Wątki archiwalne

Po co komu forum głosowe?

Started by daszekmdn 41 posts last post 5 years ago Closed Page 2 of 3

Transcription

To może ja się tutaj wypowiem. Prawda jest niestety taka, że czasy świetności forum głosowego na Eltenie już dawno przeszły do historii, gdyż po prostu to forum sobie jest, bo jest, ale już praktycznie się nikt tutaj nie udziela, więc można by śmiało rzec, że większość społeczeństwa Eltena woli forum tekstowe. Dlatego ja bym był za tym, żeby na przykład wycofać forum głosowe na polskiej społeczności Eltena, a dać każdemu użytkownikowi możliwość utworzenia własnego forum głosowego we własnej grupie. I myślę, że to mogłoby być bardziej sensowniejsze niż tak jak jest teraz. I też warto wspomnieć... że od 7 sierpnia pojawi się nowa wersja beta Eltena, w której będą rozmowy głosowe i sądzę, że kiedy wejdą rozmowy głosowe, wówczas wtedy forum głosowe całkowicie przejdzie do historii. Takie jest moje zdanie na ten temat.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Witam serdecznie. Szczerze, powiem tak. To właśnie forum głosowe mnie przekonało, żebym tutaj mógł sobie przeglądać różne wątki, różne ciekawe mnie tematy. Bo początkowo, jak mi ta Pani powiedziała o tym, to tak byłem taki niechętny. Ale zobaczyłem, że można tu nie tylko pisać, ale i wypowiadać się głosowo i to mnie bardzo przekonało do zarejestrowania tutaj swojego konta. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

#23 1 like

Transcription

A to jest bardzo dziwne, bo na tym forum głosowym naprawdę nie widzę żadnych sensownych treści, poza prawie nieaktywnymi wątkami.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

No i właśnie Daszku, tutaj jest tym forum głosowym problem, bo ono po prostu jest w stanie zawieszenia. Tak naprawdę tutaj, jeżeli chodzi o polską społeczność L10, to wydaje mi się, że na chwilę obecną najbardziej aktywnymi użytkownikami na tym forum jestem ja, MatiT25, no i właśnie Kosa12. I ewentualnie jeszcze łowca androidów, tylko że my zazwyczaj teraz udzielamy się w wątkach typu koronawirus albo nasze sny. Ewentualnie coś związanego z iPhone'ami, ale fakt faktem tutaj dużo wątków jest takich, które po prostu są nieaktywne od paru ładnych lat. No i taka niestety jest kolej rzeczy. Zobaczymy, powiem wam, bo dzisiaj albo jutro może... Może wyjdzie wersja beta L10'a z, no, funkcjami głosowymi i zobaczymy, jak to będzie dalej wyglądać.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

To znaczy miałem na myśli mówiąc, że w oficjalnej wersji, która wyjdzie 24 sierpnia LTE 2.4 będzie miało możliwość rozmów głosowych, a na dniach ma wyjść wersja beta LTE dla testujących właśnie już z tą funkcją. Ale chodziło mi głównie o to, że zobaczymy po 24 sierpnia jak to już wszystko wejdzie, jak to dalej będzie wszystko wyglądać, żeby się nagle nie okazało, że za jakiś czas czat głosowy przejdzie do historii, tak jak to było w przypadku czatu tekstowego, który już tak na to będę nie jest rozwijany.

#26 1 like

Transcription

No dobra, ale to wy dzisiaj udzielacie nam przemiany we dwóch, to równie dobrze byśmy jeszcze się gadać na PM.

