EltenLink

Do czego to wszystko zmierza?

Started by tomecki 94 posts last post 8 years ago Page 4 of 5

#61 1 like

Nie czytałem wszystkich wpisów, tak wam powiem na smaym początku, żeby nie było sapów że ktoś coś wyjaśnił.
A, że niby Linux, ze po co...
Moi drodzy. Z tego, co się orientuje, silnik UEE posłuży również, do, na, pi, sa, nia, wam aplikacji na aplikacyjek na iPhone'y i te inne andro. O ile dobrze rozumiem Dawidowa koncepcję Uniwersalnego Silnika.

A moim zdaniem priorytet powinien być jeszcze jeden, a mianowicie szukanie programistów. Sami pomyślcie co by było gdyby Dawidowi nie daj Boże coś się stało. Tak elten zdecydowanie potrzebuje czegoś innowacyjnego. Eltenowi potrzebna jest też dobra promocja i tłumaczenia na inne języki. Fajnie by było gdyby faktycznie udało się przyciągnąć też starszych użytkowników. Pytanie też czy problemu braile'a nie dało by sie rozwiązać w prostrzy sposób to znaczy czy biblioteka, która wysyła informacje do czytnika ekranu głosowo potrafiła by też wysłać coś na linijkę. Bo ja nie mogę tego sprawdzic ale czy w momęcie gdy ustawione jest żeby elten komunikował się z czytnikiem ekranu to totalnie nic nie jest wysyłane na linijkę?

#63 1 like

Ja akurat też uważam, że w przypadku braku programistów..... Otwartość ELtena nic nie da. Niestety, ale taka jest prawda. Nie każdy człowiek co ma pojęcie o informatyce to lubi..
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW

No ty z tego co wiem to chyba coś potrafisz.

#65 1 like

Potrzebni są programiści dla danego języka. Ja np też coś potrafię ale z innego języka programowania.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

#66 1 like

Trochę c++, trochę Java, ale.... Mnie to nie porywa, nie robię nic więcej niż muszę. Brak mi tego czegoś, chociaż algorytmicznie problemy całkiem sprawnie rozwiązuję.
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW

Bo do puki Dawid będzie sam to wszystko będzie trochę niepewne.

#68 1 like

Paradoksalnie do póki Dawid jest ja się czuję bardzo pewnie jeżeli chodzi o Eltena. MOże nie będzie powstawalo to w zawrotnym tempie, gorzej będzie gdy go z jakichś przyczyn zbraknie, a jednostki różne się trafiają.

No właśnie to tak w ramach ciekawostki. Podobno 40 procent kodu w ostatnich wersjach nvda nie pochodzi od nvaccess tylko od społeczności.

#70 1 like

Tylko porównajmy społeczność NVDA do społeczności Eltena.
Ja sam swego czasu do NVDA miałem swoje trzy grosze dołożone, na ile pamiętam, jakoś w 2014 chyba.
Ale... To nie jest tak, że się powie: szukajcie programistów.
Programiści to jeden z najlepiej płatnych zawodów na świecie, rzadko robią coś z dobroci serca, a jeszcze rzadziej z dobroci serca dla niewidomych.
A ilu mamy w Polsce niewidomych programistów prawdziwych?
Mam na myśli takich, którzy umieją programować, a nie tylko potrafią przepisać linijek kilka.
Takich, którzy to czują, umieją myśleć, jak komputer, zaplanować szerszy projekt, zrozumieć implikację pewnych rzeczy.
Już pół biedy język programowania, bo go się nauczyć można.
Ale sam fakt...
Niewidomych prawdziwych programistów jest garstka.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

Ja to wszystko wiem dla tego to jest po prostu taka informacja, którą by warto rozprzestrzeniać a może ktoś chętny się w końcu znajdzie.

Nie sądzę. Znaczy nie mówię, że nie, ale wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach dużo osób liczy na kasę.
"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska

Odpowiem na jedno z pytań łowcy androidów. Dlaczego niemożna zrobić dyskusji na wądku? Ano dlatego że, Np. Chciał bym np pogadać np. O naprzykład efektach dźwiękowych. Widzisz tu gdzieś wątek w kategorii czy kulturai sztuka czy muzyka Itd. Ja niechcę być zbanowany bo okazało się że wontek który utworzyłem niepowinien być w tym albo tamtym forum. A może poprostu tzw wrzasnąć pytania do eltenowiczów? haaaaaaalooooo?! jak mogę zdobyć dźwięk wietrznego wiru? w grópie jest o tyle łatwiej, bo nie przeszkadzasz wielu osobom. Np. kiedyś chciałem się dowiedzieć czy w cyklu książkowym jeźdźcy smoków z pern jeźdźcy mają moce jak eragon czy nie? wyobrażasz sobie że tworzę taki wontek? ludzie by ze śmiechu pękli. Pozdrawiam. I przepraszam za spam.
radio plays is super

#74 1 like

To nie jest spam, Rafalko. My to rozumiemy. Ja też mam kilka tematów, na które trzebaby stworzyć grupę, żeby nie zaśmiecać wątków na forum. Także my się grupom nie sprzeciwiamy, raz jeszcze powtarzam. Trzeba tylko ustalić jakąś kolejność. Pamiętajcie, że w Klango też grupy weszły w Klango 3 (Boom!).
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

#75 1 like

@lukaszenka problem z programistami jest również Taki, że niestety wszystkie rzeczy, które by ise pojawiały musiałby zatwierdzać Dawid, gdyż nie mamy ani zaufanych tych programistów, ani narzędzi potrzebnych do tego, że jak Dawida nie będzie, to ktoś wypuści nową wersję.

No to tak by było

#77 1 like

O, kiedy to było, od tego czasu już było tyle wpisów, że myślałam, że już było wyjaśnione sporo rzeczy.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

#78 1 like

Fakt. Warto najpierw przeczytać cały wątek. :)
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

co do programistów, jak na moje jedna sprawa to otwartość, druga to przejrzystość kodu, a trzecia to możliwość jego w ogóle odpalenia, a co do tych dwóch punktów jak zerkałem to było z tym bardzo różnie. Zerkałem temu czas jakiś, więc mogło się zmienić.
w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.

no a jeszcze jedno, w momencie, jak to się już jakkolwiek rozprzestrzeni (jeśli to się stanie), możnaby pomyśleć o reklamach ala rs games. Ładuje nam się update albo ściąga plik? Poco dźwięk oczekiwania, jka można puścić reklamę?
w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.