EltenLink

Do czego to wszystko zmierza?

Started by tomecki 94 posts last post 8 years ago Page 3 of 5

#41 1 like

@Julitka: Wszystko się na mnie skupiło, bo ja pierwszy to wysłąlem, dzień wcześniej. I musialem potem być niezwykle delikatny co by przypadkiem nie urazić :-)
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW

#42 1 like

Teraz żart tygodnia: Po przeczytaniu ostatnich wpisów na tym wątku co zrobiła Jula? Poleciała i otworzyła Klango, żeby zobaczyć, czy nie ma odpowiedzi na jakieś jej wiadomości! Także ten...
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

#43 1 like

Ty tak poważnie? ;D
Ja chyba zaraz to odinstaluję co by mi nie przyszło to do głowy.
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW

#44 1 like

Tak, na poważnie! :)

Hahahaha, nawet jak Ci to przyjdzie do głowy, to obawiam się, że nici z tego. :D
"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska

Ale to było zaraz po tym, jak przeczytałam o zamknięciu, więc... :d

#47 1 like

Ooo nie. ;D, dlatego ja wybieram: Lepiej zapobiegać niż leczyć. Już wiem, że nie działa, wystarczy mi.

Widzę, że wetknąłem kij w mrowisko. Co do odpływu, mówiłem o pierwszym takim, który wydarzył się zanim większość tu obecnych poznała Klango czyli w pierwszych jego miesiącach. Byli to ludzie z reguły lat 30 plus, którzy mają już określone przyzwyczajenia. Klango, które miało swój interfejs nieco różny od systemu mimo kilku ciekawych dodatków nie zyskało w tej grupie popularności właśnie przez dziwne odstępstwa od normy. Zauważcie, że większość z tu obecnych to ludzie wychowani poniekąt na Klango czyli tak do lat dwadzieścia parę. Starszych jest tutaj stosónkowo niewiele, a przecież chociażby na Whatsappowych grupach średnia wieku to jakieś powiedzmy 30, 40 lat. Czemu? Myślę, że to jest właśnie ta scheda poklangowa tj. interfejs, przywiązanie do pc i cóż... to, co się przez pierwszy rok, może dwa działo na forum, czyli kilku ludzi dyskutujących między sobą w zamkniętym kręgu, a jakakolwiek krytyka programu niezależnie od jej konstruktywności jest momentalnie wyklęta przez niemal wszystkich użytkowników, co niestety do tej pory jest dość częstym, więc nie należy się dziwić, że tego typu wpisów jest mało. Innymi słowy, jeśli wszyscy są na nie, na cholerę coś proponować. O platformach mobilnych pisałem kilkukrotnie, w tym prywatnie do Dawida, o grupach też i jak widać zdecydowana większość wypowiedzi jest w rodzaju "jak możesz kalać świętego eltena oraz twórcę jego doskonałego - Dawida!" Nie twierdzę, że projekt jest zły, wręcz przeciwnie. Uważam, że Elten ma ogromny potencjał i fakt, że ma zaledwie 40 użytkowników aktywnych świadczy tylko o tym, ze potencjał ten nie został wykorzystany, bo jak już niejednokrotnie pisałem jest taaka luka jeśli chodzi o grupowe dyskusje na urządzeniach mobilnych, że ten, kto ją wypełni nawet jeśli będzie na tym chciał zarobić to mu się to spokojnie może udać.

Tomecki, w punkt
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Tomecki, prawie w punkt. Tylko znowu zapominasz, że Dawid nie mówi tym wszystkim nowościom "Nie". Krótko i węzłowato: Pomóż mu w pisaniu, to będziesz miał szybciej.

uwierz, że gdybym był programistą już dawno bym to zaproponował, jednak informatykiem raczej nie będę, a moją domeną jest dźwięk i jeśli tylko Dawid o cokolwiek mnie w tej materii poprosi zrobię co się da.

No więc po prostu inaczej się nie da. Ja postaram się zrobić traduction au francais, ale nie teraz, bo mam sesję na karku i zamykane Klango (...). Nie rozdwoimy się. :)

Tylko wiesz, Dawid deklaruje aplikacje dla Maca i Linuxa. Oczywiście wolno mu robić cokolwiek, bo to jego program, jego kasa i o ile wiem nawet żadnych dotacji czy innych zbiórek nie robił więc nikt mu niczego kazać nie ma prawa. Pytanie tylko jakie jest zapotrzebowanie na klienta na Linuxa i Maca, jakie na Iphone i Android? albo może inaczej. Jaka część niewidomych używa Linuxa lub Maca, a jaka Iphone lub androida? myślę, że odpowiedź jest oczywista.

#54 1 like

Silnik i tak trzeba napisać od nowa, a skoro po drodze można przeportować to... To dlaczego nie. Ten port będzie efektem ubocznym, że tak to nazwę. Najpierw trzeba jedno ogarnąć, tudzież unicode i inne drobniszcza. Jak będziemy zmieniać co chwilę ustalenia to... TO nic z tego nie będzie, będzie to rozgrzebane wszystko jak WIndows 10, bo wszystko chciano na raz. I ja nie móię nie smartfonom, to będzie hit, ale... Nie pod względem planowania jeżeli wcześniejsze usterki gdzieś tam istnieją na desktopie i wszystkim zajmuje się jeden człowiek.

A ja myślę, że mamy czas. Gdy aplikacje na smartphone-y się pojawią to się puści info w świat i ludzie zaczną walić drzwiami i oknami. Potrzeby i propozycje użytkowników są znane, ale jakieś priorytety muszą istnieć. Dawid, jak to już zostało ustalone, zajmuje się teraz przepisaniem silnika. Jakiż sens byłby w implementowaniu nowych funkcji, gdy i tak trzeba by było je potem dostosować pod nowy silnik? Będziemy już mieć nową bazę i wtedy można działać i poszerzać funkcjonalności.

@Syntezator: W punkt, niemniej całe UI trzeba niestety napisać od nowa pod Andka i IOS.

#57 1 like

@tomecki
Ja zawsze bardzo cenię twoją opinię i popieram twoje argumenty, nie wiem skąd więc argument, że je odrzucam.
Nie mniej jednak odpowiadałem już na kwestię grup i swoją opinię podtrzymuję.
Inna sprawa urządzenia mobilne, o których mało pisałem.
Elten na smartfony, jak zapewniałem, będzie.
Priorytetem jest jednak optymalizacja jednej platformy, dopracowanie Eltena desktopowego, a więc i napisanie nowego silnika, nad którym już z resztą prace trwają.
Ja nie jestem w stanie się rozdwoić niestety.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

Nie ty odrzucasz jeno często człowieki na forumie. Jeśli napisałem inaczej, przepraszam.

Po prostu dajmy biednemu Dawidowi czas. Propozycji dużo, a osoba jedna. :)
"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska

Tak. Wszystko jest ok, wszyscy mamy mniejwięcej podobne zdanie. Czekamy na grupy jako na jeden z podstawowych "bajerów" i na mobile jako jedną z podstawowych "konieczności". Wszystkimi nami rządzi jeden cel, więc generalnie all right. ;)