Transcription

No, tak Daszku, owszem, no ale skoro już to forum głosowe powstało, no to moim zdaniem jakoś trzeba byłoby to aktywować, znaczy rozwijać, a no takie jest moje zdanie, no nie? Tylko, że w tym wypadku na dłuższą metę, no to też ostatnio się zastanawiałem, to jest jakiś krótki czas, czy to wszystko w ogóle ma jakikolwiek sens, bo dam Ci taki przykład, że co, na przykład stworzy się dzisiaj wątek głosowy, a okaże się, że dopiero pierwszy nowy wpis będzie za miesiąc, dwa, ewentualnie trzy. No fakt faktem, z jednej strony po prostu gdzieś pod świadomością. Jeśli chce się to forum głosowe rozwijać, może dlatego jest tak właśnie, że się udzielamy, na przykład ja z użytkownikiem MatiT25 na forum głosowym, więc to pewnie dlatego stąd wynika, że właśnie tak chcemy, żeby to forum było rozwijane głosowe, ale z drugiej strony, tak jak mówię, jest gdzieś ta właśnie jakby podświadomość tego, że co jest, no czy co z tego jest, że ja się wypowiem, Mati się wypowie, ewentualnie Ty się wypowiesz raz na jakiś czas, jak tak naprawdę społeczność LT naliczy sobie, no, czy dużo użytkowników, to nie wiem, bo ja tylko zwracam uwagę na tych użytkowników, którzy są dziennie zalogowani, no a dziennie zdarza się zalogowanych w sumie chyba do 30, paru lub do 40 osób, więc ja nie liczę tych nieaktywnych kont, no bo tutaj jest bardzo dużo nieaktywnych kont, które nie są aktywne w ogóle od roku albo nawet od dwóch lat, więc tych kont absolutnie nie zaliczam, ale tak jakby tak przeliczając o tych wszystkich osób, które są dziennie zalogowane, no to jeżeli tak, no to z jednej strony, no to na dłuższą metę, fakt faktem, to się nie opyla, no bo z jednej strony to jest bez sensu, no bo tworzy się to, te wątki, wypowiada się, a i tak prawie nikt się w tych wątkach nie wypowiada, no taka jest prawda, no ale no co, no czasami z Mateuszem się wypowiadamy, chociaż czasami już, ja się nawet ostatnio też zastanawiałem, czy to w ogóle sens ma, no bo to forum głosowe niby jest, bo jest, tak jak mówię jeszcze, pamiętam jak kiedyś dużo osób właśnie chciało, żeby było, to w forum głosowe swego czasu, jak jeszcze tego forum nie było, a tu nagle okazuje się, że po jakichś trzech latach forum głosowe zaczyna upadać, jak na początku dużo osób tu się wypowiadało, nie powiem, że nie, tak, teraz po prostu tutaj jest totalna cisza, coś na zasadzie konferencji dźwiękowej, nie wiem, czy to coś jeszcze istnieje, bo dawno tam nie byłem, ale zapewne tak, to coś jeszcze, tak sobie myślę, że po prostu, no że po prostu forum głosowe, co by tu nie mówić, jego czasy, tak jak już mówiłem, zresztą niejednokrotnie, że czasy forum głosowego po prostu przeminęły, ludzie wolą na forach tekstowych się bardziej ucierać, i coś w tym musi być, bo dużo osób właśnie wypowiada się prędzej na forach tekstowych, zresztą mnie każdego dany wątek interesuje, i też tutaj to, tak sobie myślę, że trzeba brać pod uwagę, a forum głosowe, no po prostu sobie jest, bo jest, ten kto chce, to się wypowie, ten kto nie, to nie, no i tak to na dzień dzisiejszy wygląda.

