Klawiatury mechaniczne
Wróć do Komputery i akcesoria#441 DJGraco
A dorzucisz w wolnej chwili jakiś sound test tych navy?
#442 camila
Teraz sprawdzimy jak to będzie działało i myślę, że będzie całkiem dobrze. Nie wiem, ale ten dźwięk jest taki mniej plastikowy jak np. Mx Blue, a samo odczucie dotykowe jest bardziej premium, takie more pronounced. ;)
#443 DJGraco
Mniej plastikowe, bo za klik w Boxach odpowiada metalowy drucik a nie plastikowy kołnieżyk jak w MX Blue.
A w Melodic za klik odpowiada cienka metalowa blaszka (też nie plastyk fantastyk)
#444 camila
Tak, i ten clickbar w navy jest trochę większy od tego w White, dlatego ten klik jest trochę głośniejszy i trochę bardziej czuć tę klawiaturę pod rękoma.
#445 midzi
No to ink Blacki od Gaterona siedzą w większości najbardziej używanych gniazd do sterowania komputerem. Faktycznie, jest dobrze, początkowo myślałem, że mogłyby być jeszcze trochę cięższe, ale po kilku godzinach pracy stwierdzam że to jest akurat taki nacisk, jaki mi odpowiada.
Przy okazji, te switche od Gaterona zarówno INK Black jak i Pro blue mają bardzo fajne wyprofilowanie, dzięki któremu od razu wiemy jak należy przełącznik umieścić w gnieździe, a to nie jest regułą.
#446 DJGraco
A to akurat prawda. Pro blue nie miałem, ale w Kailach boxach też jest takie wyprofilowanie. Jak go nie ma to da się rozpznać po układzie pinów albo po miejscu, gdzie wychodzi krzyżak, nie jest on umieszczony w centralnej części obudowy (tak jak to jest zrobione w Jupiterach, które tych oznaczeń nie mają).
#447 RAFKIW
No to i ja się skusiłem na Keychrona i puki co, to jąuwielbiam, ale niech mi ktoś tak łopatologicznie wytłumaczy, jak sobie zrobić proste makra np na te 4 efy z prawej strony np. wind, altf4 itp.
-- (guliwer):
Masakra jest z mapowaniem klawiszy w warstwie trzeciej, czyli kombinacji z klawiszem fn, jest tam mało przypisanych i trzeba wszystko liczyć. No ale super bo można mnóstwo klawiszy pozmieniać, czy porobićjakieś makra.
--
#448 RAFKIW
I ja przyłączam sie do podzieńkowań. Skorzystałem i działa.
-- (guliwer):
Wielkie dzięki za tąinstrukcję, fajnie wytłumaczone.
Szukałem we wszystkich zakładkach i nie mogłem znaleźć kontekstmenu, nie wiem czy tego nie trzeba będzie zrobić korzystając z makr.
Jakbyś rozgryzł makra to daj znać.
-- (DJGraco):
Opiszę teraz jak przemapować po niewidomemu klawisze w Keychron Launcher.
Makr nie robiłem ani bardziej zaawansowanych operacji, jedyne co opiszę to mapowanie pojedynczych klawiszy.
Najpierw trzeba podłączyć naszą klawę pod usb.
Potem wchodzimy na stronę:
https://launcher.keychron.com/
Klikamy połącz,
wybieramy naszą klawiaturę.
Następnie po załadowaniu w górnej części strony klikamy na mapa klawiszy.
Potem jak będziemy szli strzałką w dół będziemy mieć wszystkie klawisze wylistowane po kolei.
Czyli klikalne f1, klikalne f2 itd.
Odszukujemy interesujący nas klawisz. Makro są oznaczone jako ▽.
Klikamy np na to. Potem na dole pojawi się nam lista klawiszy a nad nimi zakładki.
Podstawowa
Media
Makro
Specjalne
Oświetlenie
Niestandardowe
Warstwa
Kontekstowy to w zakładce podstawowe RApp.
FN, to w zakładce warstwa MO(3).
Przykładowo chcemy zamapować sobie na makro klawisz FN. No to klikamy na to MO(3), i potem na dole klikamy w prześlij.
