Forum

Świadczenia czy praca dla niepełnosprawnych?

Środowisko niewidomych

Previous 19 / 75 Next

mustafa

#361 ·

2 likes
To ja już napisałem.
Czytasz tylko to, co chcesz czytać.
Ewentualne podwyżki świadczeń powinny może i być, ale dla tych, co realnie nie są w stanie pracować, bo są sparaliżowani, srają pod siebie, albo mają tak głębokie upośledzenie, że nie są w stanie normalnie komunikować się z innymi ludźmi. Cała reszta niech się cieszy, że dostaje tą rentę w takiej wysokości jak dostaje i niech pracuje, jak wszyscy, którzy chcą żyć na jakimś poziomie. Sam brak wzroku nie eliminuje cię w całości z rynku pracy. Jest to poważne ograniczenie, ale nie eleminacja.
I ja na prawdę realnie uprzedzam. Przyjdzie taki czas, że i tych rent nie będzie, więc na prawde korzystajcie póki się da.

-- (Krzycha):
Ale nadal nie odpowiadasz na moje pytanie. Skoro masz odwagę krytykować, to miej też przyzwoitość, żeby przedstawić jakieś rozwiązanie.
-- (mustafa):
Ale to, że opiekunowie dostają kasę, nie jest powodem, aby podopieczny dostawał kasę.

-- (Krzycha):
Czyli na pierwszym przykładzie z brzegu sam Mustafo widzisz, że problem jest złożony, więc nie oceniaj tak bezwzględnie.

--

--

--
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Krzycha

#362 ·

1 likes
Czyli według Ciebie rozwiązaniem dla wszystkich jest zamordyzm?

mustafa

#363 ·

2 likes
Jaki zamordyzm.
Takie prawa życia funkcjonują już od zalania dziejów.
Albo pracujesz i dajesz innym ludziom coś od siebie, albo inni nie dadzą tobie nic od siebie. Zamordyzmem jest w tym przypadku zmuszanie wszystkich, do utrzymywania leni.

-- (Krzycha):
Czyli według Ciebie rozwiązaniem dla wszystkich jest zamordyzm?

--

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Lowca_Androidow

#364 ·

1 likes
Krzycha, szkoda Twojego czasu na typowe kapitalistyczne podejście i brak zrozumienia tematu, najwyraźniej tylko osoba upośledzona psychicznie i ruchowo jest niezdolna do podjęcia pracy, to samo za siebi mówi o poziomie wiedzy i sposobie myślenia, a co za tym idzie i charakterze danej osoby.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

grzegorzm

#365 ·

7 likes
Zaraz, zaraz niby jest gadanie, że niewidomych traktuje się jak dziwakuw a tu tak czytam, czytam i wychodzi na to, że trzeba nas jako społeczeństwo tak traktować, ta rozmowa w ogule jest jakaś oderwana od rzeczywistości, każdy powinien pracować z wyjątkami, które pracować nie mogą bo tak jak Mustafa chybana pisał nie są w stanie. Dla czego osoba tylko niewiodmama nie pracować i nie podjąć starań o pracę, tego to na prawdę nie rozumiem, oczywiście jeżeli chodzi o osoby, które straciły wzrok to sprawa jest taka,że powinny być z aktywizowane a cała reszta powinna przynajmniej tej pracy szukać, przy czym rola psychologów i środowiska od początku ksztaucenia powinna być taka, że niewidomy ma się nie czuć bezwartościowym niepełnosprawnym tylko ma wiedzieć, że może pracować, szukanie pracy też powinno być pod kontrolą, jeżeli rzeczywiście widać, że osoba stara siętej pracy szukać to niech ma jakiś dodatek do ręty, jeżeli jednak nie to ręta w podstawie i tyle. Takie jest moje zdanie i niestety inne nie będzie, poniewarz wiem, że rozdawnictwo jest złe i osób, które nie mogą pracować nie jest znowu tak wiele jak niektórzy prubują to przedstawić.

Krzycha

#366 ·

1 likes
Faktycznie, chyba sobie dam spokój. Może zwyczajnie osobistych doświadczeń i czasu trzeba, żeby niektórzy coś zrozumieli?

mustafa

#367 ·

1 likes
Nie próbuj tutaj grać na emocjach, bo każdy może tak powiedzieć.
Życie ma to do siebie, że kopie i nie, nie wynika to z tego, że ty nie widzisz, bo każdy w życiu ma okresy, że jest ciężko, ale socjalizm nie jest na to rozwiązaniem.
Życie po prostu takie jest.

-- (Krzycha):
Faktycznie, chyba sobie dam spokój. Może zwyczajnie osobistych doświadczeń i czasu trzeba, żeby niektórzy coś zrozumieli?

--

pajper

#368 ·

4 likes
Czyli, podsumowując ostatnich kilkadziesiąt wpisów, nie jest tak, że zależy wam głównie na pieniądzach, ale rozwiązaniem problemów niewidomych jest przyznanie im większych pieniędzy.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

mustafa

#369 ·

1 likes
Ludzie tutaj nauczeni są, że te renty są, dlatego chcieliby więcej i więcej. Są kraje natomiast gdzie tych rent nie ma i procent osób pracujących wśród niepełnosprawnych jest większy.
W dodatku mam wrażenie, że co niektórzy myślą, że te pieniądze to tak po prostu sobie można wydrukować czy coś i one sobie będą. Bo innego wyjaśnienia na to, że chcecie zwiększać świadczenia o prawie 100% nie widzę.

