Mieszamy

Reaper pytania i dyskusja

Started by DJGraco 596 posts last post 2 months ago Page 25 of 30

@numer nieprawda.
Jeśli ustawisz się na pozycji 1,33 i wciśniesz spację żeby odtworzyć, a potem znowu spację żęby zatrzymać, to wróci do 1,33, nie do 1. Czyli ctrl+spacja ustawi kursor w jakimś miejscu, strzałkami doprecyzujesz i spacją odtworzysz od kursora niezależnie, gdzie on jest, a i również spacją zatrzymasz bez wpływu na kursor.

Numernabis, Zywek ma rację. Strzałkami przesuwasz kursor/suwak na stałe. Sama spacja odtwarza i stopuje nagranie jedynie, więc po zatrzymaniu cały czas zaczynać będziesz od miejsca, gdzie zaznaczyłeś suwak. Gdybyś ctrl + spację machał co chwilę, to tutaj byś się poruszał z suwakiem do przodu.
Natomiast, jeśli miałoby to pomóc, to może zacznij oznaczać, tzw. markery i poruszać się po nich, jako po wyznaczonych punktach, które - niejako - są niezależne od suwaka, przecinania itd. Wstawianie bezimiennych "Marker 1", "Marker 2" odbywa się po kliknięciu litery "m", a jeśli chcesz nadać mu nazwę, to shift + m, po wpisaniu nazwy enter i marker gotowy. Poruszasz się po nich znakami ; i ', jako lewo/prawo. Może jakoś rozwiąże to część twoich problemów z nawigowaniem i zaoszczędzisz na czasie też dzięki nim.

A chodzi ci o nałożenie audio w trakcie wyświetlania video, dzięki czemu usuwasz dźwięk z obrazu, a zamieniasz na jakieś swoje audio w jego trakcie? Czy chodzi o, np. wprowadzenie w audio bez obrazu, a video pojawia się po chwili?
-- (Numernabis):
Jak połączyć dwie ścieżki, jedna to film, druga to plik dźwiękowy.
Spróbowałem dodałem plik multimedialny, potem po dodaniu znowu wybrałem dodaj plik mulitmedialny i dodałem ścieżkę dźwiękową, zrenderowałem, ale jest tylko sam film, nie ma tej ścieżki dźwiękowej, jak to zrobić, aby nałożyć jedno na drugie?

--

Nie, nie, mam obraz z dźwiękiem i chcę na to nałożyć dodatkowy dźwięk.
Przykładowo mam jakieś nagranie z nad morza i np mam też jakiś komentarz w mp3 i chciałbym na ten film z morzem nałożyć ten mój komentarz w mp3.
Inna sytuacja, mam obraz z dźwiękiem, wyciszam cały dźwięk czyli pozostaje mi film bez dźwięku i chcę nałożyć na to jakiś inny plik muzyczny,.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

#485 Edited

@wesolek, czięki za opis o tych markerach, to powinno rozwiązać faktycznie mój problem z doprecyzowaniem zaznaczania :) Nie potworzę w ten sposób zbyt wielu itemów :)
A czy te markery można przesuwać?
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

#486 Edited

Te markery to rewelacja :).
Coraz bardziej mi się ten Reaper podoba :)

W takiej sytuacji osobiście robię tak, że film mam na
tracku 1, a audio na tracku 2 i każdym kolejnym (np. 2 do wokalu mojego, 3 do muzyki nr 1, track 4 do muzyki nr 2, itd.).
Ustawiam się na ścieżce z video i ucinam w miejscu, gdzie komentarz ma się zacząć, a drugie przecięcie robię tam, gdzie ma się skończyć.
Wtedy operując po itemach najeżdżam na ten item video, który ma być wyciszony i robię mute na ctrl + f5.
Na tracku wokalu wrzucam komentarz. Dostosowuję głoścość ścieżek, daję limiter i finito.
W przypadku, kiedy chcę jedynie filmik wyciszyć, żeby wokal był słyszalny, to ten item

ciszam za pomocą lewy alt + p (parametry itemu) i ściszam volume itemu na tyle, na ile potrzeba. A jak do tego chcę płynne fade in i fade out zrobić, to najczęściej piłuję cross fade.
Reszta wykończeniowa jak wyżej (wyrównywanie volume między ścieżkami, limitery, itp.).). :)

Numernabis):
Przykładowo mam jakieś nagranie z nad morza i np mam też jakiś komentarz w mp3 i chciałbym na ten film z morzem nałożyć ten mój komentarz w mp3.
Inna sytuacja, mam obraz z dźwiękiem, wyciszam cały dźwięk czyli pozostaje mi film bez dźwięku i chcę nałożyć na to jakiś inny plik muzyczny,.

--

Wiesz co, tak na czuja testując, to nie widzę takiej możliwości. Ale można je usuwać. ; i ' - jak przemieszczasz się po nich, to można delete usunąć je, stojąc na którymś. Wtedy można zostawić tylko te doprecyzowane.
-- (Numernabis):
@wesolek, czięki za opis o tych markerach, to powinno rozwiązać faktycznie mój problem z doprecyzowaniem zaznaczania :) Nie potworzę w ten sposób zbyt wielu itemów :)
A czy te markery można przesuwać?

--

No, ja też dużo operuję na nich ostatnimi czasy. :) Nawet, jeśli chcesz wiedzieć na przyszłość, to bez cięcia skomplikowanych projektów, które mają dużo tracków, można sobie dzięki markerom zaznaczyć punkty plików audio, które dzięki temu wyrenderujesz podzielone wedle woli w trakcie renderu częściowego. Fajne, bo nie obciąża tak procesora, a dodatkowo od razu machniesz wszystkie pliki hurtem wyplute.

