@djgraco w laptopach masz niskoprofilowe przecież.
Niskoprofilowa w laptopie a niskoprofilowa na biurku to moim zdaniem różnica, i to dosyć spora, nie wiem próbowałam znaleźć w tym ergonomię ale nie potrafię.
To prawda różnica jest między laptopową a zwykłą niskoprofilową. W laptopowej obudowa z klawiszami jest na jednym poziomie, w takiej zewnętrznej mechanicznej klawisze wystają poza obudowę, ale nie tyle co w zwykłej mechanicznej.
Jak dla mnie ergonomia jest rewelacyjna w niskoprofilowym mechaniku. I lubię właśnie przełączniki do których nie trzeba wkładać dużo siły, nie lubię walić po klawiszach XD
Lubię się wyładować na siłowni niż na biednych klawiszach:)
Oczywiście to tak pół żartem, pół serio, żeby nikt się nie poczul urażony.
Każdy lubi co innego, jeden woli takie przełączniki, drugi inne itp.
Jak dla mnie ergonomia jest rewelacyjna w niskoprofilowym mechaniku. I lubię właśnie przełączniki do których nie trzeba wkładać dużo siły, nie lubię walić po klawiszach XD
Lubię się wyładować na siłowni niż na biednych klawiszach:)
Oczywiście to tak pół żartem, pół serio, żeby nikt się nie poczul urażony.
Każdy lubi co innego, jeden woli takie przełączniki, drugi inne itp.
Właśnie @djdenis music, ja widziałem niskoprofilowe zwykłe takie nożycowe. Nie doprecyzowałem. Nie widziałem nigdy na ręce niskoprofilowego mechanika
Mam już Q6. Bardziej to będę się mógł wypowiedzieć po dłuższym czasie użytkowania. Sane przełączniki Jupiter Brown chodzą ciekawie. Stabilizatory pierwsza klasa i na żywo brzmienie tej klawy jest jeszcze lepsze niż w nagraniach.
Dziwi mnie jedna rzecz, że nie ma fabrycznie klawiszy scroll lock i pause, tylko w ich miejsca są Windows+C a na Pause jest zamapowane coś co mi nie oznajmia pomoc klawiatury. Wie ktoś z was co ten klawisz robi?
Kontekstowy wbrew niektórym co tu mówili jak najbardziej jest i ja mam go za raz po prawym alcie, potem jest najprawdopodobniej FN i prawy kontrol.
Klawisze Makr są oznajmiane przez system od f13 do f16. Otwiera to ciekawe możliwości.
Układ samych przełączników to zakryta konstrukcja a więc nie floating, gdzie przełączniki są całkowicie odkryte (nie wiem jak się to fachowo nazywa).
Troszkę mi się to mniej podoba bo osobiście jestem fanem floatingu, ale tą wadę jestem w stanie zdzierżyć.
Dziwi mnie jedna rzecz, że nie ma fabrycznie klawiszy scroll lock i pause, tylko w ich miejsca są Windows+C a na Pause jest zamapowane coś co mi nie oznajmia pomoc klawiatury. Wie ktoś z was co ten klawisz robi?
Kontekstowy wbrew niektórym co tu mówili jak najbardziej jest i ja mam go za raz po prawym alcie, potem jest najprawdopodobniej FN i prawy kontrol.
Klawisze Makr są oznajmiane przez system od f13 do f16. Otwiera to ciekawe możliwości.
Układ samych przełączników to zakryta konstrukcja a więc nie floating, gdzie przełączniki są całkowicie odkryte (nie wiem jak się to fachowo nazywa).
Troszkę mi się to mniej podoba bo osobiście jestem fanem floatingu, ale tą wadę jestem w stanie zdzierżyć.
Nikt nie mówi tu o wyżywaniu się na klawiszach tym bardziej, że piszę dziesięcioma palcami od dawna, niemniej inacj się pisze na laptopowej, a inaczej na tej mechanicznej, jednak mimo wszystko wolę nieco oporu pod klawiszem, jest większa kontrola nad tym co wciskamy, tak ja to odczuwam.
Edited
A sorry,, mój błąd. Miałem dodane w Sharp Keys mapowanie prawego Windowsa na kontekstowy, dlatego tutaj normalnie mam ten klawisz. Nie ma domyślnie kontekstowego i będę sobie musiał go przypisać albo do kturegoś z makr albo do prawego Windowsa.
