Wątki archiwalne

korona wirus

Założony przez Dominiczkin 846 wpisów ostatni wpis 5 lat temu Zamknięty Strona 13 z 43

Transkrypcja

No ja zobaczę, jak to będzie wyglądać, jeżeli chodzi o badania, bo mam w planach w najbliższym czasie iść do ralinkoroga, bo coś mi się z lewym uchem zaczyna dziać. Nie wiem, czy to nie jest to samo, co było kiedyś, ale obym się mylił, więc mam w planach w najbliższym czasie iść do tego ralinkoroga, choćby tutaj w Tarnowie. No ale co? Zobaczymy, jak to będzie wyglądać wtedy po prostu i tyle. Co do noszenia maseczek w autobusach, no to w autobusie w jakimkolwiek nie jechałem, to ja jeszcze nie zauważyłem, żeby ktokolwiek maseczki nosił, a powinni wszyscy nosić, skoro już tak chcą. Jedynie, co się dowiedziałem, to miały być jakieś wyższe mandaty za nienoszenie ich, ale jakie to kwoty mają być, tego to nie wiem, że tak powiem.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

Raczej Łukasz, to wygląda tak, że jak idziesz do przychodni, nie każda przychodnia przyjmuje, musisz się zorientować po prostu najlepiej w Warszawie, bo w Tarnowie to też możesz, ale lepiej po prostu zorientuj się, w sensie tak, że zadzwoń po prostu do przychodni albo na początku iść po prostu do lekarza rodzinnego. I po prostu sobie wziąć skierowanie, bo inaczej do ranegologa się nie dostaniesz, bo skierowanie trzeba mieć. No i ten, w autobusach właśnie takich PKS-owskich to właśnie, ja miałem maskę na przykład, ale ja nie wiem, czy inni ludzie mieli maskę, to już mnie to nie obchodziło, ale ja przestrzegałem zasad i mnie to gówno obchodziło, tak. Tak. Potem ściągałem ją na przestrzeni, czyli jak byłem już poza autobusem, dopiero założyłem ją, dopiero jak byłem w przychodni i po prostu sobie jakoś tam trzeba było radzić, tak. No i było, jak mówiłem, były właśnie, bo trzeba było siedzieć dwa krzesła, trzy od, raczej mama koło mnie siedziała, ale na przykład... ...osoby takie owce, no to siedziały daleko trochę, no, żeby, no, obostrzenia muszą być po prostu i, raczej nie mierzyli mi temperatury, bo niektóre, słyszałem, że właśnie, że niektóre tam pracówki, pracówka w bierze. No i tak jakoś to będzie. Pozdrawiam.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

Transcription

Natomiast jeszcze co do koronawirusa, to w Krakowie w jakimś szpitalu wstrzymali przyjęcia, bo wykryli pracowników koronawirusa. No i na Google teraz jak się wejdzie, to jest komunikat o masce. Także tak to wygląda.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Na ulicy Skarbowej to jest szpital Lidla koło niedaleko teatru Bagatera no, ale wiesz o tym jakie szczegóły tam nie ma przyjęć to jest szpital, gdzie masożyści ze szkoły naturywskiej mieli praktyki więc tam póki co praktyk nie ma, zresztą też tam miałem praktyki, no i tam teraz przyjęć nie ma no, dzisiaj sześćset czterdzieści sto pięćdziesiąt dwa na Śląsku no, dużo i niedużo ale tak czytałem, że to są badania przesiewowe film kopalni zresztą nie jest bardziej transmisja ludzi na ulicy tylko tylko po prostu właśnie filmy różne i takie, bo dzisiaj czytałem na TVN dwadzieścia cztery

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

No to pięknie.

