Stosunek do niepełnosprawności - kiedyś a obecnie
Wróć do Postawy otoczenia#41 iwkan
Po pierwsze, nie byłam i nie jestem ubezwłasnowolniona. A sytuacja tak się złożyła, że tak się stało, że jakiś czas w takim domu mieszkałam po śmierci mamy. I po drugie nie musi być człowiek ubezwłasnowolniony, by był w domu opieki społecznej, choć w niektórych wypadkach i tak bywa.
#42 misiek
To według Pani mogą zabrać dorosłego faceta do domu pomocy społecznej bez jego zgody? No chyba nie. Może kiedyś tak było.
#43 Zuzler
Ale nigdzie tu nie padło sformułowanie "bez jego zgody".
#44 camila
O ja pierdolę... Zamiast wypisywać głupoty proszę zaznajom się z tematem przyjmowania do DPSów. Nawet ja mogłabym iść do DPSu gdybym porozmawiała z ludźmi z punktu metadonowego. Mogę te informacje zebrać za ciebie w piątek dokładnie, jeśli to przekracza twe możliwości. Można sobie wyobrazić zaznajomienie z tematem, bo przestrzegano mnie między innymi, by niezaetykietowane buteleczki trzymać przy sobie jeśli korzystam z noclegowni dla bezdomnych / z DPSów...
Jeśli ktoś jest zakłopotany - napisałam post, który ma tyle samo sensu co ten twój poprzedni. Mamy tyle możliwości, a ludzie nadal nie potrafią wyszukiwać informacji...
#45 misiek
Ja z tobą rozmowy nie zacząłem, ale skoro nie potrafisz normalnie rozmawiać to ja kończę.
#46 Monia01
Jak na razie to Ty nie potrafisz normalnie rozmawiać, bo masz dziwne uprzedzenia do DPS-ów. Twoje informacje też są trochę przestarzałe.
Fragment z odpowiedzią z internetu
DPS-y mogą być dla: osób w podeszłym wieku, osób przewlekle somatycznie chorych, osób przewlekle psychicznie chorych, dorosłych niepełnosprawnych intelektualnie, dzieci i młodzieży niepełnosprawnych intelektualnie, osób niepełnosprawnych fizycznie, a także osób uzależnionych od alkoholu.7 maj 2021
🇺🇦 🇵🇱
#47 misiek
A widzisz jaka to sama w sobie zbieranina: niewidomy, niepełnosprawny intelektualnie, człowiek na wózku, osoba starsza i alkoholik? Czy to się może skończyć dobrze?
#48 Zuzler
A co to ma do rzeczy? :O
#49 Monia01
Tak, może. Ostatecznie lepiej, żeby wylądowali tam, niż pod mostem
-- (misiek):
A widzisz jaka to sama w sobie zbieranina: niewidomy, niepełnosprawny intelektualnie, człowiek na wózku, osoba starsza i alkoholik? Czy to się może skończyć dobrze?
--
🇺🇦 🇵🇱
#50 Monia01
No iwłaśnie, co to właściwie ma do rzeczy?
🇺🇦 🇵🇱
#51 misiek
Ok, przyjąłem. Nic niema do rzeczy i wszystko fajnie. Tyle, że ja przykładowo mieszkałem z alkoholikiem i wiem z czym to się wiąże.
#52 Zuzler
I nadal nie ma to nic do rzeczy.