Mieszamy

Reaper pytania i dyskusja

Started by DJGraco 596 posts last post 2 months ago Page 18 of 30

Bardzo dziękuję za wskazówki, nie wiem jak zapatrzy się na to moderacja, ale wpis merytoryczny, rady bardzo bardzo cenne. To co mogę poprawię. Niestety, bit mam kradziony, w jednym pliku, mogę go jedynie przy pomocy AI podzielić na poszczegulne partie, jednak nie sądzę, żeby dało to pożądany efekt.
Sygnatura? A co to jest i do czego :D

Transcription

Dobra, więc jeśli chodzi o ten podkład, jeżeli masz go w całości, a chciałbyś perkusję wypchnąć do przodu względem muzyki, to tutaj nie będzie aż tak problematyczne, bo takie są pleginy, które mogą spowodować, że wypychamy środek do przodu, chowamy boki albo na odwrót, jeżeli chodzi o stereofonie. I mamy w pluginach JS taki świetny plugin, prosty, ale bardzo pomocny, jak stereo width, czyli szerokość tego stereo. Więc znajdź go sobie w tej serii JS, na tej ścieżce z muzyką, czyli z tym beatem, otwórz sobie ten plugin. I teraz jak wejdziesz w parametry tego pluginu, to między innymi masz takie najważniejsze dwa suwaki. Jeden to jest width amount, a drugi to jest center amount. I na przykład jak będziesz sobie przesuwał suwaczek od width amount, to zobaczysz jak ci znikają boki albo je zwiększasz względem centrum. W centrum jest stopa i werbel, a o to nam chodzi. I teraz możesz sobie te boki zacząć powoli ściszać i usłyszysz, że ta perkusja wychodzi do przodu. I w tym momencie jeszcze wokal ściszyć. No i w ten sposób sobie możesz poradzić. I nagle się okaże, że perkusja stopa i werbel, a o to nam chodzi, są z przodu, za nią jest wokal, a potem jest jeszcze muza. Tylko no, musisz trochę się tym pobawić. Bo to jest metoda na to, jeśli mamy właśnie beat już gotowy i go sobie ściągniemy, kupimy, to już nie ma znaczenia. Bardzo często ludzie, którzy tworzą bity, nie zwracają na to uwagi. Bo nie są mikserami, że tak powiem. Nie są inżynierami dźwięku. I oni popełniają różne błędy, tworząc taki beat. Popełniają błędy, jeśli chodzi o proporcje, czyli proporcje instrumentów względem siebie, plus właśnie też ekwalizację poszczególnych elementów w beatie. Miałem z tym do czynienia. W różnych produkcjach u różnych ludzi, którzy przysyłali mi też nagrania do miksu, więc dokładnie wiem, o czym mówię. Czasami musiałem różne rzeczy korygować, naprawiać. No, to się udaje. Czasami jest to dość męcząco, bo wymaga dużego wysiłku. No, takiego intelektualnego, prawda? I człowiek musi się nieźle tam głową... No, musi głową się tutaj... Znaczy, musi się nagłówkować, żeby to wszystko doprowadzić do ładu. A czasem trzeba to zrobić, bo wokale i cała reszta jest tak fajnie zrobiona, że szkoda jest utworu, więc trzeba tak wypracować sobie brzmienie tego beatu, żeby go tam wpasować we wszystko. Także technik jest mnóstwo, są do tego narzędzia i można sobie spokojnie poradzić. No, to chyba tyle.

Męszczyźni zdradzają a kobiety są tylko wierne w literaturze.

Super, Dzięki! Zobaczę i dam znać, co i jak. Wyślę ci w PM nr tel, możemy się skontaktować w weekend jak byś miał czas.
Sygnatura? A co to jest i do czego :D

Oki

O, ciekawe rozwiązanie. Dzięki serdeczne.
Dopytam jeszcze, jak włączać i wyłączać wysyłanie tych ścieżek na master i suba? No i czym jest submaster tak dokładniej, ponieważ pierwszy raz się spotykam z tym terminem.