Transcription

Co do forum głosowego, no to właśnie tutaj ludzie częściej bardziej na forach tekstowych wypowiadają, niż np. na forum głosowym. Właśnie jak tutaj Łukasz mówił, że wśród tych osób to jestem też ja wliczony, bo czasami dobra jak mam czas to się wypowiem, ale tak jak to ogólnie to tylko czasami nawet zależy na jakich wątkach, bo tak poza tym to ludzie więcej piszą na forach tekstowych, więcej się tam dzieje, niż np. na takich forach głosowych właśnie, które niby są, niby tego, ale tak naprawdę to w ogóle się nic tam nie dzieje konkretnie i w ogóle jakoś tak te fora głosowe... po prostu sobie są i po prostu jak się już wypowiadają ludzie, to wypowiadają się ci sami, którzy po prostu się wypowiadają, czyli Łukasz, ja, Mati25, czy też Daszku np., czy ja czasami tam też wypowiesz. No ja teraz obecnie to nie mam czasu z tak zbytnio, no teraz tak ogólnie to się wypowiem, bo po prostu jakoś sam też to zauważyłem po prostu, że forum głosowe nie jest tak jak... takie, takie popularne jak kiedyś było, czyli na początku, a teraz no co, no... Zobaczymy jak wyjdzie wersja 2.4, to wtedy zobaczymy jak to tam będzie wyglądało. No... Poczekamy, zobaczymy jak, zobaczymy co też moderacja na ten temat powie. ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

Transcription

To znaczy się powiem w tym momencie w ten sposób, że tutaj są zwolennicy forum głosowego oraz zwolennicy forum tekstowego i na ten przykład po prostu sytuacja na dzień dzisiejszy jest taki, że więcej mamy zwolenników forum tekstowego niż głosowego. No, oczywiście jak tutaj forum głosowe powstało, to było bardzo popularne, ja to bardzo dobrze pamiętam. Osobiście też jak jeszcze istniało Klango, to jak te fora głosowe w ogóle wchodziły, jakby były na początku ładne, bo wtedy akurat jeżeli chodzi o mnie, to ja miałem właśnie pierwszą styczność z forum głosowym jakimkolwiek. W każdym razie jak tam weszły fora głosowe... Fakt faktem... ...kiedy te fora głosowe były płatne i potem po upadku zrobili je darmowymi, no to jak na początku były płatne, to tam tylko wypowiadali się ci, którzy mieli jak zapłacić tymi kręgopunktami, a jak już potem było darmowe, no to też tam była totalna cisza, tylko że tam na Klango wiadomo jak to wyglądało, wiadomo jaka była sytuacja. No i też właśnie, tak jak tutaj wspomniałem... ...parę wątków wstecz, że po prostu tutaj jak już Klango powalił, padało, to właśnie ja i Daszek byliśmy najczęściej wypowiadającymi się użytkownikami na forum głosowym. Prawdę mówiąc, chyba byliśmy jedynymi, jak już to forum po prostu działało tak, jak działało. Tutaj natomiast nie jest tak, że na dzień dzisiejszy forum głosowy jest pusty. Jest pusty prawie. No bo prawie nikt się tu nie wypowiada. Co moderacja zrobi, gdy wyjdzie LTE 2.4? Szczerze powiedziawszy, nie wiem. Czy by mi przeszkadzało, jakby usunęli forum głosowe? Ja powiem tak... Trochę tak. Aczkolwiek nie można mieć wszystkiego. Ja bym to trochę w inny sposób zrobił. Tak jak już to mówiłem parę postów wstecz.

#30 1 like

Transcription

I to jest właśnie to, o czym mówiłem. Powtarzacie to samo, co już mówiliście po 100 razy, mi się już na to słuchać nie chce. No i tekstowa pora jest po prostu ciekawsza i więcej tam ludzi, którzy mają dużo do powiedzenia.

Transcription

No może i więcej osób jest na forum tekstowym, tylko że też warto wspomnieć, że są prawdopodobnie też tacy ludzie, którzy po prostu wolą się bardziej uaktywniać w swoich grupach i na swoich forach niż na forum na przykład Polskiej Społeczności gdzieś. To też trzeba brać pod uwagę.

Transcription

Dzień dobry. Ja z reguły nie korzystam z forum głosowego, ponieważ szybciej jest mi przebrnąć przez wpisy tekstowe, bo jest po prostu wygodniej niż słuchać długich i rozwlekłych wpisów głosowych, gdzie często ludzie zawieszają się i te wpisy trwają bardzo długo. A ja za specjalnie też nie lubię się nagrywać jakoś. A od jakiegoś czasu zauważyłam, że na tym forum nic specjalnego się nie dzieje. Oczywiście są takie rzeczy, których nie da się przedstawić na forum tekstowym. Więc. Ja po prostu zrobiłabym forum mieszany.

