EltenLink

Zakończona zbiórka na Eltena na rok 2021

Wróć do Archiwum Eltena

#141 longshoot

a z zagranicy ktoś wpłacił?

2020-07-07 03:29

#142 pajper

@longshoot
Na razie tylko z Rosji. Nie dostałem też żadnego feedbacku, póki co.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2020-07-07 08:41

#143 pajper

Obecnie zebraliśmy 1131,62zł. Nie ukrywam, że stawia nas to w sporym kłopocie w kwestii następnych kroków do postawienia.
Powoli szanse na powołanie fundacji gasną, a to oznacza, że jeśli zbiórka się w ogóle uda, w przyszłym roku czeka nas kolejna.

#StandWithUkraine

2020-07-13 13:18

#144 nuno69

A ja mam pytanie, którym prawdopodobnie wsadzę kij w mrowisko ale uważam, że ludzie powinni mieć tego jasność.
Co w sytuacji, kiedy nie zbierzecie kwoty 5000 ZŁ? Co wówczas z pieniędzmi które zostały już wpłacone?

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
Edytowano 2020-07-13 14:29

#145 pajper

To jest dobre pytanie, a odpowiedź brzmi "Nie wiem". Może będziemy organizować zwroty, jak po Zlocie. A może te pieniądze przeznaczymy na przyszły budżet fundacji i spróbujemy po prostu z Eltenem od zera po dwóch czy trzech latach? Jeszcze nie wiem.

#StandWithUkraine

2020-07-13 14:39

#146 nuno69

Brzmi jak plan. Nie chciałem, by wybrzmiało to pytanie złośliwie. Po prostu fajnie jest, jeżeli wszystko jest podane czarno na białym

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2020-07-13 14:40

#147 pajper

Wiem wiem. Na pewno te pieniądze nie znikną, zostaną wykorzystane tak czy inaczej. ;;)

#StandWithUkraine

2020-07-13 14:41

#148 Julitka

Ewentualnie można je wpłacić na serwer na tych kilka miesięcy. Tylko że to jest wmiatanie śmieci pod dywan.

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2020-07-13 17:11

#149 nuno69

No i co to da? Projekt pozycje 2 miesiace dluzej? No sense.

2020-07-13 17:12

#150 Julitka

@Nuno Wiem, ale przynajmniej pieniądze nie przepadną.

- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2020-07-13 17:20

#151 Julitka

Mówiłam wszak, że to wmiatanie śmieci pod dywan. :)

2020-07-13 17:20

#152 nuno69

No tak, rozumiem

2020-07-13 17:44

#153 majkmik1981

A ja przepraszam, że się powtórzę, ale myślę sobie, że w tym położeniu może to być cenne.
cyt:
"Fajnie że coś się pojawiło o zbiórce. Czy jest jakaś kwota ustalona chociaż w miarę, jaką każdy powinien podjąć na siebie? Czy to jak w ubiegłych latach: "co łaska:?
Pytam się nie złośliwie, tylko z co łaską różnie „nie bywa”, a jakby ustalić najniższy próg jednostkowego wpływu rocznego, to może łatwiej byłoby się zebrać?".
Bo jeśli idzie to w takim tempie, to nigdy się nie uzbiera wymaganej kwoty.
Wiem wiem: elten miał być darmowy. Będzie darmowy, jak się jakimś sposobem wydobędzie z kąśdś fundusze na opłaty. A jeśli jeszcze w tym roku miałaby powstać fundacja, to jakoś w ogóle tego nie widzę. W następnym roku zbiórkę ogłosić w styczniu, to może do połowy roku się cokolwiek więcej zbierze niż to ma miejsce teraz. Wydaje mi się postawienie sprawy jasno, za jedyną możliwość uzbierania nieco lepszego wyniku kasiorki.

2020-07-13 23:01

#154 misiek

Czy zbiórka jest wystawiona na Facebooku/ Twitterze?

