądze np. od bogatej rodzinki. Jak rozumiem niepełnosprawni nie powinni musieć pracować by takie życie mieć?

--

Krzycha

#358 ·

Ale nadal nie odpowiadasz na moje pytanie. Skoro masz odwagę krytykować, to miej też przyzwoitość, żeby przedstawić jakieś rozwiązanie.
-- (mustafa):
Ale to, że opiekunowie dostają kasę, nie jest powodem, aby podopieczny dostawał kasę.

-- (Krzycha):

--

--

Zuzler

#359 ·

2 likes
To nie była odpowiedź na moje pytanie, tylko zbagatelizowanie go. Jeśli odpowiedzi są gdzieś rozsiane po czterystu postach tego wątku, to ja jednak poproszę o podanie ich w pigółce. Lepszego sposobu na odparcie argumentu, że chcielibyście tylko dać niepełnosprawnym kasę i nic więcej nie znajdziesz.

Krzycha

#360 ·

1 likes
No, ale chyba te wypowiedzi, które idą na bieżąco, to już czytasz; 413 chociażby. A tak na marginesie, ja jeśli biorę udział w jakiejkolwiek dyskusji, to czytam wszystko.
Previous 18 / 75 Next