Co to jest submaster tłumaczę kilka razy w moim wpisie audio. Posłuchaj jeszcze raz a zrozumiesz. Co do obsługi reapera, nie zajmuję się tym tutaj. Skróty klawiszowe możesz znaleźć na stronie osary. Jak wyłączyć wysyłkę ścieżki do master to pytanie o podstawy a to powinieneś przerobić czytając instrukcję.

Hej!
Ok, kto mi napisze, w czym rzecz i gdzie błąd popełniam, że mi normalizacja końcowa nie wychodzi? :D
Mam wokal na jednej ścieżce, której dałem -6 Db. Na dwóch innych trackach mam podkłady muzyczne, którym wrzuciłem -25 Db i -13 Db. W efekcie wokal jest w kit cicho po znormalizowaniu w lufs (i każdej innej opcji) na -16. Za duże różnice zrobiłem czy co?

Jeśli zciszyłeś całą ścieżkę o 6 db to tak naprawdę masz poziom -22, a nie -16. Normalizacja tyczy się wyłącznie itemów, nie uwzględnia głośności ścieżki.

Okeeej. A, to o tym bym nie pomyślał... Zaraz zerknę, jakby inaczej poustawiać w takim razie.
A jak to liczy, że ze ścieżki ściszonej na -6 robi się -22 w rzeczywistości?

Wesołek, miksowanie to też nauka, więc zamiast błądzić i frustrować się ciągle, że coś ci nie wychodzi, kup sobie kursy o technikach miksowania na przykładzie piosenek. Te techniki są takie same niezależnie z jakiego programu korzystasz. Bez tego nie ruszysz. Widać po twoich pytaniach, że nic nie wiesz ani o miksie ani o obsłudze reapera. Do roboty bracie.

Nie wiem, gdzie frustracje widzisz, ale ok.
Masz jakieś tytuły godne uwagi?

Kazałeś znormalizować do -16. Do tego cała ścieżka jest zciszona o 6db, więc w sumie poziom średni wychodzi -22.

Hm, to się wczytać muszę w te parametry, bo myślałem, że wartość, którą ja wpisuję jest uśredniana w przypadku lufs, a nie , że to wartość przypisana tej konkretnej ścieżce. Dzięki za wyjaśnienie. :)

Chyba mieszasz pojęcia. Normalizujesz item, a nie ścieżkę. Ścieżka to zupełnie co innego.

Wiem, że ścieżek się nie normalizuje. Sorki, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o to, że postrzegałem wartość normalizowanych itemów jako uśrednioną, a nie bezpośrednią, jak podałeś na przykładzie ścieżki ściszonej na -6 i do tego bezpośrednio dodane -16, które dało -22, jak wyjaśniłeś. :)
Może żeby nie wałkować tak tematu, to może ktoś wskazać, za gdzie znajdę objaśnienie różnic tych poziomów głośności ścieżek, itemów i normalizacji - ich zależności między sobą, etc./ pod jakim hasłem?

To jest proste. Potrzebujesz: przester (gt amp albo distortion), wtyczkę naśladującą odgłosy płyty winylowej, i korektor. Do nagrania dodajesz trochę przesteru, trochę trzasku płyty i szum a na końcu eq. W eq najlepiej pobawić się hpf i lpf. Odciąć dół i drugim filtrem ciąć górę. Wszystko to robisz słuchając co chwilę jakiegoś starego nagrania, które` jest twoim punktem odniesienia

Super! Dzięki.

Postów tu dużo, więc przegrzebanie się zajęło by lata, dlatego może powielę pytanie:
Jak w Reaperze coś znormalizować przypuśćmy do tego -0.3db?
Może i zabić dynamikę, ale żeby nie zabijało głośności całego nagrania a podrównywało ją lekko np aby nagranie nie było ciche a mimo tego znormalizowane.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Normalizacja nie zabija dynamiki, to tylko dopasowanie nagrania tak, aby jego peak - punkt szczytowy miał daną wartość.
Zaznaczasz item z nagraniem, naciskasz ctrl+shift+N. Otworzy Ci się okienko normalize, gdzie z pierwszej listy rozwijanej możesz wyrać do czego ma być znormalizowane, czy do peak, czy true peak, czy luvs, czy jakąś inną wartość a na drugiej liście wybierasz wartość czyli -0,3 db fs.