A jak teraz wygląda przyciszenie fragmentu podkładu, żeby takie gwałtowne nie było? Info z Tyflopodcastu nie działa u mnie trochu, a i widzę, że od którejś aktualizacji się coś musiało więcej zmienić, bo jak wcześniej zwykłe ustawienia ścieżki się odpalało i manewrowało jej głośnością, to był to volume jedynie do odsłuchu w projekcie, a teraz słyszę, że się w takiej formie też renderuje. :)
Hej! Czy da się zaimportować za jednym kliknięciem więcej niż jeden plik audio do projektu? Tj. na przykładzie (powiedzmy) 10 plików, które są w folderze, a wszystkie ponumerowane/w porządku alfabetycznym.
Tak da się, wchodzisz w oknie przeglądania pliku do danego folderu, zaznaczasz te 10 plików, potem naciskasz enter. otworzy ci się okno dialogowe, w którym program zapyta się czy umieścić wszystkie pliki na jednej ścieżce czy na osobnych.
Hej! Pytanko: jak można stworzyć efekt, że coś słychać w jednej słuchawce, drugie coś w drugiej słuchawce, a do tego sprawić wrażenie przemieszczania się tych "cosiów" w stronęśrodka?
No mam. A jak jedynie ustawić coś, np. jeden głos na lewej słuchawce, a drugi głos na drugiej? Panorama mi nie działa ani pod alt+p, ani z tą automatyzacją.
Ok, mam. Albo nałożenie po prostu master fx jakiegokolwiek, albo jakiś konkretny (ale master) blokuje działanie przesuwania panoramy. Od czego zależy, to nie wiem, ale widzę, że tutaj tkwił problem. :)
Hej! Czy da się gdzieś ustawić, żeby projekt miał domyślnie ustawione moje wartości pod renderowanie (sample rate, itd.)? Szukam, szukam i nie widzę (nie dość, że ślepy, to jeszcze zeza mam).
Ustawiasz sobie jak chcesz i albo renderujesz albo przy najmniej wciskasz przycisk do zapamiętywania ustawień. Potem w głównym oknie programu alt +enter i szukasz "Save as default project settings przycisk". Wciśnięcie spowoduje, że wszystkie ustawienia tego konkretnego projektu będą domyślnymi dla nowych włącznie z ustawieniem w oknie renderowania.
Hej! Pytanko o Reacomp od Cocosa: czy Wam działa ta wtyczka? Bo mam wrażenie, że coś się rozjechało, ponieważ kręcę progiem zadziałania, ratio, attackiem i uwolnieniem, a efektu żadnego nie słyszę, więc nie wiem, czy coś źle robię w trakcie nauki czy wtyczka po prostu nie działa.
Cześć! 1. W przypadku korzystania, np. z Clarity VX, to da się jakoś zapentlić określone fragmenty, gdzie występują jeszcze zdezerteroane szumy? Bo samym zaznaczeniem nawiasami kwadratowymi się da i przy zapentleniu słychać, że redukuje to dane miejsce, ale nie wiem, co robię nie tak, że po cprzerzuceniu kursora odtwarzacza do początku, tamto zaznaczenie znika wraz z uzyskanym efektem. To jakoś powinno się zatwierdzić/zaklepać albo coś? Dla odmiany analiza z Reafir ustawiona tylko w jednym punkcie redukuje przydźwięki na całym nagraniu wtedy (i to bez dodatkowego kombinowania). Ktoś się orientuje może, o co chodzi? 2. Jak sprawdzać szczyty nagrania? Accesible peak z Tyflopodcastu Tomka nie chce się zainstalować (a pobierałem instalator z 2 źródeł do tej pory). Jest jakiś problem z tym cy cóś może?
Clarity nie wymaga w ogóle próbki szumu. On już na dzień dobry "wie" czym jest wokal. Z jednej strony to ok, bo nie trzeba uczyć go szumu, ale z drugiej nadaje się to wyłącznie do głosu i wszystko, co głosem nie jest usuwa.
No i ja teraz wyskoczę z lamerskimi pytaniami. Reaper jest płatny czy darmowy? Czy ta wtyczka, bo to chyba wtyczka "Clarity" jest płatna czy darmowa i jak ją doinstalować i jak rozumiem to nadaje się do odszumiania np. audiobooków?
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
No i to dziwne jest, ale Clarity VX nie całkiem mi odszumia. Albo coś zostawia, albo dodaje jakie "artefakty", które brzmią jak przeciągi. Ale tylko tak ma na nagraniach z mojego mikrofonu, bo, np. z nagrania kogoś innego albo z mojego telefonu już odszumia ładnie. Także nie wiem, o co chodzi, że nie do końca wychodzi. ;) Ale dzięki za odpowiedź propos zapentlania próbek. Ad pytania kolegi, to Clarity VX to wtyczka od Waves Audio i tak - jest płatna. Jak się wtyki kupuje, to się zakłada konto i ma się konsolę na kompie (aplikację jako bibliotekę z wtyczkami od nich) i samo się do Reapera instaluje zazwyczaj. Natomiast Reaper nie jest płatny, a jedynie taki komunikat na starcie się pojawia, ale ESC się zamyka i zatrybi po chwili, dzięki czemu można z niego korzystać bez ograniczeń zasadniczo.
This site uses cookies to enhance your experience.