Mieszamy
Reaper pytania i dyskusja
Założony przez DJGraco
596 wpisów
ostatni wpis 2 miesiące temu
Strona 16 z 30
A jak teraz wygląda przyciszenie fragmentu podkładu, żeby takie gwałtowne nie było? Info z Tyflopodcastu nie działa u mnie trochu, a i widzę, że od którejś aktualizacji się coś musiało więcej zmienić, bo jak wcześniej zwykłe ustawienia ścieżki się odpalało i manewrowało jej głośnością, to był to volume jedynie do odsłuchu w projekcie, a teraz słyszę, że się w takiej formie też renderuje. :)
Hej!
Czy da się zaimportować za jednym kliknięciem więcej niż jeden plik audio do projektu? Tj. na przykładzie (powiedzmy) 10 plików, które są w folderze, a wszystkie ponumerowane/w porządku alfabetycznym.
Chyba tak, zaznaczasz, i automatycznie dla każdego pliku stworzy się ścieżka.
Sygnatura? A co to jest i do czego :D
Tak da się, wchodzisz w oknie przeglądania pliku do danego folderu, zaznaczasz te 10 plików, potem naciskasz enter. otworzy ci się okno dialogowe, w którym program zapyta się czy umieścić wszystkie pliki na jednej ścieżce czy na osobnych.
A, faktycznie. Nie pomyślałem. Dzięki. :)
Hej! Pytanko: jak można stworzyć efekt, że coś słychać w jednej słuchawce, drugie coś w drugiej słuchawce, a do tego sprawić wrażenie przemieszczania się tych "cosiów" w stronęśrodka?
Chyba bez automatyki się nie obejdzie. Znajdź sobie tu na grupie wątek, Piecu to bardzo rzeczowo wytłumaczył.
Sygnatura? A co to jest i do czego :D
No mam. A jak jedynie ustawić coś, np. jeden głos na lewej słuchawce, a drugi głos na drugiej? Panorama mi nie działa ani pod alt+p, ani z tą automatyzacją.
Panoramę dla scieżki ustawiasz lewy alt plus strzałki lewo/prawo
E, ok. Działa. Tylko zatrybiło dopiero na nowym projekcie. Ktoś wie może, co w roboczym projekcie może to blokować, bo kompletnie nie działa?
Ok, mam. Albo nałożenie po prostu master fx jakiegokolwiek, albo jakiś konkretny (ale master) blokuje działanie przesuwania panoramy. Od czego zależy, to nie wiem, ale widzę, że tutaj tkwił problem. :)
Dobra, wiem - fx w mono mnie blokowało (z przyzwyczajenia dawałem, a bawić się stereo zacząłem). :D
Hej!
Czy da się gdzieś ustawić, żeby projekt miał domyślnie ustawione moje wartości pod renderowanie (sample rate, itd.)? Szukam, szukam i nie widzę (nie dość, że ślepy, to jeszcze zeza mam).
Ustawiasz sobie jak chcesz i albo renderujesz albo przy najmniej wciskasz przycisk do zapamiętywania ustawień. Potem w głównym oknie programu alt +enter i szukasz "Save as default project settings przycisk". Wciśnięcie spowoduje, że wszystkie ustawienia tego konkretnego projektu będą domyślnymi dla nowych włącznie z ustawieniem w oknie renderowania.
Aa, faktycznie były jeszcze opcje pod alt + enter. Dzięki serdeczne. :)
Hej!
Pytanko o Reacomp od Cocosa: czy Wam działa ta wtyczka? Bo mam wrażenie, że coś się rozjechało, ponieważ kręcę progiem zadziałania, ratio, attackiem i uwolnieniem, a efektu żadnego nie słyszę, więc nie wiem, czy coś źle robię w trakcie nauki czy wtyczka po prostu nie działa.
Cześć!
1. W przypadku korzystania, np. z Clarity VX, to da się jakoś zapentlić określone fragmenty, gdzie występują jeszcze zdezerteroane szumy? Bo samym zaznaczeniem nawiasami kwadratowymi się da i przy zapentleniu słychać, że redukuje to dane miejsce, ale nie wiem, co robię nie tak, że po cprzerzuceniu kursora odtwarzacza do początku, tamto zaznaczenie znika wraz z uzyskanym efektem. To jakoś powinno się zatwierdzić/zaklepać albo coś?
Dla odmiany analiza z Reafir ustawiona tylko w jednym punkcie redukuje przydźwięki na całym nagraniu wtedy (i to bez dodatkowego kombinowania). Ktoś się orientuje może, o co chodzi?
2. Jak sprawdzać szczyty nagrania? Accesible peak z Tyflopodcastu Tomka nie chce się zainstalować (a pobierałem instalator z 2 źródeł do tej pory). Jest jakiś problem z tym cy cóś może?
Clarity nie wymaga w ogóle próbki szumu. On już na dzień dobry "wie" czym jest wokal. Z jednej strony to ok, bo nie trzeba uczyć go szumu, ale z drugiej nadaje się to wyłącznie do głosu i wszystko, co głosem nie jest usuwa.
No i ja teraz wyskoczę z lamerskimi pytaniami.
Reaper jest płatny czy darmowy? Czy ta wtyczka, bo to chyba wtyczka "Clarity" jest płatna czy darmowa i jak ją doinstalować i jak rozumiem to nadaje się do odszumiania np. audiobooków?
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
No i to dziwne jest, ale Clarity VX nie całkiem mi odszumia. Albo coś zostawia, albo dodaje jakie "artefakty", które brzmią jak przeciągi. Ale tylko tak ma na nagraniach z mojego mikrofonu, bo, np. z nagrania kogoś innego albo z mojego telefonu już odszumia ładnie. Także nie wiem, o co chodzi, że nie do końca wychodzi. ;) Ale dzięki za odpowiedź propos zapentlania próbek.
Ad pytania kolegi, to Clarity VX to wtyczka od Waves Audio i tak - jest płatna. Jak się wtyki kupuje, to się zakłada konto i ma się konsolę na kompie (aplikację jako bibliotekę z wtyczkami od nich) i samo się do Reapera instaluje zazwyczaj. Natomiast Reaper nie jest płatny, a jedynie taki komunikat na starcie się pojawia, ale ESC się zamyka i zatrybi po chwili, dzięki czemu można z niego korzystać bez ograniczeń zasadniczo.