Klawiatury mechaniczne
Wróć do Komputery i akcesoria#361 djdenismusic
@djgraco w laptopach masz niskoprofilowe przecież.
#362 camila
Niskoprofilowa w laptopie a niskoprofilowa na biurku to moim zdaniem różnica, i to dosyć spora, nie wiem próbowałam znaleźć w tym ergonomię ale nie potrafię.
#363 guliwer
To prawda różnica jest między laptopową a zwykłą niskoprofilową. W laptopowej obudowa z klawiszami jest na jednym poziomie, w takiej zewnętrznej mechanicznej klawisze wystają poza obudowę, ale nie tyle co w zwykłej mechanicznej.
Jak dla mnie ergonomia jest rewelacyjna w niskoprofilowym mechaniku. I lubię właśnie przełączniki do których nie trzeba wkładać dużo siły, nie lubię walić po klawiszach XD
Lubię się wyładować na siłowni niż na biednych klawiszach:)
Oczywiście to tak pół żartem, pół serio, żeby nikt się nie poczul urażony.
Każdy lubi co innego, jeden woli takie przełączniki, drugi inne itp.
#364 DJGraco
Właśnie @djdenis music, ja widziałem niskoprofilowe zwykłe takie nożycowe. Nie doprecyzowałem. Nie widziałem nigdy na ręce niskoprofilowego mechanika
#365 DJGraco
Mam już Q6. Bardziej to będę się mógł wypowiedzieć po dłuższym czasie użytkowania. Sane przełączniki Jupiter Brown chodzą ciekawie. Stabilizatory pierwsza klasa i na żywo brzmienie tej klawy jest jeszcze lepsze niż w nagraniach.
Dziwi mnie jedna rzecz, że nie ma fabrycznie klawiszy scroll lock i pause, tylko w ich miejsca są Windows+C a na Pause jest zamapowane coś co mi nie oznajmia pomoc klawiatury. Wie ktoś z was co ten klawisz robi?
Kontekstowy wbrew niektórym co tu mówili jak najbardziej jest i ja mam go za raz po prawym alcie, potem jest najprawdopodobniej FN i prawy kontrol.
Klawisze Makr są oznajmiane przez system od f13 do f16. Otwiera to ciekawe możliwości.
Układ samych przełączników to zakryta konstrukcja a więc nie floating, gdzie przełączniki są całkowicie odkryte (nie wiem jak się to fachowo nazywa).
Troszkę mi się to mniej podoba bo osobiście jestem fanem floatingu, ale tą wadę jestem w stanie zdzierżyć.
#366 Numernabis
Nikt nie mówi tu o wyżywaniu się na klawiszach tym bardziej, że piszę dziesięcioma palcami od dawna, niemniej inacj się pisze na laptopowej, a inaczej na tej mechanicznej, jednak mimo wszystko wolę nieco oporu pod klawiszem, jest większa kontrola nad tym co wciskamy, tak ja to odczuwam.
#367 DJGraco
A sorry,, mój błąd. Miałem dodane w Sharp Keys mapowanie prawego Windowsa na kontekstowy, dlatego tutaj normalnie mam ten klawisz. Nie ma domyślnie kontekstowego i będę sobie musiał go przypisać albo do kturegoś z makr albo do prawego Windowsa.
Przy okazji scroll lock i pause na odpowiednie miejsca. Niby nie używam często tych klawiszy, ale jakoś wolę żeby układ był klasyczny. Skoro to QMK, to teoretycznie dałoby się przemapować te klawisze zgodnie z moją zachcianką.
#368 DJGraco
Dobra, już wiem do czego służy ten pause. On jest do zmiany trybu wyświetlania rgb, z osobą widzącą do tego doszliśmy. Ja i tak sobie nacisnąłem win+TAB i wyłączyłem całkowicie podświetlenie (mi się nie przyda), a czas pracy na bakterii wydłuży.
#369 Numernabis
OK, a FN+Prawy Ctrl to nie menu kontekstowe?
#370 camila
Ten klawisz zmienia tryby podświetlenia, ale możesz go przemapować na co tylko chcesz. ;) kiedy podmianka? Bo u mnie te browny siedziały dosłownie godzinę :D
#371 DJGraco
Nie wiem. Na razie korzysta się mi z nich osobiście bardzo przyjemnie wiadomo każdy ma inne preferencje. Ale Melodic na pewno zamierzam wymienić na litery i cyfry, tylko jeszcze nie zamówiłem. Te keycapy fabryczne też mi się podobają a chciałem kupować od Endorfy gdyby mi nie przypasiły.
#372 DJGraco
Zauważyłem już jedną ciekawą rzecz. Dzieje się to głównie na strzałkach i testowane wielokrotnie. Czasem podczas odbijania przełącznika w górę następuje aktywacja. Nie mam tak kiedy piszę. Dlatego winę zwalam prawdopodobnie na przełączniki, ale nie mam zzamiennych by przetestować czy to wina switchy czy wina klawy.
#373 DJGraco
Dzieje się to jednak wtedy kiedy powoli i metodycznie wciskam przełącznik. Kiedy bardziej z impetem udeżam w niego palcem i wciskam klawisz tego nie zaobserwałem. Skłaniam się więc ku teorii, że to wina switchy.
Edit, na literach też to się dzieje tylko właśnie jak wciskam w ten sposób przełącznik. No cóż jak wymienię na inne to wtedy się przekonam.
Jednak kiedy w normalny sposób piszę nic się dzieje, powtórek nie zaobserwowałem.