Nagrywamy

Mikrofony binauralne

Started by papierek 360 posts last post 4 months ago Page 16 of 18

Transcription

Dobra, ja teraz tie mikrofóny ustavila obok sebe doslovne i ma mi v odleglošti 10, možno 15 centymetrov od úst i tak sa do nich gadam. Zobáčime jak to bude vyglądať teraz. Ja mám strašnou nadieje, že to bude kvestia mikrofónov, a nie diktafónu. No bo jak to bude kvestia diktafónu, to oni mi go nie sú vstane napraviť za 2 tygodnie, a jak potrebuje go na vyjazd 9... 9... Bože... 9... tego, vrzešňa. No. Nieco oni mi to nenapravia, co je veľce pravdopodobné, to mám problém. No i... ešte raz tak, majúc to normálne v úšach, ja v ogóle neviem, co je zgrane, bo nevážne, v sumie nevážne, kde ja bym porúšila, či tu, či tu, či tu, či ďeku, že tu nic nie deje. Jakby to vygląda na to, že s mikrofónami ako takým je všetko OK, ale... No... 100% to pevno ja nie jestem, oczywiście.

aa moment mam przecies zoom h1 w szufladzie to sproboje z nim cos nagrac tu.

Transcription

Dobra, i teraz mam te mikrofony, są one w Zoom H1, i tak się tu trochę poopowiadam, aczkolwiek nie wiem jaką mam teraz głośność, tak że mam nadzieję, że to się nie przesteruje jakoś mega, albo że to nie będzie jakoś grubo za cicho, więc mamy to teraz w Zoomie, za dużo tu nie nagram pewnie o tej porze, ale chodziło o to, żeby sprawdzić co i jak.

eee ale chyba to jest to samol. ze prawy jest glosniezszy co?

Transcription

Dobra, no to teraz mam te mikrofony ustawione obok siebie, jakieś te 10-15 cm przed ustami i mniej więcej tak to brzmi. Jeszcze sprawdzę czy to mam dosłownie przed. Tak, nie powinno to być ani bardzo w prawo, ani bardzo w lewo, powinno to być tak mniej więcej. I zobaczmy jak to brzmi teraz.

#306 Edited

eee chyba faktycznie cos sie po ..... z soundmanami.

natomiast w tym mnie nie pokoji jedna rzecz.
boto ze to questja tych mikrofonow to raczej jasne.
ale skoro na pierrwszym nagraniu byl glosniejszy prawy, to czemu na drugim nie zrobil sie glosniejszy lewy? bo skoro je w uszach odwróciłam, to raczej się to powinno zmienić nie?

Mnie zastanawia, czemu z tymi soundmanami zawsze jakieś problemy. :P
po co mi sygnatura?

dobre pytanie:D
tylko ja jeszcze nie jestem pewna czy to problem z nimi. chodz chyba nato wyglada.
ale co sie w nich moglo stac nie mam pojecia, bo podobno s kablem wszyskto ok, twierdza widzaci, a nawetjak sie z nim rusza to w nagranich niczego zlego nie slychac.

No niee. Prawy zawsze będzie prawy, w sensie zawsze prawy kanał będzie głośniejszy, bo skąd ma wiedzieć nagrywadło, który mikrofon jest w którym uchu. Wiadomo, ze ten konkretny mikrofon jest w tym kanale, a gdzie go dasz to już insza inszość przecie.

#310 Edited

dobra ostatnia proba.
jak sie potwierdzy ze faktycznie nawet w tym zoomie to jets nietak, to gwarantuje wam ze zmieniam marke na rolandowa bo tylko ta mam na slowacji do dispozicji, no bo o americe nie ma co gadac zabardzo nie ma mi tam kto pomoc.

