No właśnie. I tu akurat też zgadzam się tutaj z przedmówcą, jeśli chodzi o Patrasa, bo to, co się dzieje, to jest w ogóle bardzo złe dla nas ogólnie, dla gospodarki.
I żeby to po prostu... O! Tu się odniosę na przykład do takiej właśnie rzeczy, że był zakaz na przykład spotykania się na cmentarzy i tak dalej. A co zrobili politycy?
No. Zrobili tylko to, że po prostu jak był 10 kwietnia tego roku, to zrobili sobie uroczystość na cmentarzu.
Normalnie. I tam... No i właśnie maseczek nie było żadnych. No i... No, a jak jakiś tam gościu przychodził, chciał wejść, to go policja zatrzymała.
No. A teraz znowu mam nadzieję, że tego nie przywrócą, bo mój brat ma przejechać we wrześniu i mam nadzieję, że to jakoś...
Bo wtedy ludzie z agonisty będą mieli bardzo, bardzo przerąbane. Pozdrawiam.
Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??
A i po trasie powiem tak, co do maseczek. No to przecież maseczki miały zapobiegać, tylko że na początku jak w ogóle od 16 kwietnia przyszedł obowiązek noszenia maseczek, to jakoś się tam wszyscy chyba dostosowywali jako tako.
No bo wiadomo, że były inaczej mandaty, ale jak już zniszczyli te obowiązki noszenia maseczek na przestrzeni i że tylko w sklepach i tak dalej, no to już w tym momencie wszyscy, że tak powiem, mówiąc brzydko, olali.
No i tak to właśnie wygląda w tym wypadku.
Nie ma jakby innego wyjaśnienia za to, jak coś się dzieje aktualnie.
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.
Łukaszu, miałeś zapobiegać, a co widzisz, no, takie fakty, no, nic nie zmienisz.
A w mediach Ci tego nie powiedzą. Powiedzą, że masz nosić maseczki, a czy one pomagają, czy tego, to już się tego nie dowiesz.
No, to tyle z mojej strony. Pozdrawiam.
Powiem tak, o tym, co się stało 10 kwietnia odnośnie tych polityków na cmentarzu, to słyszałem.
Tylko nie zapominajmy KOS-a jeszcze o tym, że wtedy nie trzeba było w ogóle maseczek nosić.
Ale też jest inna sprawa tego typu, że po prostu...
Tak by to powiedzieć...
Inna sprawa jest tego typu, że prawie tydzień temu jechałem z takim starszym panem w taksówce.
No i on mi mówił, że dostał propozycję chyba...
Znaczy, nie propozycję, że chciał jechać na dwa tygodnie tam za granicę Polski.
Bo chciał tam...
Pomóc przy pracach.
Nie wiem, tu chyba o kogoś z rodziny chodzi.
No i on mi mówi tak...
Jeżeli teraz wejdzie tak kwarantanna, to...
Tylko nie pamiętam, gdzie on dokładnie chciał jechać.
Ale w każdym razie mówi tak...
Jak to wejdzie wszystko na nowo z powrotem?
I to co? Pojadę za granicą i oczywiście zanim cokolwiek zrobię, to będę musiał dwa tygodnie kwarantanny mieć, zanim cokolwiek zrobię.
I on tak właśnie...
Wtedy mi powiedział, że on się zastanawia, czy to w ogóle jest sens, tu wyjeżdżać, czy...
Czy nie.
I tak to wygląda.
A w ogóle...
Z jakiejś ciekawości...
Was zapytam tutaj...
Z innej beczki trochę.
Czy wiecie dokładnie, na czym polegają te badania koronawirusa?
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.
A co jeszcze do zgonów na te COVID, to jeżeli słuchajcie, umrzecie sobie na raki, na zawały czy na grypy,
to jeżeli wam wpiszą, że umarliście sobie na grypę, to szpital dostaje tylko 900 lub 1000 zł,
a jeżeli wam wpiszą, że umarliście sobie na COVID-a, to dostaje szpital 14,5 tysiąca w łapę,
więc coś tu nie pasuje, to jest jakaś manipulacja i to tyle, co miałem do powiedzenia w temacie COVID-u,
bo mógłbym dużo i długo opowiadać, ale to nie jest na jedno posiedzenie. Dziękuję za uwagę.
