Mieszamy

Reaper pytania i dyskusja

Started by DJGraco 596 posts last post 2 months ago Page 24 of 30

A co to takiego FFMPEG?.
Tu chodzi o podział pliku video, nagrany film i trzeba usunąć reklamy, a jeśli chcemy coś takiego zrobić to trzeba usuwać wszędzie, bo co z tego, że usuniemy z samej ścieżki np. z audiodeskrybcją jeśli na obrazie reklama pozostanie.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

takie konsolowe narządko do ogólnie szeroko pojętej pracy z multimediami, konwersja, odtwarzanie itp. Cięć itp tam ni ma

Rozumiem, że to nie jest do tego narzędzie, ale jak wrzucam plik video mp4 to mogę go normalnie pociąć jak mp3, bo to już sprawdzałem, stąd pytanie o plik video z kilkoma ścieżkami, sądziłem, że również da się po prostu zazanczyć te punkty cięcia i wywalić tak żeby punkty te były zaznaczane na pliku video jak i na tych ścieżkach dźwiękowych. OK, nie jest to coś niezbędnego, to tylko kwestia ewentualności gdybym takowy posiadał, póki co nie mam :)
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

O, tak siedziałem wczoraj w programie i mi się przypomniało. Mute na itemie to był skrót ctlr + f5, a nie samo f5. Analogiczny ten ctrl do, np. nakładania fx wyłącznie na dany item (ctrl + f).

Serdecznie dziękuję.

No dobra, zapytam ponownie, bo może źle sformułowałem wcześniej pytanie.
W mp3directcut możemy wstawić początek zaznaczenia i koniec zaznaczenia, jeśli coś jest nie tak możemy zarówno całe zanznaczenie przesuwać jak i sam początek zaznaczenia lub koniec zaznaczenia w lewo i prawo o ustaloną wartość w ustawieniach, można to robić bardzo precyzyjnie jeśli tak ustawimy.
Czy w Reaperze kiedy wstawimy pierwszy podział i drugi, may wówczas 3 itemy i teraz czy początek tego podziału czyli początek drugiego itemu i jego koniec możemy jakoś precyzyjnie przesuwać?
No przypuśćmy, że nie złapiemy spacją dokładnie miejsca podziału co jest bardzo prawdopodobne i tak samo nie złapiemy końca tak dokładnie czy da się to jakoś doprecyzować przesunięciami?

O ile pamiętam, to tak. Trzymając lewy kontrol i bawiąc się numerycznym 4 i 6 (jako lewo/prawo) operujesz lewą krawędzą tego itemu. Natomiast trzymając lewy alt i manewrując 4 i 6 numerycznymi, operujesz prawą krawędzią itemu. Także lewe: ctrl - to lewa krawędź, alt to prawa krawędź, a numeryczne 4 i 6 to strony, w które rozciągasz lub skracasz. Pamiętaj tylko o ustawieniu ripple, bo czasami może to skiepścić wszystko, ponieważ zamiast przesuwać krawędź i na przykład nanosząc na krawędź sąsiedniego itemu, chcąc stworzyć tzw. cross fade, robi się bubel, że hej. Na ripple off chyba to się robiło. A przy tym, co chcesz osiągnąć, to tyle samo bym - przykładowo - rozciągał lewą krawędź itemu 2 i tyle samo bym skracał prawą krawędź itemu 1, aby jedno robiło miejsce drugiemu, żeby cross fade się nie utworzył. Tak ja bym to zrobił, a opcjonalnie machnął ctrl + z i doprecyzował sobie miejsce przecięcia jeszcze raz. Może pozostali mają lepsze metody na to. :)

Eh, zanim rozetniesz item, to się dobrze ustaw strzałkami, a potem rozcinaj.

Bo to o czym mówisz @wesołek to jest wyciąganie / przesuwanie itemu, jeśli jeden na drugi się nakłada, co raczej nie ma miejsca automatycznie, jeśli jest włączony ripple.

Tak Zywku, żeyby dobrze się ustawić też trzeba się jakoś przesuwać czyli ewentualnie jak przesuwać precyzyjnie ustawiony kursor?

Strzałkami lewo, prawo.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

Tak jak juz mówiłem ci kilkanaście wpisów temu strzałkami

To jak wspomniano wcześniej, co może doprecyzuję: strzałkami lewo/prawo, ale plusem i minusem (choćby numerycznymi) zwiększasz lub zmniejszasz skoki tymi strzałkami, dzięki czemu przesuwanie nimi jest, albo szybkie i mniej precyzyjne albo wolniejsze, lecz dokładniejsze. Tak samo ten plus i minus skoki reguluje przy opisywanych przeze mnie w poprzedniej wiadomości czynnościach. No i przy samym przesuwaniu itemów, jak samymi numerycznymi 4 i 6 operujemy.
-- (Numernabis):
Tak Zywku, żeyby dobrze się ustawić też trzeba się jakoś przesuwać czyli ewentualnie jak przesuwać precyzyjnie ustawiony kursor?

