Czy warto instalować Windows 10?
Back to Systemy (Windows)#21 Paulinux
aa ja się tam nawet nie zagłębiałam bo mnie wkurza ten defender ten system i najlepszy to jest Linuxxxxx
#22 Lowca_Androidow
Do wyjątków można dodać katalog i pobierać programy portable do tego właśnie katalogu i wówcasz nie jest on skanowany i cokolwiek jest stąd uruchamiane również nie jest skanowane, ale takie wyjątki robimy na własne ryzyko - do programów portable można zaszyć cokolwiek tylko chcemy.
Aktualnie program antywirusowy w Win 10 uważam za najlepszy antywirus na rynku, był zawsze dobrym antywirusem ale aktualnieosiągnął naprawdę swoje wyżyny.
Z klienta poczty nie korzystam nie lubię mieć na dysku wiadomości, ja tam wolę się zalogować na stronkę, ale jak wiemy większość skrzynek www jest posrana, ja korzystam z outlook.com i tu jest bardzo czytelnie i można go spokojnie ogarnąć przy pomocy NVDA. Oczywiście klient poczty jest wygodniejszy to nie ulega wątpliwości.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#23 daszekmdn
@Denis, ale to nie jest nic zupełnie nowego. Pogodę mam z Weather, skype mam klasyczny, Thunderbirda do poczty chromea do przeglądania. Jeszcze jakieś rewelacje? Tak wszyscy mówią mi żebym to instalował a jak się okazuje nie ma tu nic nowego. Mam instalować system tylko dla samego bycia trendy, na czasie, dla samego faktu że go mam? Bezsens.
#24 Lowca_Androidow
A kto Ci mówi, że masz instalować? Pytasz się czy warto więc padły tutaj za i przeciw. Sam zdecyduj. Tak czy siak będziesz w końcu musiał zainstalować Win 10 lub przesiąść się na Linuxa
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#25 daszekmdn
@Łowca. Np na teamtalku wielokrotnie mi mówiono.
#26 Lowca_Androidow
Być może, aktualnie to takie modne to fakt, tak jak okresowo staje się modna aktualizacja BIOSa i wszyscy aktualizują i do znajomych mówią, "aktualizuj, aktualizuj..." a potem płacz i lament.
Nie masz parcia, nie musisz instalować. Twój wybór,Jeśli masz legala ósemkę, a chcesz instalować dyszkę pirata to uważam zupełnie bezsensowny ruch, jeśli zaś chodzi o legal to im prędzej tym lepiej, im człowiek młodszy tym łatwiej przyswaja wiedzę i łatwiej ogarnąć nowe.
Jak wkażdej wersji windowsa są błędy i problemy, w każdym inne i nie ma jednej właściwej odpowiedzi czy warto - jak pisałem, w końcu wsparcie do ósemki wygaśnie i jeśli będziesz chciał mieć bezpieczny system to będziesz musiał zainstalować dziesiątkę.
#27 daszekmdn
Wiesz, Win10 w kwestii działania z NVDA momentami jest niezbyt stabilny więc jeżeli nie ma w nim nic nowego, tylko numerek wersji i inny wygląd, to wolę pozostać przy czymś co stabilnym jest.
Inna sprawa, że nigdy nie szedłem za modą i trendami, bo mnie to nie jara.
Win10 z wymienionych argumentów po za OCREM nie ma nic, co by mnie doń ciągnęło. Wszystkie feature wymienione przez Denisa mam w Win8.1 i 7 tylko przy użyciu zewnętrznych aplikacji, które poinstalowane mam od lat
#28 misiek
Ja też jeśli nie muszę to nie będę tego instalował. Jak wyszła Wista też nagle wszyscy się rzucili, a później płacz, zgrzytanie zębów i powrót do Xpeka. I tak było do wydania Win 7. Mimoże na rynku była Wista to wszyscy siedzieli na Xp, a niektórzy do puty do póki nie zostało zakończone wsparcie.
#29 hryniek
Ale Vista nie była zła, to ludzie najczęściej nie mięli dobrego sprzętu, niemniej do 1 service pack rzeczywiście być mogła, potem pokazała się 7, czyli zoptymalizowana wersja Visty i ludzie okrzyknęli to siódmym cudem świata, nie no przesadzam, ale wiecie co mam na myśli.
@ŁowcaAndroidów: Poważnie są mody na update biosa? Ja sobie aktualizuję, ale... TO tylko w swoim zakresie, tu wiadomo, że to trzeba podobierać, chociaż nowe MoBo raczej nie powinny pozwolić na wgranie niewłaściwego wsadu.
