EltenLink

Klawiatury mechaniczne

Wróć do Komputery i akcesoria

#481 DJGraco

Znalazłem taką stronę
https://www.keyboard.university/
tam jest całkiem ciekawe kompendium wiedzy o klawiaturach.
Jak ktoś zna jeszcze jakieś takie kompendia to chętnie przygarnę linki. W Polsce chyba czegos takiego nie ma.

2025-04-10 08:24

#482 DJGraco

Właśnie jestem po pomyślnej aktualizacji softu w Q6 Max. Opiszę poniżej jak to zrobić. Ważne, po niej niestety tracą się nam wszystkie makra oraz zamapowane klawisze. Ale podobno można zrobić kopię zapasową do pliku, ja jeszcze nie wiem jak, bo sie w to nie bawiłem. Ale teraz jak ponownie będę wszystko ustawiać poszukam odpowiedniej opcji.
1. Pobieramy program QMK Toolbox
https://github.com/qmk/qmk_toolbox/releases
2. Pobieramy oprogramowanie układowe Keychron.
https://www.keychron.com/pages/firmware
Uwaga tutaj, musimy pobrać dokładnie to dla danej wersji klawiatury.
Więc należy tu zachować szczególną ostrożność.
3. Kiedy mamy już plik bin, to przystępujemy do właściwego. Otwieramy QMK Toolbox jako administrator.
4. Jeśli pojawi się nam pytanko o instalację sterowników odpowiadamy twierdząco i czekamy sobie chwileczkę aż on zainstaluje.
Jak pytanie o instalację sterowników nie wyskoczy to wchodzimy do menu tools, install drivers.
5. Odłączamy klawiaturę od komputera, i trzymając przycisk escape podłączamy ją. Wtedy wchodzi w tryb bootloadera.
6. Warto tak na wszelki wypadek zamknąć aplikację QMK Toolbox i uruchomić ponownie jako administrator.
7. Okienko mamy podzielone na kilka sekcji. Takie pole edycji, w którym jest log tego co się dzieje, kilka list rozwijalnych i pól wyboru, które nas nie interesują, i nie ruszamy ich zawartości, oraz flash przycisk. No i jest przycisk open do wskazania pliku BIN.
W tym polu edycji po podpięciu klawy w tryb bootloadera powinien się pojawić komunikat na samym dole STM32 connected blablabla.
Jeśli się on nie pojawi lub nastąpi jakiś inny to znaczy że coś jest nie tak i nie wykonujemy dalszych kroków.
8. Wskazujemy nasz plik bin przyciskiem open.
9. Klikamy flash przycisk i czekamy chwileczkę. Po flashowaniu klawiatura automatycznie powinna wyjść z trybu boot loadera i nie trzeba jej odłączać. Po prostu jak usłyszymy dźwięk odpinanego urządzenia USB to możemy działać. Ewentualnie wszystkie informacje są w logu.
Jak aktualizacja zostanie zakończona pojawi się taki komunikat:
Flash complete
STM32 DFU device disconnected (WinUSB): STMicroelectronics STM32 BOOTLOADER (0483:DF11:2200)

Edytowano 2025-04-12 18:08

#483 DJGraco

Do wywalenia. Elten jak zwykle lubi dublować wpisy.

Edytowano 2025-04-12 18:09

#484 midzi

Czy zauważyłeś jakieś zmiany po aktualizacji firmware?

2025-04-12 21:57

#485 DJGraco

Raczej nie, aczkolwiek eksperymentuję sobie z ustawieniami tzw debounce, bo zauważyłem, że czasem podczas odbijania klawisza w górę następowała ponowna aktywacja. Działo to się notorycznie na fabrycznych brownach, po wymianie przełączników na Blacki chociażby albo Melodic na litery, z których jeszcze korzystam w oczekiwaniu na Boxy to prawie to się nie zdarza. Czasem na Akko Penguin Silent (które mam zamontowane na strzałach) mi to się zdarzało. No i wyczytałem, że zmiana wartości tego debounce może rozwiązać problem.
Chodzi tu o działanie samych przełączników jako takich, że przy odbijaniu w górę nie zawsze następuje zerojedynkowa aktywacja lub dezaktywacja tylko czasem jakieś styknięcie nastąpi a ta klawa jest bardzo czuła na takie zmiany. Na razie testuję jedno ustawienie i dam znać po dłuższym czasie użytkowania ewentualnie jakie mi pomogło.
W wersji 1.0.0.0 nie ma ustawienia debounce dlatego głównie zrobiłem aktualizację by się tym pobawić i zobaczyć czy to coś faktycznie da i czy podwójne aktywacje znikną.
Problem debounce jest opisany tu
https://en.wikipedia.org/wiki/Switch
Szczerze nie wiem czy ma to jakieś dobre polskie tłumaczenie, bo po raz pierwszy spotykam się z tym określeniem, i może jakieś ładne słówko na to jest.
Dotarłem do tego grzebiąc na Keychronowym Reddicie, gdzie część ludzi miała podobny do mojego problem.