-- (Numernabis):
Te markery to rewelacja :).
Coraz bardziej mi się ten Reaper podoba :)

--

Powinieneś w laptopie bez wydzielonej numerycznej mieć num lock. U mnie (na Acer Swift 3 14 Cala) nie mam tej klawy, ale po wciśnięciu num locka funkcje na qwerty u mnie przyjmuje tej klawy w obszarze:
7, 8, 9 - jako 7, 8, 9
u, i, o - jako 4, 5, 6
j, k, l - jako 1, 2, 3
m. ,. . - jako 0, przecinek, przecinek
Wszystko od lewej czytając.
Dodatkowo średnik jest minusem, a / plusem, więc da się funkcjonować. :D

-- (Numernabis):
A co jeśli nie mam numerycznej?
No dobra, ale klikam ctrl+spacja czylii ustawiam kursor w pewnym miejscu tu gdzie chcę wstawić cięcie, teraz strzałką w prawo przesuwam, słychać nawet jakieś dźwięki :), ale jak teraz wstawić tutaj ten kursor żeby sprawdzić o ile się przesunąłem? Jak kliknę ctrl+spacja to rozpoczyna odtwarzanie od wcześniej wstawionego kursora.

--

OK, a co jeśli mam np. audiodeskrybcję do filmu jako osobny plik dźwiękowy mp3 i chcę go nałożyć na cały film, jak nałożyć cały track 2 na track 1 żeby to zapisać już z tą audiodeskrybcją?

-- (wesolek):
tracku 1, a audio na tracku 2 i każdym kolejnym (np. 2 do wokalu mojego, 3 do muzyki nr 1, track 4 do muzyki nr 2, itd.).
Ustawiam się na ścieżce z video i ucinam w miejscu, gdzie komentarz ma się zacząć, a drugie przecięcie robię tam, gdzie ma się skończyć.
Wtedy operując po itemach najeżdżam na ten item video, który ma być wyciszony i robię mute na ctrl + f5.
Na tracku wokalu wrzucam komentarz. Dostosowuję głoścość ścieżek, daję limiter i finito.
W przypadku, kiedy chcę jedynie filmik wyciszyć, żeby wokal był słyszalny, to ten item

ciszam za pomocą lewy alt + p (parametry itemu) i ściszam volume itemu na tyle, na ile potrzeba. A jak do tego chcę płynne fade in i fade out zrobić, to najczęściej piłuję cross fade.
Reszta wykończeniowa jak wyżej (wyrównywanie volume między ścieżkami, limitery, itp.).). :)

Numernabis):

--

--

Em, a to raczej tak samo, jak opisałem. Wrzucasz napierw film na track 1. Na track 2 dajesz AD i tyle. Jeśli masz nierówno osadzone, to wtedy numerycznym 4 i 6 przesuwasz item z tracku AD w taki sposób, żeby pokryła się ścieżka AD z filmem, wprowadzasz ewentualne korekty na poziomach głośności i renderujesz.

-- (Numernabis):
OK, a co jeśli mam np. audiodeskrybcję do filmu jako osobny plik dźwiękowy mp3 i chcę go nałożyć na cały film, jak nałożyć cały track 2 na track 1 żeby to zapisać już z tą audiodeskrybcją?

-- (wesolek):

Numernabis):

--

--

--

A co jeśli np ścieżka dźwiękowa będzie dłuższa niż film? Może tak być czy musi być dokładnie takiej samej długości.
Pomijam fakt rozjeżdżania czy niedopasowania, pytam ogólnie.

Nie musi. Wyrenderuje wszystko, tylko obraz się skończy, bo jest krutszy a tamto będzie se lecieć dalej. Jak wyrenderujesz projekt to wyrenderuje cały projek i nic sam nie utnie.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

OK, już jarzę, najpierw muszę dodać ścieżkę i do niej wrzucić tą ewentualną audiodeskrybpcję.

Kolejne pytanie:
Mam se plik mp3, da się jakoś go nieco, odrobinę przyspieszyć? Jeśli tak to czy jest jakaś skala przyspieszania, jakaś procentowa, punktowa czy coś w tym stylu?

Da się, ale raczej to zadanie na osobny projekt, bo cały projekt można przyspieszać i zwalniać, czyli wszystkie ścieżki tym traktować.
Natomiast robi się to, wchodząc do ustawień projektu lewym altem + enter. Tabulatorem wtedy lecisz na tempo projektu w tzw. BPM i mając tam domyślną wartość 120.000 zmieniasz jedynie tą część przed postawioną kropką. Przykładowo, jeśli chcesz przyspieszyć 2x, to dajesz pomnożoną o tyle wartość 120*2 = 240.000 i tak dalej. Wyrenderować taki pliczek trzeba i wrzucić do projektu głównego jużbez zmieniania jego tempa.
-- (Numernabis):
OK, już jarzę, najpierw muszę dodać ścieżkę i do niej wrzucić tą ewentualną audiodeskrybpcję.

Kolejne pytanie:
Mam se plik mp3, da się jakoś go nieco, odrobinę przyspieszyć? Jeśli tak to czy jest jakaś skala przyspieszania, jakaś procentowa, punktowa czy coś w tym stylu?

--

Można poszczególne itemy przyspieszać. Shift i któraś cyfra, ale teraz nie pamiętam. Tak w ogóle f12 wchodzisz w tryb treningowy, w którym naciskając skróty klawiszowe możesz dowiedzieć się, do czego służą.

Dzięki Panowie

Kurcze @Tomecki, w ten tryb treningowy da się jakoś inaczej wejść, ewentualnie można jakoś przypisać inny skrót bo ten koliduje z NVDA, F12 to kopiowanie ostatniej wypowiedzi :(

Dobra, nieaktualne, zapomniałem o przepuszczaniu klawisza :)