EltenLink

Klawiatury mechaniczne

Wróć do Komputery i akcesoria

#461 guliwer

Kurcze bawiłem się tymi Makrami.
Wstawianie tekstu niby łatwo, ale z jakiegoś powodu nie wstawia mi polskich liter.
Jakieś skomplikowane też próbowałem, niby wszystko w makrze wygląda że jest dobrze, ale nie działa tak jak powinno, nie mam pojęcia co robię źle.

-- (RAFKIW):
Ciekawy jestem, czy te makra da się w ogóle ustawiać pod Nvda.
-- (DJGraco):
Skrótów jeszcze nie ogarnąłem, obecnie jestem poza domem i nie mam Keychrona na warsztacie

--

--

2025-04-01 00:03

#462 DJGraco

Dwa pytanka do posiadaczy Keychronów.
1. Wiem, że w niektórych przynajmniej Keychronach, ale powinien we wszystkich istnieć skrót FN+B, który służy do sprawdzania poziomu bakterii. No i właśnie, na jakiej zasadzie to sprawdzanie się odbywa? Ja na obecną chwilę nie mam tego jak sprawdzić bo jestem poza domem i wracam za ok 2 tygodnie dlatego pytam, może ktoś kto tu ma pod ręką mógłby sprawdzić.
Może ten poziom jest sygnalizowany za pomocą diod rgb @Camila?
2. Czy ktoś próbował flashować oprogramowanie układowe? Q6 dostał aktualizację nie dawno temu, a cała procedura krok po kroku jest opisana tu.
https://www.keychron.com/pages/how-to-factory-reset-or-use-the-launcher-web-app-to-flash-firmware-for-your-keyboard
Ja robiłem aktualizację, ale firmware bluetooth i wszystko jest jak najbardziej dostępne, narzędzie Keychron firmware upgrade czy jakoś tak. Tylko ono nie jest akurat do samego flashowania, do tego jest Toolbox czy jakoś tak.
Oczywiście jeśli ktoś się nie czuje na siłach to zdecydowanie odradzam flashowania.
Chociaż procedura nie wydaje się trudna wg poradnika, to coś jak aktualizowanie odbiorników TEF, tylko nieco trudniejsze.

Edytowano 2025-04-01 07:33

#463 guliwer

Co do sprawdzania poziomu bateri znalazłem coś takiego.
For White Backlight Version:
Press Fn+B,
If the power is above 70%, the backlight of the whole keyboard will on;
When it is 70%~30 %, backlight the first row will be off;
When it is under 30%, the first 2 rows will turn off automatically.
For RGB Backlight Version:
Press Fn+B,
If the power above 70%, the charging indicator is green;
When it is 70%~30 %, the charging indicator will be blue;
When it is under 30%, the charging indicator will keep flashing.
-- (DJGraco):
Dwa pytanka do posiadaczy Keychronów.
1. Wiem, że w niektórych przynajmniej Keychronach, ale powinien we wszystkich istnieć skrót FN+B, który służy do sprawdzania poziomu bakterii. No i właśnie, na jakiej zasadzie to sprawdzanie się odbywa? Ja na obecną chwilę nie mam tego jak sprawdzić bo jestem poza domem i wracam za ok 2 tygodnie dlatego pytam, może ktoś kto tu ma pod ręką mógłby sprawdzić.
Może ten poziom jest sygnalizowany za pomocą diod rgb @Camila?
2. Czy ktoś próbował flashować oprogramowanie układowe? Q6 dostał aktualizację nie dawno temu, a cała procedura krok po kroku jest opisana tu.
https://www.keychron.com/pages/how-to-factory-reset-or-use-the-launcher-web-app-to-flash-firmware-for-your-keyboard
Ja robiłem aktualizację, ale firmware bluetooth i wszystko jest jak najbardziej dostępne, narzędzie Keychron firmware upgrade czy jakoś tak. Tylko ono nie jest akurat do samego flashowania, do tego jest Toolbox czy jakoś tak.
Oczywiście jeśli ktoś się nie czuje na siłach to zdecydowanie odradzam flashowania.
Chociaż procedura nie wydaje się trudna wg poradnika, to coś jak aktualizowanie odbiorników TEF, tylko nieco trudniejsze.