Żaden komunikat się nam nie pojawi, że zmiany zapisane, musimy ręcznie to sobie sprawdzić. Jak nie zadziała nam enterem potwierdzenie to zawsze możemy ustawić się nawigacją obiektową na prześlij, przywołać num+slash i nacisnąć lewy przycisk myszy.
Analogicznie. Ja przemapowałem sobie FN na kontekstowy. Odszukujemy na górnej liście MO(3), klikamy na to, potem z dolnej listy wybieramy RApp i klikamy prześlij. Te klawisze w tej mapie są logicznie ułożone także idzie się połapać co się do czego odnosi. Idzie to po prostu od lewej do prawej przez coraz niższe rzędy.
--
--
#449 Numernabis
Mmożna też dodać do gestures.ini odpowiedni wpis i mamy menu kontekstowe pod klawiszem "akcent"
#450 DJGraco
Rafale, a jakiego masz Keychrona z jakimi fabrycznymi switchami? Bo tu kilka modeli było omawianych. We wszystkich robi się podobnie, bo to i tak Keychron Launcher, ale tak z ciekawości się pytam.
#451 DJGraco
-- (Numernabis):
Mmożna też dodać do gestures.ini odpowiedni wpis i mamy menu kontekstowe pod klawiszem "akcent"
--
No, ale to tak troszkę sztuka dla sztuki, nie każdy używa NVDA
#452 Numernabis
To tylko alternatywa, ci co korzystają z NVDA będąc u kogoś, mając własny NVDA portable z tym wpisem mają menu kontekstowe pod akcentem, bez kombinowania, a jak wiadomo z tymi klawiaturami w lapkach bywa różnie, jak widać również z tymi zewnętrznymi.
Tak się zastanawmiam, czy to mapowanie zapisuje się w samej klawiaturze czy to tylko w danym systemie pod któreym akurat pracujemy, co jeśli zabieramy taką klawiaturę do kogoś.
#453 RAFKIW
Keychron K10 Max QMK Wireless Mechanical Keyboard
White Backlight
Super Banana
Fully Assembled
- (DJGraco):
afale, a jakiego masz Keychrona z jakimi fabrycznymi switchami? Bo tu kilka modeli było omawianych. We wszystkich robi się podobnie, bo to i tak Keychron Launcher, ale tak z ciekawości się pytam.
--
#454 DJGraco
O, ciekawe. Czym to się różni od V6 max.
Z tego co przeczytałem to k10 max nie ma gałki, na pewno różni się switchami, bo V6 Max ma Jupitery, K10 Pro ma Supery.
W obu klawach jest 1000 Hz odświerzania, bluetooth i 2,4 GHz.
Ale ciekawe czy różnią się czymś innym poza brakiem gałki
#455 RAFKIW
Nie wiem, to mój pierwszy Keychron.
A co z tymi skrótami? O ile przemapowywanie poszło mi bez problemu o tyle skrótów nie umiem.
#456 DJGraco
Skrótów jeszcze nie ogarnąłem, obecnie jestem poza domem i nie mam Keychrona na warsztacie
#457 midzi
@Graco, z pewnością ta klawiatura jest lżejsza o dobre pół kilo od tego, co my mamy, bo rama jest z tworzywa sztucznego, nie z metalu, natomiast z opisu i tak wygląda na kawał solidnego sprzętu. :)
#458 DJGraco
@Midzi dokładnie. V6 też ma spód plastikowy dlatego ciekaw jestem jeszcze jakiśch różnic między K10 Max a V6 Max.
Rafał, czy Twoja klawa też ma w zestawie specjalnie wyprofilowane keycapy, takie z lekkimi wgłębieniami na palce?
#459 RAFKIW
Dokładnie tak.
Jak to mówi Midzi. Kawał sprzętu. Spokojnie zabić można :D
Ciężkie, grube. Lubię takie sprzęty.
#460 RAFKIW
Ciekawy jestem, czy te makra da się w ogóle ustawiać pod Nvda.
-- (DJGraco):
Skrótów jeszcze nie ogarnąłem, obecnie jestem poza domem i nie mam Keychrona na warsztacie
--