EltenLink

Klawiatury mechaniczne

Wróć do Komputery i akcesoria

#341 DJGraco

Dzięki za propozycję. Rozważę :D na razie itak jestem na etapie zbierania i nic nie kupuję powyżej 300 zł

2025-03-03 19:49

#342 camila

Banana są właśnie lekkie i browny też lekkie. Jedne i drugie to przełączniki tylko na chwilę niestety. Ja narazie siedzę na tych WS heavy ale znowu ciśnie mnie na te klikacze albo Gaterona albo Kinetic Labs Purple :DD

ENFP
2025-03-03 19:50

#343 misiek

Koty są puszyste.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2025-03-04 01:07

#344 djdenismusic

@misiek też nie rozumiem tego klawiaturzenia, ale każdy ma jakiegoś pierdolca, i nic z tym nie zrobimy.
Napisane z powodzeniem na laptopowej klawiaturze. :D

2025-03-05 13:57

#345 misiek

Tak właśnie, napisane z powodzeniem na laptopowej klawiaturze, szybko bez żadnej literówki.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2025-03-05 19:13

#346 DJGraco

Pomijając, że post o treści koty są puszyste jest zwyczajnym spamem i nie ma nic do treści wątku.
Argumentami można by się przepychać. Jedni nic nie widzą w skanowaniu radia bo dla nich to jest zwykłe kręcenie, inni już tak.
Ja potrafię pisać na klawie laptopowej bez żadnych literówek i dobrze mi z tym, jednak samo pisanie na przełącznikach to już zupełnie coś innego.
Na prawdę czasem warto powstrzymać się od złośliwości.
Zacznę więc wchodzić na fora poświęcone motoryzacji i pisać bezsensowne uwagi, że no jak można się pasjonować czymś takim co służy tylko do jazdy i niczego więcej. A przecież są osoby, które lubią bardziej rozgrzebywać swoje samochody, wprowadzać modyfikacje, itd.

2025-03-05 19:47

#347 Numernabis

Oczywiście Gracjanie masz rację.
Dodatkowym argumentem za kklawiaturę zewnętrzną, poza układem i przełącznikami to fak, że jeśli mamy sporo klepania to łatwiej i niejednokrotnie taniej wymienić klawiaturę zewnętrzną niż laptopową.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-03-05 19:59

#348 pates

Ja powiem inaczej. 1 lubi kasety, drugi płyty, trzeci spotify a czwarty klawiatury

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2025-03-05 20:06

#349 camila

Więc nie wiem panowie, po co to wszystko? Ja planuję po kilku miesiącach sprawdzania czy przełącznikii tactile są dla mnie wrócić do klikaczy i naprawde - to już będzie moja osttatnia modyfikacja z ink Blackami na funkcyjnych i Gateron Melodic na sekcji alfanumerycznej plus numpad. Poza tym te pzełącznikii WS, które tteraz wsadziłam są jakieś wadliwe - padają w trakcie użykowania i już trzyy razy musiałam je wymienić :D

ENFP
2025-03-05 20:28

#350 camila

No i stało się. Docisnełam po wymianie i nie mam żadnych artefaktów, czy podwójnego wciskania liter. Gateron najwyżej ma lepszą kontrolę jakości co do switchy. Teraz stukam z powodzeniem ;)

ENFP
Edytowano 2025-03-10 12:08

#351 DJGraco

fajnie te melodic brzmią.

2025-03-10 15:29

#352 camila

Są warte wypróbowania. Moim zdaniem znalazłam już to, czego tak naprawdę szukałam. ;)

ENFP
2025-03-10 16:22

#353 DJGraco

Właśnie na Endorfy wrócił pełen komplecik Kailh BOX Brown, i się okazało przy okazji, że mam v1. Po prostu przywracałem ją do stanu fabrycznego jak mam ją sprzedać. Nie zauważyłem bym musiał dociskać switche we slotach, wszystko łączy poprawnie.
No i przełączniki trzeba też umiejętnie i powoli wyciągać, bo raz za pierwszym razem jak szarpnąłem to mi wyleciał jak z armaty. A to chyba trza każdy pin po kolei odłączać, tj ja robię tak, że najpierw górna część przełącznika odskakuje i potem powolutku ciągnę za resztę to wyskakuje. Ale nie wiem czy macie jakieś swoje rekomendację i czy dobrze robię. Zawsze się troszkę boję co bym pinów nie powyginał.

2025-03-11 10:26

#354 camila

Ja trzymam dolną część klawiatury i ciągnę od góry, delikatnie poluźniając przed wyjęciem ruszając na boki. Nic mi nie wyskakuje jak z armaty.

ENFP
2025-03-11 10:27

#355 DJGraco

No i stało się...
Endorfy właśnie poszła paczkomatem do kupca, który może się tu nawet wypowie. A ja zamówiłem Q6 Max Jupiter Brown. Chciałem pierwotnie z Bananami, ale nie było na stanie.

2025-03-11 19:36

#356 Numernabis

No i zakupiłem tą klawiaturę:
Redragon K607 APS Pro
Ma jakiś kluczyk do wymiany klawiszy.
W załączniku próbka jak ją słychać :)

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-03-11 20:32

#357 camila

Dużo dobrego słyszałam o tym producencie. Jak byś się wypowiedział?

ENFP
Edytowano 2025-03-12 10:25

#358 DJGraco

Ja tymczasowo w oczekiwaniu na Q6 korzystam sobie z tej MSI Wigor gk50Elite, której używałem przed Endorfy i muszę powiedzieć, że byłaby to na prawdę dobra klawiatura gdyby nie MSI Center to raz, brak Hotswapa dwa, i brak natywnego kontekstowego to 3.
Ale wygłuszona jest bardzo dobrze i nawet stabilizatory są sensownie zrobione. No i ma jeszcze nakładki z ABSu.
A w niej Kailh box White brzmią zarombiście.

Edytowano 2025-03-12 10:36

#359 Numernabis

To moja pierwsza przygoda z mechaniczną klawiaturą, nie mam porównania, na pierwszy rzut paluchów jak dla mnie nieco zbyt delikatna, zbyt czuła, nie jestem przyzwyczajony do takiej reakcji klawiszy.
Trochę zbyt krótko trzyma akumulator, nie mogę znaleźć oprogramowania, nie wiem jak sprawdzić poziom naładowania.
Fizyczny przełącznik pomiędzy bluetooth, kablem i 2,4 GHz, zdecydowanie wolałbym przełącznik pod klawiszem.
Poza tym świetny, klasyczny układ klawiszy choć odzwyczaiłem się od zewnętrznych, a te mają dłuższą spacjęniż laptopowe i dziwnie wstukuje się polskie litery :).

2025-03-12 14:57

#360 DJGraco

Ja z kolei nigdy nie miałem do czynienia z klawami niskoprofilowymi więc też nie wiem jakie to uczucie jest

2025-03-12 15:24