Krzycha

#370 ·

1 likes
Mustafa, mylisz pojęcia i nie próbuj mnie prowokować w tak rozpaczliwie żenujący sposób. Dawid, na pieniądzach zależy przecież wszystkim. Wam też, tylko poprzez dobrze płatną pracę. Jak na razie ode mnie tyle w tej dyskusji. Ja Was przekonywać nie muszę. Niech życie samo to weryfikuje.

mustafa

#371 ·

2 likes
To wyjaśnij mi, w którym miejscu mylę pojęcia, bo ja nic takiego nie widzę.

-- (Krzycha):
Mustafa, mylisz pojęcia i nie próbuj mnie prowokować w tak rozpaczliwie żenujący sposób. Dawid, na pieniądzach zależy przecież wszystkim. Wam też, tylko poprzez dobrze płatną pracę. Jak na razie ode mnie tyle w tej dyskusji. Ja Was przekonywać nie muszę. Niech życie samo to weryfikuje.

--

mustafa

#372 ·

Dziękuję.

-- (mustafa):

-- (Krzycha):

--

--

Anderson22

#373 ·

mustafa, Mustafa nie tylko przedsiębiorcy płacą podatki ja jestem niepełnosprawny i do US oddałem w przęciągu 5 lat około 5 000 PLN, a większość przedsiębiorców o których tak się martwisz oszukiwało i miga się w płaceniu podatków. Myślę że osoby, które pobierały stypendium i nieskończyły studiów powinny je zwrócić skoro tak troszczą się o Państwo i inflację. Da się wegetować za sumy podane przez Ciebie ale osobiście wolę mieć 3 miliny złotych pod podłogą jak Pan Nowak. 15 lat pracowałem za niemalże najniższą krajową dzięki PiS-owi miałbym teraz dopiero w miarę godną pensję. W większości krajów które PO stawia za przykład niepełnosprawni mają taki socjal że nie muszą pracować a Ty Mustafa podajesz przykłady Państw z trzeciego świata. Prawda jest taka że niewidomy uszarpie się w życiu i niech nawet zarobi na etacie np: 4 500 PLN, a widzący leń i nierób na każdej budowie ma 8000 PLN

Krzycha

#374 ·

1 likes
Możesz sobie dziękować i prosić, ale nic Ci to nie da, bo ja nie będę dyskutować z kimś, kto prywatnie rozmawia jak człowiek, a publicznie popisówy odstawia, także skończ tę szopkę, bo tylko się ośmieszasz.
-- (mustafa):
Dziękuję.

-- (mustafa):

-- (Krzycha):

--

--

--

Anderson22

#375 ·

Ja wolałbym mieszkać w Niemczech lub Szwecji pobierać rentę i móc niepracować i korzystać z życia. Widzę że dla większości z was praca jest sensem życia dla mnie jest złem koniecznym.

balteam

#376 ·

2 likes
Dla mnie jest czymś normalnym przede wszystkim.
W Niemczech sobie możesz siedzieć, tylko przynajmniej nie w każdym landzie dają dużą rentę, jak na złotówki przeliczysz, to może robi wrażenie, ale jak zerkniesz na ichniejsze ceny, to już niekoniecznie.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Anderson22

#377 ·

balteam, Wybiorę land z wysoką rentą i zamieszkam w Polsce i wybiorę się na godzinny masaż do niewdomego masażysty ibęde stękał jakie mam ciężkie życie.

mustafa

#378 ·

2 likes
To się przeprowadź. Praca nie jest sensem życia, ale stety czy niestety, żeby żyć, trzeba pracować.

-- (Anderson22):
Ja wolałbym mieszkać w Niemczech lub Szwecji pobierać rentę i móc niepracować i korzystać z życia. Widzę że dla większości z was praca jest sensem życia dla mnie jest złem koniecznym.

--

Julitka

#379 ·

5 likes
Jestem "młodą z mnóstwem ideałów". I chwała Najwyższemu, tudzież innym siłom nadprzyrodzonym, że tak jest. I nech tak zostanie. :D
Doprawdy, błogosławieństwem było, że Jobs był młody, jak wymyślił Apple. Bo jakby nie był, to dzisiaj mielibyśmy może inne problemy. xd
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

mustafa

#380 ·

Edited 2 likes
Ja argumentów przetoczyłem kilka. Może nie zauważyłaś, bo ważniejsze było to co ty chcesz napisać, niż przeczytanie argumentów oponentów. Łowca napisał, że szkoda rozmowy z kapitalistami i ty stwierdziłaś, że racja, zarzucając mi i całej reszcie, która zajęła podobne do mnie stanowisko, brak osobistych doświadczeń. W ogóle umiecie tylko mówić jak to by było lepiej niewidomym jakby renta była podniesiona do 2500-3000 zł. O minusach takiego rozwiązania nie myślicie.

Aha, no i zarzucasz mi, że "mylę pojęcia", ale gdzie i w jaki sposób to już nie napisałaś.

-- (Krzycha):
Mustafa, przekształcając z braku argumentów moje wypowiedzi nie dość, że nic nie wnosisz do dyskusji, to jeszcze moderacji roboty dokładasz.

--

Previous 19 / 75 Next