EltenLink

Klawiatury mechaniczne

Wróć do Komputery i akcesoria

#381 DJGraco

Te blacki zaczynają mi się podobać, ale jak mi przyjdą Akko to je też po testuję i zobaczę co dla mnie będzie się lepiej sprawdzać.
Blacków tylko 10 sztuk wziąłem, akko tak samo, w zależności co mi się bardziej spodoba domówię potem więcej sztuk. Najpierw lepiej wydać mniej na mniejszą ilość sztuk przełączników niż by kupować od razu cały pakiet

Edytowano 2025-03-14 17:59

#382 DJGraco

Pierwsze moje wrażenie o melodic jest takie, że są one dla mnie troszkawo za ciężkie. Nie wiem jak to określić. W momencie kiedy jest wyczuwalny pierwszy opór po wciśnięciu przełącznika po którym następuje click jest on na tyle duży, że ciężko nie jest uderzać w nie delikatniej. I tak prawie za każdym razem po przekroczeniu linii oporu z impetem uderzę w dno. Przy Kailh Boxach White tak nie miałem i potrafiłem tak nacisnąć przełącznik by nie uderzyć w dno z impetem. Pokorzystam troszkę, ale nie jestem taki pewien czy te melodic sprawdzą się tak dla mnie do pisania.
Jeśli się okaże, że się nie sprawdzą to zamówię sprawdzone kailh box white.

Edytowano 2025-03-14 21:23

#383 pates

Czyli jak to niektórzy mówią wysoka histereza. I tak, to ja jestem tym kupcem na Thocka, generalnie chcę z tego zrobić. A klawiaturę półstacjonarną względnie krakowską, B customika bo why not, hm? A Mechanical dalej żyć będzie.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2025-03-14 23:44

#384 DJGraco

Opiszę teraz jak przemapować po niewidomemu klawisze w Keychron Launcher.
Makr nie robiłem ani bardziej zaawansowanych operacji, jedyne co opiszę to mapowanie pojedynczych klawiszy.
Najpierw trzeba podłączyć naszą klawę pod usb.
Potem wchodzimy na stronę:
https://launcher.keychron.com/
Klikamy połącz,
wybieramy naszą klawiaturę.
Następnie po załadowaniu w górnej części strony klikamy na mapa klawiszy.
Potem jak będziemy szli strzałką w dół będziemy mieć wszystkie klawisze wylistowane po kolei.
Czyli klikalne f1, klikalne f2 itd.
Odszukujemy interesujący nas klawisz. Makro są oznaczone jako ▽.
Klikamy np na to. Potem na dole pojawi się nam lista klawiszy a nad nimi zakładki.
Podstawowa
Media
Makro
Specjalne
Oświetlenie
Niestandardowe
Warstwa
Kontekstowy to w zakładce podstawowe RApp.
FN, to w zakładce warstwa MO(3).
Przykładowo chcemy zamapować sobie na makro klawisz FN. No to klikamy na to MO(3), i potem na dole klikamy w prześlij.
Żaden komunikat się nam nie pojawi, że zmiany zapisane, musimy ręcznie to sobie sprawdzić. Jak nie zadziała nam enterem potwierdzenie to zawsze możemy ustawić się nawigacją obiektową na prześlij, przywołać num+slash i nacisnąć lewy przycisk myszy.
Analogicznie. Ja przemapowałem sobie FN na kontekstowy. Odszukujemy na górnej liście MO(3), klikamy na to, potem z dolnej listy wybieramy RApp i klikamy prześlij. Te klawisze w tej mapie są logicznie ułożone także idzie się połapać co się do czego odnosi. Idzie to po prostu od lewej do prawej przez coraz niższe rzędy.

2025-03-15 10:45

#385 DJGraco

Czy jest gdzieś w internecie dokładny spis co fabrycznie robi wciśnięty przycisk FN w Keychron z jakimś konkretnym klawiszem? Ja znajdowałem pojedyncze funkcje, ale nigdzie konkretnego wpisu. W Keychron Launcher też nie mogę znaleźć tego spisu a przynajmniej nie dotarłem jeszcze do tego.

