Klawiatury mechaniczne
Wróć do Komputery i akcesoria#421 camila
Kurczę, chyba zamówię parę sztuk tych white i parę sztuk tych navy żeby mieć porównanie.
#422 DJGraco
Navy to o ile dobrze rozumiem taka cięższa wersja white? Bo chyba też jest klikający z tego co czytałem.
Jeszcze jest Jade, ale to chyba tak pomiędzy. Najlżejszy jest chyba White, potem jest Jade, a na końcu jest Navy.
#423 DJGraco
Tak w ogóle jeszcze Q6 max posiada aż 3 oprogramowania układowe XD.
Pierwsze to oprogramowanue samej klawy i jak na razie jest w wersji pierwszej 1.0.0.
Drugie to oprogramowanie dongiela USB i trzecie to Bluetooth.
Do aktualizacji tego drugiego i trzeciego służy appka Keychron Firmware Upgrade.
Pobieramy odpowiedni plik, ładujemy do appki, wybieramy źródło aktualizacji i klikamy update. Jest ona w pełni dostępna.
Tylko trzeba pobrać odpowiedni plik, najlepiej postępować wg instrukcji na tej stronie
https://www.keychron.com/pages/firmware
Ja robiłem update tylko bluetooth i wszystko przebiegło w porządku. Klawę trza rzecz jasna podłączyć kablem na czas aktualizacji.
#424 DJGraco
Jeszcze jedna uwaga dot stabilizatorów. Wymieniłem właśnie więcej klawiszy na INK black, takie jak spacja i enter no i zauważyłem, że z tą spacją to ciut jest słabo jeśli chodzi o stabilizację przynajmniej u mnie. Na liniowcach najlepiej się sprawdza stabilizatory, bo można stwierdzić czy klawisze chodzą równomiernie i gładko też na krawędziach. I o ile na Enterze wszystko jest w porządku to na spacji jest gorzej. Czuć grzechotanie podczas wciskania. Nie jest to na tyle uciążliwe żeby przeszkadzało, ale jednak. Będę chyba kiedyś musiał w wolnej chwili albo przesmarować je albo wymienić choć w wymianę stabów się jeszcze nigdy nie bawiłem. Na tych fabrycznych brownach to było o wiele mniej odczuwalne i tam nie czułem tego podczas wciskania na krawędziach, no ale jednak jeśli chodzi o liniówki i takie gładkie jak INK Blacki to to jednak czuć. Dobrze, że na innych klawiszach jest OK.
Chociaż jak testowo zmieniałem spację na ABSowy odpowiednik w MSI to tam miałem wrażenie że ciót to lepiej chodzi. Może keycap nie dopasowany do końca, ciekawe.
@Camila Ty też tak masz? Też chyba u Ciebie jest black na spacji.
#425 camila
ne, na spacji mam melodic i żadnego rattle nie mam. Może włożyłeś ją odwrotnie? I nie śmiej się, bo też na początku myślałam że tą krawędzią na ukos do siebie, a nie tą ściętą. Te stockowe stabilizatory są całkiem spo, ale możesz je oczywiście wymienić na inne, bo kto ci broni ;) jak dla testów włożyłam blacka to też ni miałam. Być może to zależy od sztuki.
#426 DJGraco
No to ja teraz właśnie włożyłem spacje tą ściętą krawędzią do siebie, czyli tą niższą XD i chodzi lepiej, ale wiem, że to nie poprawnie. Wcześniej miałem poprawnie czyli z przodu miałem tą wyższą krawędź.
Natomiast wreszcie odebrałem swoje Akko i ogólnie są to dość ciekawe przełączniki.
Jednak chyba na funkcyjne pójdą blacki.
Akko kojarzą mi się troszeczkę z taką lepszej jakości membranówką XD, i to nie jest negatywne odczucie. Są to baardzo ciche przełączniki i korzysta się mi z nich przyjemnie, ale właśnie takie wrażenie odniosłem jak j e zacząłem wciskać.
Bump mają na pewno bardzo dobrze wyczuwalny i taki okrąbły.
