Mieszamy

Reaper pytania i dyskusja

Started by DJGraco 596 posts last post 2 months ago Page 26 of 30

Shift+f2

-- (tomecki):
Można poszczególne itemy przyspieszać. Shift i któraś cyfra, ale teraz nie pamiętam. Tak w ogóle f12 wchodzisz w tryb treningowy, w którym naciskając skróty klawiszowe możesz dowiedzieć się, do czego służą.

--

Dlatego jedną z pierwszych rzeczy, które zrobiłem po zainstalowaniu tej wtyczki do kopiowania wypowiedzi to zmiana skrótu. f12 jest zbyt często wykorzystywana w różnych programach. Inna rzecz, że można chyba zmienić skrót do tego trybu w Reaperze. f4 to taki dość zaawansowany edytor skrótów, gdzie można sporo sobie dostosować pod tym względem.

Ja polecam sobie algorytm przyspieszania ustawić na 2.2.8 soloist do mowy, dość dobrze sobie radzi z przyspieszaniem czy zwalnianiem

Albo nie doczytałem, albo nie napisaliście.
Czy da się przeskoczyć do wybranego czasu? Jeśli tak to w jaki sposób?
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Przejście masz pod ctrl + j. Sprawdzanie upływanego czasu z dodatkiem shift.

OK, dzięki serdeczne
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Właśnie sprawdziłem.
Ctrl+J świetnie działa, ale z shiftem podaje w procentach ile upłynęło.
Jest możliwe sprawdzenie w któreym aktualne czasie mam kursor?

A, tak. Wybacz, zapomniałem o istotnej rzeczy. W widoku musisz sobie zmienić na inną formę wyświetlania długości projektu. Wskakujesz na widok, potem jakieś 4-5 pozycji strzałką do góry na czas podziałki (lista rozwijana) i wybierasz, np. minuty:sekundy albo godziny:minuty:sekundy:klatki, takty, itd. itp. wg uznania.

OK, dzięki serdeczne

to się nazywa time unit for ruler czy jakoś tak i zmieniaszz z bar/beats na minutes/seconds

Tak, tak, już wiem, ja mam spolszczoną wersję i to jest jednostka czasu i tu się zmienia.
Miałem to sprawdzić, ale jak to ja jak zwykle najpierw napisałem, a potem patrzyłem :)
Dzięki Panowie.

Graba! "Mam tak sa-mo jak Tyyy..." :D

-- (Numernabis):
Tak, tak, już wiem, ja mam spolszczoną wersję i to jest jednostka czasu i tu się zmienia.
Miałem to sprawdzić, ale jak to ja jak zwykle najpierw napisałem, a potem patrzyłem :)
Dzięki Panowie.

--

Numernabis jest bardzo wygodny, zamiast przesłuchać podcasty tomeckiego, potrenować, czytać instrukcję, chce żeby inni za niego odwalali tę robotę i uczyli go. Trochę wysiłku umysłowego numernabis.
Męszczyźni zdradzają a kobiety są tylko wierne w literaturze.

#514 Edited

Bo tu zadaję konkretne pytania i otrzymuję odpowiedzi, a podcasty trwają długo, nie są oznakowane i nie można sobie kskakać po rozdziałach.
Nikt nie zmusza Ciebie do udzielania odpowiedzi, których i tak nie udzieliłeś więc zbytnio się nie zmęczyłeś moimi pytaniami.
W przeciwieństwie do Ciebie inni znają cel istnienia forum i są chętni do pomocy, a nie do odsyłania do ponad siedem godzin materiału typhlopodcastu czy ponad 460 stronicowej instrukcji.

Dzięki tym tutaj poradom udzielonych przez dobrych ludzi już sobie obrobiłęm dwa filmiki gdzie wyciszyłem dźwięk gadacza na początku i końcu filmów i co najważniejsze podłożyłem ścieżkę z audiodeskrypcją do filmu i dodam, że ścieżka była dłuższa o 5 minut, a ja to obrobiłem tak, że wszystko się ładnie pokrywa i wszystko właśnie dzięki tutejszym ludziom chcącym udzielać pomocy, ale Ty w tym udziału nie masz.

Numernabis a ty myślisz, że ci co tak tobie doradzają skąd mają tę wiedzę? Właśnie z podcastów i instrukcji. Słuchając podcastu: robisz notatki, zatrzymujesz się, ćwiczysz nauczone procedury aż uznasz, że są opanowane, itd. Każdy tak się uczy i pogłębia wiedzę, innej drogi nie ma. Inna droga to tylko ciągłe zadawanie tych samych pytań, ogromne braki i fragmentaryczna wiedza nie pozwalająca na prawidłowe działanie. Co do mnie też pomagam, odpowiadam na pytania, ale nie te podstawowe.

A myślisz, że gdyby wszyscy ci którzy posiedli jakąś wiedzę nie dzielili się nią to istniałyby takie fora i takie wątki?
Nie mam zamiaru prowadzić tej jałowej dyskusji, nie masz nic w temacie do powiedzenia to nie wychylaj się, nie prosiłem cię o pomoc, nie chciałeś podzielić się wiedzą, trzymasz ją dla siebie, to nie dziel się i zatrzymaj ją dla siebie.

No to sięwyszczekałeś numernabis

Mam film .mkv, ma na pewno dwie ścieżki dźwiękowe, bo oryginalną i z lektorem, ale jak załaduję do reapera to widzi tylko jedną, tą oryginalną, jest jakiś sposób na odczytanie tej drugiej ścieżki? Czy Reaper potrafi taką ścieżkę zobaczyć?

Jeśli nie widzi dwóch, to pewnie nie potrafi. Sprawdź w vlc czy na pewno widzi dwie.