2025-03-15 11:20

#386 camila

Włączasz pomoc klawiatury w nfda i próbujesz, ale tam za zwyczaj są klawisze multimedialne i zmniejszanie/zwiększanie jasności podświetlenia klawiatury. Przepraszam, że mnie nie było, ale Warszawa mi się obsunęła o 2 dni :/

ENFP
2025-03-15 11:28

#387 camila

Skoro Gaterony są dla ciebie za ciężkie to nie wiem. Przełączniki to bardzo indywidualna kwestia i szkoda, że ci nie podeszły. ;) Mnie się podobają ze względu na precyzję jaką dają w trakcie pisania i naprawde nie rozumiem jak ty piszesz, że przeszkadza ci, że keycap uderza o obudowę xD dla mnie na poczatku Black V2 były trochę zbyt ciężkie, ale dałam im trochę czasu na wyrobienie i naprawdę mi wystarczą.. Dziwnie to rozpatrujesz, Blacki ci podchodza mimo że są bardzo ciężkie a melodic są wręcz lekkie i powoli zaczynam nie rozumieć o co ci zaczyna chodzić, nie wiem co chcesz osiągnąć. Widoczni bedziesz musiał przejść taką drogę jak ja, żeby znaleźć coś, co tobie pasuje. ;) Albo Kalih Box forever and ever ;)

ENFP
Edytowano 2025-03-15 11:34

#388 Numernabis

Tylko pomoc klawiatury nie tylko mówi co robi funkcyjny, ale od razu stosuje działanie :), jeśli wciśniemy tryb samolotowy to i owszem, usłyszymy działanie klawisza, ale i włączymy tryb samolotowy, nie wiem dlaczego tak jest, bo nie powinno, ale jest :)

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-03-15 11:52

#389 camila

Dobra, ludzie na Reddicie pisali o tych podwójnych aktywacjach i ja sobie z tym poradziłam dociskając wszystkie warstwy do siebie, nic mi się już nie dociska. bo albo nie rejestrowało w ogóle, albo rejestrowało dwa naciśnięcia na raz Gdzie ty mieszkasz?

ENFP
2025-03-15 11:52

#390 camila

Tam na szczeście nie ma trybu samolotowego ;) ani nic się nie robi, nie zmniejsza się jasność podświetlenia na przykład też. Tylko będziesz miał problem wydaje mi się, jak będziesz chcial sparować klawiaturę po bluetooth, bo do tego potrzebujesz klawisza FN, i by przełączać się pomiędzy urządzeniami również. Ja na twoim miejscu bym zmieniła na to nieszczęsne makro w prawym rogu.

ENFP
Edytowano 2025-03-15 11:53

#391 Numernabis

Kogo Ty się pytasz o miejsce zamieszkania? Gracjana? Bo ja nie mam tej klawy co On, ale wpis pode mną dlatego pytam.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-03-15 12:10

#392 DJGraco

@Camila a więc po kolei:
1. Tak jak piszesz, każdy ma swoje preferencje. Mi po prostu melodic nie odpowiadają ze względu na swoją charakterystykę. Nie wiem czy używałaś kiedyś boxów white, tam to wygląda zupełnie inaczej.
W Melodic najpierw jest mocny opór, po którym następuje click i zderzenie się z dnem przełącznika.
We White ten opór rośnie lekko, i dasię tak wcisnąć klawisz, że jest kliknięcie, ale nie zawsze uderza się w dno.
Ja jak piszę nie zawsze wciskam przycisk do samego końca dlatego mi to troszkę przeszkadza i melodic są dla mnie, hm, zbyt twarde.
Blacki są ciężkie, ale nie twarde i na funkcyjne dla mnie w sam raz.
Ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie pisać na blackach.
2. Co do podwójnych aktywacji.
Jestem w trakcie testów, i zdaje się, że zmiana przełączników rozwiązała problem. Czyli to taka specyfika tych brownów, że odbijając w górę czasem następowała aktywacja. Na blackach czy Melodic nie udało mi się tego efektu uzyskać (całe szczęście).
Próbowałem dociskać mocniej tamte browny, ale albo ja to robię nie umiejętnie albo to po prostu w moim przypadku nie działało.

3. Klawisz FN przemapowałem sobie na makro (bo się tak da), i sprawdziłem, działa.
A kontekstowca wrzuciłem sobie tam gdzie jego prawilne miejsce czyli obok prawego windowsa.

Edytowano 2025-03-15 12:49

#393 DJGraco

A wie ktoś z Was jak wygląda charakterystyka INK v2 Blue? Nie mogłem w necie znaleźć porównania tych przełączników do melodic.

