Edited
Właśnie teraz procesory intela są tańsze, i nie zapominaj, że do procka AMD z odblokowanym mnożnikiem trzeba jakiegoś radeona czy innego RTXa, a wiadomo jak to jest z kartami graficznymi. Sam zasilacz, płyta główna, karta, ram, i procesor chyba również poszły już w 5 koła na mojej liście, a to RTX 1660.
nie ma czegoś takiego jak rtx1660, a po co Ci przepraszam odblokowany mnożnik? Te 50 mhz na prawdę dużo nie daje.
może po bluscreeny :)
Ee tam, może w jakimś cinebenchu czy gdzieś tam jakieś minimalne różnice punktowe będą, le w wydajności tego człek raczej nie odczuję.
Dokładnie, największe różnice odczuwalne to wymiana dysku z magnetycznego na SSD, nawet zwiększenie ilości pamięci RAMnie daje takiego efektu.
AMD ma taką zaletę, że to platforma bardziej rozbudowywalna, ta AM4. Nie trzeba kupować nowej płyty, żeby procesor wymienić. ;)
Ja w lapku mam 1700 ti, tak btw.
Niedawno kupiłem laptop lenovo idea pad flex 5 14, ponieważ mój osobisty, mobilny dell zaczął wariować, świrować i generalnie się dziwacznie zachowywać. Zdecydowałem się na jedną z najleprzych konfiguracji. Amd ryzen 7 4, 8 gb ram, 1 tb ssd co ciekawe, wersja z 1 tb była tańsza od tej z 512. W promocji zapłaciłem nie 4300 zł, tylko 3000 zł. Za wersję z 512 z 4000 zł, zapłacił bym 3700 zł. Gdzie tu logika?
Chciałem wersję z 16 gb ram, ale była ona dostępna tylko z procesorem i5 albo ryzen 5.
Powiem tak. Laptop oczywiście jest z plastiku, ale jest to naprawdę miły w dotyku plastik. Obudowa jest na tyle dobrze zpasowana, że serio, możnaby się nabrać, że jest to 1 zwarty blok, a nie laptop. Ma to ekran dotykowy, dzięki temu też cieniuteńkie ramki i faktycznie, laptop mimo 14 calowego ekranu ma wielkość przeciętnego 13 calowca.
System był oczywiście zapchany bloodware, ale zrobiłem puryfikację dzięki, DJGraco za sposób szybki a prosty, no i jest elegancko.
Niedawno kupiłem laptop lenovo idea pad flex 5 14, ponieważ mój osobisty, mobilny dell zaczął wariować, świrować i generalnie się dziwacznie zachowywać. Zdecydowałem się na jedną z najleprzych konfiguracji. Amd ryzen 7 4, 8 gb ram, 1 tb ssd co ciekawe, wersja z 1 tb była tańsza od tej z 512. W promocji zapłaciłem nie 4300 zł, tylko 3000 zł. Za wersję z 512 z 4000 zł, zapłacił bym 3700 zł. Gdzie tu logika?
Chciałem wersję z 16 gb ram, ale była ona dostępna tylko z procesorem i5 albo ryzen 5.
Powiem tak. Laptop oczywiście jest z plastiku, ale jest to naprawdę miły w dotyku plastik. Obudowa jest na tyle dobrze zpasowana, że serio, możnaby się nabrać, że jest to 1 zwarty blok, a nie laptop. Ma to ekran dotykowy, dzięki temu też cieniuteńkie ramki i faktycznie, laptop mimo 14 calowego ekranu ma wielkość przeciętnego 13 calowca.
System był oczywiście zapchany bloodware, ale zrobiłem puryfikację dzięki, DJGraco za sposób szybki a prosty, no i jest elegancko.
No i robicie błąd. To całe bloadware, to często przydatne apki chociażby do aktualizacji sterowników. W lenovo to jest aplikacja vantage, która poza aktualizacjami pozwala na zmianę kilku ustawień sprzętowych komputera bez konieczności grzebania się w biosie. Można na przykład: zmienić profil chłodzenia, przestawić zachowanie klawiatury, etc.
Ugh, napisałem że zapchany bloodem, a przecie to bez systemu było, piszę jedno myślę drugie. @Denis na dysku c byłfolder drivers, który mam teraz na penie.
www.lenovo.com, tam masz wszystko
NO tak, ale trzeba ręcznie sprawdzać, a vantage robi to sam. poza tym, vantage oferuje dostęp do kilku fajnych ustawień. Np zmiana trybu chłodzenia.