Edytowano 2025-04-12 22:04

#486 DJGraco

A, i jeszcze takie coś, jak ktoś by miałwatpliwość, na liście rozwijalnej programu
MCU (AVR only) lista rozwijana ATmega32U4 zwinięte
To mam właśnie wybrane przy flashowaniu, było to domyślne ustawienie i nie wiem czy to ma jaki kolwiek wpływ, ale w razie czego zaznaczam.
W każdym razie appka qmk toolbox w zupełności dostępna ze screenreaderami tak samo jak Keychron Firmware Upgrade do bt i 2,4. Co na prawdę jest wielkim plusem.

2025-04-12 22:23

#487 RAFKIW

A macie jakiś pomysł, jak w moim Keychronie na stałe wyłączyć podświetlenie? Zawsze mi się włącza po zmianie z odbiornika 2,4ghz na bluetooth.

2025-04-14 19:40

#488 DJGraco

Na stałe to nie wiem, ale skrót FN+TAB powinien załatwić sprawę.
Natomiast mi wreszcie doszły boxy V2 White noo i to jest to czego się spodziewałem. Jest to ten feedback, który oczekuję, i który uwielbiam. Nie widzę dużych różnic między v1 i v2, jedyne co to wydaje mi się, że v2 chodzą gładziej i płynniej, ale tak to switche te zachowują się bardzo podobnie.

2025-04-14 20:47

#489 camila

FN+Tab. U mnie się nie włącza - może aktualizacja firmware pomoże?

ENFP
2025-04-15 09:13

#490 DJGraco

A właśnie @Camila jak tam Redragonik?
Ja natomiast założyłem sobie na escape ten Creamy Purple, który otrzymałem jako bonus od Keyspace. Wyróżnia się przynajmniej jakoś

2025-04-15 18:36

#491 camila

Działa i mogę go z czystym sumieniem polecić. Lekki, fajny pod modowanie, jak coś spierdolisz to board tani ;)

ENFP
2025-04-16 13:33

#492 DJGraco

Po kilku dniach korzystania z boxów v2 white (teraz nie mamnie w domu, więc nie korzystam z klawy) mogę powiedzieć, że różnice lekkie są w stosunku do jedynki. Dwójka ma bardziej wyczuwalny bump i większy click.

2025-04-27 15:16

#493 midzi

Trochę poczytałem i stwierdziłem, że zaryzykuję. Zamówiłem sobie ceramiczne keycapy na klawiaturę z firmy CeraKey. Bardzo jestem ciekaw wrażeń dotykowych z pisania na takich klawiszach, ponoć jest to przyjemniejsze szczególnie w cieplejsze dni, na razie paczucha błąka się gdzieś w Chinach, bo firma właśnie z tych regionów. Dla zainteresowanych podrzucam jedną z recenzji a i sam na pewno napiszę coś od siebie jak do mnie dojdą:
https://digitalchumps.com/cerakey-ceramic-keycaps-v2-review/

2025-04-28 01:37

#494 DJGraco

Ooo. Ciekawe jaki mają to profil, czy oem, czy cherry. No bo raczej nie ksa, chociaż kto wie.
Edit: z tego co tu widzę to jest profil cherry.

Edytowano 2025-04-28 07:33

#495 DJGraco

Ja natomiast mam inne pytanie co do bardziej doświadczonych.
Porównywał ktoś z Was namacalnie keycapy o profilu OEM i Cherry? Z tego co czytam w internecie są podobne (różnią się tylko wysokością), ale nadal nie jestem pewien. Ja OEM miałem we swojej Endorfy także wiem jak to wygląda.

2025-04-28 07:50

#496 DJGraco

Midzi zamówiłeś keycapy z legendami czy puste? No i czy dorzuciłeś sobie przyciski nawigacyjne F i J z wypukłymi punktami bo z tego co tu czytałem to łosobno to trzeba dokupić za 5 dolarów.
Jeśli chodzi o mnie to ja na razie zostaję przy zwykłych PBT. Ceramiczne to i może bym po testował, ale mam obecnie ważniejsze wydatki i nie jest to jakimś moim priorytetem. To raczej jakieś plany na bardziej odleglejsze czasy. No i nie jestem pewien czy by mi się spodobały, dlatego podchodzę do tego z lekką rezerwą

Edytowano 2025-04-28 10:42

#497 midzi

Puste, dodatkowo dorzuciłem sobie jeszcze 2 klawisze z kreseczkami na f i j, bo w zestawie są tylko gładkie.

2025-04-28 12:49