Eltenowe chwalenie wszystkich i wszystkiego
Wróć do Integracja Eltenowiczów#181 lwica
Mieliśmy, starałam się znaleźć kogoś nieco bardziej obiektywnego, choć ja jako, że byłam oceniana dość zdrowo i raczej w stronę że nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie dało się lepiej wiedziałam, żę coś tam potrafię, ale nie wolno mi się zatrzymać.
#182 magmar
Tak jest najlepiej, a grono ludzi to z pewnością doceni
-- (Zuzler):
@Pates, robiłam to, co sama w sobie uważałam za słuszne. I to było często dobre.
--
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
#183 Zuzler
No zawsze może być lepij. Problem w tym, że wielu z nas jakby nie przyjmuje tego do wiadomości?
#184 Agata.d
Tyle, że ci w ośrodkach też w jakimś tam stopniu za specjaistów uchodzą.
-- (magmar):
W grę wchodzi też samoocena.
Niech oceniają to fachowcy.
WTedy jest łatwiej znaleźć punkt odniesienia
--
#185 lwica
@Zuzler, nie każdy ma na tyle sił i możliwości żeby próbować, zwłaszcza jeśli rodzina idzie w tę samą stronę co środowisko, w sensie w taką ciężką, niekonstruktywną krytykę.
#186 magmar
To jest najlepsza ocena.
-- (lwica):
Mieliśmy, starałam się znaleźć kogoś nieco bardziej obiektywnego, choć ja jako, że byłam oceniana dość zdrowo i raczej w stronę że nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie dało się lepiej wiedziałam, żę coś tam potrafię, ale nie wolno mi się zatrzymać.
--
#187 pates
Specjalista na papierze nie zawsze jest specjalistą z prawdziwego zdażenia.
#188 balteam
Przede wszystkim fajnie jeśli by nauczyciele faktycznie mówili na ile kto ma zdolności, ale żeby mobilizowali do pracy nawet tych, którzy mistrzami w swojej dziedzinie nie będą, no bo nie każdy musi przecież być.
#189 magmar
Można skonsultować się z kilkoma
-- (pates):
Specjalista na papierze nie zawsze jest specjalistą z prawdziwego zdażenia.
--
#190 lwica
@Magmar, to zależy, mnie wpędziła w ogromną wręcz przesadną samokrytykę, acz chyba rzeczywiśćie jest lepsza niż wieczne chwalenie. Teraz próbuje sobie od pewnego czasu wypracować zdrową równowagę. :)
#191 pates
Ależ oczywiście @Magmar. Tak jest najlepiej i tutaj się w pełni zgadzam, chociaż znam takich, co w papierach mają samo dobro, a w realu raczej nie do końca.
#192 Agata.d
To też racja, ale chyba najgorsze jest wmawianie wielkiego talentu, jeśli ktoś owszem, jest w czymś dobry, ale nie ponad przeciętny. Wtedy Taki ktoś dostaje wysokiej samooceny, a w świecie poza szkołą czeka go bolesny upadek z piedestału.
#193 balteam
Na pewno nie jestem za zniechęcaniem, bo jeśli ktoś coś chce robić i na prawdę siedzi i poprawia się w danej dziedzinie, to całkiem daleko jest w stanie zajść, a z resztą nie każda pasja potrzebuje niewiadomo czego, przecież niezawsze taki śpiewak jest na najwyższym poziomie, a jest popularny.
#194 Zuzler
Jeszcze inaczej: jak ktoś niedoświadczony, bo i skąd ma być doświadczony porządnie ludzik lat naście, to nie pozna sam, że jego nauczyciel pieprzy jakieś głupoty albo jest zacofany w wiedzy o lat dzieści. A kto ma sie poznać za niego? Rodzice, którzy często jeszcze mniej o jego ukochanym hobby wiedzą od niego samego? Inni nauczyciele, którzy będą raczej podtrzymywać legendę, że tamten jest super?
#195 balteam
No, jak na ludzi trafisz, którzy są nieogarnięci to gorzej, dlatego wypadało by zacząć od zatrudniania tych trochę chociaż ogarniętych.
#196 misiek
Pates, jeśli czujesz, że jesteś w czymś dobry to rób to i rozwijaj swoje pasje nie oglądając się za siebie i nie słuchając wszystkich w koło, bo jednemu będzie się bardzo podobać, drugi zmiesza cię z błotem.
#197 Julitka
Czasem niewidomi, np. na Eltenie, są z kolei zazdrośni, wręcz chorobliwie zazdrośni, o dokonania i osiągnięcia innych. Wtedy też skrytykują, byle tylko dopiec. Bo sami czegoś nie zrobią, ale innemu też nie dadzą. Takie psy ogrodnika.
#198 Zuzler
Nie, nie tylko. Jeszcze może działać mechanizm "nie wiem, ale się wypowiem".
#199 Kat
Mechanizm jakże charakterystyczny w naszym społeczeństwie, łatwo rżnąć domorosłego eksperta i jeszcze specjaliście powiedzieć, a co ty tam wiesz.
-- (Zuzler):
Nie, nie tylko. Jeszcze może działać mechanizm "nie wiem, ale się wypowiem".
--
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#200 papierek
Wszystko na eltenie, wszystko w naszym społeczeństwie, jakby te same mechanizmy nie były do zaobserwowania dookoła otaczającego nas świata.