Transcription

A ja dowiedziałem się od pani orientacji, bo ona tam słuchała naszych regionalnych itd., to u nas w województwie był, czy najmniej było w lubuskim, a najwięcej było właśnie w warmińsko-mazurskim, raczej nie aż tak więcej jak na Śląsku, czy Mazowszu, czy ten, no to to jest spowodowane to, że ludzie do nas przyjeżdżają tam na warmińsko-mazurskie i są to ludzie zakażeni. A w ogóle dzisiaj a propos jeszcze takich, znaczy nie zakażeń, dzisiaj byłem w porcie, stały sobie dwa statki, tak? No i ludzie wsiadali do... ...do tego drugiego statku, obsługa miała maski, a ludzie nie, ale wiesz co, wam powiem tylko tyle, że ludzie po prostu mają na to wyrąbane, o tyle powiem. Niech się cieszą, że Sanepidz się do tego nie przypieprzył jeszcze i nie było kontrol żadnych na statkach, które wpływają turystycznie, w sensie no. Przewożą ludzi do Krynicy Morskiej, do Fromborka i z Fromborka do Krynicy. Ale to, to już mnie tam gówno obchodzi, ale, ale samo przez siebie mi pani powiedziała, że oni maski w ogóle, masek nie mają, no to fajnie. Obsługa tak, ale ludzie nie. Ludzie nie, pozdrawiam.

Transcription

to obsługa powinna w tym momencie uwagę zwrócić albo ich wpuścić na statek.

Transcription

No ale wiesz, nie mieli żadnych w ogóle ten, bo to dotyczy tylko sklepów i urzędów, a ludzie w ogóle mają to w dupie, no ale dobra, no i tak ludzie to wchodzili. Dlatego dzisiaj właśnie pani orientacyjna powiedziała, że więcej przypadków było u nas, znaczy nie aż tak dużo jak na przykład na Śląsku, ale było, bo ludzie przybywają z innych województw, gdzie jest więcej przypadków właśnie tam i dlatego nie wiem, na razie nic to, a po pierwsze obsługa nic z tym nie zrobiła. Pozdrawiam.

Transcription

No obsługa z tym nic nie zrobiła, no to cóż, nic się nie zrobi, no ale póki co jak na razie zobaczymy jak to się wszystko dalej będzie toczyć, że tak powiem, no bo tak czy owak ludzie te maseczki mają gdzieś, no i na chwilę obecną tak to wygląda. Że tak powiem, powinny w takim razie mandaty wylepieć i to większe. No i tyle. Pozdrawiam.

Transcription

Łukasz, ale ja Ci powiem tak, w małych miastach tak jest, bo ludzie, zresztą to jest w ogóle z drugiej strony chore, bo obsługa w ogóle miała maski, a na przykład ludzie nie, bo zresztą... No ja na przykład dzisiaj, jak byłem w piekarni warmińskiej, to miałem maskę, żeby się do mnie nie przyjebali, bo to, że nie ma obowiązku, ale lepiej mieć, tak? Bo wiesz, się mogą przyjebać, tak? Mandat można. My jesteśmy zwolnieni, tak, bo mi ta nawet pani organizacja powiedziała, no ale wiesz, wiesz, to, że my jesteśmy zwolnieni, to jedno, ale jak już będzie obowiązek noszenia maseczek, czyli w sklepach i tak dalej, no to nawet nas zwolnienie nie będzie dotyczyło, no ale to już... Jeszcze tego nie ma, ale w przyszłym roku ma być to wprowadzone. Pozdrawiam.

Transcription

Ja wiem o tym, że my jesteśmy zwolnieni z tego, ale mi maserska za specjalnie nie przeszkadza. I tyle.

Transcription

Przecież niewidomi nie są zwolnieni z noszenia maseczek, osoby które mają problemy z oddychaniem i tym podobne schorzenia, ale nie niewidomi którzy nie mają innych problemów.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