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2020-07-14 01:42

#155 KarolKrawczyk

Dobrze już! Cisza! Zapłacę wam te 5000 zł na te wszystkie dodatki typu apple developer, kopia w chmurze czy ssl! Choć bym miał przestać grać w piłkę i w bilard zapłacę wam te 5000 zł! Chociaż bym miał niedojadać, nie pić, to i tak zapłacę wam za tego eltena! Nie wiem! Chociaż bym miał pójść na dworzec żebrać, kupię wam przynajmniej te eltenowe serwery! Choć bym miał pluć krwią, to i tak zapłacę wam za tego cholernego eltena! Ale potem zaraz umrę, lecz to oczywiście nic nie znaczy. Nie prawdaż? Bo wy będziecie sobie siedzieli, czatowali, i nie wiadomo co jeszcze robili tak o na tym eltenie! A dzięki mojej wpłacie, program w krótce dorobi się funkcji oglądania telewizji. Z której to oczywiście skorzystacie. A po co? Żeby oglądać mój własny pogrzeb! Zapłacę wam za tego eltena. Pozdrawiam.

Edytowano 2020-07-14 02:32

#156 nuno69

I po co ten post? Bo już nawet ja nie rozumiem ironii.

2020-07-14 08:01

#157 pajper

Kolejno.

@majkmik
Generalnie trudno określić próg minimalny. W podzieleniu na użytkowników, podawałem, kilka złotych, ale tak mało osób wpłaca... Nie wiem, co założyć.
Jak powiemy, że każdy ma wpłacić, to społecznoć odejdzie. I pół biedy konflikt jakość vs ilość, ale jak zostanie tu, nie wiem, 20-30 osób, to i siłą rzeczy wyjdzie zbiórka 300zł na osobę.
Jak obserwuję wpłaty, to to jest zwykle 20, 30, czasem 50 zł, generalnie takie granice. Wpłat 100 zł plus były dwie czy trzy.

@łysy
Nie jest, w sumie można tam o niej napisać. Tylko poco?
Bo zainteresowani i tak już wiedzą.

#StandWithUkraine

2020-07-14 09:22

#158 nuno69

Idąc tym tokiem myślenia to do niczego nie dojdziesz. Może na Facebooku jest Pan Franek którego jakimś cudem cała akcja ominęła, i ten pan franek wplaci 700 ZŁ? A na Twitterze jest pani Maria którą też ta akcja ominęła, i może... wpłaci 650 ZŁ dajmy na to? Szanse są 1 do 1000, ale spróbować warto

2020-07-14 10:04

#159 balteam

Może wprowadzenie reklam dla tych co nic nie wpłacili?
Chociaż pewnie to grosze wyjdą.
A co z Paypalem? Kilku Rosjan chyba chciało płacić, ale się rozmyśliło czy jak?
Przez to, że nie może to być w żadnej części płatny program nie pozostaje nam praktycznie nic, nawet jak ktoś z fb wpłaci, to to nie będzie pewnie nawet 30% tego co jest tutaj.
Może jakaś ankieta czy ktoś zamierza wpłacić, jak nie to dlaczego itd. Tylko ona by musiała być przemyślana żeby cokolwiek nam powiedziała. W tym wontku się wypowiedziało trochę osób, ale niezbyt dużo jak na całą społeczność.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2020-07-14 10:13

#160 pajper

@balteam
Wprowadzenie reklam jest bardzo trudne, bo trzeba podpisać umowy z reklamodawcami, a, znowu, nie mamy do tego statusu.
Są takie rzeczy, jak reklamy Google Ads, dzięki którym może prywatna osoba mieć reklamy, ale to nic innego jak po prostu inna firma pośrednicząca w umowie. A nam Google Ads niczego nie dadzą, bo to są reklamy na strony, wizualne, nie dźwiękowe.

Sporym paradoksem jest fakt, że z osób wypowiadajacych się w tym wątku wpłaciła garstka, większość wpłat pochodzi od osó, które w tematach rozwoju Eltena prawie się nie wypowiadają, a raczej uczestniczą w dyskusjach albo w innych miejscach, albo w ogóle rzadko je widać. ;)

#StandWithUkraine

2020-07-14 10:24