Właśnie jestem po pomyślnej aktualizacji softu w Q6 Max. Opiszę poniżej jak to zrobić. Ważne, po niej niestety tracą się nam wszystkie makra oraz zamapowane klawisze. Ale podobno można zrobić kopię zapasową do pliku, ja jeszcze nie wiem jak, bo sie w to nie bawiłem. Ale teraz jak ponownie będę wszystko ustawiać poszukam odpowiedniej opcji.
1. Pobieramy program QMK Toolbox
https://github.com/qmk/qmk_toolbox/releases2. Pobieramy oprogramowanie układowe Keychron.
https://www.keychron.com/pages/firmwareUwaga tutaj, musimy pobrać dokładnie to dla danej wersji klawiatury.
Więc należy tu zachować szczególną ostrożność.
3. Kiedy mamy już plik bin, to przystępujemy do właściwego. Otwieramy QMK Toolbox jako administrator.
4. Jeśli pojawi się nam pytanko o instalację sterowników odpowiadamy twierdząco i czekamy sobie chwileczkę aż on zainstaluje.
Jak pytanie o instalację sterowników nie wyskoczy to wchodzimy do menu tools, install drivers.
5. Odłączamy klawiaturę od komputera, i trzymając przycisk escape podłączamy ją. Wtedy wchodzi w tryb bootloadera.
6. Warto tak na wszelki wypadek zamknąć aplikację QMK Toolbox i uruchomić ponownie jako administrator.
7. Okienko mamy podzielone na kilka sekcji. Takie pole edycji, w którym jest log tego co się dzieje, kilka list rozwijalnych i pól wyboru, które nas nie interesują, i nie ruszamy ich zawartości, oraz flash przycisk. No i jest przycisk open do wskazania pliku BIN.
W tym polu edycji po podpięciu klawy w tryb bootloadera powinien się pojawić komunikat na samym dole STM32 connected blablabla.
Jeśli się on nie pojawi lub nastąpi jakiś inny to znaczy że coś jest nie tak i nie wykonujemy dalszych kroków.
8. Wskazujemy nasz plik bin przyciskiem open.
9. Klikamy flash przycisk i czekamy chwileczkę. Po flashowaniu klawiatura automatycznie powinna wyjść z trybu boot loadera i nie trzeba jej odłączać. Po prostu jak usłyszymy dźwięk odpinanego urządzenia USB to możemy działać. Ewentualnie wszystkie informacje są w logu.
Jak aktualizacja zostanie zakończona pojawi się taki komunikat:
Flash complete
STM32 DFU device disconnected (WinUSB): STMicroelectronics STM32 BOOTLOADER (0483:DF11:2200)