Transcription

Dobra, no i teraz tak, moment, ja ešte možno troche podglošne, podglošne, glošnosť vzúmaha 1, ok, i tak, teraz mám tie mikrofóny tak, jak treba, čiže tu povinien byť ľavý a tu pravý. I zobaczyme, ako toto bude nagryvať, v sensie, povinno to byť teraz tak, že ten povinien byť glošnejší, a ten povinien byť čižší, pravdopodobne, eželi si nic nie zmienilo. I teraz, eželi ja je v ušach zamiene, to zrobie zaraz. Dobre, zamieniłam je, no i teraz, pravdopodobne, povinien byť ľavý glošnejší od pravého, ten povinien byť glošnejší od tego. Či tak je, či tak nie je, z toho ja neviem, natomiast, eželi si okáže, že nie, že nadal je glošnejší ten, to ja, moviam, šteže, ja už totálne nie kúmam, o co pošlo, bo vyobražam sobe, že eželi ja je zmienie v ušach, tože povinna tež, ... že podpoveďňuje sa, že povinnenia má začínať dať štranské reakcie. ... No, ja... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

ej, ale o co chodzi z tym adapterem a3?
co on robi? do czego on sluzi?

#313 2 likes

Wzmacnia mikrofony, znaczy się zasila, gdybyś chciała podłączyć je np. do wejścia liniowego, które zasilania nie podaje.

Pytanko do posiadaczy Sennheiser ambeo smart headset.
Po roku korzystania z mikrofonów, ale bardzo sporadycznie, czasem jakieś wyjście do sklepu z tt na uszach odkryłem, że mój lewy mikrofon jest cichszy.
Chciałem nagrać przechadzkę z kółkiem w lasce do wątku o białych laskach i oba nagrania są z lewym kanałem lekko cichszym.
Co ciekawe, wziąłem od dziewczyny zestaw, który też nie często był używany i to samo, ale w prawym kanale i w mniejszym stopniu.
Oba zestawy kupione w sklepie Laufparts, czy jakoś tak mniej więcej rok temu, bo pamiętam, że to w okolicach Mikołaja było.
Czy komuś z Was (posiadaczy) coś takiego się również przytrafiło?
Najgorsze, że ja nie mam chyba na to jakiejś faktury, jedynie maila z zamówieniem, echh, a poza tym to jeszcze bardziej przechlapane, jeśli gwarancja była tylko na rok.

Potwierdzam problem też zauważyłem to. Umnie lewy kanał.
Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Ciekawe, czy to jakaś wadliwa partia, czy wszystkie mają jakiś czas przewidziany i się psują.
Może drogie nie były, bo chyba 284 zł, ale, jakbym dał pierwotną cenę z jakiej startowały to chyba bym bardziej się wkurzył.
Ta różnica jest dość nie wielka, więc od biedy można to skorygować już obrabiając nagranie, no, ale denerwuje.
Może spróbuję z tą reklamacją.
Z ciekawości, po jakim czasie to zauważyłeś?

Umnie zaczeło się coś dziać w maju a mikrofony mam od sierpnia
Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

hejwam,

jest tu może ktoś kto:
po 1. chciał by mi na góra tydzień pożyczyć rolandy?
a jeśli nie to:
po 2. kupił by je odemnie w razie, żebym je kupiłam i mi się nie wspodobają?
problem w tym że opisy opisami, ale totalnie nie wiem czego się po nich spodziewać, musiała bym to w praktice, no i niestety to jest towar hygieniczny, tudzieś jak sobie je w sklepie kupię, to nie mogę je w 14 dni zwrócić.
Więc szukam na to jakiegoś sensownego pomysłu.
bardziej podobał by mi się punkt pierwszy, gdyś soundmany narazie działają, ale spodziewam się że niedługo rąbną, bo kabel w okolicy mikrofonów zrobił się taki twardy, sztywny, że się boję że jak nim ruszę, to się w tym miejscu złamie i koniec.
Dziekuję wam za przeczytanie

Z tymi Sennheiser Ambeo to chyba już tak jest. w Pierwszych, które kupiłęm prawy mikrofon był cichszy, w drugich na początku było wszystko OK, a teraz coś jest też z jednym z mikrofonów, że jest cichszy.