Windows 11
Back to Systemy (Windows)#321 Numernabis
OK, sprawdzę choć nigdy tak nie miałem, nigdy nie zauważyłem, ale fakt faktem, że jak pisałem używam skryptu, i to również rzadko bo zawsze mam ustawione tak, aby komputer się wyłączał po zamknięciu klapy.
#322 mojsior
to ciekawe bo u mnie ta opcja jest a jak czeka na update to mam zaktualizuj i zamknij albo zaktualizuj i uruchom ponownie
#323 Numernabis
I opcje wróciły.
Coś w tym faktycznie jest, ale do tej pory to było tak, że pojawiała się pozycja zaktualizuj i wyłącz lub zakstualizuj i uruchom ponownie.
No, ale jak pisałem rzadko z Alt+F4 korzystam, dzisiaj użyłem tego skrótu i byłem zaskoczony brakiem tej opcji.
#324 Paulinux
Raz jest tak, raz tak
#325 Numernabis
Tak zapowiadali, że będą blokować zmiany menu kontekstowego na klasyczne, a mimo to nadal jest możliwość poprzez wpis w rejestrze zmenić menu kontekstowe na klasyczne.
#326 djdenismusic
Bo to dopiero wejdzie w najnowszej kompilacji 24 h2. Ale ja podejrzewam, że pewnie twórcy oprogramowania typu explorer patcher czy inne start all back znajdą na to obejście.
#327 Numernabis
też tak myślę, póki co cieszę się klasycznym menu, bo tak naprawdę nie mam pojęcia jaki mieli cel tak szmieniając to menu, przecież nawet dla widzących nie wnosi on nic usprawniającego, wręcz przeciwnie, widzący również muszą się więcej naklikać, aby coś wypakować, wysłać skrót na pulpit i inne, w głównym oknie są tylko podstawowe opcje, które w klasycznym również były.
#328 djdenismusic
Powiem ci, że nawet ja, który nietoleruje raczej grzebalstwa w systemie zainstalowałem na głównym kompie exploer patcher, a na tzw. gratach zrobiłem modyfikacje atlas os, która wyłącza dużo niepotrzebnych rzeczy, i generalnie rzeczywiście przyspiesza działanie windy.
#329 Numernabis
Co daje ten explorer patcher? Bo ja użyłem komendy w cmd do przywrócenia klasycznego menu.
#330 djdenismusic
Daje dużo. Można przywrócić wygląd paska zadań i menu start z dziesiątki, można wybrać sobie styl przechodzenia między oknami alt+tab, można nawet sobie przywrócić stare, dobre poczciwe syslistview32 z windowsa xp.
#331 Numernabis
a jak to się ma do stabilności systemu?
Jaki może mnie zonk spotkać podczas instalacji, czy można to bezobjawowo odinstalować gdybym był niezadowolony?
Jakieś krzaki są?
No i skąd pobrać pewną wersję i czy nie zangielszczy mi czegoś :)
Aha, czy jest w pełni dostępny?
#332 djdenismusic
tak. jest wpełni dostępny. co do stabilności systemu znasz moje zdane, i nie chce mi się już tego poraz kolejny powtarzać. W każdym razie u siebie z pewnych przyzyn zastosowałem, bo w razie czego zrobię sobie obraz odzyskiwania i wszystko wróci do normy.
Sam program jest po angielsku, natomiast explorator zostaje jak najbardziej po polsku.
Program po instalacji nazywa się właściwości- explorer patcher.
Między opcjami poruszamy się strzałkami góra-dół, zakładki zmieniamy strzałkami lewo-prawo, natomiast gdy chcemy zmienić jakąś opcję zazwyczaj naciskamy spację/enter. Po zmianie wszystkiego klikamy rstart explorer.
Co akiś czas, gdy wyskoczy nam dymek, że pobrano nowe symbole dla wersji XXX, wystarczy zrestartować explorator ponownie z poziomu programu.
A o to link.
https://github.com/valinet/ExplorerPatcher/releases/latest/download/ep_setup.exe
#333 Numernabis
Chodziło mi o to czy nie staje się bardziej niestabilny niż już jest :)
Dzięki za info i link.
#334 Numernabis
No i czy po zainstalowaniu można to odinstalować w razie gdyby coś mi nie pasowało.
#335 djdenismusic
Tak. ożna.
#336 Numernabis
OK, dzięki
#337 wrzos33
W laptopie Asus mam ustawiony poziom ładowania baterii na 80 procent. Doradzcie proszę, gdzie mogę zmienić to ustawienie do 100 procent.
#338 Numernabis
Klikasz w trayu na baterię i otworzy się okienko "SZybkie ustawienia", tutaj tabulatorem do bateri, klikasz Enter i otworzą się ustawienia dla bateri, między innymi również oszczędzanie bateri.
#339 zvonimirek222
Do takich ustawień też może być potrzebna appka dla tego konkretnego sprzętu
#340 pates
Dokładniej to my asus.