Dokładnie Patrasie, zgadzam się z tym. Nawet nieraz czytałem, że rodzinie kazali podpisać, że osoba umarła na, to był chyba zawał, czy nie, chyba lak, czy coś.
Przyjmuję się z tym, bo to czytałem gdzieś w kwietniu, ale lekarze kazali podpisać rodzinie, że zgadzają się, żeby powiedzieć, że ta osoba umarła na COVID-a, bo jak nie, to coś tam, coś tam, więc to jest akurat tutaj prawda, bo czytałem na Facebooku takie akcje.
Ja się tylko dowiedziałem, na czym polega tak mniej więcej badanie, jeżeli chodzi o pobieranie wymazów, jeżeli chodzi o koronawirusa,
to mniej więcej polega po prostu na tym, że pobierają Ci coś takiego z nosa i z gardła.
Jak to pewna osoba napisała? Ochyda.
No właśnie, ja tu odniosę się też właśnie do tego, że jak mój brat przyjedzie, jak ja rozmawiałem z bratem, to mi mówił, że obawia się tylko jednego.
Czy wróci po prostu do UK, czy po prostu będzie mógł wrócić normalnie i tak dalej.
To, że nie mówią nic, że nie można opuszczać województwa. Mi o województwo nie chodziło. Mi chodziło o opuszczenie kraju.
O opuszczenie granicy kraju. Nie województwa, tylko po prostu mi chodziło o granicę kraju.
Bo to, że wjedziesz do Polski to jedno, a czy ją opuścisz to drugie. O to mi chodziło.
No, to tyle z mojej strony. Pozdrawiam.
No to mnie teraz Mateuszu, żeż zaskoczył.
No to pięknie.
A ja wam taką ciekawostkę teraz powiem.
Że na przykład moja siostra jest teraz w szpitalu.
Moja siostra jest teraz w szpitalu i jest teraz taka akcja, że ma coś tam mieć robione.
I niestety tego nie zrobią dopóki nie będą mieli wyniku albo pozytywnego albo negatywnego.
I teraz rezultat jest taki, że moja siostra musi siedzieć w szpitalu nie wiadomo ile.
O kurde, no to nieźle. Moim zdaniem to jest chore, jak człowiek chce się poddać jakiejś operacji czy coś, to nie wiem, rozumiem, nasza służba zdrowia rozumiem, że dobra, pandemia, pandemia, ale gdy człowiek ma tylko jakieś tam swoje zdrowotne sprawy, tylko, nie jest chory na żadnego tam wirusa,
dobra, niech sprawdzają te testy, tak, ale no, nie wiem, ja tutaj, ja się cieszę, że ja w ogóle, dobra, byłem w przychodni u lekarza, to widziałem też, jak to wygląda, bo obostrzenia są przestrzegane, bo ludzie muszą siedzieć nawet trzy krzesła dalej od siebie, dziękuję za takie ten.
I tak wszystkich nie wpuszczają, tylko po prostu.
Częściowo, po dwie osoby, na raz. To tyle.
Jeszcze jedna rzecz, ale pamiętajcie, że te testy niekiedy pokazują nieprawdę, czyli na przykład jesteś zdrowy teoretycznie, ale ten test może Ci pokazać fałszywie pozytywny wynik korona, wirusa, więc te testy też nie są do końca sprawdzone.
Tak, taka jest prawda, dwie takie akcje słyszałem, jedna z tym z moją koleżanką, ona miała operację na siatkówkę, no i też była właśnie akcja, że też najpierw oczywiście zamiast przykleić jej tą siatkówkę, bo chyba traciła wzrok czy coś, to najpierw dopiero musieli sprawdzić czy ma koronawirusa,
a ona chyba nie miała temperatury z nerwów czy coś, bo się jakoś tam zestresowała tym, że jeśli ta siatkówka odkleja, a druga akcja była, no i to już oczywiście jej test negatywny, więc jej zrobili operację, a druga akcja była w półwarce chyba, czy w półwarce, już nie pamiętam, bo to jest tyle tego, że nie wiem, że była jakaś taka akcja,
że pisała czy mówiła, nie pamiętam już kto, co, jak.
Że też była jakaś taka akcja, że jakaś babka trafiła do szpitala i że zamiast ją leczyć na to, co była chora, to oczywiście oni musieli sprawdzić, czy ona ma koronawirusa i dopiero jeżeli wyszło, że negatywny, to dopiero mogli ją leczyć, a stan się pogarszał.