Transcription

Spacja. Gwiezd i zobowiązku są zwolnione niektóre, a więc nie wszystkie osoby z niepełnosprawnościami. Rozporządzenie przyznaje zwolnienie osobie, która nie może zakrywać ust lub nosa z powodu stanu zdrowia, całościowych zaburzeń rozwoju, zaburzeń psychicznych, niepełnosprawności intelektualnej w stopniu umiarkowanym, znacznym albo głębokim, lub osoby mającej trudności w samodzielnym zakryciu lub odkryciu ust lub nosa, okazania orzeczenia lub zaświadczenia w tym zakresie nie jest wymagane. Osoby niewidome mogą być zwolnione z obowiązku noszenia maseczki jako osoby mające trudności w samodzielnym zakryciu lub odkryciu ust lub nosa względnie jako osoby, które nie mogą zakrywać ust lub nosa z powodu stanu zdrowia o ile spełniają wskazane przesłanki. A tymi przesłankami są jak wyżej wspomniane, osoba, która nie może zakrywać ust lub nosa z powodu stanu zdrowia, całościowych zaburzeń rozwoju, zaburzeń psychicznych, niepełnosprawności intelektualnej. Elta, spacja, powrót, przy, powrót, powrót, zakończ,

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

Transcription

No tak, no to to wszystko myślę już wyjaśnia w tym wypadku, że tak powiem. Wszystko to już tutaj wyjaśnia. To chyba też się tyczy osób, które mają problemy z przegrodą nosową w tym wypadku. Więc to też się chyba właśnie takich osób tyczy, które właśnie mają problem z przegrodą nosową. Także tak to wygląda. No dzisiaj mamy czwartek. W związku z powyższym zobaczymy ile dzisiaj przybędzie zakażonych. No. No i chyba na tę chwilę jak na razie tyle.

Transcription

Co do tego, to powiem tylko tyle, że co tutaj właśnie Łowca czytał, to akurat wiem, że dotyczy to osób z niepodległością intymalną w stopniu znacznym, umiarkowanym lub tamtego. Tylko, że ja na przykład mam krzywą przegrodę nosową akurat, to jest właśnie to, że mi się ciężko czasami oddycha, ale to jest kwestia też... Dobra, nosić maseczkę noszę, ale mój kolega, który mieszka w Bydgoszczy, dzwonił do NFZ-u i się pytał. I pani mówił NFZ-owi? No właśnie się powiedziała, że my jesteśmy zwolnieni, bo mamy pierwszą grupę. No, w takim sensie. Bo ja też to czytałem, nie powiem, że nie. I to jest potwierdzone, bo... Najlepiej takie informacje uzyskiwać, po prostu zadzwonić do NFZ-u i poprosić. Po prostu się dowiedzieć co i jak. Jak to będzie. No zobaczymy, teraz zostały wprowadzone w 19 powiatach obostrzenia. Typu jakieś tam, nie wiem, zamykanie siłowni i różnych takich rzeczy. W 19 powiatach. Nie podano jakich to było, ale wiem, że wprowadzono coś takiego. Zobaczymy, co będzie dalej. Bo wprowadzone zostało to po to, żeby zmniejszyć możliwość zarażenia się i tak dalej. Tylko, że... Tutaj... Wczoraj oglądałem TVN24, to... To, że... To, że zluzowali nam w ogóle obostrzenia i tak dalej. Że maseczki nie są noszone na przykład w miejscach typu na powietrzu czy... Ale na przykład są noszone na przykład w urzędach, w sklepach. To teraz właśnie kontrole mają być. Za jakiś czas. Brane pod uwagę. Czyli... Kto nie nosi maseczki, to... Może dostać mandat. Ale sklep też może dostać za to mandat. Bo ponad 5000 złotych, a my 500 tylko. No właśnie. Wczoraj sam nawet miałem... Przykład na przykład, że ludzie wsiadali na statek. Tylko, że... Hmm... Hmm... Tylko nie wiem. Dziwne to jest trochę takie, bo... Hmm... W ogóle... Na takich właśnie statkach... Na takich statkach to właśnie... Duże skupisko ludzi jest zazwyczaj. I nie ma żadnego... Nie ma żadnych w ogóle... Nie ma żadnego dystansu. Jeśli chodzi o oddalenie. Nie wiem. Moim zdaniem to powinno być tak rozwiązane, że... Przy każdych... Jednostkach... Transportowych typu, nie wiem... Statek, nie statek. Powinna stać osoba, która po prostu... Ma na uwadze. Tylko, że to musi być już zrobione... Wtedy jak na przykład on płynie z Krynicy Morskiej. To w Krynicy Morskiej po prostu... Sprawdzają ludzi. Czy tani ludzie mają maseczki. Czy tak dalej. A tutaj... Mówiąc krótko. Ktoś zjebał sytuację. Przepraszam za wyrażenie, ale... Tak po prostu... To... Mam na to odpowiedź, bo... No wczoraj moja mama na przykład... W informacji turystycznej... Weszło dwóch ludzi z maską. To okej. Dobra. A drugich dwóch... Drugich dwoje osób. Czyli druga para tam osób. Nie miało maseczek. No to wyprosiła normalnie z informacji turystycznej. I koniec. I nie było żadnej dyskusji. To, że... Nie mogą. To, że maseczek nie noszą. I tak dalej. No. I słyszałem jeszcze, że we Francji... Yyy... Znowu... Są... Zakażenia. I tak dalej. No. No. Że dopiero... Że znowu wracają do tego co kiedyś. No i w Belgii zostało... Wprowadzone... W tym... W powiecie... Czy nie powiecie... W tym regionie Anferpia zostało wprowadzone też opostrzenie. Bo... Tam jest też więcej zarażonych osób. Czyli to jest region wysokiego ryzyka. Tak powiem. A u nas w Polsce no... Zobaczymy jak to będzie dalej. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. I życzę miłego dnia.