Ja tą dziesiątkę mam, bo kiedyś fakt... Jeszcze te 3 lata temu interesowałem się co tam się dzieje, ale.... Przeeeszło mi to. I pewnie 7 bym zainstalował tak jak to powinno być, ale wiadomo, trzeba porobić backupy z tym zgodne, bo mam obecnie rozwiązane to historią plikóœ, a ta wiadomo co robi z nazwami plików jak ktoś się temu bliżej przypatrywał, no i wiadomo raczej pełen format musi być w moim przypadku i jeszcze jedno... Na ELMS już7-ki nie dostaniesz, niestety spóźnilem się, bo zawsze móœiłęm jest czas, a teraz mogę sobie pluć w brodę i gdyby co aktywować loaderkiem.
#30 Lowca_Androidow
Oczywiśćie, że Vista niebyła zła, tzn. pierwsza wypustka tak, alewypuszczeniu SP1 ustabilizowała się i wszystko grało. To tylko dzieci neo narzekały bo to był zupełnie inny system niź XP.
Co do aktualizacji BIOSa - oczywiście, jeśli jest taka potrzeba, bo coś nie działa lub nie działa prawidłowo aktualizujemy, ale jeśli wszystko śmiga to aktualizacja tylko po to, aby mieć w BIOSie nowszą datę to dla mnie bezsens.
Samo załadowanie błędnego BIOSa jest możliwe, ale nie tylko to jest niebezpieczne, różnie bywa, w trakcie aktualizacji również może wywalić błąd i po zawodach :) - płacz i lament.
#31 denis333
To samo jest z ziesiątką. Ludzie narzekają, bo ten system jest po prostu inny. A działa obecnie bardzo dobrze.
#32 pajper
Powiem tak.
Działa jak na Windowsa dbrze, dlatego używam, bo jak hryniek nie mam cierpliwości do downgradowania.
Ale działa gorzej.
Gdybym miał stawiać system na nowo, stawiałbym siódemkę.
Ale system jest używalny, tylko...
Poco aktualizować, skoro to daje więcej problemów niż rozwiązań?
Zawsze można updatować później, gdyby coś przełomowego się pojawiło.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#33 denis333
Dziesiątka ma jedną zasadniczą przewagę nad siudemką: Jeszcze bardziej poprawione opóźnienia w va sapi.
#34 nuno69
A ja uważam za bezsens siedzenie na starym oprogramowaniu, jeszcze w dodatku jak dają nowsze. Ja 10 używać muszę, z pewnych względów, gdybym nie musiał i tak bym używał, przez mój specyficzny pogląd na świat, ale faktem jest że człowiek jest istotą któa wykształciła w sobie możliwość adaptacji do nowości. Nie zatracajmy tego przez nasze lenistwo czy upieranie się przy jakichś dziwnych ideałach.
#35 hryniek
Tu nie chodzi o ideały, tu chodzi o to jak to to działa, ale... Takiemu userkowi wystarczy pod nosek dać ssd, wgl nie optymalizować, przecież nie zauważy nawet różnicy, baaa, przyspieszy no bo to ssd, ale fakty są jakie są i zaklinanie rzeczywistości nie zmieni tego, że 10-tka działa gorzej, nie mam pojęcia co do najnowszej updatki, wątpię aby się jakoś znacząco polepszyło, więc piszę o aktualne dane, któymi dysponuję. DO tego co pół roku aktualizacje całego systemu, gdzie... Caly system jest podmieniany, a nowości tyle, że możnaby to w sp wydać, a tak... Rośnie tylko ryzyko, że coś nie zabangla.
#36 nuno69
A gdzie tam siępolepszyło, jest gorzej ak było, przynajmniej u mnie, no ale tak, tu jest problem z optymalizacją.
#37 hryniek
U Denisa albo Łowcy więc albo lepiej to działa, albo wystąpił efekt Placebo czyli skoro użyłem optymalizatora/mam nowsze musi dzialać lepiej. Ja używałęm jeszcze za czasów XP różnych dziwnych rzeczy i nigdy... Poprawy nie było. Jedynym lekarstwem był pełen format. ALe to pewnie też zależy od konfiguracji, dostanę to... no się przekonamy jak to to pyka, nie wiem czy te aktywności, któych jeszcze nie miałem okazji przetestować nie są jedną z największych zmian od kilku lat w Windowsie. I mówię teraz bardzo poważnie.
#38 nuno69
Tak, to jest akurat kozak, jak i oś czasu. Ale jeszcze nie jest dokońca dopracowane :)
#39 hryniek
Też akurat myślę, że będzie to coś czego będę chciał używać, ale... Wtedy będę miał taki bur... Śmietnik w oknach ... Jakiego świat nigdy nie widzial. :D
#40 Lowca_Androidow
Żadnych ulepszaczy nie używam i żadne placebo - mówię to co zaobserwowałem.
Dycha ma problem z optymalizacją na różnym sprzęcie to fakt, na jednym będzie działać dobrze, na innym nie do końca - tego siódemka faktycznie nie miała. Jak każdy nowy system ma swoje niedociągnięcia - ale trzeba przyznać szczerze, żę jako jedyny system tak długo po prmierze i nadal ma spore problemy.