Tylko teraz to już nie pamiętam, gdzie to było, bo ciągle się słyszy, czyta o tym wirusie, że to jest po prostu...
Już jedna wielka masakra i jakieś ciągłe powiadomienia ich ukrywające na po prostu jedna wielka masakra.
No co, jeżeli tak będzie dalej, no to wybrak będzie musiał kwarantannę przejść, innego wyjścia, że tak powiem, nie ma.
Nic się z tym nie zrobi, Mikołaju.
W ogóle musimy poczuć, co będzie dalej, co oni dalej będą zamierzać z tym zrobić.
No to prawda, że te testy są przekłamane, a po drugie też sprawa jest taka, że tak naprawdę gdziekolwiek teraz wyjść, tak naprawdę przeziębionym jakoś czy coś, to, że zaraz jest COVID.
No załóżmy badgast, to też byłem na tym weselu. Oczywiście wszystko jest ok, ale wiadomo, że ja lubię spać przy otwartym oknie. Było trochę chłonno, a ja mam podatę gardła przez śpiewanie na po prostu jakieś tam przeziębienia przez śpiewy i w ogóle przez, może powiedzieć chorobę zawodową.
No, ale to jest inna sprawa.
No i po prostu...
Zaraz by było, żeby był przeziębiony, to, że zaraz mam COVID-a. No i to bym...
No więc tak naprawdę teraz strach gdziekolwiek iść jakoś przeziębionym czy coś, to po prostu zaraz jest COVID. No to to jest w ogóle jakoś masakra po prostu.
Tylko ja tutaj patrzę tak na to z punktu widzenia takiego bardziej neutralnego, to patrzę na to tak, że robią coś, robią, ale no nie za bardzo.
Dobra, mamy teraz scenariusz szwedzki, czyli no dobra, kupujemy te medyczne tam sprzęty i tak dalej, ale patrzcie co było wcześniej, tak?
Nie mieliśmy pieniędzy na nic, na żaden w ogóle, były afery z tymi respiratorami i tak dalej, a teraz nagle się jakoś tam ruszyło, tak?
Z tymi sprzętami medycznymi i tak dalej, bo Szwecja sobie jakoś to ogarnęła, a my nie, bo Polska zawsze wie lepiej i zawsze musi robić inaczej.
Tak, podam. Pozdrawiam.
No z tego co ta moja mama to śledzi, mam wracać, moja mama gdzieś chyba pod koniec sierpnia do Polski, no i póki co jest opcja albo kwarantanna,
no to mama powiedziała, że na kwarantannę się nie zgodzi, no bo gdyż wiadomo, że blokuje babcię, blokuje babcię, blokuje swojego tam partnera czy ojczyma, blokuje bratę, blokuje siostrę i oni nigdzie nie mogą wyjść na jej problem.
Ewentualnie, chociaż też by to był jeden wielki ścisk, że załóżmy moja mama by siedziała u nas na mieszkaniu,
czyli tam gdzie mieszkamy.
No z bratem i bratową, a my byśmy siedzieli u babci czy coś, ale no to by był jeden wielki ścisk, jeden wielki tak naprawdę dyskomfort po prostu,
gdyż no z powodu dojazdu do pracy i w ogóle, no to by było po prostu ciekawie, więc ewentualnie w razie w, my byśmy z bratem odstąpili mieszkanie, jeżeli by taka była potrzeba,
ale...
Mamu wierzę, że ona jakby była tak kwarantanna, to nie wraca.
Ale też jest druga opcja, że po przekroczeniu granicy Polski będzie robiony test.
No więc nie wiadomo jak to będzie, mamę tam informowałem, mówi, że na razie jest kwarantanna.
Chyba jest dla ludzi, którzy wracają tylko z zagranic Unii Europejskiej, czyli z jakiegoś Maroka, Pakistanu, RPA czy coś takiego, póki co w Polsce.
Nie w Polsce tylko...
...w Unii Europejskiej kwarantanna.
...w Unii Europejskiej kwarantanna nie ma, no ale do końca sierpnia jak mama wróci, wszystko może się zmienić.
Mamo chce albo koniec sierpnia albo dwudziesty.
...no i będziemy to, tak naprawdę, obserwować.
