Te miejsca zajęte rónież wyglądająinaczej niż gdyby to miaomiejsce w normalniefunkcjonującym szpitalu, ilośćmiejs nasalach jest oganiczana, nie ma na salach tyle osób ile w normalnych warunkach, a co za tym idzie na ilość sal przypada znacznie mniej osób mogących przebywać w szpitalu. Szpitale sąotwarte tak npradę jedynie dla covidowców, a co z innymi chorymi wymagającymi hospitalizacji, co z chorymi na raka gdzie oddziały onkologiczne są zamknięte? Czyli co, mają byćleczeni tylko chorzy na covida, a reszta może umierać?
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas. Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę. Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę. Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest.. Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku. Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy... Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
Jeśli w maju robimy np. 30 tys testów i mamy 500 pozytywnych, a teraz robimy 60 tys testów i mamy 13000 pozytywnych, to chyba widać, że coś się zadziało. Każda metoda badawcza ma jakiś błąd statystyczny i to jest zupełnie normalne.
Ale nie, mnie średnio w tej chwili interesuje sama liczba przypadków, bo to mniej znaczy. Najważniejszy wskaźnik to liczba zajętych łóżek/respiratorów, które biją rekordy bardzo.
#StandWithUkraine
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
Nie twierdzę, że niemacovida, ale zastanawia mnie jak bardzo zmieniły by się statystycznie zgony z powodu covdi gdyby szpitale nie otrzymywały dodatkowych pieniędzy za covidowców. Coraz więcej jestgłosów, że statystyczie śmiertelność covid19 jestzbliżona dotych z powodu powikłań pogrypowych.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas. Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę. Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę. Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest.. Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku. Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy... Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
A oto co po cichutku przepchnęli. Art. 36. 1.22) Wobec osoby, która nie poddaje się obowiązkowi szczepienia, badaniom sanitarno-epidemiologicznym, zabiegom sanitarnym, kwarantannie lub izolacji obowiązkowej hospitalizacji, a u której podejrzewa się lub rozpoznano chorobę szczególnie niebezpieczną i wysoce zakaźną, stanowiącą bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia innych osób, może być zastosowany środek przymusu bezpośredniego polegający na przytrzymywaniu, unieruchomieniu lub przymusowym podaniu leków. 2. O zastosowaniu środka przymusu bezpośredniego decyduje lekarz lub felczer, który określa rodzaj zastosowanego środka przymusu bezpośredniego oraz osobiście nadzoruje jego wykonanie przez osoby wykonujące zawody medyczne. Każdy przypadek zastosowania środka przymusu bezpośredniego odnotowuje się w dokumentacji medycznej. 3. Lekarz lub felczer może zwrócić się do Policji, Straży Granicznej lub Żandarmerii Wojskowej o pomoc w zasto- sowaniu środka przymusu bezpośredniego. Udzielenie pomocy następuje pod warunkiem wyposażenia funkcjonariuszy lub żołnierzy w środki chroniące przed chorobami zakaźnymi przez tego lekarza lub felczera. 4. Przed zastosowaniem środka przymusu bezpośredniego uprzedza się o tym osobę, wobec której środek przymusu bezpośredniego ma być zastosowany, i fakt ten odnotowuje się w dokumentacji medycznej. Przy wyborze środka przymu- su bezpośredniego należy wybierać środek możliwie dla tej osoby najmniej uciążliwy, a przy stosowaniu środka przymusu bezpośredniego należy zachować szczególną ostrożność i dbałość o dobro tej osoby. 5. Przymus bezpośredni polegający na unieruchomieniu może być stosowany nie dłużej niż 4 godziny. W razie po- trzeby stosowanie tego przymusu może być przedłużone na następne okresy 6-godzinne, przy czym nie dłużej niż 24 godziny łącznie. 6. Przytrzymywanie jest doraźnym, krótkotrwałym unieruchomieniem osoby z użyciem siły fizycznej. 7. Unieruchomienie jest dłużej trwającym obezwładnieniem osoby z użyciem pasów, uchwytów, prześcieradeł lub kaftana bezpieczeństwa. 8. Przymusowe podanie leku jest doraźnym lub przewidzianym w planie postępowania leczniczego wprowadzeniem leków do organizmu osoby – bez jej zgody. 21) W brzmieniu ustalonym przez art. 8 pkt 9 ustawy, o której mowa w odnośniku 1. 22) Ze zmianą wprowadzoną przez art. 8 pkt 10 ustawy, o której mowa w odnośniku 1. Działania związane z wiadomościami O
"Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja." - Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
To tylko teraz czekamy na szczepionkę, która będzie obowiązkowa hehe, nie lek, ale właśnieszczepionkę, bo ta możeznaczniewięcej. A wszyscy się skupilina ustawie antyaborcyjnej.