"Gdy się ucieka, ucieka się jak wilk. Nigdy po ścieżkach, którymi się kiedyś chodziło".

Transcription

I tutaj akurat wasza racja nala.

#34 1 like

Transcription

I to jest właśnie to, o czym mówiłem. Marnowanie 4 sekund na przyznanie komuś racji i kolejny post do kolekcji, który nic nie wnosi.

Transcription

Jak już wspominałem wcześniej, forum głosowe to był jedyny powód, dla którego dostałem tak dłużej na tym portalu. Ja powiem szczerze, wolę słuchać, wolę mówić. Przynajmniej można jakby od razu powiedzieć, nie trzeba takich budować zdań, poprawnie dramatycznych, jak to jest wymagane w przypadku forum tekstowego. I właśnie forum głosowe to tak naprawdę jedyna przyczyna, która mnie przedostawiła przy tym forum. No jak zwykliście. To nie wiem, czy tutaj będę dalej. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

#36 2 likes

Transcription

Dobrze, wspominałeś wcześniej, ale wyjaśnij, po co to powtarzać? Po co Wy w ogóle to robicie? Bo to jest już któryś post z kolei nagrywany w tym wątku, czy ogólnie na forum głosowym, w którym wszyscy się powtarzają, chociaż wiedzą doskonale, że już coś mówili. No to jest marnowanie miejsca na serwerze.

#37 1 like

Transcription

Ja sądzę, że powinna po prostu być rozpracowana jakaś kultura odpowiedzi u użytkownika, u samego, nie żeby moderacja mu nawiązywała, a on sam ma zrozumieć, że jeśli ty nagrywasz coś na forum, to ma to być post treściowy i ciekawy dla innych. A jeśli nagrywasz coś typu zgadzam się, czy nie wiem, o jaki fajny wpis, to można go przecież po prostu polubić. W betach to już jest dostępne, od 2.4 będzie u wszystkich i to nie jest takie trudne. Jeśli ktoś naprawdę zechce dowiedzieć się, kto polubił ten post, otworzy menu kontekstowe i zobaczy, że aha, użytkownik X polubił, Y i Z. W dodatku ja widzę, jak ludzie się rozwlekają. Po prostu siedzą i hmm, po co? Nie umiecie mówić, piszcie se na datki, gdzie treściowo napiszecie, co chcecie powiedzieć. Ja wiem, że już trochę o tym mówiłem, ale z tego co widzę, do niektórych po prostu nie dociera. Oczywiście my z moderacją będziemy podejmować niektóre kroki odnośnie funkcji. Jest forum głosowego, już mamy pełną strategię, którą niedługo zobaczycie, ale ja bym jednak chciał, żeby i użytkownicy rozumieli, że to nie tylko moderacja robi ten forum przyjaznym, a przede wszystkim forum przyjaznym robią użytkowniki. Jeśli użytkownik zachowuje się tak, że nie da się go słuchać, jeśli cały czas nie umie oponować. Jeśli cały czas, zamiast tego, żeby powiedzieć coś treściowego, tylko się zgadza, to odechciewa się tego użytkownika słuchać. Odechciewa się udzielać się na tym forum. Odechciewa się po prostu korzystać z tej konkretnej usługi. A forum audio może być bardzo korzystną rzeczą, tylko trzeba umieć z niego korzystać.

