EltenLink

Klawiatury mechaniczne

Wróć do Komputery i akcesoria

#361 djdenismusic

@djgraco w laptopach masz niskoprofilowe przecież.

2025-03-12 15:32

#362 camila

Niskoprofilowa w laptopie a niskoprofilowa na biurku to moim zdaniem różnica, i to dosyć spora, nie wiem próbowałam znaleźć w tym ergonomię ale nie potrafię.

ENFP
2025-03-12 15:38

#363 guliwer

To prawda różnica jest między laptopową a zwykłą niskoprofilową. W laptopowej obudowa z klawiszami jest na jednym poziomie, w takiej zewnętrznej mechanicznej klawisze wystają poza obudowę, ale nie tyle co w zwykłej mechanicznej.
Jak dla mnie ergonomia jest rewelacyjna w niskoprofilowym mechaniku. I lubię właśnie przełączniki do których nie trzeba wkładać dużo siły, nie lubię walić po klawiszach XD
Lubię się wyładować na siłowni niż na biednych klawiszach:)
Oczywiście to tak pół żartem, pół serio, żeby nikt się nie poczul urażony.
Każdy lubi co innego, jeden woli takie przełączniki, drugi inne itp.

2025-03-12 15:56

#364 DJGraco

Właśnie @djdenis music, ja widziałem niskoprofilowe zwykłe takie nożycowe. Nie doprecyzowałem. Nie widziałem nigdy na ręce niskoprofilowego mechanika

2025-03-12 16:00

#365 DJGraco

Mam już Q6. Bardziej to będę się mógł wypowiedzieć po dłuższym czasie użytkowania. Sane przełączniki Jupiter Brown chodzą ciekawie. Stabilizatory pierwsza klasa i na żywo brzmienie tej klawy jest jeszcze lepsze niż w nagraniach.
Dziwi mnie jedna rzecz, że nie ma fabrycznie klawiszy scroll lock i pause, tylko w ich miejsca są Windows+C a na Pause jest zamapowane coś co mi nie oznajmia pomoc klawiatury. Wie ktoś z was co ten klawisz robi?
Kontekstowy wbrew niektórym co tu mówili jak najbardziej jest i ja mam go za raz po prawym alcie, potem jest najprawdopodobniej FN i prawy kontrol.
Klawisze Makr są oznajmiane przez system od f13 do f16. Otwiera to ciekawe możliwości.
Układ samych przełączników to zakryta konstrukcja a więc nie floating, gdzie przełączniki są całkowicie odkryte (nie wiem jak się to fachowo nazywa).
Troszkę mi się to mniej podoba bo osobiście jestem fanem floatingu, ale tą wadę jestem w stanie zdzierżyć.

2025-03-12 16:56

#366 Numernabis

Nikt nie mówi tu o wyżywaniu się na klawiszach tym bardziej, że piszę dziesięcioma palcami od dawna, niemniej inacj się pisze na laptopowej, a inaczej na tej mechanicznej, jednak mimo wszystko wolę nieco oporu pod klawiszem, jest większa kontrola nad tym co wciskamy, tak ja to odczuwam.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-03-12 17:01

#367 DJGraco

A sorry,, mój błąd. Miałem dodane w Sharp Keys mapowanie prawego Windowsa na kontekstowy, dlatego tutaj normalnie mam ten klawisz. Nie ma domyślnie kontekstowego i będę sobie musiał go przypisać albo do kturegoś z makr albo do prawego Windowsa.
Przy okazji scroll lock i pause na odpowiednie miejsca. Niby nie używam często tych klawiszy, ale jakoś wolę żeby układ był klasyczny. Skoro to QMK, to teoretycznie dałoby się przemapować te klawisze zgodnie z moją zachcianką.

Edytowano 2025-03-12 17:09

#368 DJGraco

Dobra, już wiem do czego służy ten pause. On jest do zmiany trybu wyświetlania rgb, z osobą widzącą do tego doszliśmy. Ja i tak sobie nacisnąłem win+TAB i wyłączyłem całkowicie podświetlenie (mi się nie przyda), a czas pracy na bakterii wydłuży.

Edytowano 2025-03-12 17:24

#369 Numernabis

OK, a FN+Prawy Ctrl to nie menu kontekstowe?

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-03-12 17:54

#370 camila

Ten klawisz zmienia tryby podświetlenia, ale możesz go przemapować na co tylko chcesz. ;) kiedy podmianka? Bo u mnie te browny siedziały dosłownie godzinę :D

ENFP
Edytowano 2025-03-12 17:55

#371 DJGraco

Nie wiem. Na razie korzysta się mi z nich osobiście bardzo przyjemnie wiadomo każdy ma inne preferencje. Ale Melodic na pewno zamierzam wymienić na litery i cyfry, tylko jeszcze nie zamówiłem. Te keycapy fabryczne też mi się podobają a chciałem kupować od Endorfy gdyby mi nie przypasiły.

2025-03-12 18:09

#372 DJGraco

Zauważyłem już jedną ciekawą rzecz. Dzieje się to głównie na strzałkach i testowane wielokrotnie. Czasem podczas odbijania przełącznika w górę następuje aktywacja. Nie mam tak kiedy piszę. Dlatego winę zwalam prawdopodobnie na przełączniki, ale nie mam zzamiennych by przetestować czy to wina switchy czy wina klawy.

Edytowano 2025-03-12 19:31

#373 DJGraco

Dzieje się to jednak wtedy kiedy powoli i metodycznie wciskam przełącznik. Kiedy bardziej z impetem udeżam w niego palcem i wciskam klawisz tego nie zaobserwałem. Skłaniam się więc ku teorii, że to wina switchy.
Edit, na literach też to się dzieje tylko właśnie jak wciskam w ten sposób przełącznik. No cóż jak wymienię na inne to wtedy się przekonam.
Jednak kiedy w normalny sposób piszę nic się dzieje, powtórek nie zaobserwowałem.

Edytowano 2025-03-12 19:33