Transcription

No fakt faktem jest taki, że w sobotę wracają opuszczenia, tak jak mówiłeś Kosa, w 19 powiatach Polski, także można się było tego spodziewać. No i co, za chwilę zobaczymy ile dzisiaj jest zakażonych. Wczoraj w Lubuskim odnotowano podejrzeć 13 zakażeń. Także zobaczymy jak to wszystko będzie wyglądać dalej. Taka jeszcze jedna wiadomość, od 1 września trzeba będzie mieć zaświadczenie o tym, że nie można nosić maseczki. Że jest to po prostu, no zresztą, że jest, no wiecie o co chodzi. Że nie możemy nosić maseczek.

Transcription

Uuu, no to ciekawa informacja, tylko wiesz, to chyba będzie dotyczyło osób, które, no nie wiem, jak tak, no to mam nadzieję, że coś w końcu, nie wiem, się ruszy, bo... Ale moje zdanie jest takie, jakby nie zrusowali, to by ta epidemia minęła normalnie, ale widać, chcieliśmy sobie utrudnić, ale to takie moje tylko zdanie jest, ale czy tak jest naprawdę, to nie wiem. Trzeba po prostu obserwować, co się dzieje i po prostu... mieć dobre, no w sensie, dobre tamte, no pozytywnie myśleć i nie panikować, bo to nic nie da. Pozdrawiam.

Transcription

Jeżeli chodzi o mnie, no to powiem wprost, ja nie panikuję, no bo co ma być, to będzie i wychodzę z takiego założenia. Natomiast dzisiaj pobyliśmy rekord, bo jest 725 nowych zakażeń koronawirusa. Koronawirusem w szpitalach jest przeszło 2000 osób, pod respiratorem jest 70 parę osób. Czy coś jeszcze? Jakiś dom DPS w sumie gdzieś w Ostrzeszowie, blisko Ostrzeszowa wstrzymał odmiedziny od 10 sierpnia do 13 września. Nie mogą, znaczy mieszkańcy tego domu nie mogą wychodzić z tego domu, chyba że w nagłych przypadkach, na przykład lekarz. Także no, słuchajcie, nie dość, że od soboty wracają obostrzenia, to prawdopodobnie wygląda na to, że... ...sytuacja robi się coraz gorzej. Sytuacja robi się dramatyczna, więc prawdopodobnie wracamy chyba do czasów, kiedy epidemia się dopiero zaczynała, czyli do marca i kwietnia. Tylko, że szczerze wam powiem, że w tej sytuacji, w której teraz się znajdujemy, no to marzec i kwieci, no to nie było takiego dnia, kiedy by aż było tylu zakażonych w ciągu doby. Cóż, niby cały czas twierdzą, że... ...że normalnie dzieci od 1 września pójdą do szkoły. Szczerze powiedziawszy, jeżeli tak będzie dalej, no to ja nie wiem, jak oni to sobie wyobrażają. I no cóż, nie wiadomo, co będzie dalej. Na Śląsku jest chyba 180, jeśli się nie mylę zakażeń, w Małopolsce chyba 118, teraz już dokładnie nie pamiętam, ale w każdym bądź razie w dniu dzisiejszym... ...odnotowano 725 przypadków zakażeń koronawirusa. Także cóż, ciężkie czasy prawdopodobnie znowu nadchodzą. A już miało być tak lepiej. No cóż, może gdyby faktycznie nie zdjęliby tych obostrzeń, to może faktycznie jakby ta pandemia się skończyła. Nie wiem. Nie mnie to oceniać, no bo niektórzy się wypowiadają, że gdybyśmy nie zdjęli tych obostrzeń, no to by gospodarka mocno ucierpiała. Więc tak ciężko mi jest tak to teraz obiektywnie stwierdzić w tym momencie. Jeżeli mam być szczery, no to naprawdę w tym momencie ciężko mi jest cokolwiek stwierdzić na ten temat na chwilę obecną.

