Mieszamy

Reaper pytania i dyskusja

Started by DJGraco 596 posts last post 2 months ago Page 27 of 30

są na pewno dwie, bo jak się uruchamia odtwarzacz ten windowsowy to można rzełączać się pomiędzyoryginalną i tą z lektorem i dodatkowo można włączyć lub wyłączyć napisy.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

#522 Edited

Ktoś mi powie jak zrobić regiony? Bo mam już materiał podzielony na itemy i chce wyrenderować itemy jako osobne pliki w jednej renderacji i nie w formacie audio, lecz w formacie video, w którym wyrenderowałby się cały materiał. A wiem, że z renderowania osobno to itemy wyrenderowałyby się w formatach audio.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

#523 Edited

Już sobie poradziłem.
Region tworzymy lewymi prawym kwadratowym zaznaczając interesujący nas fragment projektu i po zaznaczeniu dajemy shift + r. Shift + alt + r - możemy nazwać nasz region. Ctrl + shift + alt + r - możemy usunąć nasze regiony i nie tylko. W opcjach renderowania wybieramy regiony i wszystkie, albo wybrane regiony jeśli chcemy tylko regiony wyrenderować. Następnie w nazwie pliku wpisujemy $region. Ta linijka: $region sprawi, że każdy plik pojedyńczego regionu będzie się nazywał tak jak region, który jest renderowany.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

Jak odtworzę i nacisnę spację to odtwarza mi się od miejsca gdzie wcześniej się ustawiłem. Jest opcja, by to w locie przełączać jak np w Protoolsie, gdzie mógł lecieć na bieżąco i zatrzymywać się od razu tam, gdzie się zatrzymałem?
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Wciskaj CTRL + Spacja. Ewentualnie tylko zatrzymój tym CTRL + Space.
Sygnatura? A co to jest i do czego :D

#526 Edited

Reapera używam od lat ale nadal nie potrafię tych najprostszych rzeczy.
Jak zrobić fade out, fade in?
Jak ustawiać różności w stereo TJ coś bardziej na lewo, na prawo?

powyższe rzeczy umiałem chyba w Reaperze 3.
Jest opcja przesunięcia wszystkich itemów jednocześnie, by nie dosuwać później jeśli utniemy coś z początku?
Czemu, gdy tworzę folder i wytnę go to itemy wracają na miejsce, w którym były miast tam gdzie wklejam folder?
Czy w Reaperze jest odpowiednik funkcji Voice over z Goldwave?
Był bym wdzięczny za instrukcję tekstową.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Jak jesteś na danym itemie/ tracku, to bodajrze ALT P. Tam masz kilka parametrów, i m.in. Fade. Co do panoramy, to lewy alt i strzałki lewo/ prawo na danym itemie. Jest opcja, aby przesunąć wszystkie itemy z miejsca w miejsce. CTRL + SHIFT + dana strzałka w kierunku, w którym będziesz zaznaczał. |
Sygnatura? A co to jest i do czego :D

Fade/in fade/out robisz tak:
Od miejsca gdzie chcesz zacząć fade in lub out tworzysz nowy item z tym, że jak robisz fade in to ustawiasz się w miejscu kończenia się tegoż hipotetycznego fade in.
Potem stajesz na tym utworzonym itemie i naciskasz prawy alt+I.
Fade out analogicznie, ustawiasz się w miejscu gdzie chcesz, żeby rozpoczął się fade, robisz nowy item, stawiasz się na nim, i naciskasz prawy alt+O.
Coś bardziej na lewo czy coś bardziej na prawo to albo w item parameters masz balance, albo jak chcesz całą ścieżkę spanoramizować, to naciskasz lewy alt+strzałki lewo/prawo.

Jak to prawy alt?

#531 Edited

ja tam robię fade in i out lewy alt + lewy shift, wieć nie wiem, skąd wziąłeś ctrl+alt

Cześć. Pytanie do tych bardziej grających. Czy powstał gdzieś jakiś artykuł, wpis, podcast, nwm, cokolwiek na temat kwantyzacji w reaperze? Wiem tylko że w edytorze midi pod Q jest takie tajemnicze narzędzie :D. Na reaperowej wiki jedyne prawdziwe info to że da się to robić :P. Wszystkie skróty tam podawane są przestarzałe. Jeśli ktoś posiada jakieś nagranie czy tekstową prezętację, what ever, był bym bardzo wdzięczny za podesłanie

Hej!
Macie jakieś metody, aby z wykorzystaniem gadad ła oraz jakichś narzędzi automatyzować wyciszanie muzycznego tła, kiedy lektor coś zaczyna mówić, a zgłaśnia się do poziomu wokalu, kiedy przestaje gadać. Jeśli tak, to jak sobie z tym radzicie?

A, i jeszcze ponowię pytanie, czy może są jakieś metody dla nas dostępne, aby śledzić szczyty wzmocnień dla danych pasm, efektów idt, a jeśli tak, to jakie to i jak z tego skorzystać?

Co do śledzenia to ja znam tylko sposób j dla prawego kanału i h dla lewego, ale to trzeba ciągle naciskać i sprawdzać dany poziom podczas odtwarzania

Hm, to podchwycę, bo to zawsze coś. Dzięki. :) Ja ctrl + shift + k, ale nie bardzo wiem, jak to wykorzystać.
Kurcze, a gdzie znajdę wyjaśnienie, czym jest lewy, a czym prawy kanał - tak swoją drogą?

No j to jest peak dla lewego kanału, a K dla prawego, czego tu nie rozumiesz?

Jak pisałem: samego terminu "kanał". Znajdę chwilkę, to sobie poradnik jakiś poczytam w końcu.

#539 1 like

Bierzesz się za reapera, a nie wiesz czym jest lewy i prawy kanał? :D
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Lewy i prawy kanał najkrócej rzecz ujmując to lewa i prawa słuchawka, lewy i prawy głośnik, jak zwał tak zwał. Z sumy tych 2 kanałów masz dźwięk stereofoniczny, po prostu ten obrazek tworzy sobie mózg. To, że np. słyszysz coś trochę bardziej na lewo wynika z tego, że dźwięk jest głośniejszy w lewym kanale a cichszy w prawym. Jeśli będziesz miał taką samą głośność danego dźwięku w lewym i prawym kanale to będziesz miał dźwięk mono.
To tak w skrócie.