--

2025-04-01 10:46

#464 camila

Ja nie sprawdzam poziomu baterii bo zawsze ogarnę tę diodę. Jak już miga na czerwono i podświetlenie wieczorem nie chce się włączyć to znaczy, że już pada.

ENFP
2025-04-01 11:20

#465 DJGraco

Jeszcze co do stanu naładowania bakterii to ja też tak to sprawdzam, że w ustawieniach windowsa, przy połączonym urządzeniu bluetooth się wyświetla wartość procentowa, np
Keychron Q6 Max Typ: Klawiatura Sparowane  87% niezaznaczony zwinięte 1 z 2
Nie wiem jak w przypadku 2,4 GHz.

2025-04-01 16:13

#466 DJGraco

Nie wiem czy ufać redditowi Keychron, ale bardzo dużo osób zgłasza ten problem, który ja sam tutaj poruszałem, mianowicie podwujna aktywacja podczas odbijania klawisza w górę. Wygląda na to, że w ostatnich liniach nie dbają o kontrolę jakości. Niby wymiana przełączników częsciowo rozwiązała ten problem, ale kilka razy zdarzyło mi się to na blackach czy pingwinach. Nie tak często jak w przypadku fabrycznych brown, ale jednak.
Zaczynam się coraz bardziej martwić.
Podobno problem jest spowodowany jakimiś zimnymi lutami na PCB czy czymś takim. Troszkę to skandal, bo to klawa za nie małe pieniądze a bardzo dużo osób zgłasza z nią problem.
Całe szczęscie jest rok gwarancji, gdyby się zaczęło coś potem sypać to będę mógł ją wysłać.

2025-04-01 17:17

#467 guliwer

Wrzucam instrukcję robienia makr.
-- (RAFKIW):
Ciekawy jestem, czy te makra da się w ogóle ustawiać pod Nvda.
-- (DJGraco):
Skrótów jeszcze nie ogarnąłem, obecnie jestem poza domem i nie mam Keychrona na warsztacie

--

--

2025-04-01 17:29

#468 DJGraco

O, thx to też się przyda.
Co do tych issues na reddicie to też jest sporo pozytywnych komentarzy.
Po prostu bardzo dużo zgłoszeń o powtarzających się naciśnięciach widziałem z jupiter brown, więc coś musi być nie tak z tymi switchami, albo jakaś wadliwa partia była wyprodukowana. O tym dociskaniu też jest mowa tak jak Camila to robiła wcześniej.

2025-04-01 18:32

#469 misiek

Huehue, w sprzęcie swithe padają średnio po dziesięciu albo więcej lat używania, a tu od nowości. Epicki sprzęt, nie ma to tamto.
-- (DJGraco):
Nie wiem czy ufać redditowi Keychron, ale bardzo dużo osób zgłasza ten problem, który ja sam tutaj poruszałem, mianowicie podwujna aktywacja podczas odbijania klawisza w górę. Wygląda na to, że w ostatnich liniach nie dbają o kontrolę jakości. Niby wymiana przełączników częsciowo rozwiązała ten problem, ale kilka razy zdarzyło mi się to na blackach czy pingwinach. Nie tak często jak w przypadku fabrycznych brown, ale jednak.
Zaczynam się coraz bardziej martwić.
Podobno problem jest spowodowany jakimiś zimnymi lutami na PCB czy czymś takim. Troszkę to skandal, bo to klawa za nie małe pieniądze a bardzo dużo osób zgłasza z nią problem.
Całe szczęscie jest rok gwarancji, gdyby się zaczęło coś potem sypać to będę mógł ją wysłać.