Transcription

Więc tak, ja też nie panikuję, tutaj wyprostowuję sytuację, nie wracamy to co było w marcu, w kwietniu, gdyż postanowili zrobić obostrzenia w 28 gminach czy tam powiatach, gdzie jest najwięcej, czyli tam załóżmy Luba Śląska, Żory, Jastrzębie Zdrój, no nie wiem, gdzieś tam, a, Koczałkowice, całą Nowosądeczczyznę, czyli załóżmy, nie wiem, Bielsko, Kraków, Warszawa, Tarnów, jest wolne od tych obostrzeń. No inne miasta też oczywiście, no, to wiadomo, ale te takie, które podaję, które mniej więcej wiem, że są na pewno wolne, czyli normalnie jak było, w maseczkach, do sklepu, do pociągu, do autobusu, nie wiem, do, gdzieś tam, do tramwaju, do metra i do gareli, ale normalnie po mieście możemy poruszać się bez maseczki. Te obostrzenia wchodzą od soboty, po drugie chyba jeszcze będą strefy czerwona. Ziemiona i żółta, nie pamiętam, wiem, że to też zależy od ile jest zachorowań w danej strefie i chyba w jednej strefie można weseł do pięćdziesięciu, w drugiej do stu, w trzeciej do stu pięćdziesięciu, jakoś tak. I ostatnia rzecz, że na wesela tam, w ogóle nie wiem, czy to w całej Polsce, czy to w tych regionach, gdzie są największe zachorowania, nie będzie można na weselę zabierać seniorów, seniorzy zostają w domach, plus, plus, plus, plus jeszcze wesele mają być krótsze i mniej osób. Więc nie, nie, nie wracamy do tego, co było w marcu, kwietniu i maju, na początku, do tego nie wracamy. Na razie jest taka duża, bo to są ogniska, właśnie dlatego są tam obostrzenia, gdyż trzeba zagasić ogniska. I jeszcze gdzieś tak czytałem, że w tydzień, dwa może coś będą te zagrożenia pięćset, siedemset, a potem powinno to spadać poprzez zagrożenie ognisk wirusa, czyli lockdownu. Nie będzie tak samo z nauczaniem zdalnym, jeżeli będzie w danym regionie mało zachorowań, to normalnie szkoły będą działały. Jeżeli będzie dużo, to wtedy będą decydowali się na naukę zdalną.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

że tak powiem zobaczymy co to będzie bo jeżeli mimo tych obostrzeń w tych rejonach to się nie uspokoi no to raczej no kiepsko to widzę jak na razie póki co dzisiaj był rekord zobaczymy co będzie jutro no i w ogóle zobaczymy jak teraz będzie to wyglądało jak te obostrzenia wyjdą w sobotę teraz już miałem mówić no bo mojego wyjścia nie ma także a co ty dzisiaj masz bo pozostaje nam tylko obserwować i patrzeć jak teraz te obostrzenia się dalej tutaj w tym wypadku rozwinie ej co tak