Niedawno w szpitalu wylądowała moja babcia, chociaz nie z powodu korony. Problemem były chcociażby łóżka. Nie tylko brak sal, ale personelu, łózek, sprzętu itd. Gdyby rzecz polegała tylko na mniejszej ilości pacjentów per pomieszczenie, raczej nie byłoby problemów z miejscami do leżenia chociażby na korytarzu. Tym czasem okazuje się, że chorzy zajmują wózki, wojsko ponoć pomaga taskać różności, bo zwyczajnie brakuje ludzi. trochę wątpię, że to jest oznaka tylko i wyłącznie rozdmuchania paniki.
Leż w domu na wyrze i czekaj na cód. Służba zdrowia chyba jednak ma się zbyt dobrze w naszym kraju, skoro mogą sobie wybierać kogo leczyć, a kogo nie. -- (Łowca_Androidów): Te miejsca zajęte rónież wyglądająinaczej niż gdyby to miaomiejsce w normalniefunkcjonującym szpitalu, ilośćmiejs nasalach jest oganiczana, nie ma na salach tyle osób ile w normalnych warunkach, a co za tym idzie na ilość sal przypada znacznie mniej osób mogących przebywać w szpitalu. Szpitale sąotwarte tak npradę jedynie dla covidowców, a co z innymi chorymi wymagającymi hospitalizacji, co z chorymi na raka gdzie oddziały onkologiczne są zamknięte? Czyli co, mają byćleczeni tylko chorzy na covida, a reszta może umierać?
--
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
--Cytat (tomecki): Niedawno w szpitalu wylądowała moja babcia, chociaz nie z powodu korony. Problemem były chcociażby łóżka. Nie tylko brak sal, ale personelu, łózek, sprzętu itd. Gdyby rzecz polegała tylko na mniejszej ilości pacjentów per pomieszczenie, raczej nie byłoby problemów z miejscami do leżenia chociażby na korytarzu. Tym czasem okazuje się, że chorzy zajmują wózki, wojsko ponoć pomaga taskać różności, bo zwyczajnie brakuje ludzi. trochę wątpię, że to jest oznaka tylko i wyłącznie rozdmuchania paniki.
--Koniec cytatu Ale jakiekorytare skoro całeoddziały są dlacovidowców, tam niemaprawa niktleżeć ktoniemawirusa, tcałe oddziały zamykają, a co za tym idzie niema miejs dla "normalnie" chorych, co jamówię, zamykają całe szpitale i przepustką jest pozytywny wynik testu na covid
Mówię o zwykłych oddziałach i sorze. Bardzo wątpię, że trzymają sobie łóżka dla Covidowców dlatego że ponieważ, a innych gniotą. Jeszcze mógłbym zrozumieć jeden czy tam kilka szpitali, ale ogólny kretynizm wśród lekarzy wszelkich raczej odrzucam.
Sor? No cóż, w Krakowie sor nie przyjmuje, kobieta miałaatak silnego bólu oka, jest po zabiegu i nie została przyjęta na sor.
W Koszalinie też jakby niespecjalnie SOR funkcjonuje.
"Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja." - Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
Tak poza szpitalem to w Krakowie, nie wiem jak w innych miastach, ale aktualne posunięcia rządowe spowodowały, że sklepy Biedronki będą otwarte do drugiej w nocy, a niektóre całodobowo, nic dziwnego, zmniejszonailość ludzi w sklepie, godziny dla seniorów w których to godzinach sklepy świecą pustkami, a żyć trzeba, opłaty za obiekt, miejsce i pracowników trzeba uiścić.
@Łowca tak, w Koszalinie identycznie. Jedna z Biedronek ma być całodobowa, a jakaś tam część otwarta do 2 w nocy. Nie wiem jak to u nas procentowo się przedstawia, bo tego nie sprawdzałam.
--Cytat (Kat): A oto co po cichutku przepchnęli. Art. 36. 1.22) Wobec osoby, która nie poddaje się obowiązkowi szczepienia, badaniom sanitarno-epidemiologicznym, zabiegom sanitarnym, kwarantannie lub izolacji obowiązkowej hospitalizacji, a u której podejrzewa się lub rozpoznano chorobę szczególnie niebezpieczną i wysoce zakaźną, stanowiącą bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia innych osób, może być zastosowany środek przymusu bezpośredniego polegający na przytrzymywaniu, unieruchomieniu lub przymusowym podaniu leków. 2. O zastosowaniu środka przymusu bezpośredniego decyduje lekarz lub felczer, który określa rodzaj zastosowanego środka przymusu bezpośredniego oraz osobiście nadzoruje jego wykonanie przez osoby wykonujące zawody medyczne. Każdy przypadek zastosowania środka przymusu bezpośredniego odnotowuje się w dokumentacji medycznej. 3. Lekarz lub felczer może zwrócić się do Policji, Straży Granicznej lub Żandarmerii Wojskowej o pomoc w zasto- sowaniu środka przymusu bezpośredniego. Udzielenie pomocy następuje pod warunkiem wyposażenia funkcjonariuszy lub żołnierzy w środki chroniące przed chorobami zakaźnymi przez tego lekarza lub felczera. 