--

A co jeśli nie mam numerycznej?
No dobra, ale klikam ctrl+spacja czylii ustawiam kursor w pewnym miejscu tu gdzie chcę wstawić cięcie, teraz strzałką w prawo przesuwam, słychać nawet jakieś dźwięki :), ale jak teraz wstawić tutaj ten kursor żeby sprawdzić o ile się przesunąłem? Jak kliknę ctrl+spacja to rozpoczyna odtwarzanie od wcześniej wstawionego kursora.

Tak czy inaczej Panowie bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc, teraz mogę sobie już wprawdzie jeszcze bez wodotrysków, ale obrabiać video :)

Zdaje się post graco to wyjaśniał chyba naj prościej jak się dało:
Żeby wznowić odtwarzanie to po prostu ctrl+spacja naciskasz , od momentu zatrzymywania kursora.

Spacja to jest play/stop. CTRL+Spacja to jest play/pause.
Play/stop, czyli możesz sobie bez ruszania kursora tą oto spacją, bez ctrl ogarnąć gdzie masz crs

-- (Numernabis):
A co jeśli nie mam numerycznej?
No dobra, ale klikam ctrl+spacja czylii ustawiam kursor w pewnym miejscu tu gdzie chcę wstawić cięcie, teraz strzałką w prawo przesuwam, słychać nawet jakieś dźwięki :), ale jak teraz wstawić tutaj ten kursor żeby sprawdzić o ile się przesunąłem? Jak kliknę ctrl+spacja to rozpoczyna odtwarzanie od wcześniej wstawionego kursora.

--

#477 Edited

Nie zrozumiałeś.

Wiem, Ctrl+Spacja to pauza i tu ustawiamy kursor, ale teraz jak przesunę prawą strzałką nieco to nie mogę kliknąć Ctrl+Spacja bo rozpocznie się odtwarzanie od momentu gdzie ustawiłem wcześńiej kursor, gdzie wcześniej zapauzowałem.
Jeśli jednak wcisnę spację to i owszem, rozpocznie się odtwarzanie od tego momentu, ale nie wrócę już idealnie do tego samego.
Dla przykładu jak w mp3directcut wstawię początek zaznaczenia i koniec to po przesunięciu początkowego czy końcowego znacznika zawsze mogę sobie dowoli odsłuchiwać od nowego miejsca tego znacznika, sprawdzać czy dobrze sobie go ustawiłem Np. strzałka do góry przenosi mnie do początkowego znacznika, a strzałka w dół do końcowego znacznika, łatwo w ten sposób sprawdzać położenie znaczników.

No i jeszcze jedno, da się sprawdzić informację w jakim aktualnie czasie ustawiłem kursor? No i czy da się przejść do wybranego czasu z dokładnością np. do milisekund?

jak nie wrócisz, znowu naciskasz spację i ci się cursor nie ruszy ni o %

No nie wiem jak Ci to wytłumaczyć, aby było dobrze.
Mamy kursoru ustawiony na pozycji 1, wciskam teraz strzałkę w prawo i przsesuwam na pozycję 1,33 i wciskam spację żeby usłyszeć czy od tego momentu dobrze mi rozpoczyna odtwarzanie, czy w tym momencie idealnie zaznaczyłęm, że nie słychać już końcówki słowa i ruszyło odtwarzanie i okazuje się, że jest dobrze to wciskam spację żeby zatrzymać odtwarzanie i zatrzymuje się ono w pozycji 2,, ale jak wrócić teraz do tej pozycji 1,33, bo jak wcisnę ctrl+spacja to zacznie odtwarzanie od pozycji 1, a z kolei jak wcisnę spację to rozpocznie odtwarzanie od pozycji 2 bo tutaj zatrzymałem samą spacją.

Jak połączyć dwie ścieżki, jedna to film, druga to plik dźwiękowy.
Spróbowałem dodałem plik multimedialny, potem po dodaniu znowu wybrałem dodaj plik mulitmedialny i dodałem ścieżkę dźwiękową, zrenderowałem, ale jest tylko sam film, nie ma tej ścieżki dźwiękowej, jak to zrobić, aby nałożyć jedno na drugie?