--

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2025-04-01 19:18

#470 camila

Ja ze swoimi podwójnymi aktywacjami poradziłam sobie tak (najczęściej tak było krótko tylko po wymianach) dociskając wszystkie warstwy do siebie. To nie był niewiadomo jaki problem.

ENFP
2025-04-01 19:21

#471 guliwer

Co do tych makr jeszcze. próbowałem i nie wiem jak robićjakieś złożone makra.
Np wciskamy windows wpisujemy whats i enter żeby nam się otworzył Whatsapp, jak ktoś wpadnie na to to chętnie się dowiem.

2025-04-01 22:50

#472 midzi

@Misiek, żeby tak było. Mi w sprzęcie padł jeden switch po jakichś 2 latach użytkowania i jeśli klawiatura jest bez hotswapa, życzę powodzenia w naprawianiu tego.

2025-04-02 00:11

#473 DJGraco

@Midzi otóż to, choć płytka drukowana też ma tutaj duże znaczenie. Była jeszcze w audycji pamiętam mowa o sierści kota, że też potrafi narobić problemów w kontakcie, aczkolwiek u mnie w klawie takowej nie było. Też mamy kota w domu, ale do mojego pokoju akurat rzadko wchodzi i tam raczej nie było żadnych włosów, bo sprawdzałem a klawa była nowa wyjęta z pudełka.
Może właśnie to dociskanie. Ten problem wydaje się być złożony i różnie na reddicie mówią. Jedni obarczają winą switche, inni płytki drukowane, jeszcze inni zły kontakt pinów i rekomendują to dociskanie

2025-04-02 08:10

#474 DJGraco

No, ja już domówiłem przełączniki black, będą na klawisze funkcyjne. Kaile v2 White też są w drodze, ale akurat na Shelterze były wyprzedane to zamówiłem u oficjalnego dostawcy, (kailh.net).
Nawet mnie to taniej wyszło niż jakbym zamawiał z Shelteru.
Poza tym jak wrócę do domu będę próbować flashować nową wersję oprogramowania Q6 Max.

Edytowano 2025-04-03 12:06

#475 pates

Polecam allegro bo można często urwać bardziej z ceny albo bezpośrednio z Chin brać.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2025-04-03 22:41

#476 DJGraco

No właśnie tylko tych konkretnych nie było w ogóle na allegro

2025-04-04 06:08

#477 pates

Po na prawdę długim użytkowaniu Logitech MX Mechanical stwierdzam, że o ile sama klawiatura jest po prostu świetna, cicha, wygodna, niskoprofilowa i bezprzewodowa, to, keycapy t ochyba żart! ABSy które kruszą się jak kruszonka na pączku. Tragedyja, mocowania dokładnie, żart to nawet nie jest.

2025-04-06 15:23

#478 DJGraco

No troszkę słabo. Całe szczesście można dokupić jakiś zestaw nakładek pbt, tylko nwm jakie dokładnie wejdą do niskoprofilowej, bo tej nigdy nawet w rękach nie miałem. Standardowe oem chyba nie wejdą, albo może i wejdą. No mówię nie widziałem nigdy tego na ręce, więc...

2025-04-06 17:49

#479 DJGraco

W ogóle propos samych keycapów to mam troszkę niedobór wiedzy i muszę się doedukować, bo nawet za bardzo nie wiem jakie są dokładnie profile. Na audycji chyba zapomnieliśmy poruszyć tego tematu, a myślę, że jest to bardzo ważne. To oem, itd.

2025-04-06 17:52

#480 pates

ISA, CSA to na pewno, tutaj są zwykłe low profilowe, tak na prawdę zwykłe wejdą ale to nie ma sensu po prostu trochę jakbyś iphone se pchał do etui od 8 plus wejdzie ale trochę mu będzie luźnawo.

2025-04-07 01:54