Przy okazji scroll lock i pause na odpowiednie miejsca. Niby nie używam często tych klawiszy, ale jakoś wolę żeby układ był klasyczny. Skoro to QMK, to teoretycznie dałoby się przemapować te klawisze zgodnie z moją zachcianką.
Przy okazji scroll lock i pause na odpowiednie miejsca. Niby nie używam często tych klawiszy, ale jakoś wolę żeby układ był klasyczny. Skoro to QMK, to teoretycznie dałoby się przemapować te klawisze zgodnie z moją zachcianką.
Edited
Dobra, już wiem do czego służy ten pause. On jest do zmiany trybu wyświetlania rgb, z osobą widzącą do tego doszliśmy. Ja i tak sobie nacisnąłem FN+TAB i wyłączyłem całkowicie podświetlenie (mi się nie przyda), a czas pracy na bakterii wydłuży.
OK, a FN+Prawy Ctrl to nie menu kontekstowe?
Edited
Ten klawisz zmienia tryby podświetlenia, ale możesz go przemapować na co tylko chcesz. ;) kiedy podmianka? Bo u mnie te browny siedziały dosłownie godzinę :D
Nie wiem. Na razie korzysta się mi z nich osobiście bardzo przyjemnie wiadomo każdy ma inne preferencje. Ale Melodic na pewno zamierzam wymienić na litery i cyfry, tylko jeszcze nie zamówiłem. Te keycapy fabryczne też mi się podobają a chciałem kupować od Endorfy gdyby mi nie przypasiły.
Edited
Zauważyłem już jedną ciekawą rzecz. Dzieje się to głównie na strzałkach i testowane wielokrotnie. Czasem podczas odbijania przełącznika w górę następuje aktywacja. Nie mam tak kiedy piszę. Dlatego winę zwalam prawdopodobnie na przełączniki, ale nie mam zzamiennych by przetestować czy to wina switchy czy wina klawy.
Edited
Dzieje się to jednak wtedy kiedy powoli i metodycznie wciskam przełącznik. Kiedy bardziej z impetem udeżam w niego palcem i wciskam klawisz tego nie zaobserwałem. Skłaniam się więc ku teorii, że to wina switchy.
Edit, na literach też to się dzieje tylko właśnie jak wciskam w ten sposób przełącznik. No cóż jak wymienię na inne to wtedy się przekonam.
Jednak kiedy w normalny sposób piszę nic się dzieje, powtórek nie zaobserwowałem.
Edit, na literach też to się dzieje tylko właśnie jak wciskam w ten sposób przełącznik. No cóż jak wymienię na inne to wtedy się przekonam.
Jednak kiedy w normalny sposób piszę nic się dzieje, powtórek nie zaobserwowałem.
Edited
Zamówiłem Melodic i Blacki, małe zgrzyty były przy zamawianiu Akko, bo tam w sklepie keyspace było tylko 45 szt, a ja chciałem 10. Napisałem do sklepu z zapytaniem, zobaczymy. I tak nie było wszystkich przełączników w jednym to musiałem w dwuch zamówić. Melodic zamówiłem na typebuilders a blacki na Shelter.
Edit: Akko udało się zamówić 10 sztuk. Także kiedy dojdą switche będzie wielkie testowanko
Edit: Akko udało się zamówić 10 sztuk. Także kiedy dojdą switche będzie wielkie testowanko
Edited
Czyli dzieje się to co u kazdego. Nie bój się i podociskaj tą klawiaturę tu i ówdzie, gdzie masz problemy.
Dzięki.
No dziwne to, bo na Endorfy i Kailh Boxach tego problemu nie miałem, ale to były inne przełączniki i może one działają po prostu inaczej.
No dziwne to, bo na Endorfy i Kailh Boxach tego problemu nie miałem, ale to były inne przełączniki i może one działają po prostu inaczej.
Edited
To nie kwestia przełączników tylko stykania pinów. Przecież wystarczy jakieś turbo przesunięcie żeby już nie rejestrowało dociśnięcia.
Nagrałem ten problem, bo tak do końca nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałaś mój problem a łatwiej będzie w ten sposób pokazać
Właśnie testuję se blacki na strzałkach.
Jestem zdziwiony z jaką łatwością wyciągnąłem przełączniki z Q6. Z Endorfy musiałem ciągnąć bardzo mocno przez co wyskakiwały czasem jak z armaty.
Jestem zdziwiony z jaką łatwością wyciągnąłem przełączniki z Q6. Z Endorfy musiałem ciągnąć bardzo mocno przez co wyskakiwały czasem jak z armaty.