Własny dom, mieszkanie
Wróć do Życie codzienne niewidomych#181 djsenter
Z tego co mi wiadomo, tutaj w UK bardzo wciskają ci już praktycznie na początku jakichś opiekunów nie opiekunów, którzy mieliby pomagać praktycznie ze wszystkim, ale nie wiem, czy jestem zainteresowany, bo po to się chcę wyprowadzić, żeby mieć jako taki święty spokój.
#182 Zuzler
E, na początku lepiej z tego nie rezygnuj, choćby po to, żeby Ci taki opiekun pokazał to, czego Ci nie pokaże rodzinka.
#183 djsenter
To jest dobra myśl, pytanie czy oni będą chcieli pokazywać, czy wszystko za mnie robić i jaki ja będę miał na to wpływ.
#184 balteam
no to wtedy zrezygnujesz, tak to może wykorzystas do pokazania okolicy
#185 Zuzler
No to pytanie, czy np. mają wypisane obowiązki, że odtąd dotąd i ani kroku dalej, czy mogą jakoś elastycznie się odnosić do Twoich potrzeb. No, ale to już nie dyskusja na tu i teraz, podziel się efektami prób, jeśli jakieś podejmiesz.
#186 mustafa
Odkopuję temat, ale tak sobie przeczytałem go po trzech latach i z przykrością stwierdzam, że trochę racji miałem. Niby już też mieliśmy obniżki, ale nadal jest dużo drożej. Chyba tylko do 7% wzrosły w 2022, ale z marżą pewnie z 10 było. I w sumie fajnie byłoby pociągnąć ten wątek i post factum podyskutować, jak sobie radzić w takiej sytuacji, bo ja akurat się cieszę, że kredytu nie miałem.
-- (tomecki):
Trochę przeceniasz te stopy procentowe. Podczas brania kredytu mieliśmy sumulację, a teraz jeszcze to sprawdziłem. Aby zaistniała sytuacja, o której mówisz, stopa musiałaby wzrosnąć do ponad dziesięciu procent. To oczywiście jest możliwe, ale dość rzadko wydarza się nagle i z reguły dotyka ileś rzeczy po za tym.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Bierzesz-dzis-kredyt-hipoteczny-Zobacz-jak-moga-zmienic-sie-raty-8016476.html
--
#187 mustafa
Elanor
Jestem Ciekawy, jak się sytuacja potoczyła.
#188 Piotr
-- (Julitka):
Matko @Elanor, równie dobrze nie wychodź z domu, bo się, broń Boże, laska złamie albo się przewrócisz!
-- (Elanor):
Te długoterminowe perspektywy są trochę przerażające, bo obawiam się, że nie możemy być tak pewni stałej pracy jak osoby widzące niestety. Chyba będę się bała zrobić coś takiego.
--
--
Nie trzeba się tak denerwować.
Jest jeszcze inne rozwiązanie, wyjść za mąż za mężczyznę z jakimś m3, albo może m4.
Ewentualnie jeśli bez, to we dwoje może łatwiej coś nabyć i spłacać.
#189 mustafa
Odpowiedzi piszemy powyżej cytatu.
-- (Piotr):
-- (Julitka):
Matko @Elanor, równie dobrze nie wychodź z domu, bo się, broń Boże, laska złamie albo się przewrócisz!
-- (Elanor):
Te długoterminowe perspektywy są trochę przerażające, bo obawiam się, że nie możemy być tak pewni stałej pracy jak osoby widzące niestety. Chyba będę się bała zrobić coś takiego.
--
--
Nie trzeba się tak denerwować.
Jest jeszcze inne rozwiązanie, wyjść za mąż za mężczyznę z jakimś m3, albo może m4.
Ewentualnie jeśli bez, to we dwoje może łatwiej coś nabyć i spłacać.
--
#190 DJGraco
To zależy. Ja na większości forach internetowych odpowiedzi widziałem właśnie poniżej cytatu, więc
#191 balteam
Było to już wałkowane, syntezą się lepiej czyta jak są nad cytatem,bo nie przedzierasz się przez cytat.
#192 Piotr
Ok, przepraszam, nie wiedziałem, że było wałkowane, a faktycznie na forach najpierw wstawia się cytat, a później do niego odnosi, przynajmniej z mojej obserwacji podczas czytania, czy też udzielania się na różnych forach tak zawsze było.
A tak zapytam, co w przypadku, gdybyśmy chcieli w jednym poście zacytować kilka osób, odnosząc się do ich wypowiedzi osobno?
Bo na forach właśnie tak jest, że cytujemy, odnosimy się, cytujemy drugiego i tak samo.
#193 balteam
najwygodniej do każdego się odnosić oddzielnie, skrót kontrol d to odpowiedź z cytatem, no ale nie ma przymusu.
#194 Piotr
No niby tak, ale to generuje kilka postów, a nie jeden.
Swoją drogą trochę nie rozumiem problemu przeklikania się syntezą, bo i tak czytając posta musimy wiedzieć, do kogo i czego się odnosi jego autor.
#195 DJGraco
Ja też nie rozumiem, ale jesteśmy w mniejszości i tak musimy się dostosować do większości, dla których to wieeelki problem.
#196 djsenter
A ja nie rozumiem, dlaczego właściwie śledzę ten wątek.
#197 Piotr
No jakże to, inaczej nie dołączył byś do zacnej grupy, tak btw muszę coś tam skrobnąć, żebyśmy przed świętami się jeszcze usłyszeli.
#198 djsenter
Grupa sama w sobie ideę ma szczytną, to fakt.