Wasze sugestie do poprawy tłumaczenia NVDA
Back to sugestie nowych funkcji lub poprawy tłumaczenia#41 zvonimirek222
Niestety @stefan.
Gdy samo tłumaczenie systemu schodzi na psy.
#42 Zuzler
Nie wiedziałam.
#43 zvonimirek222
spokojnie, po to ta grupa jest, żebyśmy się nawet taką wiedzą dzielili.
#44 zvonimirek222
A ja jeszcze podbiję wątek z pytaniem o informacje zwrotne dotyczące tłumaczenia NVDA.
Na horyzoncie mamy nową wersję NVDa 2021.3, a moje wieczne pytanie brzmi, czy coś należałoby poprawić?
zbieram wszystkie sugestie. Nawet powiadamiam, że wysłałem tłumaczenie search with do repozytorium
#45 stefan
Jest taka jedna rzecz, której nie bardzo rozumiem.
W menu NVDA jest rozwijane menu Preferences.
Tłumaczone wcześniej jako Preferencje, potem była zmiana przez chwilę na Ustawienia, a teraz tłumaczone jest to na Opcje.
Uważam, że jest to niepotrzebne grzebanie wprowadzające zamieszanie, bo w podręczniku raczej odnosi się do preferencji. Poza tym sam jak tłumaczyłem jakiś dodatek i w dokumentacji była podana ścieżka do ustawień to pisałem tak jak było Preferencje, a teraz wychodzi na to, że trzebaby to zmieniać gdyby chcieć zachować stan obecny.
Podsumowując jestem za przywróceniem Preferencji.
#46 zvonimirek222
Stefanie, właśnie wszystko miodzio, ale w menu NVDA nigdy preferencji nie było.
były ustawienia jako nazwa menu rozwijanego, i ustawienia jako nazwa punktu otwierającego okno dialogowe. Taki status quo był do ostatniej wersji NVDA, a wypadało to jakoś rozwiązać. Nie wiem, czy też czytałeś typhlosa, ale dzisiaj zgłosiłem ludziom pomysł, co do stworzenia listy dyskusyjnej, polskojęzycznej poświęconej NVDA.
Planuję robić taką listę na groups.io, bo z tej platformy żadna wiadomość z listy nie trafi do naszego spamu. Właśnie po powtórnej zmianie ludzie mogliby się oburzyć, bo co znowu ten człowiek ubzdurał. Nazwa menu rozwijanego opcje jest, bo kierowałem się rozwiązaniami innych językowych społeczności *niemieckiej i holenderskiej, bo akurat oni to fajnie wytłumaczyli. Opcje menu rozwijane oznacza, że mamy tam set konkretnych okien dialogowych, które to okna pozwalają nam zmieniać różne opcje programu. Ta zmiana jest już też w podręczniku i byłoby to rzeczywiście problemem zmieniać, bo ktoś pomyśleć może, że w wolnym czasie psuję.
#47 Lowca_Androidow
Akurat tą zmianę uważam na plus,bo o ile pamięć mnie nie myli to w poprzedniej wersji było Ustawienia rozwijane i po rozwinięciu było ponownie ustawienia, to mogło nieraz zmylić
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#48 zvonimirek222
No właśnie, patrz mój post wyżej
-- (Lowca_Androidow):
Akurat tą zmianę uważam na plus,bo o ile pamięć mnie nie myli to w poprzedniej wersji było Ustawienia rozwijane i po rozwinięciu było ponownie ustawienia, to mogło nieraz zmylić
--
#49 stefan
Nie wiem, co mi się z tymi Preferencjami ..., przekonany byłem że we wcześniejszych wersjach były.
Rację masz, w takim razie te Opcje są ok.
#50 Kosa12
Jak czytałem zmiany to odkryłem jeden błąd w tłumaczeniu, bo słowo na przykład jest napisane przez ą.
#51 stefan
tam jest więcej kwiatków, przynajmniej w najnowszej wersji.
#52 zvonimirek222
Usiąde i naprawię.
#53 pates
Były preferencje, były. Nvda 2010 np miała preferencje.
#54 zvonimirek222
a teraz są opcje i ustawienia. oryginał: options, preferences... Idziemy polskim tokiem myślenia. Co robimy w tym oknie dialogowym? Ustawiamy.
#55 cinkciarzpl
Zvonimir, wypierdziel ten oficjalny ton w komunikacie o niezgodnych wtyczkach. Proszę państwa, szanowni państwo itd. Niespujne z resztą komunikacji a no jest to zbyt formalne.
#56 zvonimirek222
O.k. wypierdolę to, choć musiałbym go jeszcze gdzieś wyłapywać. Trzebaby znaleźć występowanie takiego tonu i wywalać.
#57 daszekmdn
Podrzuć plik PO, zrobi się.
#58 cinkciarzpl
Jak coś to mogę to zrobic, jeszcze wszystko mam. Ale umowa była kiedyś, a ja umów dotrzymuję mimo zjechania mojej aktywnosci :)
#59 zvonimirek222
spoko, tylko narazie i tak mamy nową wersję, którą jak zwykle poszpiesznie wydali.
#60 cinkciarzpl
Ta, widzialem