No i w każdych krajach.
Tak samo jest, gdyż mama jest w Niemczech i...
...tak samo maseczka w sklepach obowiązuje.
Ja powiem tak, no ja po prostu nie radzę teraz w obecnych czasach iść do jakiegokolwiek szpitala, do jakiegokolwiek szpitala, gdyż po prostu to się może skończyć w ten sposób, że parę dni tam na pewno zostaniesz.
Gdyż po prostu na bank, jak to w każdym szpitalu teraz jest oczywiście przeprowadzony test na koronawirusa, a następna sprawa jest tego typu, że nawet nie ma w ogóle odwiedzi. Także nie radziłbym do szpitala w jakimkolwiek celu teraz iść, naprawdę.
Jeżeli nie trzeba, to lepiej nie radziłbym nikomu iść do szpitala, no bo sytuacja jest po prostu nieciekawa, moim zdaniem.
Ja w ogóle nie radzę iść do lekarza, bo u lekarzy też są numery, więc masakra, jak ja z tą ręką akurat sobie zrobiłem to, co ze złotą mi tam na transnej wyspoczył, to akurat tata mojej koleżanki jest, jeszcze koleżank jest lekarzem.
Więc on mi to po prostu zdiagnozował i powiedział, co mam robić, ale sam powiedział mi, żebym nie udawał się do żadnego lekarza z tą ręką, gdyż może po prostu być.
Ciekawe, więc on po prostu mniej więcej, jak mu opisałem, co jest z ręką, to po prostu mi powiedział i tyle. Ale mówił, że bym do lekarza się póki co nie udawał.
Tak.
Ewentualnie do medycyny pracy, ja będę chciał roboty podjąć, no a tam wiadomo, maseczka, rękawiczki, to wiadomo, ale to w ogóle na precyzji pewnie też tylko, także nie badają, tylko wystawiają do widzenia, a więc żeby nie udawać się z ręką, czy coś tam, więc to nie ma sensu.
No, ja tam się nie wypowiem co do lekarzy, bo nie byłem, ale po prostu wiem jak to wygląda w szpitalach.
U lekarza jeszcze żadnego nie byłem, bo jeszcze nie musiałem, więc nie wiem jak to dokładnie wygląda.
Ale jak się chyba chodzi na takie zwykłe badania czy pobranie czegoś, to chyba jakichś tam badań nie trzeba mieć na jakieś testy koronawirusa, tylko po prostu wiadomo, że trzeba mieć maseczkę itd.
Ja jeszcze się tu odniosę tak, ja musiałem iść do lekarza, bo ja miałem wtedy ucho zatkane prawe i no zbytnio od kwietnia miałem je zatkane, od Wielkanocy i to dosyć długo, długo, długo trwało no i się narobiła taka zbytnio nieciekawa sytuacja wokół i gdybym nie poszedł to by było jeszcze gorzej niż było i dlatego poszedłem.
W przypadku właśnie uszu, bo no nie, lepiej nie zlekać z tym, bo to co innego, dobra, ty masz Mateusz z ręką, to jeszcze tam pół biedy tak, bo tam jeszcze jakoś z tym można żyć tak, to, że ręka jest lekko tam nadwyrężona czymś tam, to to jeszcze ten, tego, ale uszy no to, no to trzeba po prostu o to zadbać i pójść.
I się o to po prostu tam postarać, to, że są obostrzenia jako obostrzenia, ale po prostu trzeba po prostu się do tego, do tego musieliśmy, jak jechałem autobusem to musiałem mieć maskę i tak dalej, przychodni to samo i no i nic na to nie poradzimy no, ale jeśli chodzi o zagranicę, jeśli chodzi, jeśli chodzi wyjazd zagraniczny,
no to na przykład mój brat jest w Wielkiej Brytanii, a Wielka Brytania już jest, nie jest w Unii Europejskiej, odeszła w tamtym roku, no i powiem tak, w Wielkiej Brytanii to nie dotyczy, czyli nie wiem, jak to będzie, raczej no, jak będzie wjeżdżał na pewno do Unii Europejskiej, no to wtedy tak, ale tak to,
i wiecie, co Brytyjczycy, jak Brytyjczycy na to patrzyli na początku pandemii i no i jak to wyglądało u nich, a u nas to zupełnie inna bajka była. Pozdrawiam.