2025-03-15 13:56

#394 camila

nie ma takiej, bo one działają po pierwsze na innej zasadzie, po drugie skrót ink oznacza mieszankę materiałów, z których wykonano obudowę przełącznika (Gateron się tak chwali) po trzecie, wagowo są innne. Co ty chcesz porównywać liniówki do jakichkolwiek Blue - czy Msx, czy outemu, czy Gateron. Myślę, że tobie by się jeszcze spodobało KKT Purple.

ENFP
2025-03-15 14:10

#395 camila

Gracjana pytałam gdzie mieszka, bo pomogłabym mu z chęcią.

ENFP
Edytowano 2025-03-15 14:11

#396 DJGraco

Są są, tutaj jest do wyboru kolor niebieski. Chyba, że to inny wariant liniówek.
https://shelter.pl/products/gateron-ink-v2-switch-set?variant=49754673873227

Ja mieszkam w Świnoujściu, za daleko niestety.

Edytowano 2025-03-15 16:00

#397 guliwer

Wielkie dzięki za tąinstrukcję, fajnie wytłumaczone.
Szukałem we wszystkich zakładkach i nie mogłem znaleźć kontekstmenu, nie wiem czy tego nie trzeba będzie zrobić korzystając z makr.
Jakbyś rozgryzł makra to daj znać.

-- (DJGraco):
Opiszę teraz jak przemapować po niewidomemu klawisze w Keychron Launcher.
Makr nie robiłem ani bardziej zaawansowanych operacji, jedyne co opiszę to mapowanie pojedynczych klawiszy.
Najpierw trzeba podłączyć naszą klawę pod usb.
Potem wchodzimy na stronę:
https://launcher.keychron.com/
Klikamy połącz,
wybieramy naszą klawiaturę.
Następnie po załadowaniu w górnej części strony klikamy na mapa klawiszy.
Potem jak będziemy szli strzałką w dół będziemy mieć wszystkie klawisze wylistowane po kolei.
Czyli klikalne f1, klikalne f2 itd.
Odszukujemy interesujący nas klawisz. Makro są oznaczone jako ▽.
Klikamy np na to. Potem na dole pojawi się nam lista klawiszy a nad nimi zakładki.
Podstawowa
Media
Makro
Specjalne
Oświetlenie
Niestandardowe
Warstwa
Kontekstowy to w zakładce podstawowe RApp.
FN, to w zakładce warstwa MO(3).
Przykładowo chcemy zamapować sobie na makro klawisz FN. No to klikamy na to MO(3), i potem na dole klikamy w prześlij.
Żaden komunikat się nam nie pojawi, że zmiany zapisane, musimy ręcznie to sobie sprawdzić. Jak nie zadziała nam enterem potwierdzenie to zawsze możemy ustawić się nawigacją obiektową na prześlij, przywołać num+slash i nacisnąć lewy przycisk myszy.
Analogicznie. Ja przemapowałem sobie FN na kontekstowy. Odszukujemy na górnej liście MO(3), klikamy na to, potem z dolnej listy wybieramy RApp i klikamy prześlij. Te klawisze w tej mapie są logicznie ułożone także idzie się połapać co się do czego odnosi. Idzie to po prostu od lewej do prawej przez coraz niższe rzędy.

--

2025-03-15 17:20

#398 pates

Ja się będę musiał w końcu wziąć porządnie do grzebania przy tych klawiaturach, bo jest to generalnie ciekawe. Na pewno jak będę brać coś na daily no to tylko i wyłącznie low profile, bez dyskusji. Keycapy tak samo profil niziutki, bo odkryłem, że po pierwsze w tej sytuacji podpórka pod nadgarstki jest już po prostu zbędna, a po drugie, ręce mogą leżeć swobodnie na blacie i nie męczą się nawet po długich sesjach pisania. No i najważniejsze, na funkcyjne tylko tactile, na literki najlepsze clicky z wiadomego powodu.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2025-03-15 17:21

#399 DJGraco

Eee,? Dziwne. Mógłbyś nagrać jak Ty tego szukasz? W pierwszej zakładce na samym dole listy powinieneś mieć coś takiego jak RApp.
Chyba, że to się różni w zależności od klawy

2025-03-15 17:45

#400 guliwer

aaa kurde nie wiedziałem że RApp. to jest comtekst menu, teraz gra i buczy, dzięki!
teraz muszę się pobawić tymi makrami bo tojest do zrobienia, trzeba nagrywać makra potem można ustawiać wszystko.
Pytanie co to są te warstwy?
Bo są cztery, jedna to normalna druga z fn, a pozostale to to samo tylko że dla Maka?

2025-03-15 18:32