#427 DJGraco
W ogóle dostałem niespodziewane gracisy, przełączniki Akko Fairy Silent oraz Akko Creamy Purple po jednej sztuce. Najpierw myślałem, że zapakowali w osobny woreczek strunowy dwa switche, ale się okazało co innego.
Musiałem jeszcze to zweryfikować ze sklepem, bo sam za bardzo nie wiedziałem co to za przełączniki.
Ten Creamy ma bardzo mocno wyczuwalny bump i na początku myślałem, że to jest jakiś przełącznik clicky.
#428 camila
Korzystałam z creamy purple pro przecież i to narawę spoko budżetowe tactile, i to tak bardzo z nich korzystałam - w sensie do Keychrona K10 Pro kupiłam tylo te i tylko te tam były. Wyobrażacie sobie? :D
#429 camila
Nie, Pale Blue to cięższa wersja white, ale połączyłam przyjemne z pożytecznym. Zamówiłam jakąś tanią pełnowymiarówkę redragona bo chce stestować tego producenta i właśnie słoiczek navy. Jaki Bump? Blacki to liniówki, one po prostu są ciężkie i bardzo gładkie. Bump to to, co poczułes przy creamy purple pro.
#430 DJGraco
A co dokładnie zamówiłaś od redragona. Podasz link?
Toż to pisałem właśnie o bumpie przy creamy.
#431 camila
#432 misiek
A budżetowe to znaczy złe?
#433 DJGraco
Nie znaczy złe.
Cena tego redragona podobna do Endorfy, którego miałem, ciekawe tylko czy lepszy jest czy gorszy.
I funkcjonalności też podobne.
Co do gładkości liniówek i form (temat wcześniej poruszany, ale nie doprecyzowany przeze mnie), to generalnie chodzi o to, że im więcej przełączników wyjdzie z jednej i tej samej formy tym mniej gładsze się stają potem.
Przykładowo, Cherry MX baaaaardzo rzadko odświerza swoje formy i przez to ich liniówki są nie oszukujmy się, szorstkie (chyba, że trafi się na jakiś pakiet wypuszczony w miarę świeżo po zrobieniu nowej formy).
Wintage blacki są tak porządane przez entuzjastów klawiatór, bo są właśnie bardzo gładkie i z czasów, kiedy Cherry wiodło prym i dbało o jakość swoich produktów. A ich produkcja to wczesne lata 90.
Natomiast Gateron wg mojej wiedzy dość regularnie odświerza formy dlatego ich blacki są gładkie, oczywiście fabryczne smarowanie też sporo dobrego robi, ale nie w samym smarze klucz tkwi.
#434 DJGraco
A powiedzcie mi, są jeszcze jakieś wyciszone liniówki oprócz Akko Fairy. Z tamtych nie jestem tak zadowolony jeśli chodzi o poziom gładkości. Może jednak trza by je przesmarować. Ale z drugiej strony mam tylko jedną sztukę to ciężko tak oceniać po jednej tylko.
#435 camila
Ciężko cię zadowolić :D
#436 guliwer
Przyganiał kocioł garnkowi XD
-- (camila):
Ciężko cię zadowolić :D
--
#437 camila
Celuj w liniowe gaterony nwet z budżetowej serii typu jakieś Smoothie a jak premium to albo Ink Black V2 albo King Oil. A ja założyłam swoje pierwsze boxy w życiu, czyli Navy i chyba tego oczekuję od klikaczy - wagi i surowego feetbacku. 60 g do aktywacji ale 95 g do pełnego wciśnięcia, więc trochę siłownia dla palców. ;)
#438 DJGraco
Ja się już ostatecznie przekonałem, że melodic dla mnie nie są, od dłuższych sesji pisania mnie zwyczajnie zaczynają męczyć. Teraz i tak wyjeżdżam do Krk na około miesiąc, ale w przyszłym miesiącu zamawiam Box v2 White.
#439 camila
Męczyć czym? Wagą? To nie wiem co byś powiedział teraz na te ;)
#440 DJGraco
Wagą może nie, tym takim agresywnym uderzaniem o dno przełącznika, tak jak już pisałem wcześniej.
Po prostu mam takie wrażenie jakby moje palce się zderzały ze skałą, to takie luźne porównanie.
I tak, ze Whiteami nie miałem takiego wrażenia.