4. Przed zastosowaniem środka przymusu bezpośredniego uprzedza się o tym osobę, wobec której środek przymusu bezpośredniego ma być zastosowany, i fakt ten odnotowuje się w dokumentacji medycznej. Przy wyborze środka przymu- su bezpośredniego należy wybierać środek możliwie dla tej osoby najmniej uciążliwy, a przy stosowaniu środka przymusu bezpośredniego należy zachować szczególną ostrożność i dbałość o dobro tej osoby. 5. Przymus bezpośredni polegający na unieruchomieniu może być stosowany nie dłużej niż 4 godziny. W razie po- trzeby stosowanie tego przymusu może być przedłużone na następne okresy 6-godzinne, przy czym nie dłużej niż 24 godziny łącznie. 6. Przytrzymywanie jest doraźnym, krótkotrwałym unieruchomieniem osoby z użyciem siły fizycznej. 7. Unieruchomienie jest dłużej trwającym obezwładnieniem osoby z użyciem pasów, uchwytów, prześcieradeł lub kaftana bezpieczeństwa. 8. Przymusowe podanie leku jest doraźnym lub przewidzianym w planie postępowania leczniczego wprowadzeniem leków do organizmu osoby – bez jej zgody. 21) W brzmieniu ustalonym przez art. 8 pkt 9 ustawy, o której mowa w odnośniku 1. 22) Ze zmianą wprowadzoną przez art. 8 pkt 10 ustawy, o której mowa w odnośniku 1. Działania związane z wiadomościami O
--Koniec cytatu No i w związku z z powyższym możemy posłuchać co nas czeka:
Korea północna, chociaż, mam jakieś dziwne przeczucie, że unas już dawno granice dyktatury zostały przekroczone i tylko jeszcze ludzie się łudzą, że jest inaczej.
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.
Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
a Polska chce wprowadzić szczepionkę po siedmiu miesiącach od rozpoczęcia badań nad wynalezieniem szczepionki.
Badania bezpieczeństwa szczepionki prowadzone są cały czas, począwszy od jej opracowania, badań przedrejestracyjnych, procesu rejestracji aż po kontrole procesu wytwarzania każdej serii szczepionki, kontrole serii dopuszczonych na rynek oraz już dostępnych na rynku oraz monitorowania niepożądanych odczynów poszczepiennych. W cały ten proces zaangażowanych jest wiele instytucji biorących udział w opracowaniu i produkcji szczepionek, rejestracji, tworzeniu zaleceń dotyczących szczepień oraz monitorowania realizacji szczepień. Pamiętaj, że: • Szczepionki są najdokładniej kontrolowanymi produktami leczniczymi obecnymi na rynku, • Zanim szczepionki zostaną wprowadzone na rynek są poddawane rygorystycznym testom i muszą przejść ścisłe przepisy ustanowione przez niezależne instytucje, • Przed wprowadzeniem na rynek, każda seria szczepionki jest dodatkowo poddawana badaniom jakościowym przez niezależne od producenta państwowe laboratorium kontroli jakości. Proces opracowywania i wprowadzania szczepionki na rynek trwa wiele lat, obejmuje laboratoryjne badania przedkliniczne, w tym badania na zwierzętach. W następnym etapie bezpieczeństwo szczepionek jest szacowane w badaniach klinicznych u ludzi: kolejno w badaniach I fazy, gdzie badane jest właśnie bezpieczeństwo szczepionki, w badaniach II fazy, gdzie głównie badana jest odpowiedź układu odporności osób zaszczepionych i poszukiwana jest optymalna dawka oraz w badaniach III fazy, gdzie oceniana jest skuteczność i bezpieczeństwo pod kątem występowania niepożądanych odczynów poszczepiennych oraz bezpieczeństwo jej podawania z innymi szczepionkami już ujętymi w programach szczepień. Uzyskane wyniki badań jakości i bezpieczeństwa razem z wynikami skuteczności są następnie poddane szczegółowej ocenie w procesie rejestracji szczepionki w Europejskiej Agencji Leków lub Urzędzie Rejestracji Produktów Leczniczych Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych. Po zarejestrowaniu szczepionki nadal prowadzone są badania porejestracyjne obejmujące uzupełniające badania kliniczne IV fazy, gdzie badane są duże populacje, co umożliwia wychwycić najrzadziej występujące ciężkie NOP lub takie które występują w odległym czasie po szczepieniu. Szczepionki to produkty lecznicze pochodzenia biologicznego, stąd też ich produkcja jest bardziej skomplikowana od produkcji farmaceutyków i bardziej narażona na błędy. Właśnie dlatego proces ich wytwarzania jest szczegółowo nadzorowany. W odróżnieniu od pozostałych leków, przed wprowadzeniem na rynek, każda seria szczepionki jest dodatkowo poddawana badaniom jakościowym przez niezależne od producenta państwowe laboratorium kontroli jakości.
Na szczęście prawdopodobnie mniej niż 10 lat, bo nie jedna pandemia minęła po 2 latach w czasach, gdzie o szczepionkach nikt jeszcze nie słyszał :) --Cytat (żywek): Także czeka nas 10 lat nieustannej, idiotycznej paniki.
--Koniec cytatu
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
This site uses cookies to enhance your experience.