Transcription

Sam może, wydaje mi się, nie mówię aż tak konkretnie, mogę się rozwlec, no i poprzycinać, no, każdy nie jest po prostu tutaj genialny w tych sprawach. Jest jeszcze jedna rzecz, o której sobie w zasadzie przypomniałem, no, jakieś parę minut temu. Zacząłem, mówię, chcę jakoś odpowiedzieć Ci na tego posta i mówię, a nacisnę spację przecież. No, zapauzowało, zrobiłem tak jeszcze dwa razy, no i można zrobić sobie taki a la pseudo montaż, jeżeli po prostu wyleciało nam coś chwilę z głowy, możemy się zastanowić. Pamiętaliśmy, co powiedzieliśmy tam parę, paręnaście sekund temu, ale nie wiedzieliśmy, jak dokończyć jeszcze to zdanie, no to poczekamy chwilę, pomyślimy, no i dogramy, dogramy resztę. Także też tak to można zrobić. Dobra, nie będę tu kręcił, jak to się mówi, w koło Macieju, bo mogę powiedzieć to różnymi słowami, a wyjdzie na jedno i to samo, także Monstryczku, bez obrazy, zgadzam się.

Transcription

Dokładnie, można sobie tą spację nacisnąć, natomiast to doszło dopiero w najnowszych tam betach, więc tego jeszcze w tablicy nie ma i wcześniej niestety tak się nie dało, dlatego trzeba się było zastanowić, co się chce powiedzieć, co ja zawsze robiłem. No i cóż, pauzowanie to jest w końcu to, czego nam było trzeba na forum głosowym od początku.

Transcription

A ja sobie tak w pracy, słuchajcie, tego LTE-na przeglądam na wszystkie sposoby. Nawet ostatnio coś mądrego zaczynam pisać. Sam się sobie dziwię. Napiję się dobrej kawy. Jak ktoś ma ochotę, to zapraszam. I chciałem odpowiedzieć na pytanie, pewnie odkurzę wątek, czy forum głosowe jest potrzebne mniej więcej. I ja uważam, i myślę, że wielu z nas uważa, że, no chyba, że nikt tak nie uważa, a ja tak uważam, mianowicie forum głosowe, co mi osobiście daje, i posłużę się tutaj klango, bo to był jednak, przecież to była jednak inspiracja. O, mój kot się odzywa, też ma coś do powiedzenia głosowo. Forum głosowe, moim zdaniem, jest w stanie, w pewnym sensie, uzmysłowić nam, jak dana osoba, no, tak mówiąc to, co myślę, jak dana osoba wygląda, ale wiadomo, o co chodzi, czyli czasem jest tak, że po pierwsze piszemy sobie cokolwiek, nawet, powiedzmy, napiszemy komuś coś tam, powiedzmy, no, chociażby przykrego, na przykład, coś nie do końca kulturalnego, a jak wszyscy wiemy o tym, ja to jestem czy, powiedzmy, byłem, względnie jestem zapamiętany i będę jako kwintesencja takiego smaku, wydaje mi się, że jednak głosowo chyba nie jest po pierwsze ta opcja, że nie jesteśmy chyba w stanie tak dosadnie na forum, jakoś tam dowalić komuś, hejtować kogoś. Wydaje mi się, że jest to chyba trochę trudniejsze i to dobrze i źle, to jest takie trochę infantylne, no, że tak jest, ale mi się wydaje, że chyba każdy tu się ze mną zgodzi, że komputerek przyjmie wszystko, gdzieś to już Wam tutaj pisałem, a paszcza chyba nie do końca jest w stanie być taka odważna. To po pierwsze. Po drugie, forum głosowy, właśnie to co mówiłem wcześniej, uzmysławia nam osobowość, głosowo, osobowość każdego z nas. Ja na przykład, nie wiem jak Wy, ale ja na przykład jestem bardzo ciekaw, jak mi ktoś coś mądrego napisze na blogu, powiedzmy, no albo gdzieś na forum, no albo na przykład załóżmy, że nie znałbym, nie wiem, Tomka Bileckiego, czy powiedzmy, nie wiem, Midziego, Michała, gdzie są to ludzie, którzy zawsze, jeżeli gdzieś coś mówią, to zazwyczaj mówią konkretnie i merytorycznie i na przykład, nie wiem, powiedzmy, że jakbym mieszkał sobie w tak zwanym Dubsku Wielkim przy ulicy Maradona 5 i nawet tak było, jak mieszkałem na wiosce w Nowicach, to jest koło Świdnicy, koło Jaworzyny Śląskiej, więc jak mieszkałem w takich Nowicach, w ogóle nie miałem kontaktu ze światem, osób niewidomych, Tyflo Podcast na przykład znalazłem bardzo przypadkowo, naprawdę mega, mega przypadkowo, w ogóle coś tam gdzieś tam w Google wpisałem, że tak powiem zupełnie, nie wiem, to mogło być coś w celu, nie wiem, oprogramowanie DJ niewidomy, no i gdzieś tam znalazłem Tyflo Podcast, gdzie podcasty były zupełnie niezwiązane z riperem ani z niczym, bo jeszcze wtedy nie było to tak super dostępne i wtedy trafiłem na Klango. O, chyba o Klango Podcast właśnie, znalazłem i wtedy trafiłem na Klango. I na przykład do dziś ja bardzo jestem ciekaw i tak samo jakbym na przykład nie usłyszał Tyflo Podcastu, to bardzo bym był ciekaw jak, nie wiem, jak wygląda, znaczy jak wygląda, to może nie, no raczej nie, ale bardzo jestem ciekaw na przykład czy byłbym właśnie, jaki ma głos Tomecki, jaki ma głos Michał, jak, nie wiem, jaki ma głos, no na przykład swego czasu, bardzo tutaj mądrze coś tam, nie wiem, sensownego powiedzmy piszę, no na przykład chociażby Kamila, która no pisze swoje żale, takie a nie inne, ale no jest to coś, nad czym gdzieś tam się zastanowimy, czytając jej bloga, nie jest to temat, obok którego przejdziemy tak obojętnie, bo na przykład sobie ktoś napisał, bierze takie a takie leki, no i mi się wydaje, że raczej nie przejdziemy obojętnie, a niech sobie, że niech tam do grobu, tak? Tylko raczej zastanowimy się, kurczę, o co chodzi, co jest grane, nie? Dlaczego? No i ja tam bardzo chętnie słucham, potem jestem ciekaw, jaki kto ma głos. Także kończąc, ja uważam, że forum głosowe jest potrzebne, gdziekolwiek głos. Głos jest potrzebny nasz, dla nas, dla osób niewidomych. To nie ma znaczenia, czy Klango, czy Elten, czy nie wiem, czy JP w nawiasie PiS. Uważam, że jest potrzebny, dlatego że będziemy mniej więcej wiedzieć, z kim mamy do czynienia, dlatego że głos nas wyraża. I nie mam na myśli wady wymowy, albo na przykład, czy ktoś się kiwa, czy też się nie kiwa, tylko na przykład, nawet jeżeli na przykład ktoś ma taki w sumie głos, to tak na dobrą sprawę, no jeżeli coś mówi sensownie, no to w jakiś tam sposób jesteśmy go sobie, chcemy go posłuchać. I na przykład czasem można się zdziwić, nie? Że na przykład ktoś pisze, no naprawdę, aż się chce tego czytać, aż gdzieś tam cię zainspiruje, no ale na przykład okazało się, że ten głos jest coś mniej więcej takiego. I absolutnie nie zniechęca mnie to do, nie wiem, powiedzmy, jakiegoś kontaktu z tą osobą, ale trochę czasem można się zdziwić, bo jednak czytając coś na komputerze, wyobrażamy sobie tą osobę, mamy ją, nazwijmy to, w oczach. No ale nasz mózg jakoś przetwarza te informacje i ciekawi jesteśmy, kurczę, co to jest? Co to za typ? Już tak mówiąc bardzo kolokwialnie. Więc ja uważam, że fajnie, jak jesteśmy w stanie się usłyszeć. Tak mi się wydaje.

Zapraszam na mój youtube

https://www.youtube.com/channel/UCxk7p4SeqPz2uPU7m3rmwRA